:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Европарламента с урока от ПАСЕ

След гафовете в Съвета на Европа нашите депутати имат шанс да покажат повече разум в ЕС
Снимка: Европейски парламент/Марк Досман
За първи път 18 български депутати ще влязат днес като активни наблюдатели в Европейския парламент. Някои от тях вече са натрупали европейски опит като членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Други ще бъдат за първи път на депутатска мисия в Страсбург. Само един ръкав на реката Ил дели Двореца на Европа, където заседава ПАСЕ, от Европарламента. Двете сгради са свързани с малък покрит мост. Преминаването между тях е лесно, ала много важно е да не бъде извършено лековато, защото ако нашите пратеници не си носят поука от гафовете в ПАСЕ, България бързо може да загуби шансовете си за членство в ЕС през 2007 г.

Какви са рисковете?

В ПАСЕ държавите са представени с национални делегации, които дори си имат ръководител с малки, но все пак обединяващи пълномощия. В Европарламента групата от 18 наблюдатели няма да се смята за национална делегация и няма да има ръководител. Щом получат пропуските си, нашите ще бъдат поети от съответните политически групи, които са с цвета на партийната им принадлежност. Те ще се грижат за всичко - от запознаването им с елементарни практични правила до разпределянето им в комисии и насочването им как да реагират по определени въпроси. Българите, както и румънците, няма да могат да гласуват и да бъдат избирани, но ще имат право да се изказват в групите и комисиите, тоест да съдействат за сформирането на едно или друго мнение за България, а и не само за нея.

Но като си спомним какво поведение имаха някои български депутати в ПАСЕ, могат тръпки да ни побият. Ако повторят сценария и в Европарламента, първата последица ще бъде отлагането на членството ни в ЕС поне с една година, както предвижда предпазната клауза в договора, подписан на 25 април. А след това може да ни кажат "ще видим". Защо близо 10 години България е под пряко и последващо наблюдение от Съвета на Европа, без да е ясно кога ще приключи? Защото си го изпроси. При това го изпроси по такъв начин, че и мониторингът, и постмониторингът бяха изобретени точно заради нея, а после бяха приложени и върху други държави. Проблемът бе, че наши депутати

пренесоха на международен терен вътрешнополитическата си краста.



Огорчени от внезапното падане на правителството на Филип Димитров през 1992 г., депутати от СДС започнаха да търсят реванш през 1993 г. срещу правителството на Любен Беров, а след това и срещу Жан Виденов, като събираха в Страсбург подписки срещу управлението в България. Имената им влязоха в документи на ПАСЕ. Това са бившите членове на българските парламентарни делегации Васил Гоцев, Аспарух Панов, Лъчезар Тошев и други, които носеха почти на всяка сесия тревожни декларации, подписани от Иван Костов като шеф на СДС и Йордан Соколов като лидер на парламентарната група на сините. Те биеха тревога, че в България има "прекъсване на демократичното развитие чрез отстраняването от власт на СДС" и че се "възражда тоталитарният режим". Тошев даже събра подписка, която постави под въпрос "легитимността на конституцията, на държавната система и на институциите в България".

При такива

драматични вопли за погазване на демокрацията

финландската депутатка (а сега президентка) Таря Халонен стана инициатор на две директиви "Халонен" (през 1993 и 1995 г.), които проправиха пътя на мониторинга. Комисията по наблюдението на ПАСЕ бе учредена през 1997 г., когато и Беров, и Виденов си бяха отишли от власт, а СДС бе поел държавното кормило. Като премиер Костов стана първият клиент на евронаблюдателите. Те го мъчиха с неудобни въпроси до края на управлението му и накрая през 2000 г. вдигнаха мониторинга, но с 9 забележки, заради които бе въведен постмониторинг, под чиято лупа си прекара мандата правителството на Симеон Сакскобургготски. Процедурата продължава да важи и при кабинета на Сергей Станишев, което означава, че България още не отговаря на изискванията на ПАСЕ.

Нищо не пречи страната да бъде взета на мушка и от Европарламента, ако депутатите ни продължат да се държат в чужбина по същия начин. Този път обаче вредата може да бъде прекомерно голяма. Разликата е, че Съветът на Европа постави страната под наблюдение, след като вече я беше приел, а Европейският съюз й пише мониторингов доклад още докато я държи пред вратата си.
14
3186
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
26 Септември 2005 00:20
До редакцята:
Кои са тези 18 депутати за които става дума в заглавието?
Те имена имат ли, или са анонимни?
Това не е серозно - да изпишете един чаршав приказки, и да не напишете имента на българските наблюдатели! Пълна самодейност (не художествена)
26 Септември 2005 01:00
Уважаеми kinq, много точен въпрос.
Те са парашутисти, майцепродавци и всякаква нечистоплътна сбирщина, добрала се до задгранична службица. Те са "европейците", които Алеко чудесно е описал в "Пази Боже сляпо да прогледа".
26 Септември 2005 01:41
18 депутати ще бъдат наблюдатели в Европейския парламент

Народното събрание излъчи 18 депутати, които ще бъдат наблюдатели в Европейския парламент.

От тях шестима са от Коалиция за България, четирима – от НДСВ, трима са от ДПС, двама - от ОДС и по един - от "Атака", ДСБ и БНС.

От Коалиция за България :избрани Александър Арабаджиев, Атанас Папаризов, Георги Близнашки, Евгени Кирилов, Кристиан Вигенин и Иглика Иванова.

от НДСВ:Антония Първанова, Станимир Илчев, Лидия Шулева и Христина Христова
от ДПС: Филиз Хюсменова, Неджми Али и Четин Казак
от ОДС: Мария Капон и Мартин Димитров,
от "Атака" - Димитър Стоянов,
от ДСБ - Димитър Абаджиев,
от БНС - Стефан Софиянски.
...............................




26 Септември 2005 04:57
А аз си мислех че са само евреи и турци и затова не им пишат имената а те били половината само.
26 Септември 2005 08:23
18 български депутати ще влязат днес като активни наблюдатели в Европейския парламент.Това се едно е да те сложат на софрата и ти да си само активен набюдател, и да гледаш как другите се хранят и ти само да гледаш и да чакаш с надеждата че ще остатанат и остатъци за тези 18 български депутати, за да могат да донесат тези остатъци на техните партий които са ги пратили в Страсбург, с които да бъде нахранен според тяхното мислене с тези остатъци трябва да бъде нахранен и задоволен мизерстващия и неизнемогващ Български народ , които умишлено е лишаван за уж по доброто си Европейско Бъдеще!!!Ето такива остатъци от масата на ЕС очакват Българския народ без да му се разяснява какво плаща и какво ще плаща в бъдеще , за това но Българския народ го усеща много осезаемо това и един Рефередум който вероятно ще се проведе догдина ще отговори много ясно на тази Атти Българска политика какво мисли Българанина за този живот му предлагат сегашните политици!!!НЕ НА ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС в такива догворени иподписани преговорни глави!!!Да Живее Велика България!!!Да живее во век и веков!!!
26 Септември 2005 09:26
покрито мостче и система от коридори, по които не бива да преминат българските политически бесове.


Кои са българските политически бесове?
26 Септември 2005 09:45
Нека не си мислим, че Европа не знае какви хора им пращаме за наблюдатели.
Един Софиянски е достатъчен, а и голобрадкото Димитър Стоянов - хора компроментирани или без тежест, които нямат достатъчно стимули и възможности да защитават интересите на България, а са там само за своя собствена изгода.
26 Септември 2005 10:11
Да-а-а, Софиянски по-добре би тежал на друго място-Развигор 1 или майор Векилски
26 Септември 2005 11:20
Да, бе. Най-вече на разума на младия димитър Стоянов трябва да разчитаме - умно момче, с опит. Точно там му е мястото да представя България. Всъщност, щом България има такива представители, значи ги заслужава...
26 Септември 2005 12:11
... моделът "Софиянски" тръгва към Европа .... ей с'а им разказахме играта ...
:-))
26 Септември 2005 12:11
Може да го приемем и като заточение.
Софиянски, Шушулкова, Христинка и вся остальная сволочь - нека други им берат гайлето.
26 Септември 2005 12:34
Параграфе - благодаря.
Девил -
----------------------------
Както се вижда, включени са хора които са "изхабени" в бългасркия политически живот. Що се отнася до Шулева - това ме изненадва, имам относително добри впечатления от нея. Може и да не е удобна и да я разкарват по този начин.

Виж Софиянски направо се уреди. Да не дразни хората в Бг с усмивката си, директно там. Много хитър, дипломатичен и стратегически ход. Осигури си спокойствие, каквото по никакъв друг начин не би могъл да си намери. Комбинатор си е той ...
----------------------------
До редакцията - оправете качеството на материялите. Това на нищо не прилича! Гласувам долу в дясно - вие си знаете как.
26 Септември 2005 14:22
Като гледам на снимката хубавото паркче около сградите, ми става ясно какво ще прави Софиянски в Брюксел. Що бензиностанция, що блокчета може да се спретнат само...
26 Септември 2005 14:23
ПАСЕ си е ционистка организация и името Стефан Софиянски (до преди време Стефан Горнооряховски) е само капка от морето целящо да залее цяла Европа със сатанинския си нов ред
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД