:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 167
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекари отказват да ги командироват в "Спешна помощ"

Напрежението от "Спешната помощ" започна да се пренася и в големите столични болници. Причината е решението на здравното министерство да подпомогне работата на Центъра за спешна медицинска помощ в София, като командирова за един месец лекари и медицински сестри от други лечебни заведения в столицата. Още в деня, в който от МЗ поискаха оставката на директора на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев, министър Таня Андреева съобщи, че ще има екипи от големите болници в София - Военна, Окръжна и "Пирогов", които ще обслужват спешните случаи.

Вчера по обяд ръководството на голяма болница в София е събрало шефовете на отделения и е изчело писмо от МЗ. Според указанията на ведомството още същия ден работещите е трябвало да излъчат по равен брой лекари и медицински сестри, които да работят за един месец в "Спешната помощ", разказаха медици пред "Сега". Не е ясно дали броят на командированите, които МЗ е поискало, зависи от големината на болницата или за всички лечебни заведения е поискана една и съща бройка. Оказало се, че желаещи няма и ръководството на болницата е предупредило, че само ще определи кои специалисти да отидат в Спешното. Лекарите и сестрите се притесняват, че командироването на техни колеги ще открие допълнителни дупки в и без това незапълнения щат на болницата, обясниха още потърпевшите. Медиците не изключват възможността зараждащото се недоволство да прерасне в протести. До редакционното приключване на броя от МЗ не дадоха подробности за указанията, спуснати на болниците за командироването на екипи.

И вчера лекари, медицински сестри и санитари протестираха пред сградата на министерството. Протестиращите обясниха, че протестът им не е срещу назначения и.д. директор Александър Златанов. Според тях обаче одитът на центъра не е обективен и не са доволни от срещата с министър Андреева в понеделник. Вчера от ГЕРБ поискаха изслушване на Таня Андреева в парламента заради кризата в Спешната помощ, но предложението беше отхвърлено.

ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ

Главният счетоводител на столичната "Спешна помощ" Валентина Истаткова за първи път изнесе данни за възнагражденията на служителите. Тя опроверга здравния министър, според която по ведомост на работа се водят хора, които получават заплати, но реално не съществуват. Според нея след увеличението на заплатите от началото на годината с 8.5% основното възнаграждение на новите лекари е 750 лв. Лекар с две специалности получава около 1000 лв., а с допълнителните плащания брутната заплата достига до 1500 лв. В администрацията обаче заплатите са над 2000 лв. за ръководните кадри.
7
2459
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
04 Юни 2014 22:13
Никой не може да ги задължи, защото те не са си подали молбите за тази месторабота. Има кодекс на труда все пак.
04 Юни 2014 22:31
Шефовете естествено няма да се качат на линейките,а ще натоварят още повече точно тези,на които се крепи графикът.Това посред лято.Отпускно време,планирани пътувания или друга работа.Към недоволните ще се присъединят и семействата.Да не се окаже,че още някой ще протестира или напусне...Очевадното решение-като нямаш кадри-вдигаш възнаграждението докато се появят у нас май не сме го учили...
04 Юни 2014 23:34
Най-смешното е, че министърката иска да командирова екипи на "Спешна помощ" от провинцията в София.
Представете си, един шофьор, който не от София, как ще се справи с маршрутите там, а при това трябва да гони и време!
05 Юни 2014 08:56
А защо министъра не отиде да работи в спешна помощ? И без това в скоро време ще е безработна, пък и Моника няма да ражда цял живот..
05 Юни 2014 12:56
Този проблем го замазваха 30 години,и всеки дебелокож управленец се надяваше да го "шитне" на следващия след него...сега като започнаха отново лавинообразно да се изострят и други многогодишни замазвани проблеми в цялата държава,за месец всички партии една по една ще запеят пак за предсрочни избори,та дано пак им се размине...и така до края на тази "държава"
05 Юни 2014 13:02
...а трябва първо СЪД,ЗАТВОР и после ИЗБОРИ....след това отново:СЪД,ЗАТВОР и пак ИЗБОРИ,и така докато тези дето ни се хилят по предизборните плакати проумеят,че да са ИЗБРАНИ означава,че са ОТГОВОРНИ за това!Така лека-полека ще се окаже,че в България броя на партиите няма да е астрономическо число,а тези които посмеят да се кандидатират за избори ще си дават сметка че са отговорни пред тези,които са ги избрали
06 Юни 2014 02:08
Не виждам просто как някой ще ги задължава да работят при различни условия /място от тези ,за които са се договорили. Правова държава,закони ,ала-бала ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД