:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,905,401
Активни 104
Страници 32,508
За един ден 1,302,066
Разногледища

Минилицето на опакото

В центъра на София, пред самото Министерство на външните работи откъм "Цариградско шосе", се е ширнала буйна зеленина. Тя прикрива ведомството от погледите на гражданите. След проливните дъждове тази растителност вече прилича на джунгла. Мушнеш се през храсталаците, и попадаш на сметище. И докато в министерството умуват над външната ни политика и най-вече как да се промушим в Европейския съюз, току зад стобора всичко си е по нашенски.

Тази гледка не би ме впечатлила толкова, ако не беше пресният ми спомен от Резово, най-южното ни черноморско селище. Мястото се оживи, след като олекна режимът в граничната зона. Сега всеки може да се разходи досами брега на река Резовска, а на десетина метра оттатък е Турция. Щом попадне там, погледът на туриста веднага се устремява към чуждата земя. Отсреща, на самия ръб на високия речен бряг, има табела с надпис "Република Турция" - на турски и на английски. Отдолу - цветни лехи. Съберат ли се повечко зяпачи, появяват се и граничари. Те застават мирно, в пълни униформи. Симпатична немска овчарка допълва картинката. Всичко е като за снимка.

След като обходи целия бряг на комшиите, погледът се връща в Българско. И на нашия бряг има табела. По-голяма. По-шарена. Какво ли няма там: нашето знаме, флагът на Евросъюза, българският герб, не е пропусната и Царевската община. Трета година стои и надписът "Република България. Община Царево" и трета година на гърба на табелата се чете "Minicipality Tzarevo" вместо "Municipality Tzarevo".

Гърбът на табелата всъщност е фасадата на българската територия, онуй, що се вижда с бинокъл от морските съдове и с просто око от плувците. Ето го българския път към Европа! Тази сбъркана чужда думичка е есенцията на всичките ни напъни след 1989 г. да се покажем различни пред света. Но защо оттатък е чисто и подредено, а при нас - грозно и пошло? Де да беше само грешката в надписа! Евротуристите се разхождат, снимат се. А под табелата се мъдри ръждясало водно колело. Няколко рибарски лодки стърчат обърнати в полуразпад на символичния плаж, осеян с нечистотии. По камънаците над речното пристанче цветовете на "Бенетон" преливат в натрупани дрипи, край тях се крепят непотребен хладилник, продънен варел, пластмасови каси... Нека сравним и граничните атрибути: турската вишка е масивна, измазана и на нея се вее националното знаме. Нашата зелена дървена колибка, кацнала на метален стълб, с неясното ветрилче на върха й, напомня само за близкото ни минало, от което се опитваме да избягаме. Българският граничар седи гологлав на сгъваемо столче и колчем се изправи, пъха ръцете си в джобовете. А съседът му по НАТО пази авторитета на родината си с войнишка стойка.

"Минито" не е само грешка в правописа. Комай свикнахме да мислим в миникатегории: от минимална заплата, минимална пенсия, минимални помощи, от минимум разходи та до минимум отговорност. Този минимализъм властва и в политиката. Изискванията към политиците са "мини". Затова е възможно бивш кмет с висящ депутатски имунитет да ни представлява в Брюксел. Затова три мандата се мъчиха три партии...

Но има ли също така и минимална възможност да се покажем кои сме, не си поплюваме. Вижте ни: "Булгар! Булгар!" - вечният Бай Ганьо отново е наоколо, цопа в басейна, пардон, вече в морето, тупа се в гърдите! Верни на Алековия герой, мнозина политици лансираха при опитите за съставяне на кабинет особения възглед - да си направим правителство до 2007 г., да влезем веднъж в ЕС, пък после европейците... да ни ядат цървулите.

Връщам се към зелената джунгла пред външно министерство. Едва страната ни излезе като болник след тежка операция от парламентарните избори и се зададоха частичните местни избори за кметове на столицата, на Русе, Разград, Велинград, Панагюрище, Пещера, Белово, Девня... Дали кандидатите пак ще подлъгват избирателите с много обещания, пък ще изпълняват програма-минимум? Дали новият софийски градоначалник ще успее да изкорени джунглите - из общинските терени и в общинските администрации? От години кметовете искат по-голяма финансова самостоятелност за общините си и децентрализация на местната власт. Чудесно! Само дето освен всичко друго на градските първенци са им необходими европейски манталитет и интелект. Нещо като премерената визия на турското крайбрежие. Иначе, както е тръгнало, миниположението на България в Евросъюза или около него не ни мърда.
21
1431
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
26 Септември 2005 00:39
Всичко това би учудило само някой, който пристига в Резово по море.
Ако идва с кола по пътя, не вярвам границата да го изненада с каквото и да било.

Редактирано от - Oraсle на 26/9/2005 г/ 02:09:48

26 Септември 2005 01:03
Много показателен текст! Браво на авторката! Ако имаше повече хора с очи и сетива като нейните, нямаше /поне на повърхността/ да ги има тези полюшващи се отколе във времето нашенски български неуредици
26 Септември 2005 01:16
"А съседът му по НАТО пази авторитета на родината си с войнишка стойка." И зяпа с натовските си далекогледи момичетата по монокини на символичния ни плаж. Техният е пуст докъдето ти стига взорът.
26 Септември 2005 01:50

Виждал съм как съседите ми коментират боклуците около блока. Викат: "Онези идиоти пак хвърлят боклука си през балкона". И с това въпросът е решен. Казвах им, че не е интерсно как е дошъл боклука там. Може и вятърът да го е довял отнякъде. Въпросът е, че никой не чисти. Дойдоха цигани да просят. Казах им че ще им дам 20 лв. ако почистят хартиите около блока. Съгласиха се, но така и не дойдоха на другия ден, нито да почистят, нито да вземат парите.
В Япония например, в 4 часа сутринта улиците приличат на кочина от боклуци и повърня, в 6 часа обаче всичко е стерилно и свети за новия ден.
Че, не е въпроса да пазим чисто, щото е невъзможно, въпросът е да плащаме на някой да чисти редовно. Ама то, как да намериш българин, който да падне толкова ниско, да работи като чистач...
26 Септември 2005 01:58
ти па си голем гявол бе, оти не чистиш сам а занимаваш мангалезите? они са бъдещето на балгарята, а ти даже не знаеш дали си тука или у некоа японцка клоака
26 Септември 2005 08:31
Нищо ново под слънцето!!!Поредната платена статия от Турско Етническа Партия ДПС със съдействието на Турското Послство в България!!!Долу противокустуционата партия ДПС проводник на Турските нацонални интереси в България!!!Да Живее Велика България!!!Да живее во век и веков!!!
26 Септември 2005 08:35

Ей го на - Радикалната партия отгоре се обозначи. Виждате ли кой засира пейзажа в България? Мърлят навсякъде, па ксе бият в гърдите - болгар, болгар. И не дават да им кажеш, че мърлят.
26 Септември 2005 08:46
Колко много глупост се събра на толкова мизерно мисловно пространство
Нищо освен дребнава злоба и болна жлъчка.
какво обаче внимание към пейзажа.
Не я познавам дамата ама според мен трябва да е слаба и злобна
и задължително много и със страст пуши
за друго-сигурно е много незадоволена.
Материала диагностира доста неприятни личностни липси
А иначе да ви питом горните какво ново освен общата ни злоба и неприязън един към друг разкрихте в това писание.....
26 Септември 2005 09:26
Така е откакто ни управляват чужди на България субекти, главно евреи и турци, отакто покрай тях във властта се навъртат главно продажници и отрепки.
26 Септември 2005 10:44
Oracle,
този , който идва с кола в България е пощаден спрямо този , който пътува с влак.Гледката край ж.п.линиите е потресаваща-запустяли дворове на разни предприятия, камари със строителни отпадъци, развалини , боклуци.Мъка!
26 Септември 2005 11:20
Препоръчвам на авторката да се опита да стигне до село Дерекьой (срещу Резово) и да се опита да иде на южния бряг на реката, на 10 м от България.
Какво ли ще и сторят онези опрятни граничари и симпатичната немска овчарка...
Нека се замисли защо е "пуст брегът" на юг от Резово.
(Ако не може да мисли, както подозирам, да попита - ще и кажат)
26 Септември 2005 11:39
Обадете се на телефона (централата) на МВнР и ще чуете гласа на 50 година лелка "Външно кажете". Овой е стандарто на Външно.
26 Септември 2005 11:44
"Не трябва да се борим за чистота. Трябва да метем."/Илф и Петров/
26 Септември 2005 12:06
Малеей, Павка, как да не им кажеш!
26 Септември 2005 12:17
Тома!
Статията е добра, интересно народът що е изкукуригал толкова, че истината очите ще му избоде и он кукурига срещу слънцето.
26 Септември 2005 12:25
К'во толкова - и "minicipality" сигур' значи нещо - те да видите:
Натиснете тук
тея от "тзарево" да не са по-тъпи от тея от силистра
26 Септември 2005 12:32
Ама старши бе, ти виде ли че тия ромънците го написали и те верно, мамалигите му с мамалиги
26 Септември 2005 13:14
За мен беше много поучително да прочета .... Коментарите! А не самата статия. Статията показва това което авторката е видяла без да 'и са завързани очита за "сляпа баба". Това което ние всички ката ден виждаме наоколо си. Сиреч действителното положение.

Не ми се ще да коментирам поотделно смайващите коментарии. Но като започнем от крилатото "ами вие защо биете негрите?" и стигнем до "ххх съм 'и макята, она че ми каже", тук е застъпена цялата гама "аргументи" на вероятностните причинители на тези повсеместни състояния на всеобщата "чистота".

А да се обеснява защо трябва да има чистота, подреденост и хигиена е също кауза пердута - празна работа!

- Нали никой не тръгва да обеснява на слепец как да различава различните цветови нюанси?
26 Септември 2005 13:42
Добре го е писала момичето...такава си ни е държавката... Пътуваш по шосетата на Татковината...отсреща..ръждиво колело символизирало в някой чиновнически мозък прогреса. От ръждата не можеш да прочетеш какво пише, но знаеш че се намираш някъде в някоя община...няма кой да поднови надписа, да изчисти ръждата да боядиса железарията...Въпреки че има такива съвременни средства за обозначаване. И не е въпросът до парите.
Отиваш в Атина...караш и току се появи табелка (на гръцки и български) ЗА БЪЛГАРИЯ. Така е и в Истанбул. Казват хората че пътуваш към комшиите. Надписите по нашите родни шосета свършват с "КАПИТАН АНДРЕЕВО", "СВИЛЕНГРАД", "КУЛАТА". Нека се мъчет гадните чужденци. Да се научат кой са забележителните български селца, и градове през които се излиза от Б.....я.
26 Септември 2005 20:31
Страхотна статия! Браво на Лилия Христова!
26 Септември 2005 21:02
Браво бе дебил
Разпозна дружката
Жена ми въпреки всичките ни зулуми веднъж каза истината - това са зли хора
Отнася се преди всичко до авторката
Другите са не при чем в зависимост от термометъра
Защо обаче са зли
Защото не могат да изпускат
Нищо!
А когато поемат , а поемат много и всичко им се иска много да се освободят от предходните благини, станали междувременно ...
Та това е диагнозата на статията
Авторката може и да е била подведена - използваха характера й да не из-пуска нищо /вж Леви-Строс/
Но хвалебствията съвсем със сигурност са ...пургативи
Кстати това лице-ник Кайли ..не очаквах
Имах съвсем друга представа
Нещо така благодатно като славянска душа в студенините на Лапландия
Вери сори

Редактирано от - Минавам от тук на 26/9/2005 г/ 21:05:55

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД