:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,908,505
Активни 112
Страници 35,612
За един ден 1,302,066
Реформа

Тайните на новия закон за МВР

Полицията ще може да внедрява свои агенти в държавни и частни фирми, запазват се всички възможности за подслушване, следене, насилствено вземане на ДНК-проби, отпечатъци, коли и мобилни телефони
Снимка: Архив "Сега"
Новият проектозакон за МВР предизвика много спорове, но те се съсредоточиха главно върху няколко текста. През последните две седмици, в които проектът бе приет от правителството и бе внесен за гласуване в Народното събрание, се обсъждат най-вече правомощията на главния секретар и зам.-министрите, предстоящата девоенизация и обединяването в една мегаструктура на всички полицейски сили. А въпросният закон е от 286 члена и в него се уреждат още куп "по-деликатни" правомощия за вътрешното министерство, които е добре да се знаят не само от служителите на МВР, а и от гражданите. Защото едва ли има човек, който да не е се е "срещал" поне веднъж с МВР - дали за оплакване от кражба, шумен съсед или просто за да си извади документ за самоличност.

Оценките за закона също са твърде субективни. Вътрешният министър Румен Петков смята, че той ще реши всички проблеми, които досега са спъвали битката с престъпността. Доскорошният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов го използва като повод и аргумент за оставката си. Трети пък правят аналогии с новия Наказателно-процесуален кодекс - и двата документа са спорни, но пък са сред задължително исканите от Европейския съюз.

Още в самото начало трябва да се отбележи, че не са прави онези, които лансират версията, че има промяна и намаляване на правомощията на главния секретар за сметка на увеличаване на възможностите на зам.-министрите. Правата са дословно преписани от сега действащия закон. Всъщност още с големите промени в последния закон от 2003 г. бяха разширени правомощията на политическия кабинет на министъра и на зам.-министрите. Тогава тези хора получиха правото дори да подписват за използването на специални разузнавателни средства - подслушване, следене, наблюдение, да дават разрешения за ползване на хеликоптери и барети и т. н. Разбира се, след като са били упълномощени от вътрешния министър. Проблемът по-скоро езащо се запазва видимият дискомфортмежду цивилното и професионалното ръководство на системата. Защото е наистина странно вътрешният министър и целият му политически кабинет, които би трябвало да осъществяват своеобразен "цивилен" контрол върху системата, всъщност да я ръководят изцяло. И в сегашния, и в бъдещия закон в това министерство нищо не може да стане без благословията им - наказания, дисциплинарни производства, обществени поръчки, в които се разпределят стотици милиони левове, кадрово движение, подслушване, следене и т. н.

Но това са висшите партийнополитически пилотажи в МВР, които винаги ще се дискутират.

Далеч по-важно е обаче какво ще стане със служителите в системата. Една от най-важните промени е свързана с девоенизацията. Тя беше частично извършена още през 2000 г., когато пагоните свалиха едни от най-възловите служби в системата - архивът, оперативно-техническата информация, оперативното издирване и др. В момента военизирани са контраразузнаването, полицията, гранична полиция, пожарната, жандармерията, НСБОП, т.е. всички национални служби. А цивилни са централните структури - т. нар. обща и специална администрация. Сега се предвижда дори полицията да е девоенизирана. Нещо повече. В един от текстовете е записано, че "МВР е цивилна институция с йерархичен характер и централизъм на управлението, чиято дейност е насочена към защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред".

Това автоматично поставя и следващия проблем - всички служители на МВР ще са подсъдни на цивилните съдилища, ако евентуално извършат престъпление. Този преход ще е изключително труден. Преди 10 години вече бе правен подобен експеримент. Тогава делата, които бяха образувани срещу хора от МВР за близо година, се брояха на пръсти. Проблемът е, че полицаите са много обвързани с цивилните прокурори и съдии, което често пречи за обективно разследване.Кадровото развитие ще върви по нова схема,в която ще дублира положението в останалата държавна администрация - ще има категории служители и степени, ще се прилага същият подход при назначенията, кадровото развитие, наказанията и поощренията. Въвеждането на конкурсното начало при всички случаи заслужава адмирации, защото така ще се премахне пълният субективизъм при назначенията в системата на МВР.

Другата по-драматична промяна е обединяването на всички полиции в една обща национална служба с директор. В нея ще влязат националната полиция, гранична полиция, жандармерията, НСБОП и сегашният пряко подчинен на министъра Специализиран отряд за борба с тероризма. Една от неразискваните поправки, които се правят чрез новия закон, е, че и на полицията се дава възможност да прикриват свои служители и агенти в държавни учреждения и дружества, както и в частни фирми. Досега това можеха да правят само контраразузнаването и НСБОП.

Интересно е да се отбележи, че пожарната получава нови функции. Тя вече ще се казва Национална служба "Пожарна безопасност и защита населението". Така службата ще отговаря за всичко, което прави МВР не само при пожари, но и при всякакви аварии, бедствия и катастрофи.

Важно да се отбележи, чесе запазват всички екстри за пенсиониране- 20 заплати, години и т. н. Дори се дава основа и за изравняване на заплатите в МВР и в армията, които след промените в закона за отбраната преди година станаха различни. Сега в армията някои постове вземат до 200-300 лв. повече от колегите си във вътрешното министерство.

В общи линии правомощията на МВР не се намаляват. Всъщност те и сега са огромни. Така например остава в пълна сила полицейската регистрация, при която при извършено престъпление съответните лица се водят на специален отчет. При тази регистрация се вземат личните данни, отпечатъците и се правят фотографии. Вземат се и образци за ДНК профил. Всичко това може да се прави без съгласие на лицето.Останал е и един гаф от сегашния закон- при последните големи промени в закона през 2003 г. бе направен опит да се вкара текст, според който полицията може да взема автомобили и мобилни телефони от гражданите - нещо, което сме гледали в американските филми. След негативната обществена реакция това не бе прието, но в административно-наказателните разпоредби бе оставен текст, според който, ако лице "не предостави на орган на МВР без уважителни причини превозно или съобщително средство, се наказва с глоба от 100 до 200 лв.". Явно авторите на новия закон са наясно с този текст, защото са добавили, че телефоните и колите трябва да се дават при осъществяване на правомощията не само на полицията - както и сега, но и на пожарникарите.

Запазват се и всички правомощия на МВР по обработването на лични данни, по събирането на информация - то ще се превърне в най-големия информационен център за използването на специални разузнавателни средства, сила, помощни средства и оръжие.

Новият закон за МВР отново ще е демонстрация на доверието, което дава обществото чрез своите представители в парламента на огромната 60 000 "армия" на най-голямото силово ведомство. Време е то да докаже, че заслужава всички тези екстри.
15
3991
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
26 Септември 2005 00:31
Може ли МВР насилствено да вземе врътките поне на другаря Софиянски, или да започне да следи поне тези около Велико Търново, абе абдали?? Ама маи сте всички в кюпа???
26 Септември 2005 00:34
До чин и сега млад човек не можеше да припари, а как ще се влиза в Икономическа полиция ? Ууууф, другарията, аве счупихте ми тестисите, жени ли сте, педьовци ли, мъже не сте де, кафа, боли ве изроди ми по-добре обучена от руснаците 'флоберка', аре

Редактирано от - Пейчо Пеев на 26/9/2005 г/ 01:53:08

26 Септември 2005 04:47
да докаже всички тези екстри ако тези средства се произвеждаха в бг а не са внос от чужбина щото как е МВР като всичките му средства са външна работа
как да си дам телефона на некои от вътрешните работи като телефона ми е от външно направление
ако некои корумпиран полицаи ми вземе телефона и даде информация на престъпниците по моя телефон и после го ижвърли иди доказваи че не си бил ти
или партизанчетата и номенклатурчиците които ще работят в МВР ще бъдат овластени да упражняват контрол върху гражданите нещо като преди 9 септември 1944 само че с закон за партизаните
26 Септември 2005 05:37
Фрактале, не се страхувай, лекуващият лекар ще се погрижи за всичко...
26 Септември 2005 05:46
От (милиционерския) социалистически до (милиционерския) капиталистически....реализъм
Ха познайте има ли някаква разлика ?!!
26 Септември 2005 06:13
Има разлика - при социалистическия реализъм хайдуците ги биеха, а при капиталистическия хайдуците бият...
26 Септември 2005 07:18
Лошо няма МВР да има широки правомощия.Лошото, е че се превръща в силно политизирана институция, което неминуемо води до злоупотреби.
26 Септември 2005 08:26
Не разбрах какво разбират пожарникарите от бедствия и промишлени аварии, ама в България май е така - всеки върши това, което не разбира. А може би бат Бойко-пожарникаря се е понаучил на това-онова за четири години и той ще поеме пак всичко по този въпрос? И още нещо: При Хитлер е нямало корупция защото всичките му служби СД, СА, СС и т.н. са били независими една спрямо друга и са докладвали само на партийното ръководство. А не както сега предвиждат всички служби накуп. Това само при чичко Сталин го е имало. КГБ - вся и всьо.
26 Септември 2005 09:38
Е, за разлика от миналия брой, сега става дума за България, а не за ЕС. Някои ореваха орталъка за полицейщината, подслушването и нарушените граждански права в страните от ЕС... За да водят полицията и специалните служби борба срещу престъпността, то те трябва да имат правомощия. Те за това ставаше дума.
Очаквам някой пак да спомене Оруел или "Бразилия".

26 Септември 2005 10:06
Ами Оруел, описвам как тормозят хората, каня Telegraph за интервю по темата, има и други жертви Пловдив 2ра градска болница или МБАЛ Св.Пантелеймон, Диабетен център, Д-р Пеев Милиционер се бои само от сила, затова ги е страх и от дедо Господ, а PB 35-70 AP ще си свири докато другаря му началник му е наредил, наприед и успех в изграждането на латиноамерикен капитализЪмЪ, та скъпи другари комплексари Господ дава силата, не началника

Редактирано от - Пейчо Пеев на 26/9/2005 г/ 23:26:29

26 Септември 2005 13:39
Проблемът е, че полицаите са много обвързани с цивилните прокурори и съдии, което често пречи за обективно разследване.
***

Тва пък откъде се пръкна?
26 Септември 2005 13:57
Т Живков те и лекарствата не са от МВР а по второ направление
26 Септември 2005 13:59
има едно лекарство партизан ли е паркизан ли е
26 Септември 2005 14:52
...ех, JJ, ...
...недостижим е Хитлер...
...вие поплачете за любимеца му Борис ІІІ...
26 Септември 2005 22:45
""Запазват се и всички правомощия на МВР по обработването на лични данни, по събирането на информация - то ще се превърне в най-големия информационен център за използването на специални разузнавателни средства, сила, помощни средства и оръжие.""
(значи- и до сега МВР не е било "ограничавано". Резултати??? Значи нещо не работи както трябва. И стига са си измивали ръцете с това, че нямали правомощия- Циганска работа! За едни имат-за други немат)
Крюелке,
нека ни монтират и камерка у черепа на челото, за да гледат какво праиме по цел ден- неам против (само да си спокоина).
Ама ПОЛЗА - Нема никаква! щото винаги ще има изключени такива.
Поздрави от:
Оруел
(споменах го:-)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД