:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Vox populi

Кирил явно е бил гениален филолог

Гордост е, че сме народ със собствена азбука, почти единодушни са читателите на "Сега"
Снимка: Борислав Николов
Ученици правят неуспешен опит да покорят глаголическите символи, от които е създаден един от най-уникалните паметници на писменото слово в София, намиращ се в градинката пред НДК. Изследователи предполагат, че в основата на глаголицата лежат кръстът, триъгълникът и кръгът, които са важни символи в християнската култура. За съжаление двамата младежи не знаят какво се опитват да изкачат...
ablepsia

И да не забравяме завета славянски - да кръстосваме дух с огнен меч!



Bacho Кольо

Като се замисли човек, колко прав е Вазов с неговото:

"...че и ний сме дали нещо на светът

и на вси Словене книга да четът."

На азбуката сътворена в България от учениците на Кирил и Методий, пишат стотици милиони хора от приятелски, славянски страни. Кирилицата е първата азбука на молдовците, на редица средноазиатски народи, на кирилица пишат в далечна Монголия - все факти, с които наистина можем да се гордеем.



Zuckersusser

Защо трябва хубавият празник на българската култура и просветата да се основава върху самомнение и лъжа? Кирил и Методий са византийски служители, нямат нищо общо с България и дори не са стъпвали на нейните земи. Смисълът на святостта им е, че са християнизирали славяните, не че българите са измислили азбука - към това време вече две хиляди години хората пишат. Честваме това, че сме станали част от християнския свят, не че сме "дали нещо на света".



SvSophia

Напротив, точно в този случай сме дали много - ако България не беше приела учениците, продължила делото им, създала школите в Преслав и Охрид, утвърдила писменото славянско слово, нашата - а тя е огромна - част от славянския свят щеше да е съвсем различна. Можеше и да я няма, Цукер.



Гладиатор

Кирил и Методий няма начин да са гърци, тъй като никой, на който българският не му е роден не може да измисли "най-съвършената графична система от древни времена до днес".



Вчерашен

Изключителен късмет е българите да си имаме собствена азбука! Не може да си представите на Запад как за всяка дума питат как се пише буква по буква, защото думите на различни езици са все с латински букви, но се произнасят различно. Ние имаме късмета да пишем на почти фонетична азбука.



валтер57

Училището срещу мен е пуснало от 7.00ч "Върви народе възродени", деца с усмивки, радостни. Какво повече? Кончити или Камили? Браво на децата и учителите! Дух трябва и явно го има.



SvSophia

Кирил наистина е бил гениален филолог, за да абстрахира фонемите от един безписмен език и да им намери съответните точни графеми. И да създаде на практика книжовния ни език, превеждайки Евангелието, като за една гръцка дума намира няколко синонима на български, създава нови думи там, където липсват (щото език за битово общуване е бил българският все пак по онова време), или калкира... Да не говорим за културната революция, която представлява оборването на триезичната догма. През 9-ти век! Вижте кога са първите европейски преводи на Библията на говоримите езици в Западния свят и сравнете! Не се упражнявайте върху светите братя и Петър Илчев, светла му памет. Моля.



аменеменема

Колко хубави, звучни, сладки думи са просвета, книжнина, наука!

Сравнете "наука" със "science": и едното, и другото идват от "научавам", но второто - на латински. В ухото на англичанина или американеца "science" едва ли трепти както "наука" за нас. Така и "книжнина" ми е по-сладка от literature, а "просвета" не е точно education (образование), а enlightenment може да е близка до нея, но нашата дума е по-проста и по-силна: просвета! Който веднъж е усетил сладостта да се просвещава, а още повече - да сподели знание, да дари просвета другиму, той е блаже?н (каквото и да рекат поповете за смисъла на думата



Гладиатор

Тук отдавна се боря с отвратителното и пошло явление, да се заместват съществуващи български думи с чуждици. Всякак. Най-вече за това са виновни учените ни. те замърсяват постоянно езика ни с чуждици, кръщавайки ги "научна терминология". Прочетете текст на смесен език - найновобългарски - мешавица от 70-80 % родни и 20-30 % чуждици и ще видите каква мъка е да се чете. Всяка чуждица създава нещо като триене. Вроденото в нас не е пригодено да ползва чужди слова.



Anastass Stasev

Историческата заслуга на св. Кирил е не толкова азбуката, а гениалния ЗВУКОВ АНАЛИЗ на съществуващите славянските езици, които през 9-и век са били много по-близки, отколкото в днешни дни. При съществуващ анализ на звуковете в славянския език, поставянето на писмени знаци пред всеки звук е задача далеч по-лесна. Те можело да бъдат на глаголица или кирилица, нещо което е важно що се касае за удобство при писане, но не и от фундаментално значение за славянската писменост. По-важно е било те да бъдат запазени и с тяхна помощ да бъде преведена и създадена книжнина на славянски език. И това е направил не кой да е, а бившият "варварин и върховен служител на Тангра" княз Борис. Тръпки да те побият, като четеш какво е успял да направи само в рамките на един, единствен живот: да християнизираш с огън и меч българи и славяни, като не се спреш да пожертваш дори и собствения си син, да разиграваш папи, византийски патриарси и императори, не само да дадеш прием на част от избягалите ученици на братята Кирил и Методи, но и активно да ги издирваш и изкупуваш от пазарите за роби в Северна Африка, като им създадеш подходящи условия и с тяхна помощ да поставиш основите на две книжовни школи, благодарене на които днес на кирилица пишат милиони. Затова три пъти поклон пред делото на братята св.св. Кирил и Методи, и още толкова пред най-великия българин св. княз Борис- Михаил!



Вчерашен

Благодарение на християнството развитието на Човечеството е забавено с 1000 години. Неслучайно християнското Средновековие се нарича Dark Ages!

Извинявам се, не Християнството е забавило Човечеството, а Църквата, като самозван представител на религията.





popangelov

Може да си агностик, атеист, и каквото още се решиш, но това не е оправдание да пишеш видимо нелогични и неверни неща.

Християнското средновековие обхваща една малка част от човечеството, като огромната част процента от обхванатата част са изключително примитивни племена, завзели земите на Западната Римска империя - германи, франки, скандинавски племена, готи и т.н.. Тези племена са били в огромното си мнозинство много примитивни преди да приемат християнството, остават си такива и след това. Те приемат християнството след като унищожават и превземат Западната Римска империя, а не преди това. Преди да приемат християнството не са имали писменост, писано право, философия и научно познание, почти никакви знания и умения за градостроителство, канализация и пр. Християнските манастири са всъщност институциите, които съхраняват писмеността, грамотността и част от знанията на Рим в Западна Европа, след като тя е завладяна от море от примитивни племена.

По същото време обаче съществуват християнските държави Византия, България, Грузия. Там средновековието може да е всичко, но не и Тъмни времена.

А извън Европа, като се изключи Палестина и Етиопия християнство просто не е имало



5
2390
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Май 2014 09:30
Не знам защо съм цитиран за християнството, въпреки че не е по темата и освен това думите ми са извън контекста. А контекста е че някой възхвалявайки глаголицата написа „Християнството е, което носи просвещението, светлината на духа в Европа.“ Понеже е всеизвестен факт че е точно обратното, в този смисъл и написах едно изречение.
Не отговорих на следващите сардонични забележки само за да не превръщам хубавата тема за българските азбуки в религиозна дискусия. Точно пък на 24 май!
Затова сега съм изненадан че самотната ми забележка не стига че е написана в статия, ами и точно отдолу имам „опровержение“ . Аз бих се срамувал да вземам отношение по темата за кирилицата с прякор изписан на маймуница, и то с малки букви ;-)
Изключително обширна тема. Не мога да обхвана 2000 години история в половин страничка пост, но ще се опитам да бъда кратък:

Преди възникването на християнството в Европа е имало много религии. Повечето са били политеични, т.е. вярата е била в много богове. Най-почитаните богове са на основата на гръцките митове, по-късно латинизирани. Основните разлики на политеичните религии с монотеичните по мое мнение са три:
1. Абсолютна търпимост към всички други религии. Всеки си е изповядвал каквато религия си иска, молил се на който/които богове си иска и е уважавал мнението на другите. Един вид религиозен либерализъм, както сега е модно. И хората са били...как да го кажа, богофили.
Някои са харесвали едни богове, други – други. Например моряците преди дълъг път по море са правили курбан на Посейдон/Нептун а преди бой същите хора са се молили на Арес/Марс. При това не е било задължително и не са присъствали съответните жреци. Чисто от сърце!

2. Религията/религиите са заемали важно място живота на древните, но не централно. Примерно, имало си е храм на Сатурн с жреци, статуи и т.н. Който и когато е искал да „обърне внимание“ на бога е отивал в храма, вземал е участие в съответните ритуали... с излизането от храма се е връщал в светския живот.

3. Ненамеса в светския живот. Всички знаете че основните науки и изкуства са били създадени и развивани в предхристиянския период. Писало се е много и на най-различни теми. Комедиите на Аристофан, поемите на Омир, философските творби на Сократ, математиката и физиката на Архимед...всичко това не само не е имало нищо общо с религията, а и самата религия не е имала нищо против. Даже е имало пародии на боговете. Сатирата е била важна част от литературата.

Всичко това се променя с идването на християнството. Християнската религия, като секта на юдаизма в основата си е монотеична. Това значи не само че е имало един бог, а не множество, но че и всички други богове са забранени. В основата си това е била религия на омразата и страха. Основното което е свързвало християните е омразата към другите религии и въобще към...“другите“. Другофоби! Затова и първите християнски секти са били неразбирани и презирани.

Като малка религия са се държали откъснато и изолирано. Положението рязко се променя когато Император Теодосий на 27 Февруари 380 година прави християнството държавна религия на Римската Империя. Оттогава започва налагането „с огън и меч“ в буквалния смисъл, на тяхната религия. Гледайте този филм Натисни тук който показва това само единадесет години по-късно.
Основно са гледали да обърнат горните три точки наопаки:
1. Абсолютна нетърпимост не само към другите религии, но и към всички нехристияни. „Или си с нас или си мъртъв“.
2. Религията става АБСОЛЮТНО централно място в живота на хората. „Жреците“ не си стоят по храмовете, където им е мястото, а си пъхат носа абсолютно навсякъде!
3. Обезмисляне на „светския живот“ Всяко действие (или бездействие), всяка казана дума, всичко написано се преценява дали отговаря на канона или е еретично!

В този период науката, като противоречаща на християнството просто е била забранена. Литературата, ако темата не е била християнство също. Малкото нерелигиозни произведения като Beowulf, Песен за Роланд, Слово о полку Игореве...всъщност са разказвани и преразказвани от пътуващи трубадури и впоследствие са записани анонимно като народно творчество поради страх от църквата.

И това е продължавало грубо от IV век до към XIV век, т.е. около 1000 години.
Точно в средата на този период Солунските братя Кирил и Методий по нареждане на Византийския Император са създали славянската азбука с ЕДИНСТВЕНА цел – да разпространява християнството сред славяните. Не литературата – християнството! Защото тогава единствената литература е била християнската.
Което и всъщност исках да кажа, но с едно изречение останах криворазбран.

Сега ако някой още чете да отговоря лично на popangelov цитат по цитат:

Християнското средновековие обхваща една малка част от човечеството, като огромната част процента от обхванатата част са изключително примитивни племена, завзели земите на Западната Римска империя - германи, франки, скандинавски племена, готи и т.н..

Абсолютно невярно. Както писах по-горе християнството е прието за държавна религия не на дивите германски племена, а на Римската Империя още през IV век. Даже след падането на Западната част нали Източната остава? Точно до преди началото на Възраждането – XIV век. При това Източната Римска Империя усилено налага християнството на Запад и Север. Справка – св.св Кирил и Методий.

Тези племена са били в огромното си мнозинство много примитивни преди да приемат християнството, остават си такива и след това. Те приемат християнството след като унищожават и превземат Западната Римска империя, а не преди това.

Примитивни...остават такива...след като приемат християнството....Нали и аз това казвам! Именно християнския фанатизъм ги държи такива 1000 години! ;-)

Преди да приемат християнството не са имали писменост, писано право, философия и научно познание, почти никакви знания и умения за градостроителство, канализация и пр.

- „Писменост“ са имали. Натисни тук
- „Писано право“ на практика са нямали. Ставало е каквото каже монарха или свещеника. Положението малко се променя чак 1215 година когато изнудват крал Джон да подпише Магна Карта. Тази първа стъпка на практика почти нищо не променя, но има влияние векове след това! Голяма стъпка назад от римското право. Отново „заслуга“ на Църквата!
- „философия, научно познание“....това сериозно ли? Малкото философия и научно познание което не е било еретично е още от времето на Древна Елада. Нищо ново за 1000 години...(освен астрологията и алхимията ;-)
- „почти никакви знания и умения за градостроителство“. Както са ги нямали преди...така и след това. Нищо по-велико от древните градове и сгради. Застой и малко назад.
- „канализация и пр“- В Рим е имало водопровод, канализация и т.н. в средновековна Европа – кладенци и нощни гърнета! В Римската Империя новия град се е започвал с банята, европейците не са знаели тази дума какво означава!
Християнските манастири са всъщност институциите, които съхраняват писмеността, грамотността и част от знанията на Рим в Западна Европа, след като тя е завладяна от море от примитивни племена.

Точно обратното – християните УНИЩОЖАВАТ почти цялата древна литература! Под литература имам предвид всичко написано – философия, математика, физика...всичко! В Александрийската Библиотека е имало римски, гръцки, египетски, шумерски...всякакви ръкописи. 391 година еретичната литература е изгорена!
По същото време обаче съществуват християнските държави Византия, България, Грузия. Там средновековието може да е всичко, но не и Тъмни времена.

Така ли? Какво е създадено от тези държави през този период, което не го е имало в древността?
А извън Европа, като се изключи Палестина и Етиопия християнство просто не е имало

Християнството като държавна религия от IV век е било ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на цялата територия на Римската Империя което е било Натисни тук
От VII-VIII век нататък след падането на Западната Римска Империя Арабския Халифат
Натисни тук
налага исляма (друга монотеична религия на същия принцип, практически „секта“ на християнството“ на неговата територия, а Римската Империя и нейните остатъци налагат християнството на север.
26 Май 2014 18:10
Вчерашен

„Всичко това се променя с идването на християнството. Християнската религия, като секта на юдаизма в основата си е монотеична. Това значи не само че е имало един бог, а не множество, но че и всички други богове са забранени. В основата си това е била религия на омразата и страха. Основното което е свързвало християните е омразата към другите религии и въобще към...“другите“. Другофоби! Затова и първите християнски секти са били неразбирани и презирани.”

Християнството е монотеистична религия,но не е свързана с омраза към другите религии,а с нормалното неприемане на „друга” религия. С омраза към „другите” първенец е Юдаизма и по-малко Исляма. Вчерашен,извинявай за откровението,но написаното от теб е от позиция на „вчерашен” Ще опонирам за известната история,не за същността на религиите. Откъде измисли,че Християнството е секта на Юдаизма? Така написано излиза,че е вярно и няма друго виждане. Да,ама не,както сме чували...... Проблем е омразата на Юдаизма към Християнството,която идва най-вече от това,че Християнството се превръща бавно,но сигурно в Световна религия за разлика от Юдаизма,а това всъщност е първоначалната идея и последващ стремеж след обявяването на Юдаизма. Да не говорим кой всъщност е Мойсей,чий пратеник е и каква е задачата му по време на така наречения 40 - годишен преход на еврейското племе през пустинята, за което са се изписали хиляди глупости папагалствани от всеки чул недочул. „Сектанта” Иисус Христос е историческа личност, също като Мойсей, по различни свидетелства. За съществуването на Иисус споменава един ерудиран еврейски свещеник - Йосиф бен Матея известен в Европа с името Йосиф Флавий. Той описва,че Иисус е обявен от еврейските свещеници за бунтовник, сектант и съпричастен виновник за разрушаването на Ерусалим,също и за разрушаване на втория Соломонов храм, което е явна глупост. Това описание на Йосиф Флавий се потвърждава и от ранните Тертулиан и Ориген. Трябва да се знае,че в Рим само евреите са били освободени от поклонение на Римските богове,поради техния вътрешен фанатизъм и понеже са се предлагали, като слуги на Рим и техни помощници за противостояние на всички други новопоявяващи се движения. Такова е поведението им до ден днешен – прилепване някъде с предложение за „служене” и оттам работят защитени, за себе си. Докато Християнството е в мир с Юдаизма, Рим счита Християанството за секта на Юдаизма, което няма нищо общо с реалността. Водещото в поведението на Рим е било това,че Юдаизмът е бил слугата на властта. Не можеш обаче да наречеш секта Световна религия и то секта на ограничена и затворена религия,каквато е Юдаизма. Юдаизмът сам се е затварял защото е пропит с фанатизъм водещ до омраза към всички други религии, главно към Иисус,който „откраднал" световното разпространение от Юдаизма,според признанията им. Да не говорим и за глупостите идващи от Юдаизма как Иисус имал брат-близнак и откраднал на близнака си идеята за Християнството ?!? /смешно противоречие/,а близнакът бил юдей и пр. простотии, разпространявани от самите евреи. За световното разпространение на Християнството огромен принос има и Ап.Павел,който също говори за омразата на еврейските свещеници,а Ап.Павел е бил яростен фарисей и знае номерата им. Няма друга толкова мразеща всички другите религии, каквато е Юдаизма. За съществуването на историческата личност Иисус говори и омразата на един римски философ и историк Целз,който обвинява християните и лично Иисус ,че застрашавали величието на Цезарите. Целз нарича Иисус бунтовник и сектант защитавайки слугинажа на Юдаизма към Рим. Тъй като писаното от Целз не е запазено,за него се съди от подробните отговори на Ориген в неговия известен „Контра Целзум”. Реално със сектантство вътре в Християнството се занимава Юдаизма – създадени са огромен брой секти още в края на 1 в. – евиони, назареи,есеи,по-късно манихеите и мн.други. За съжаление тежко сме пострадали и ние от една от тези секти в България през 13 в. – „Привърженици на евреите”. След проведен събор в Търново тази секта е забранена в България и тя се мести в Новгород,но остава в нелегален вид в България. Някои историци считат,че втората жена на Цар Иван Александър – Сара, е таен представител на тази секта и нататък има различни тълкувания на трагичните процеси довели до безвремието ни. Повечето от еврейските секти проповядват,че преди да бъде покръстен новият християнин той трябвало да бъде обрязан и да приеме Юдаизма. Нагъл тъпизъм. Почти всички секти в Християнството са инспирирани от Юдаизма! Юдаизмът се занимава със сектантсво до ден днешен. Християнството в по-късен етап също има нелицеприятни прояви,но в ранните векове е било съвсем толерантно за разлика от напълно противоположното поведение на Юдаизма. Колко християнски секти са познати в Юдаизма? Не съм чувал за нито една без да претендирам за изчерпателност.
26 Май 2014 19:02
Християнството е монотеистична религия,но не е свързана с омраза към другите религии,а с нормалното неприемане на „друга” религия. С омраза към „другите” първенец е Юдаизма и по-малко Исляма. Вчерашен,извинявай за откровението,но написаното от теб е от позиция на „вчерашен”
Може да се каже, че е монотеистична религия, обачееее. В Битие 1 (Genesis) от Библията се говори за елохин. Ел е шумерска дума, която означава Бог, а еврейското "ин", означава множествено число, т.е. имаме [/i]богове[/i]. Шумерите са имали много богове.Битие 1 е заемка от шумерската религия. Едва в Битие 2 имаме един Бог Яхве. Първата монотеситична религия се счита тази на фараона Ехнатон. Има хипотеза, че евреите са произлезли от последователите на Ехнатон, изгонени от следващия фараон Ай в Хаанан, който връща политеистичната религия на Египет. За Изхода, както е описан в Библията няма никакви археологически данни в Египет, но има данни за изходът на последователите на Ехнатон, като се счита, че Мосей е Рамсзес 2-ри, а Аарон един друг следващ фараон, на който не ми запомних името.
Библипята е била написана на еврит по време на закарването на евреите във Вавилон извършено от Новохудоносор (Набуко), но няма запазен екземпляр от тази библия. Най-старата Библия е написана на арамейски (ивритът е бил забаравен) от времето на Исус. Той също е говорел на арамейски. В нея се описват имено това а фараона Ай. Най-разпростарнена е, обаче преписът на гръцки. Новият завет е написдан на гръцки, диалекта койне.
С омраза към „другите” първенец е Юдаизма и по-малко Исляма. Вчерашен,извинявай за откровението,но написаното от теб е от позиция на „вчерашен”

Христос, и неговите ученици са били юдеи, които стриктно е спазвал юдейските правила. Той образува юдейска секта на назаритяните., която се противопоставя на някои положения в юдейската религия-главно на фарисеите, но като цяло са последователи на юдеизма. След смърта на Исус като водач на сектата го наследява брат му Яков, който също стриктно спазва юдейските религиозни традиции. Общо взето сектата на назаретяните (учениците на Исус) по време на Юдейската война се изтегля в Пела и там се загубва. Християнството фактически го създава Павел между елинизираните евреи и неевреи в Римската империя. Той, под името Савел е бил първоначално фарисей, но в същото време и римски гражданин, затова се е стремял да изчисти името на Рим. Той е бил в конфликт с учениците на Христос (сам го описва в посланията си), както е описано и в "Деянията на апостолите". Христос е гръцка дума, която означава помазаник. Докато назаретяните не са признавали Исус за бог, а само за месия, то Павел и последователите му го обявяват за бог. Фактически покръстените от Павел в римската империя, които не са спазвали всички юдейски ритуали (обрязване и др.) започват да се наричат християни. Съществували са много евангелия писания. След като с Миланския едикт (316г.) на Константин е обявена религиозна търпимост в Римската империя (неговият предшественик от 311г. е съставен в Сердика и текста му е изкожен пред църквата "Света София" в София.) на никейския, а после и Сердийския събори се определят книгите, които да влязат в Новия завет.
26 Май 2014 20:46
Нямам претенции да обсъждам религиозни прилики и разлики. Какво пише в Библията, Корана, Талмуда въобще не е в темата. Говоря чисто от историческа гледна точка. Факт е омразата на християните не само към всички други религии, но и към невярващите. Факт е и как са убивали, изгаряли, преследвали всички друговерци или безверци, докато не го наложат навсякъде. Факт е как са изгаряли и унищожавали всички "други" писмени произведения, включително други християнски такива.
И с това АКТИВНО са се занимавали от IV до XIV век. Даже и след това промяната не е станала веднага, а в продължение на много векове. Да напомня че Възраждането е започнало с Реформацията на Църквата и след това е била лека-полека изтиквана в периферията, където и е мястото.

Защо сравнявате ранното и съвременното християнство с това което е било между тях? Ранното е било чиста религия, разпространявана между желаещи, докато не се е включила църквата да го наложи задължително. Съвременното (последните 1-2 века) пак се връща към корените си поради намаляне влиянието на църквата!
Как може да отричате горните факти? Това не е единично историческо събитие, а се е случвало навсякъде в Европа и в продължение на 1000-2000 години!
Тонове информация! Като не четете, поне гледайте този Натисни тук филм (IV век) и този Натисни тук (XIXвек) да видите неблаготворното влияние на църквата в живота на хората и си помислете за дългия период между тях!

Колкото за християнството като секта на юдаизма има тонове литература. Ето линк Натисни тук за начало.
С две думи Свещената книга на юдаизма е Тора, което всъщност е Стария Завет. Християнството има Библия, което общо взето е Тората (Стария Завет) плюс Новия Завет а мюсюлманите имат Коран, който признава повечето от Тората и Библията и добавя още. Това ги прави различни "секти" на една и съща религия!
Това не отменя факта че трите религии люто са се мразели! Всъщност показва точно приликите им и ги обединява!
Християнството е монотеистична религия,но не е свързана с омраза към другите религии,а с нормалното неприемане на „друга” религия. С омраза към „другите” първенец е Юдаизма и по-малко Исляма.

Аха, Юдаизма и Исляма само...Особено Юдаизма! Християнството - чиста вода ненапита! А какво да кажем за хилядите религиозни войни. Християни срещу мюсюлмани, мюсюлмани срещу индуисти, католици срещу протестанти, сунити срещу шиити...2000 години. Само Кръстоносните походи да си спомним! Обикновено "нормално неприемане на „друга” религия". Инквизицията също! Даже от трите религии юдеите са били най-безобидни. Не ги оправдавам, защото ако имаха влиянието на другите две, нямаше да са по-различни. Обаче на някои хора им е религиозно промит мозъка и това им пречи да видят ФАКТИТЕ!



27 Май 2014 20:05
Вчерашен,
За съжаление тази тема е много обширна,спорна и се нуждае от много изяснявания и не е за тук.
Ще си позволя обаче още един коментар главно заради „чисто историческата гледна точка” както си пояснил и ти. Ясна е идеята,която прозира в написаното от теб – няма да го повтарям защото е очевидно. Няма как да не се засегне и теологията защото намеците трябва да се обосновават. Написано от теб:

„Всичко това се променя с идването на християнството. Християнската религия, като секта на юдаизма в основата си е монотеична. Това значи не само че е имало един бог, а не множество, но че и всички други богове са забранени. В основата си това е била религия на омразата и страха. Основното което е свързвало християните е омразата към другите религии и въобще към...“другите“. Другофоби! Затова и първите християнски секти са били неразбирани и презирани.”
„Говоря чисто от историческа гледна точка. Факт е омразата на християните не само към всички други религии, но и към невярващите. Факт е и как са убивали, изгаряли, преследвали всички друговерци или безверци, докато не го наложат навсякъде.”
„Християнството има Библия, което общо взето е Тората (Стария Завет) плюс Новия Завет”
Обаче на някои хора им е религиозно промит мозъка и това им пречи да видят ФАКТИТЕ!”


От историческа гледна точка би трябвало,щом става дума за монотеистични религии,да се спомене предхождащото появяване на Юдаизма. Както е написано излиза,че Юдаизма изобщо не променя „веселата част” от живота на древните,но Християнството започва да мрази всичко и всички и живота става друг. Ще повторя,че е дълбоко погрешно да се счита Християнството за секта на Юдаизма. Просто е глупаво. Това,че еврейските свещеници внушават в Рим,че новопоявяващото се движение е тяхна секта и те ще се борят за унищожаването му защото са покорен слуга на Рим въобще не е основание. Важни са и фактите,разбира се! Споменаваш Библията,като някакъв „общ” документ.....Библията съдържа 65-66 доста различни книги,писани на три езика и на три континента в продължение на 1500 г. Писана е и от съвсем различни по професия и житейско участие хора. Въпреки,че е общо взето цялостна книга,тя се дели много точно на две части. Ето становище на изследовател:

„Старият Завет описва основаването и запазването на народа Израел. Бог обещава да използва Израел, за да благослови целия свят (Битие 12:2-3). Щом Израел се основава като народ, Бог издига едно семейство в този народ, чрез когото ще дойде благословението: семейството на Давид (Псалм 89:3-4). След това, от семейството на Давид се обещава един Човек, който ще донесе обещаното благословение (Исая 11:1-10).Новият Завет описва идването на този обещан Човек. Неговото име е Исус и Той изпълнява пророчествата на Стария Завет, тъй като живя съвършен живот, умря, за да стане Спасителя, и възкръсна от мъртвите.”


Последните две изречения са нещото,което просто съсипва първоначалната идея при възникването на Юдаизма защото въобще не става така. Не става така защото всъщност става дума за ДВЕ РАЗЛИЧНИ РЕЛИГИИ! Затова Юдаизма мрази жестоко Християнството. И го тормози непрекъснато с внедряване на формирани от Юдаизма секти. Резонен е въпросът защо са две различни религии? Споменаваш Тората. Да,Тора е част от Еврейската библия Танах, която е от три части – първата е Тора /Закон/, следват Невиим /Пророци/ и Кетувим /Агиография/. Развита е в Талмуд. Но Тората е пълна с омраза /това е закон!!!/, към всички други,която омраза е разширена в Талмуд изполван и като политическа програма! За да се промиват регулярно и без прекъсване мозъците се чете седмично, последователно в синагогите в събота сутринта, също в понеделник и четвъртък. Не е трудно да си представим какво насажда това последователно четене у обрязаните още на ОСМИЯ ден същества. Защо обрязването е на осмия ден – считали са още тогава,а по-късно е доказано научно,че това е време,когато се пречупва безвъзвратно психиката на индивида без шанс за нормално естествено развитие.
Ето съвсем малко извадки от Тора с български текст за да имат представа и неползващите други езици – свещена книга с която се възпитават определени настроения и се формира определено поведения към всички ”други”. Това не е обикновената омраза към други,това е възпитание в омраза.

... "И рече Бог (Иехова-Яхве) на Авраама: а ти запази Моя завет, ти и твойте потомци след тебе в родовете им. Този е моят завет... целият мъжки пол у вас да бъде обрязан... А необрязаният от мъжки пол, който не обреже крайната си плът (на осмия ден), тая душа ще се изтреби..." [Бит. 17:9, 10, 14]

Така ли е при Християнството? Вярно е,че Ап.Павел е отсякъл окончателно Християнството от това,но по писания на Ориген и Евсевий хората са отхвърляли обрязването. В Юдаизма обрязването е насилствено и е наложено именно заради специалната мисия,която изпълнява Мойсей за еврейското племе,избрано не от Бог,а от Жречеството в Египет за постигане на цели сравними сега със стремежа към т.н. „глобално управление”. Mrx++ споменава какъв е Мойсей.
Но древният Египет е управляван не от фараоните,които понякога са били и малки момчета,а от Жречеството. Това е показано и в историческия филм Фараон. Друга тема,но поради важността на мисията по-вероятно е Мойсей да е бил жрец. Обрязването е било налагано като неотменима съпричастност,за подчинение.
Огромната разлика между Юдаизма и Християнството личи при сравняване на постановките в религията. Ето съвсем малко от Тората,пълна с насилие и жестокост:

"...око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, нога за нога, изгоряло за изгоряло, рана за рана, натъртено за натъртено..."[Изх. 21:24, 25]
"Който принася жертви на богове, освен на едного Господа (Иехова), да бъде изтребен."[Изх. 22:20]

"И ще изтребиш всички народи ...: да ги не пощади окото ти !" [Втор. 7:16]

"...Той ще ги изтреби и ще ги повали пред тебе, и ти ще ги изгониш и погубиш...."[`Втор. 9:3]

"Ако тайно те надумва брат ти, бащиният ти син, или майчиният ти син, или син ти, или дъщеря ти, или твоята обична жена, или приятелят ти, който е за тебе както душата ти, като казва: "да вървим и да служим на други богове..."...не се съгласявай с него и не го слушай; и да се не смили окото ти над него, не го жалей и не го прикривай, но го убий; нека първом твоята ръка бъде върху него, за да го убие, - а сетне ръцете на целия народ; убий го с камъни, да умре..."[Втор. 13:6, 8, 9,10]

"Ако...тръгнат и почнат да служат на други богове, и се поклонят тям, или на слънцето, или на месечината, или на всичкото небесно войнство...изведи оня мъж, или оная жена, които са сторили това зло, при вратата си и ги пребий с камъни, да умрат."[Втор. 17:2, 3, 5]

"Господ (Иехова), Бог твой, ще те постави по-горе от всички народи на земята" [Втор. 28:1]

"Защото всички богове на народите са нищо, а Господ (Иехова) небесата сътвори... въздайте Господу (на Иехова) племена и народи, въздайте Господу (на Иехова) слава и чест...Трепери пред него цяла земьо...спаси ни, Боже (Иехова), Спасителю наш! събери ни и ни избави от народите...да се хвалим с Твоята слава!"[1Пара. 16:26-35]

"...Господи (Иехова), защото ти за нас си създал тоя свят. А за другите народи, произлези от Адам, ти каза, че те са нищо, че приличат на слюнка..."[3Ездр. 6:55-56]


Ереите – „избраници” на Иехова били „избрани” за да можели свободно да крадат другите,придобиват богатствата на другите и да заробват другите. Ясно е след такова възпитание на евреите,какво представлява за тях Бог. В Християнството логиката е противоположна. Не говаря за последващи изпълнения на Християнството,което се изпълнява наистина от църковната институция. Но не се възпитавав това,което се възпитава чрез Тора и Талмуд. Просто различни религии.

Няма да показвам текставе от двата Талмуда защото трябва да се сложи голяма червена точка!!

Това възпитание към омраза и откровен расизъм се премълчава удобно от изповядващите Юдаизма. В случая се измества към извършваните от Християнската църква жестокости.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД