:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Странстванията на кабинета из провинцията - много пушек, малко полза

Министрите "раздават" съмнителни подаръци на регионите
Снимка: БГНЕС
Премиерът Пламен Орешарски и транспортният министър Данаил Папазов успяха да се качат и на борда на кораба "Атанас Димитров" в рамките на изнесеното заседание на кабинета във Варна. Има ли на борда капитан?
Разбира се, няма нищо случайно в решението на кабинета да провежда изнесени заседания из регионите на страната току преди изборите. Инициативата е парекселанс предизборна кампания на гърба на данъкоплатците, както с право, макар и лицемерно, твърдят от ГЕРБ. Тя произвежда много информационни фойерверки и жестове и малко реални ползи. Пътешествията из страната са и добър начин да се налага удобен дневен ред и да се имитира дейност на фона на пълното снишаване на институциите преди вота.

Изнесените заседания следват семпъл сценарий - среща с кметове от региона, среща с бизнеса, пресконференция след самото заседание на кабинета. След всяка от срещите има прессъобщения за медиите и изобилие от "новини". За успеха на начинанието има и друго важно условие - министрите да "дадат" нещо на региона, което може да се пипне. Така напълно регулярни дейности в правомощията на кабинета се оказват щедри подаръци за регионите, а изпълнителната власт влиза



в любимата си роля на благодетел с обществени ресурси



По ирония на съдбата в най-бедния край на държавата - Видин, където бе проведено първото изнесено заседание, правителственият "подарък" се оказа най-малък. Видин получи от кабинета дребно помещение от 180 кв.м., което се е ползвало преди прехвърлянето му от министерство на транспорта, а новината за това направо прозвуча като майтап на фона на тежките проблеми на региона. За заседанието в Ловеч кабинетът си взе поука и имотният подарък бе по-крупен - 147 декара за благоустрояване на Деветашката планина и 18 декара имот за община Троян. В Бургас и Варна също имаше имоти, а предоставянето им буквално бе отразено със заглавия от рода на "Кабинетът подари имот на Бургас", сякаш държавната собственост е бащиния на правителството.

В Бургас правителството успя да пласира като подарък и друго свое задължение - отпускането на финансиране от резерва за бедствия за укрепването на местния храм "Св. св. Кирил и Методий". Всъщност в решението от заседанието на междуведомствената комисия за бедствия се разпределят 26.7 млн. лв., включително и 1.8 млн. лв. за храма в Бургас.

В грижата за регионите при изнесените заседания редовно фигурират и



обещания за изграждане на пътна инфраструктура



Тук като залъгалка редовно се използва публичната инвестиционна програма, която породи огромен скандал сред общините и е пример за безпринципно изразходване на публични средства. Когато обаче пред тебе се мержелеят километри нови пътища и магистрали, правилата са подробности. Това сме го виждали и при Бойко Борисов, виждаме го и сега. В тази схема има и изключения - докато в едни градове новините за пътища бяха претоплени, Бургас получи нови 9 млн. лв. Познайте защо? За да се подпомогне изграждането на инфраструктура около рафинерията "ЛУКойл Нефтохим".

Стройна схема на изнесените заседания следват и посланията на премиера и министрите. Дано след изборите наистина има актуализация на програмата на кабинета, както коментира лидерът на ДПС Лютви Местан, защото на премиера Пламен Орешарски сигурно съвсем му е омръзнало да повтаря едни и същи неща. На срещата с бизнеса във Видин едно от посланията бе за готвени от кабинета нови 100 мерки за облекчаване на бизнес средата. Същата бе новината и от срещата с представители на фирми в Бургас. На тези срещи почти задължително се припомня ускореното връщане на ДДС, готвени промени в закона за инвестициите, приетите от парламента промени в закона за обществените поръчки. Сред темите задължително фигурира и електронното управление, което от години съществува само на хартия. Във Видин то бе представено със стратегия за електронно управление, а в Бургас - с пътна карта за електронно управление. При тези медийни изяви на министрите



думичката "реформи" фигурира съвсем срамежливо



Толкова срамежливо, че в Ловеч просветният министър Анелия Клисарова обяви създаването на една-едничка паралелка от 23 деца, които пилотно ще могат да учат по прословутата дуална система за обучение и работа в професионалните гимназии.

Впечатление прави и дозирането на "говорещите". От изнесените заседания почти задължително има отделни прессъобщения с изяви на вицепремиерите. В този фризиран дневен ред правителството с лекота успя да прокара на заседанието си във Варна скандалното решение да подкрепи силно съмнителните офшорни инвеститори за Карадере.

Всичко това щеше да е много по-убедително, ако от срещите с кметовете и бизнеса и паралелните визити на министрите из местни органи на властта наистина имаше резултат. Приятно изключение в тази посока бе срещата с представители на Националното сдружение на общините в Бургас за замразените проекти по оперативна програма "Околна среда". Не може да се отрече, че правителството полага усилия да натовари министрите с паралелни програми при изнесените заседания, но и



тези прояви дрънчат на кух пиар -



посещение на кораб, визита в предприятие и т.н. В същото време на фона на централизираната система на управление в България и най-дребните проблеми опират до пряка намеса на министрите. Това ясно се видя във Видин, където министърът на транспорта трябваше да решава лично проблем с липса на място за продажба на винетки при влизане в България от Дунав мост. Нищо не пречи поне ресорните срещи на министрите да са по-добре подготвени от администрацията и от тях реално да има полза, вместо да се произвеждат кухи новини и на хората да се поднасят едни и същи фризирани речи.

Всъщност наивно е да си мислим, че от подобни еднократни появи по места на представители на изпълнителната власт може да произтече кой знае какъв резултат. Появата на премиер, вицепремиер и министър в провинцията наистина е жест на внимание, но политика само с жестове не се прави. Регионите ще ги има и след края на предизборния тур на министрите отново на дъното на европейските класации по стандарт на живота.
2
1930
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
25 Май 2014 22:40
Пушекът го видяхме. Изпушиха до един.
25 Май 2014 23:52
То се знаеше, беше си пушек на студен двигател/котел и пр. ...
Всеки инженер би ви го обяснил...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД