:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
vox populi

Как Шотландия ще се отцепи от Великобритания

Шотландските националисти обещават при победа на референдума за независимост да създадат своя държава след 18 месеца
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Шотландският първи министър Алекс Салмънд (вляво) и британският премиер Дейвид Камерън подписаха преди две години в шотландската столица Единбург споразумение за провеждането на референдум за отделяне на Шотландия от Великобритания. Във вота, планиран за 18 септември, ще имат право да гласуват и непълнолетни 16- и 17-годишни шотландци. Тогава Салмънд заяви, че споразумението е крачка към независимостта на страната му.
Някъде сутринта следващия петък ще бъдат съобщени окончателните резултати от референдума за независимост на Шотландия, след като бъдат преброени бюлетините от всичките 32 местни секции. Това със сигурност може да промени бъдещето не само на Великобритания, особено след като стане ясно, че според последните проучвания броят на привържениците за независима шотландска държава вече минава 51%. Ако повечето гласове бъдат "да", шотландският премиер Алекс Салмънд ще обяви независимост на страната през март 2016 г., което ще е точно 309 години след като е създаден съюзът между Англия и Шотландия. Администрацията на сепаратистите вече написа специален документ от 600 страници, известен като Бялата книга, която разглежда всички основни въпроси при една независимост - включително пенсиите, здравеопазването, социалните грижи и отбраната. Правителството в Лондон в опит да покаже увереност настоява, че е изработило план за непредвидени разходи, ако надделеят гласовете за независимост на Шотландия. Преди дни то дори обеща още повече привилегии за Единбург, включително финансови, ако остане в съюза. Истината обаче е, че една бъдеща шотландска суверенна държава ще начертае мрачни сценарии за цяла Великобритания и никой не знае какво всъщност ще последва.



Последствията за независима Шотландия:



При евентуално отцепване на Шотландия тя ще трябва да поеме своя дял от британския дълг - около 146 млрд. лири, който в момента е 1.2 трилиона. Заради това Единбург ще трябва да увеличи данъците и да намали значително социалните разходи. Според изследването на британския статистически институт лихвеният процент по заема ще бъде с повече от 1.65 процентни пункта по-висок от доходността по държавните ценни книжа на страната. Според последните данни на британските власти дългът на Великобритания се очаква да достигне 1.7 трлн. лири към края на 2016 г. "Така веднага след обявяването на независимостта дългът на Шотландия ще представлява 81% от нейния БВП. Такъв висок дълг ще направи икономиката на страната уязвима, което ще доведе до появата на редица фискални проблеми в средносрочна перспектива", посочи макроикономистът Ангъс Армстронг. Според него основният проблем ще е невъзможността да се съхрани валутният съюз с Лондон и отказът на Шотландия от сегашната й валута - английската лира. Това ще нанесе сериозен удар по финансовата система на страната и ще я изправи пред необходимостта да въведе еврото.

"Голдман сакс" предупреди, че отказването от британската лира може да предизвика паника сред обикновените клиенти на банките в Шотландия и да доведе до масово изтегляне на техните спестявания в тях, както се случи при разделянето на Чехословакия през 1993 г. "Това ще накара на свой ред инвеститорите да продават шотландските ценни книжа", допълват от банката. Управителят на Банк ъф Ингланд Марк Карни обеща, че е подготвен за подобен риск, но това може да не помогне при евентуална паника сред хората с депозити в Шотландия. Банковата група "Лойдс" и Роял банк ъф Скотланд най-вероятно ще се преместят южно от границата заради капиталите, които са собственост на британското правителство. Това бягство на финансови средства със сигурност ще удари по икономиката на Шотландия.

Шотландия представлява една трета от цялата територия на Обединеното кралство и на нейна територия се намират британските ядрени оръжия, от които управляващата Шотландска национална партия (ШНП) е обещала да се отърве до 2020 г., ако бъде обявена независимост. Това ще струва на Лондон около 3 млрд. лири. Именно затова НАТО и САЩ се безпокоят най-много от антиядрените настроения в Шотландия. В базата "Клайд" във Фаслейн, на 40 км западно от Глазгоу, са базирани британските атомни подводници с ядрени ракети "Трайдънт". Това е основата на ядрените сили на Великобритания. Именно те ще трябва да бъдат премахнати в случай на независимост на Шотландия, която планира да създаде собствена армия с щабквартира във Фаслейн, което обаче ще струва на шотландците 2.5 милиарда лири. Освен това ШНП е обещала страната да стане в бъдеще член на НАТО. ВВС на Шотландия ще може да разчита на 12 изтребителя "Тайфун" и шест военнотранспортни самолета "Херкулес". Шотландската шпионска служба ще споделя информацията с британските разузнавания МИ-5 и МИ-6, уверяват от ШНП. Генерал Ричард Ширъф, който е бивш зам. върховен командващ силите на НАТО в Европа, нарече тези планове "аматьорски" и "опасни".

Шотландия ще продължи да е страна - членка в ЕС, както беше досега в състава на Великобритания, обещава шотландският премиер и върл привърженик на независимостта Алекс Салмънд. Той обеща, че преговорите с Брюксел по този въпрос ще започнат веднага при "да" за суверенитета и ще завършат за 18 месеца. Принципът на "ефекта на приемствеността" включвал също така същите отстъпки като пред Великобритания - правото да се остане извън еврозоната, Шенгенското пространство и да се запази извоюваната от Маргарет Тачър основна отстъпка - 300 милиона лири годишно за Шотландия. Но отиващият си шеф на Еврокомисията Жозе Барозу настоя на няколко пъти, че "ще е много трудно, ако не е и невъзможно" за Шотландия да се присъедини към ЕС, защото това изисква единодушие по този въпрос от всички страни членки - включително тези, които са се присъединили при много по-лоши изисквания. Испания например блокира по този начин Косово заради силното движение за независимост в две нейни провинции - Каталуния и Страната на баските. Латвия, Ирландия и Чешката република настояват Шотландия да не ползва ускорено влизане в ЕС и да извърви пълния процес на присъединяване, което може да отнеме десетилетие.

Бялата книга предлага създаването на норвежки модел, при който приходите в шотландската хазна да се увеличат с помощта на приходите от залежите на нефт и газ в Северно море. По този начин Шотландия би имала по-висок дял от БВП на глава от населението в сравнение с Великобритания. Според правителството в Единбург в този район има залежи на газ и петрол в размер на 1.5 трилиона лири. Но сър Йън Уд, един от най-успешните изследователи на петролните залежи в Шотландия, предупреди, че тези данни са много раздути. Той предупреди, че ресурсите са доста намалели и могат да се изчерпят през следващите 15 години и на шотландците може да им се наложи да внасят газ именно от Англия. Освен това Великобритания очаква истински кошмар при преговорите за бъдещите граници в Северно море. Г-н Салмънд иска също така да превърне Шотландия в световен лидер в областта на вятърната енергия - но държавните субсидии в тази сфера в момента са много зависими именно от данъкоплатците в Англия и Уелс.

Според Бялата книга британската кралица Елизабет Втора ще остане държавен глава на Шотландия, което ще продължи традицията от 1603 г. Църквата на Шотландия обаче предупреди, че в бъдеще ще трябва да се правят отделни коронации по този повод. Британският химн "Бог да пази кралицата" ще бъде заменен с нов шотландски. Много сепаратисти обаче са настроени републикански и не искат запазването на монархията.

Британските граждани, които живеят в Шотландия, ще получат автоматично правото да получат шотландско гражданство. Бялата книга предвижда по-либерални закони за имигрантите, за да се подкрепи икономиката и да се увеличи прирастът на местното население. Освен това се предвижда създаването на гранични пунктове между Англия и Шотландия, което също не се одобрява от Лондон.



Последствията за по-малка Великобритания:



Лондон настоява, че създаването на независима Шотландия ще навреди на имиджа на Великобритания в ЕС, НАТО, МВФ и ООН. Независимо как ще се казва една евентуално нова страна между Англия, Уелс и Северна Ирландия, това ще засегне британските интереси на световната сцена, предупредиха редица изтъкнати британски дипломати. Гласът на Великобритания във Вашингтон ще бъде по-тих, а Китай и Русия, които м.г. определиха страната като "малък остров, който никой не слуша", може да използват момента да оспорят мястото на Великобритания като постоянен член в Съвета за сигурност на ООН.

Независима Шотландия ще повлияе и на вътрешната политика във Великобритания. Опозиционната Лейбъристка партия може да намери място в един бъдещ нов кабинет, както временната коалиция между лейбъристи и консерватори по време на Втората световна война. Британският премиер от Консервативната партия Дейвид Камерън вече настоя, че няма да подаде оставка при загуба на референдума на 18 септември. Но много консерватори смятат, че той няма как да запази своя пост, при положение че стане премиерът, който не е предотвратил разпада на съюза между Англия и Шотландия. Смята се, че и лейбъристкият лидер Ед Милибанд, чиято партия доминираше в шотландската политика през последните 60 години и се предполагаше, че е буфер срещу националистите в страната, също няма да оцелее при тази политическа буря. Загубата на Шотландия ще намали шансовете на Лейбъристката партия да разчита на свое мнозинство в британския парламент в бъдеще. Особено след като следващите парламентарни избори са планирани за май догодина, ако не бъде насрочен предсрочен вот.

 Известният шотландски актьор Шон Конъри, който стане световноизвестен с ролята на британския таен агент Джеймс Бонд - 007, е един от най-яростните привърженици за независима Шотландия. Срещу него Лондон агитира за запазване на съюза с помощта на 200 знаменитости, сред които са рок легендите Мик Джагър и Пол Макартни.
38
4226
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
08 Септември 2014 20:16
Кой ги кара да се отцепват - ще ги чакат лоши дни - а и една толкова малка държава трудно ще просъществува - по добре да се борят за федереция - могат да сполучат след 20-30 години...
08 Септември 2014 20:43
Кой ги кара да се отцепват - ще ги чакат лоши дни - а и една толкова малка държава трудно ще просъществува - по добре да се борят за федереция - могат да сполучат след 20-30 години...

Каква федерация в монархия. А, иначе, шотландците имат шанс да бъдат много ухажвани. Има куп страни, които биха се радвали на добро присъствие в задния двор на Англия.
08 Септември 2014 20:44
Дълго и скучно.
Може би най-забавното по темата е: Натисни тук
08 Септември 2014 20:49
SgtTroy
08 Сеп 2014 20:44


това не е Ториграф.
If Scotland divorces Britain, the union jack will have to be redesigned, which is upsetting news for every prick with a union jack cushion on their stupid sofa in their stupid house.
08 Септември 2014 20:52
The skies will fall and the seas will boil and the dead shall rise and the milk will spoil. There will be a great disturbance in the force. Duncan’s horses will turn and eat each other. Starving ravens will peck out your eyes halfway through the Great British Bake Off. Your dad will give birth to a jackal full of hornets.
08 Септември 2014 20:54
Много е добро цялото. А авторът открай време е убеден, че Камерън е истински гущер.
08 Септември 2014 21:00
Последствията за независима Шотландия:

При евентуално отцепване на Шотландия тя ще трябва да поеме своя дял от британския дълг - около 146 млрд. лири, който в момента е 1.2 трилиона.


Голям кискот, колеги! Голям!

Мчи нали проробовладелската ни преса гърми денонощно как Великобритания била бяла, демократична и пазарна държава, всичко там било тип-топ, пример за подражание за нашата Родина, пък откъде цъфнаха тез 1.2 трилиона лири - никой не знае, щото нашта проробовладелската преса никога не говори за това (не говори и за дълга, примерно, на процъфтяваща Холандия!), а след като проробовладелската ни преса не е говорила досега за тея 1.2 трилиона лири - то аз не вярвам, напук на проробовладелската ни преса, че Великобритания има такъв дълг!

Но да се върнем на Шотландия - като ще плаща дългове, то е редно да поеме и активите, които й се припадат - пр. част от Малвините (Фолкланд), Австралия, Канада и пр., което си е справедливо! И Слънцето над Шотландия май никога няма да залязва!

И не мога да разбера защо роботърговците плашат Шотландия - нали Косово се отцепи от Южославия - беше правилно, хубаво, не плащаха никакви дългове, цари там ред, демокрация, пазарност - т.е. белота отвсякъде!

Да ви кажа - малко съм скептик Шотландия да отхвърли роботърговския ярем, но да изчакаме!
08 Септември 2014 21:06
а след като проробовладелската ни преса не е говорила досега за тея 1.2 трилиона лири


Ами, знае се и се говори. 3 трилиона отидоха за бейл-аут на 3 банки през 2009.
08 Септември 2014 21:15
wreckage 08 Сеп 2014 21:06
Ами, знае се и се говори. 3 трилиона отидоха за бейл-аут на 3 банки през 2009.


Ся остава да стане ясно банките, отпуснали кредити на Великобритания, частни ли са!?
Ко са частни - ще излезе, че т.нар. конспиратори са прави! и че т.нар. развити, пазарни, демократични и бели държави не са нищо друго, освен ръжен в ръцете на истинските робовладелци (господари) на Света.
08 Септември 2014 21:34
Ганий
08 Септември 2014 21:15
следните достатъчно робовладелски ли са или да търся други?:
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
май само любимият ми сайт nariba.com не е писал по въпроса.Явно те са баш робовладелците
08 Септември 2014 21:41
общо взето Ганий,основните кредитори на развитите държави са техните пенсионери.Затова тамошните НОИ никога не биха посмели да ги третират като у нас,нито някоя местна тиква да им заяви че им плаща пенсиите.
08 Септември 2014 21:45
Ся остава да стане ясно банките, отпуснали кредити на Великобритания, частни ли са!?


Няма драма. 3-те трилиона за бейл-аутите бяха пари на данъкоплатеца. Някой дължи на някого, а на него пък му дължат, нещата са усукани извън познатата математика, да са живи и здрави тези, дето пишат алгоритмите за банките и хеджфондовете. Както и да е, парите не са истински, а в Лондон живеят повече хора, отколкото в Шотландия и 450 000 от тях са милионери.
08 Септември 2014 21:54
Как Шотландия ще се отцепи от Великобритания ?
За отговора на този въпрос - питайте полк. Игор Стрелков.
08 Септември 2014 22:19
renegad 08 Септември 2014 21:41
общо взето Ганий,основните кредитори на развитите държави са техните пенсионери.Затова тамошните НОИ никога не биха посмели да ги третират като у нас,нито някоя местна тиква да им заяви че им плаща пенсиите.


Е доживях и на Вас да дигна палче, ама което е право, право си е.
08 Септември 2014 22:47
Ще доживеем до петък ...
08 Септември 2014 22:55
Гласът на Великобритания във Вашингтон ще бъде по-тих, а Китай и Русия, които м.г. определиха страната като "малък остров, който никой не слуша", може да използват момента да оспорят мястото на Великобритания като постоянен член в Съвета за сигурност на ООН.


Доста иронично ще e ако Великобритания бъде заменена в Съвета за сигурност от едномилиардната по население ядрена сила Индия.
09 Септември 2014 06:26
Копат ли вече окопи в Шотландия?
Да не демократизират сепаратистите ?
Даешь демократии ?
09 Септември 2014 06:36
При евентуално отцепване на Шотландия тя ще трябва да поеме своя дял от британския дълг - около 146 млрд. лири, който в момента е 1.2 трилиона.

Нали Украйна например, като стана "незалежна" си остави всичките дългове на Русия, като правоприемник на СССР и почна на чисто? Сега защо не е така?
За да е пълна аналогията ще трябва Русия, САЩ и Англия да напишат меморандум че ако Шотландия върне всички ядрени оръжия, Англия е длъжна да я защитава и няма никога да има териториални претенции към нея...май? Така няма да им се налага да поддържат войска. Колкото за знамето...какво страшно има, СССР си смени и знамето и името на времето. Значи може!
09 Септември 2014 08:55
Вчерашен,

Взе ми думите от устата!

Ако Шотландия поеме част от дълга значи трябва да поеме и част от активите! Това означава, че остатъчна Великобритания не може да е наследник на сегашното "Обединено Кралство"!

Значи може и да загуби мястото си в СС на ООН и ядрените оръжия, които са в Шотландия!

Ако остътъчна Великобритания иска да е правоприемник да поема и активи и пасиви.

Но дори с тоя дълг Шотландия ще има по-висок БВП на калпак от Великобритания! Абсолютно обезпечена държава с тоя петрол, който притежава.....

09 Септември 2014 09:09
много е оспорвано.

последният сондаж:
The poll by TNS found that support for independence has jumped by six points in the last month, putting the yes vote at 38% and the no vote at 39%


Да - 38%
Не - 39%
Де да знам - 23%
Натисни тук

или
Another poll released on Sunday by Panelbase for the pro-independence campaign Yes Scotland found the no vote was still in the lead, at 52% compared with 48% for yes, excluding the undecided.
Не -52%/48% -Да, ако се изключат тези, дето не са решили.
09 Септември 2014 09:38
Нормално е сър Пол така да страда от евентуалната загуба на Шотландия. Там има свое имение, там е живял. Дори е написал безсмъртна песен за тази земя.

Но не мисля, че шотландците ще му го отнемат. Те са аналог на нашите шопи. Чешити, недодяляни, но всъщност с голямо сърце хора....

Натисни тук

09 Септември 2014 12:22
В английски тълковен речник, овесът бил описан, като храна за коне в Англия и за мъже в Шотландия. На това шотландците отговорили:
Но какви коне и какви мъже са това!
09 Септември 2014 19:32
Натисни тук
09 Септември 2014 19:50
Много е добро цялото. А авторът открай време е убеден, че Камерън е истински гущер.


Абе Реки... Интимен въпрос... Чеша се по главата от оня ден - дали би се наел с гражданската задача да го преведеш гардианското парче на удхаузовски български с шотландски акцент? За... за... ами за една работа.

09 Септември 2014 20:08
Ганий 08 Сеп 2014 21:00
Да ви кажа - малко съм скептик Шотландия да отхвърли роботърговския ярем, но да изчакаме!

Аз доволен!!!!

Туканка в лицето ми или зад гърба ми хихикате, въртите показалец по слепоочията си, викате Ганий е пълно хахо и се опитвате да ме поднасяте...

Но!!!, но!!!, но!!!,
Някои колеги не само посещават лекциите ми, не само си водят записки, не само усвояват матриала, но и вече свободно боравят с работните термини, разбират смисъла и значението им, употребяват ги на място... Даже са наясно с разликата между роботърговец и робовладелец...

Представям ви колегата Евгений Федоров, депутат в Думата, един от ръководителите и идеен двигател на НОД (Национално Освободително Движение на Русия.) Преди ~година, година и пловина, един приятел ми прати линк към негово изказване. Расте Федоров, колеги... Пред очите ми расте!!!

Натисни тук

Между 27 минута и 27 минута и 25 секунда!

Учението на Ганий е всесилно, защото е вярно!

---
заб. пиша отличен на колегата Федоров!
заб.2. в интерес на истината - прати ми го една позната, която твърди, че се заекнала от смях.

09 Септември 2014 20:11
Абе Реки... Интимен въпрос... Чеша се по главата от оня ден - дали би се наел с гражданската задача да го преведеш гардианското парче на удхаузовски български с шотландски акцент? За... за... ами за една работа.


хмм...не знам дали ще мога, аз съм по кратките форми. Ще се пробвам, но ако не ми хареса, няма да го показвам.
09 Септември 2014 20:40
Промени Ганий 08 Сеп 2014 21:00
Да ви кажа - малко съм скептик Шотландия да отхвърли роботърговския ярем, но да изчакаме!


Ганий 09 Сеп 2014 20:08 Мнения: 1,909

Даже са наясно с разликата между роботърговец и робовладелец...

Учението на Ганий е всесилно, защото е вярно!

---
заб.2. в интерес на истината - прати ми го една позната, която твърди, че се заекнала от смях.


Допълвам - (към заб.2) - туй вече сам си го открих - заслушах се и хоп!

Пак там

Натисни тук
между 46 минута и 46 минута и 30 секунда!

Надявам се вече никой да не смесва двете понятия: роботърговец и робовладелец, роботърговски и робовладелски...
09 Септември 2014 21:22
хмм...не знам дали ще мога, аз съм по кратките форми. Ще се пробвам, но ако не ми хареса, няма да го показвам.


Right ho!
09 Септември 2014 22:43
Right ho!




Дейвид Камерън няма да помогне на НЕ-кампанията, в Шотландия той е по-непопулярен и от Уиндоус 8

Беше немислимо. Сега е мислимо. Истината е, че мисълта вече мина през известен брой глави. Шотландия май ще гласува за независимостта си и ще се отцепи от съюза. Като нешотландец аз съм безсилен да са намеся, въпреки че бих предпочел Шотландия да остане и то по изцяло себични и повърностни причини:

Причина 1 - ще ми се да не ми се налага да стоя нахендрен с правителство на торите чак до деня, в който Луната се бухне в Темза.
Причина 2 - аз доста харесвам Шотландия и шотландците, и ми е донякъде обидно, че така ме отхвърлят. Шотландийо, що така ме ънфренда и игнорна? Какво ти сторих? Защо така ме...момент, може ли малко по-бавно, че нищо не ти разбирам от приказките. Що така няма субтитри? Хахаха...Не бе, сериозен съм, върни се! Шотландийо?...Шотландийооо?

Очевидно е, че последствията от раздялата ще бъдат катастрофични. Небесата ще се сгромолясат, морето ще кипне, мъртвите ще се надигнат и млякото ще стане на цвик. Голям срив във Силата ще има. Конете на Дънкан ще почнат да се самоизяжат. Изгладнели гарвани ще ти изкълват очите, докато зяпаш Голямото Британско Надпичане по BBC One. Бaща ти ще роди чакал и чакалът ще е пълен със стършели, а в последния оцелял лондонски магазин за DVD-та филмът "Момичето на Грегъри" тихичко ще бъде преместен в раздел "Чуждестранно кино".

Ако Шотландия се разведе с Британия, ще се наложи дизайнът на Юниън Джак да бъде променен, което е притеснителна новина за всеки капут, украсил с Юниън Джак-възглавница тъпия диван в тъпата си къща. Без успокояващото синьо на Андреевия кръст, знамето ще изглежда като лекеджосан от кръв покров. Май най-добре ще е байракът да е с изцяло нов, по-точно отразяващ духа на времето дизайн. Гласувам за плачущ кафяв овал.

Кралицата е по първите страници и изглежда разтревожена. "НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА БЪДА ПОСЛЕДНАТА КРАЛИЦА НА ШОТЛАНДИЯ", пищи Мирър. "МОНАРХЪТ НА ВКИСВАНЕТО" май би било по-добро заглавие, или може би "БЛА-МОРАЛ"(Балморал е резиденцията на Бети в Шотландия).

Стряскащото социологическо изследване в Сънди Таймс настрои Уестминстър в режим "Паника". Първото правило при режим "Паника" е, че никой не говори за режим "Паника",в съответствие на което намираме Алистър Дарлинг да отрича в ефир наличието на каквато и да било паника, добавяйки, че пропукванията в гласа му се появяват винаги, когато се чувства особено уверен, а това че бил напълнил гащите си е нещо нормално, той винаги се изпуска, когато дава интервю.

Всъщност именно партията на Дарлинг е виновна за промяната в настроенията на анкетираните. Не гледах първия телевизионен дебат, защото по това време не бях чувал за Шотландия, но вторият беше депресиращ като пътен инцидент, а с неубедителното си пелтечене Дарлинг напомняше на бийтбокс изпълнител с хълцавица.
Въпреки Дарлинговото паникоотрицание, отговорът на Уестминстър с оказа нещо повече от влажен полъх на отчаяние. Джордж Озбърн изневиделица прокламира скорошна промоция на цял спектър от нови правомощия и предимства, на които Шотландия би се радвала в случай, че гласува с "НЕ". Повече самостоятелност в данъчната политика. Контрол върху морето. Банкноти, изработени от дъвчащи бонбони. Безплатни стикери...Ако гласува с "НЕ", Шотландия ще получи Ангела на Севера (снимка: натиснете тук) , Проект Рай, Стоунхендж, Къти Сарк, Алтън Тауърз, брендирана химикалка, чесалка за гръб и достъп до новото кралско бебе през почивните дни. Цялата тази работа е малко унизителна, като мъж коленичил пред гаджето си, стискащ го за глезените и хлипащ, че този път наистина ще се промени. "Не е заради теб, а заради мен", отговаря гаджето-Шотландия с новия си екзотичен акцент преди да си тръгне, за да прави вълнуващ секс с Гренландия.

В случай, че номерът с подкупа не мине, някои от звездите на Уестминстър тръгват на турне из Шотландия, където ще държат речи за ползата от оставането и' в съюза, при все че да изпращаш политици, за да печелиш подкрепа е точно толкова смислено, колкото да поливаш удавник с маркуч.

И все пак Ед Милибанд ще посети Шотландия с цел да вдъхнови местните. За да направят какво, да се запишат в Ислямска държава? Невероятното е, че там той ще се събере с Гордън Браун. Да слушаш една след друга речи на Браун и Милибанд е предизвикателство, сравнимо с това да изядеш 15 листа фазер, докато си с тежка настинка. Да се надяваш, че това дуо ще омагьоса колебаещите се гласоподаватели е като да очакваш Стивън Хокинг да спечели конкурс по степ.

Тук Камерън не може да помогне. В Шотландия Дейвид Камерън е по-малко популярен и от Уиндоус 8. Той е физическото въплъщение на всичко, което голям процент от шотландците ненавиждат: руменобуз Итънски възпитаник, стъпващ така, все едно току-що е наследил околността, с лъсквата брадичка на някой, който преди малко е хапнал маслена кифличка на игрището за крикет. Башка, че е гущер. Истински гущер. Изпрати го в Шотландия да държи реч и в момента, в който се чуе първото "У-У-У!" и първото яйце полети към него, Камерън ще се накокържи, ще повдигне хиоидната кост на гърлото си и ще увеличи обема си, опитвайки се с тази демострация да обезкуражи потенциалния нападател. А това няма да се хареса на публиката.

Не, единственият начин Камерън да спечели гласоподавателя, е да си свали дрехите на брега и да се престори, че отплува в забвението или пък да обещае да си размаже топките с вратата на колата ако Шотландия реши да остане в съюза. Аз нямам право на глас, но гласувам за второто.

that's it. I've had enough of this.
10 Септември 2014 00:16
wreckage, Натисни тук
10 Септември 2014 00:20
четох го това на Уелш. Добро е.
един пич в theroadend го беше линкнал.
10 Септември 2014 08:42


Много реалии има, дето тук почти никой ги не знай, ама си го преписвам... С твое разрешение?
А как се казваше авторът, че ме мързи в зори да цъкам Гардиан.

BTW,

Лондон. Британският премиер Дейвид Камерън отправи прочувствена молба към жителите на Шотландия, като ги призова да не „разкъсват” Обединеното кралство. В обръщение от страниците на Daily mail премиерът каза, че останалите части на Великобритания „отчаяно искат шотландците да останат” с тях. Камерън отправи и предупреждение, че Шотландия няма да има втори шанс след референдума на 18 септември. „Ако Великобритания се разкъса, това ще е завинаги”, посочи премиерът.



И плакал. Бедното гущерче, haggard and woe-begone...
10 Септември 2014 08:59
Много реалии има, дето тук почти никой ги не знай, ама си го преписвам... С твое разрешение?
А как се казваше авторът, че ме мързи в зори да цъкам Гардиан.

Чарли Брукър(Charlie Brooker).
Аз очевидно не съм преводач и си позволих да разкарам или променя нещата, на които не намерих достатъчно кратък български еквивалент, както и неща, които нищо не говорят на небританци като нас. Яд ме е, че хубавата дума dewlap даде фира по този начин, но както и да е, превеждането е за хора дето го умеят, не за такива като мен.
10 Септември 2014 09:19
Е, е! Натисни тук

10 Септември 2014 09:26


току-що прочетох следния параграф от речта на Камерън:
The rest of the world “looks on with awe and envy” at the modern British achievements such as the National Health Service and state pension system, Cameron said.
Рапонът би дефинирал това като "нагло". Точно в този точен момент торите тихомълком приватизират NHS, a итънският гущер има дебелоочието да се хвали, колко била велика здравната система. Велика е, но колко и остава? fuckin 'ell
10 Септември 2014 09:32
Важното е, че пък имат велики класици на сатирата и хумора. За мен, де.
10 Септември 2014 09:53
Важното е, че пък имат велики класици на сатирата и хумора. За мен, де.

Има си хас, британците са създателите на този свят, няма как да не им направи впечатление колко абсурдно е творението им на моменти(бая дълги моменти).
Имат и нещо друго - инстинкт за социална справедливост, който може да се развие единствено в такъв layer cake, какъвто е обществото им.

If Scotland becomes independent, it will be despite the efforts of almost the entire UK establishment. It will be because social media has defeated the corporate media. It will be a victory for citizens over the Westminster machine, for shoes over helicopters. It will show that a sufficiently inspiring idea can cut through bribes and blackmail, through threats and fear-mongering. That hope, marginalised at first, can spread across a nation, defying all attempts to suppress it. That you can be hated by the Daily Mail and still have a chance of winning.

If Labour has any political nous, any remaining flicker of courage, it will understand what this moment means. Instead of suppressing the forces of hope and inspiration, it would mobilise them. It would, for instance, pledge, in its manifesto, a referendum on drafting a written constitution for the rest of the UK.

It would understand that hope is the most dangerous of all political reagents. It can transform what appears to be a fixed polity, a fixed outcome, into something entirely different. It can summon up passion and purpose we never knew we possessed. If Scotland becomes independent, England – if only the potential were recognised – could also be transformed.
Натисни тук
10 Септември 2014 10:04
It would understand that hope is the most dangerous of all political reagents. It can transform what appears to be a fixed polity, a fixed outcome, into something entirely different. It can summon up passion and purpose we never knew we possessed.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД