:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденция

Където заплатите бързат, работните места намаляват

Последното повишаване на минималната заплата е принудило работодателите да продължат да съкращават от най-нископлатените си работници
Източник: НСИ
Графика 1
Въпреки скорошните добри данни за пазара на труда броят на наетите отчита спад на годишна база във всеки от първите три месеца на 2014 г. Спадът е най-вече в бедните области на страната и е придружен с покачване на нивото на заплащане - тенденция, която заслужава внимание.

Според данните на НСИ заетите през първото тримесечие на годината са с 39 хиляди повече от същия период на миналата година. В същото време броят на наетите по трудово и служебно правоотношение в страната продължава да намалява, достигайки 2.216 млн. души към края на март 2014 г. - при 2.231 млн. души година по-рано.



Разминаването на двата индикатора се дължи на различния обхват на данните



В тримесечната статистика за работната сила влизат всички работещи и изследването е извадково - прави се на база на анкети сред извадка от цялото население. Докато данните за наетите по трудово и служебно правоотношение са на база на извадка от предприятия в частния и държавния сектор. Те включват наетите с действащи трудови договори, но не обхващат т.нар. самонаети, работещи по граждански договори, с авторски възнаграждения и други подобни (Графика 1).

По тази причина броят на наетите по трудово и служебно правоотношение винаги е по-малък от този на заетите в икономиката като цяло. Все пак и при данните за наетите през първото тримесечие е налице известно подобрение. Броят на наетите лица през първото тримесечие спада с едва 0.6% на годишна база, което е най-положителният резултат от години.

През първото тримесечие на 2014 г. на областно ниво се забелязва значителна негативна връзка между ръста на средната работна заплата на наетите и нейното ниво през първото тримесечие на 2013 г. В областите, където заплатите са по принцип по-високи, те са нараснали с по-малко, отколкото тези в области, където традиционно заплатите са ниски. Това е донякъде очакван резултат от увеличаването на минималната работна заплата от началото на 2014 г. В по-бедните области, където доходите са по-ниски, увеличаването на минималното заплащане оказва натиск в посока увеличаване на средната работна заплата.

Данните за динамиката на броя на наетите по трудово и служебно правоотношение и техните доходи дават възможност за някои интересни наблюдения.



София е единствената област, в която доходите са се понижили



на годишна база през първото тримесечие на годината (Графика 2).

Ако изключим столицата от сметките, средната заплата през първото тримесечие на миналата година е била не 778 лв., а 641 лв., а средното за страната увеличение на годишна база през първото тримесечие на 2014 г. е не 2.3%, а 5.4%.

Сред другите области с традиционно високи заплати, но сравнително ниско увеличение са Бургас и Стара Загора. Това означава, че в три от областите с най-високи заплати в страната увеличението на средното заплащане е под средните за страната 2.3% на годишна база. В същото време в някои от най-бедните области се наблюдават и най-сериозните увеличения на заплатите. Такива са Видин (12.1%), Разград (11.1%) и Силистра (10.1%). Във всяка една от тях обаче броят на наетите по трудово и служебно правоотношение продължава да намалява. Ръстът на средното заплащане, съпроводен от спад на наетите, може да означава, че последното повишаване на минималната заплата е принудило работодателите да продължат да съкращават от най-нископлатените си работници. Това води до статистическо изместване нагоре на средната заплата в предприятията със съкращения, а оттам - и средната за съответните региони.

Вижда се, че в 10 от 14-те области, в които увеличението на средната работна заплата на персонала е по-високо от средната за страната (ако изключим ефекта на столицата), а нивата на заплащане са по-ниски, се забелязва



спад на броя на наетите в три поредни месеца



Сред тях са три области от Северозападния регион на страната - Видин, Ловеч и Монтана, където през март работят с около 5% по-малко души в сравнение със същия период на миналата година. Подобни развития се виждат и в други по-слаборазвити области, като Силистра и Разград.

Търговище, Ямбол, Смолян и Велико Търново са 4-те области, в които покачването на доходите на наетите с темпове, по-бързи от средните за страната, не е съпроводено със спад на техния брой.

В същото време в областите с традиционно по-високи доходи, където увеличението е по-ниско или в унисон със средния темп (като изключим ефекта на столицата), пазарът на труда се представя сравнително добре, като на повечето места има плах ръст или минимален спад на наетите. Такива области са София, Пловдив и Варна.

Възможно обяснение за процеса е въвеждането на данъчни преференции за хората с ниски доходи - възможността работещите на минимална заплата през пролетта на 2015 г. да поискат връщане на платения данък общ доход за 2014 г. В същото време нямаме ръст на наетите по области в огромната част от бедните области (дори напротив), а средната заплата там се вдига. Тоест може да се предположи, че част от нископлатените работници биват освобождавани или минават в сивия сектор. Предстоящото публикуване на данните за заетите на регионално ниво, според наблюдението на домакинствата, ще позволи по-нататъшното разглеждане на този въпрос.

Подобна значителна негативна връзка между двата фактора - покачването на заплащането в областите и ефектът върху доходите в местата, където трудът не е толкова добре заплатен, се наблюдава за пръв път от началото на кризата. Това може да е признак за достигането на границата на възможностите на бизнеса в някои области да заплаща по-високо минимално възнаграждение. Въпреки че данните за наблюдението на работната сила дават известна надежда, че повишението на минималната работна заплата е било понесено сравнително добре, всяко последващо увеличение трябва да бъде обект на внимателен анализ на случващото се на пазара на труда в по-малките области.

Източник: НСИ, изчисления на ИПИ
Графика 2
Снимка: "Сега"
В някои от най-бедните области се наблюдават и най-сериозните увеличения на заплатите. Такива са Видин (12,1%), Разград (11,1%) и Силистра (10,1%). Във всяка една от тях обаче броят на наетите по трудово и служебно правоотношение продължава да намалява.
14
2785
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
25 Май 2014 23:49
Какъв е извода: За да намалим безработните, на работещите е достатъчно да се осигурява само храна.
Ако не получават заплата работещите, безработните ще намалеят.
26 Май 2014 01:13
Изсмукани от пръстите изводи. Най-логичното обяснение за намаляването на заетите в бедните райони е, че хората бягат оттам. Ниско-платените имат по-голям стимул да се преместят и съответно средната заплата расте и наетите намаляват. Друго обяснение е, че са приключили някакви държавни програми за изкуствена заетост - точно там наемат хора на минималната заплата.
26 Май 2014 03:29
Аз смятам че работодателите трябва да бъдат притискани да увеличват заплатите ПО-БЪРЗО от инфлацията.
По този начин те (работодателите) ще имат и външен стимул да вкарат най-добрите практики и машини в бизнеса си.
Наблюдава се своеобразен "сговор" на работодателите в една област / населено място за определяне на максимална заплата - сговор, който не е явен, но се изпълнява и не може да бъде пренебрегнат или разбит от работниците.
Да, възможно е някои фирми да фалират. Но това ще са фирми на:
1. Хора, които не могат да осигурят на работниците си даже и онази минимална сума, която би извадила работещите при тях от категорията "работещи бедни"
2. Хора, които така или иначе вече са загубили желанието и хъса си за работа и карат по-скоро по инерция.
Върху труповете на тези фирми ще възникнат нови, стига да има адекватно стимулиране от страна да държавната и местната власт.
26 Май 2014 03:29
Аз смятам че работодателите трябва да бъдат притискани да увеличват заплатите ПО-БЪРЗО от инфлацията.
По този начин те (работодателите) ще имат и външен стимул да вкарат най-добрите практики и машини в бизнеса си.
Наблюдава се своеобразен "сговор" на работодателите в една област / населено място за определяне на максимална заплата - сговор, който не е явен, но се изпълнява и не може да бъде пренебрегнат или разбит от работниците.
Да, възможно е някои фирми да фалират. Но това ще са фирми на:
1. Хора, които не могат да осигурят на работниците си даже и онази минимална сума, която би извадила работещите при тях от категорията "работещи бедни"
2. Хора, които така или иначе вече са загубили желанието и хъса си за работа и карат по-скоро по инерция.
Върху труповете на тези фирми ще възникнат нови, стига да има адекватно стимулиране от страна да държавната и местната власт.
26 Май 2014 07:04
Гледай отде е - няма нужда да четеш...
-----------------
Сайтът на Генек
26 Май 2014 07:30
Смятай, ако направим зплатите нула, няма да има никаква безработица. Ама чакай, бе това всъщност вече е пробвано. Робовладелство са му викали.
26 Май 2014 08:18
Ало, автора! А в браншовете където няма увеличаване на заплатите, а и мижавите заплати не се изплащат редовно, се наблюдава отсъствие на желаещи да работят-вижте в туристическия бранш как риват тъз година че нямало хора! Щели да внасят руснаци и виетнамци- каточели те ще се навият да работят за без заплата! Един познат ми цитира арабска мисъл че е по- добре да си гладен, отколкото изморен и гладен
26 Май 2014 08:29
Като прочетох името на авторчето , се отказах да чета. Презлагам да плащаме на работодателите че са ни наели на работа. Само така ще съ опрайм.
26 Май 2014 08:38
Никой не казва, обаче, какво се случва с оспорваното тук увеличение. А то е очевидно - при тези нива на заплащане то просто увеличава потреблението. С малко. Малко повече хляб, малко повече мляко, малко повече сирене, пакет цигари, навярно. Глътка въздух за хлебаря, млекаря, мандраджията и тютюнджията. И за ... работещите при тях.
26 Май 2014 09:33
Къде е Гълъбчето 2, да вдигне някой палец ? И Рки-то разбира се. Че Сибила, Болгара и Юни тотално се затриха, дори ми домъчня за тях.
А статийката - бълвоч от неверни изводи и манипулации. Като всеки продукт на ФОНДАЦИЯ ИПИ.
26 Май 2014 10:15
Фондация "Америка за България"

Грант 2012
Гражданско общество и демократични институции, януари 2012 – януари 2015, 924,000 лв.

Годишен индекс на конкурентноспособност в България
Институт за пазарна икономика

Годишният Индекс на конкурентноспособност ще бъде основан на обхватни, обективни и проверими данни, които отразяват нивото на местно развитие в осем групи от индикатори: демография, образование, здравеопазване, инфраструктура, околна среда, икономика, бизнес среда и социално развитие. Показателите за всяка от 28-те области на България ще бъдат представени статистически и динамично, в сравнение с други области или с общи показатели за страната и без да служат като основа за регионално ранкиране. Цялостен анализ на информацията ще представя годишна картина на напредък или отстъпление във важни обществени сектори и като обективна основа за стратегическо планиране и разработане на национални или местни политики.
http://www.americaforbulgaria.org/grants/view/L8icoO3z
26 Май 2014 11:30
Където заплатите бързат....

Как беше оная там костенурка на Ахил, де от бързане не могла да си стигне опашката
26 Май 2014 13:53
Спадът (броят на наетите) е най-вече в бедните области на страната и е придружен с покачване на нивото на заплащане - тенденция, която заслужава внимание.
Що тенденция? Не е ли проявление на закона за търсенето и предлагането? В тези бедни области има най-ниска раждаемост, най-висока битова престъпност, най-лоша социална инфструктура. Всички тия "либертатски ценности" принуждават младите и активни хора да напускат родните си места. Липсата на работна ръка (няма предлагане) принуждава работодателите (които търсят) да повишават трудовите възнаграждения.
Тая фондация "Институт за пазарна икономика" съвсем се е изпедерастила - даже и либертианските ценности се е отказала да брани. Прихванала заразата да се лъже на едро от "Гълъп и гугутка"! Да не би и те да са се сдобили с някое "голф"-игрище и галфонизацията да ръсте с пълна сила?

26 Май 2014 21:37
България е феидална държава!Така набедените капиталисти си въобразяват и по феодалному обявяват, че "хранят" семейства!Всъщност е обратното!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД