:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,906,673
Активни 108
Страници 33,780
За един ден 1,302,066
Нефт

"Петролните шейхове" от Долни Дъбник

"Черното злато" блика от години в дворовете на местните хора, които стават все по-бедни
Нефт газим, бедни ходим - тази мъдрост са родили жителите на град Долни Дъбник. И донякъде са прави. Какво би си помислил един американец, ако му кажеш, че в двора на имота ти има находище на нефт, което от 40 години се експлоатира? Сигурно би си помислил, че си поне милионер.

Българските "нефтени шейхове" обаче не взимат нито стотинка от това, че в бащиното им огнище е инсталирана сонда, която извлича черно злато.

За родните "петролни крале" се заговори пак след като стар сондаж неочаквано изригна и окъпа с нефт Долни Дъбник. Около 10 ч. на 25 август аерозолният коктейл от леки петролни фракции, вода и газ образувал 30-метров стълб, който в продължение на половин час ръсил къщи и дворове в крайния квартал на града.Ако някой беше хвърлил фаспо това време, всичко щеше да се взриви, коментираха с ужас местните жители. Пострадали са 25 къщи, а вятърът е разнесъл мазния облак в около 50 двора.

Гражданска защита забрани на населението от засегнатия район да включва електроуреди и да пали огън. Експерти от екоинспекцията и РИОКОЗ изследваха цял ден щетите, за да дадат конкретни предписания за отстраняване на пораженията. И за неспециалист обаче е ясно, че плодовете и зарзаватът в дворовете ни вече не стават за ядене, вайкат се хората.

Собственик на сондажа е акционерното дружество "Нефт и газ". От фирмата заявиха, че изригването е станало, след като крадци отмъкнали шпилки от консервираното съоръжение. Съседи, между чиито дворове бликна нефтеният фонтан, обаче твърдят, че сондажът не е бил запечатан по правилата. Той е бил експлоатиран от 1965 до 1995 г., а след това е изоставен. Дълбочината му надхвърляла 2 км и за последно е бил напълнен с вода. Подобна е съдбата на повече от 70 сондажа в района, обясни след инцидента Милко Денчев, шеф на технологичния отдел на предприятието. Хората от засегнатия район настояха тогава пред "Нефт и газ" да ги компенсира финансово за нанесените вреди.

Злощастната сонда се намира в двора на 58-годишния Иван Иванов. "България според мен е най-странната държава. Представете си, че това чудо ми седи в двора години наред и пръска чернилка. Смрадта ни трови, а нямаме никакви дивиденти от това. Ами ако тръгна да продавам земята, за която имам нотариален акт. В обявата може би трябва да напиша като екстри, чесъс земята вървят нефтено находище и сонда",коментира Иван. Преди година той направил писмено запитване до фирмата "Нефт и газ" дали не е редно по някакъв начин да може да си уреди взаимоотношенията с тях и поне да получават наем за това, че сондажното съоръжение стърчи в средата на двора. Оттам му отговорили заплашително, че ако много се интересува от това, имотът му ще бъде одържавен. Собственикът обаче не се е уплашил и обмисля да наеме адвокат, за да види докъде може да стигне този правен казус. По закон държавата е изключителен собственик на подземните природни богатства. Тя има право да експлоатира и да дава право на експлоатация. Може да одържавява, но винаги обезщетява собственика.

В момента тези богатства се експлоатират от частна фирма, която е получила това право от държавата. По закона за собствеността обаче притежателят на имота има пълните права върху земята и всичко върху нея. Той дори има право да изгони частниците с тяхното съоръжение, ако нямат договорни отношения с тях, коментираха юристи.

В Долни Дъбник има няколко такива съоръжения, които се намират в частни имоти. Хората обаче живеят по инерцията на развитото социалистическо общество, когато срещу държавата не се вдигаше глава, а приказката за пари можеше да те изпрати в най-близкото място за лишаване от свобода.

Откритото през 1962 г. нефтено находище в района на Долни Дъбник и Горни Дъбник непрекъснато се експлоатира, но вече се намира в краен етап. През настоящата година се прогнозира добив на нефт и кондензат от около 3500-4000 тона. Те се използват изцяло за преработка в собствената рафинерия на ПД "Нефт и газ" АД.

Находището от природен газ е разработено на по-късен етап от нефтеното. Запасите са добри, твърдят специалисти. Добивът на природен газ в момента е около 2 700 000 куб. метра и се предполага, че ще се запази през следващите години.

"Спомням си,като шурна за първи път нефтът,че беше голяма радост и веселба. То беше голяма работа. Прегръщахме се и се целувахме, защото се радвахме, че България ще забогатее", споделя 70-годишният Здравко Вутов. Не знам дали тя забогатя, ама ние се одърпахме до голо, допълва Здравко.

Тогава местната социалистическа власт най-много се радва, че селото ще стане град. През 1964 г. Долни Дъбник първо става селище от градски тип, а през 1969 г. кметът вече поздравява жителите със "здравейте, граждани". Вдигат и паметник на мястото, на което за първи път е избил нефтът и е сложил основите на развитието на петролната индустрия у нас. Сега той е буренясал и по никакъв повод не е посещаван от "признателното население".

Няколко наборки, съседки на бай Здравко, споделят, че отначало, като инсталирали сондите, малко им шумяло, но с времето свикнали и с бръмченето, и с миризмата, и с черните петна по улиците и поляните. Плашихме децата, че ако не си изядат попарата, ще ги дадем на железните птици, които кълват земята, спомнят си бабите. Помпите, накацали по полето, наистина приличат на птици от сюжет на филм на Хичкок.

Дворовете и на бай Здравко, и на съседките му са били залети от избилата сонда. Фирмата вече им ераздала по 50 лв. за нанесените щети"Пак добре е, че мога да си купя с тия пари зарзавата, който ми се затри в градината, но дали замърсената почва няма да даде отражение по-нататък", кахъри се Стефан Мустака.

Повечето хора след инцидента изскубали от дворовете си всичката растителност и опитали да съберат замърсения слой от почвата. Дожаляло им да секат овощните дървета и дългогодишните орехи. Поне да пазят сянка, ако плодовете им занапред са негодни за ядене, коментират хората.

"Трябваше още през 1962 г. да ни изселят оттук, но тогава на властта не й беше до това. За тях беше важно да взимат големите заплати и почести. Една купчина медали и привилегии са изкарали тези сонди на една шепа хора, а ние лапахме мухите и нефтените изпарения", споделя Никола Петков.

Стефан Мустака го слуша критично и го сръгва да тръгват по работа, а да не плямпат празни приказки. Ако не си докараме някоя стотинка допълнително, няма какво да ядем с тия пенсии, казва Мустака. Здравко сам си е измайсторил машина за чистене на слънчоглед и заедно с Мустака и Никола по цял ден се въртят около нея. Взимат жълти стотинки за един чувал. По добре така, отколкото да седим и да чакаме като американците да станем милионери от нефта. Още по-лошо. Може даже да ни обявят война заради него, философстват старците.

Докато те чоплят семето, сондите кълват земята на дедите им и пълнят джобовете на частниците.
 
На 25 август тази улица е била залята от нефт.
 
Едно време бабите са плашили децата с нефтените сонди. Сега сондите плашат бабите.
 
Здравко Мустака (вдясно) и Здравко чистят слънчогледово семе за жълти стотинки.
15
7164
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
26 Септември 2005 00:47
Това означава, че наследниците на персите ще ревизират досегашните си намерения по отношение на ядрената си програма и е възможно да използват потенциала й за военни цели
А възможно ли е няколко самолетоносача миролюбиво да хвърлят котва около Иран? И след това да стане нещо подобно на това, което стана в една държава с почти същото име?
Ядрени ракети в мюсулмани-фанатици може да значи само едно: някъде в светът ще има ядрен холокост! Да се надяваме, че ще сме далеч от там (макар последствията да са за целия свят)...
26 Септември 2005 01:03
Еваларката! Изказвам голема благодарност на редакторите в Сига, че ни дават възможност да се запознаем с журналяшката кухня. Това матриалче тук прилича да е оригиналния текст на авторката. Но ако Натиснете тук се вижда какво марксистите-международници от газетата са направили от него. Весела гледка е творческата лаборатория на болшевищкия агитпроп. Само трябва да се внимава за нископрелитащи сърпове и чукове. По-чувствителните трябва да запушат нос.
26 Септември 2005 02:13
АМИ, щом вестникът се повтаря ТУК, що и аз да не се повторя?!?
......................................... ......................................... ...............
Долу, вляво, ТРЯБВАШЕ да пише: ПЛАТЕН МАТЕРИАЛ
Ако ще и само заради това изречение: /:/ "...Реакцията се засилва още повече, когато атомното оръжие е в ръцете на непредвидим и тоталитарен режим като този на аятоласите в Иран." Щото, нали, режимът в Пакистан НЕ бил ТОТАЛИТАРЕН- ще си помисли някой, по погрешка?!? И какво му е НЕпредвидимото на Иран- това, че е антиСАЩски от 1978 г. насам ли и, че е антиUSraelски ли?! А и , да НЕ би, Пакистан да е станала вече НЕмюсюлманска държава- та може ПОЗВОЛЕНО/?!?/ да има/!!!/ АТОМНО ОРЪЖИЕ и ракети за него?!?
НЕ е вярно, че Русия и Китай ИМАТ интерес да имат СИЛЕН ВРАГ до границите си! НАПРОТИВ, те имат интерес да имат СИЛЕН ПРИЯТЕЛ до границите си- за да стигне ПО-ТРУДНО техен Неприятел до тях!!!
26 Септември 2005 02:17
Пред война срещу Иран
и световен ядрен конфликт
Военен анализ на "Строго секретно"Дали през септември - ноември САЩ и Израел ще започнат война срещу Иран с използване на ядрено оръжие? Все повече са аргументите "за".

Не само над Близкия Изток, но и над целия свят надвисва най-реалната през последните 60 години опасност от ядрен армагедон.

Президентът Буш от ранчото си заяви, че не изключва възможността от използване на военна сила спрямо Иран. Там той прекара най-дългата си отпуска - цели 5 седмици, което предполага, че е ангажиран с последните приготовления на военната операция.

Иран му отговори с официална декларация, че "Буш трябва да знае, че нашите възможности са по-големи, отколкото на САЩ." Това означава, че и Иран се готви за война.

Последното му решение да свали печатите, сложени от ООН върху неговото обуздаване за обогатяване на урана в Исфахан, 255 мили южно от Техеран, може да означава именно това.

В Техеран най-вероятно вече не си правят илюзии, че преговорите в МАГАТЕ, с ЕС, или в ООН ще предотвратят атаката на САЩ и Израел. Заради това декларираха, че "вече няма да позволят да бъдат убедени да изоставят своята ядрена програма."

За какво става дума? Добитата в мините уранова руда се преработва в солидна маса, наричана "жълт кейк", който е конвертиран в газ чрез нагряване от 64 градуса. Газът преминава през центрофуги, където неговите изотопи се разделят и процесът се повтаря, докато уранът бъде обогатен. Обогатеният до по-ниско равнище уран се използва за ядрено гориво в атомните електроцентрали. Високо обогатеният уран може да бъде използван за ядрено оръжие. Именно към последния етап на този процес може да премине Иран.

На признаците, че войната наближава се спирахме и в предишните броеве на "Строго секретно", като нашите анализи бяха препечатани и използвани от редица издания по света.

Междувременно симптомите продължиха да се множат, като обрисуват картина на нарастваща ескалация на напрежението не само между САЩ и Иран, но и в глобален мащаб.

В документа, връчен от Техеран на Международната агенция по атомна енергия (МАГАТЕ), се казваше, че Иран сваля всички поети преди това задължения, а заедно с това и пломбите на обекта в Исфахан. МАГАТЕ и външните министри на Германия, Англия и Франция призоваха Техеран да се въздържи от обогатяването на урана. Но представителят на Висшия съвет на националната сигурност на Иран отговори, че решението е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

Едва ли би могла да се очаква друга реакция на Иран. Нещата са наистина сериозни щом като и канцлерът Герхард Шрьодер от своя страна предупреди САЩ да не прибягват към военна опция. Немското разузнаване традиционно работи добре в този район и разполага с информация за онова, което предстои.

С такава информация разполага и иранското разузнаване, което вероятно има обмен и с разузнаването на Русия и Китай, т.е. решението за свалянето на печатите в Исфахан е взето след цялостен анализ на онова, което в САЩ и Израел върви с пълна сила.

Какво може да е то? На първо място вицепрезидентът Дик Чейни е наредил на Стратегическото командване на САЩ - STRATCOM, да подготви план за широкомащабна атака срещу Иран, както с конвенционални, така и с тактически ядрени оръжия. Досега са набелязани над 450 обекта на територията на Иран, в това число онези, за които американците подозират, че се използват за ядрената програма на Техеран. Те са дълбоко под земята и могат да бъдат унищожени само с ядрени удари. Чейни е координаторът на плановете за превантивния тактически ядрен удар. В съответствие с плана CONPLAN 8022 администрацията на Буш вече преведе ядрено оръжие с малка мощност под управлението на регионалните командващи на театрите на военните действия. Това се предвижда от доктрината на Глобалния удар, разработена от Чейни още по времето, когато беше военен министър при Джордж Буш-старши, в началото на 90-те години. Неотдавнашните взривове в Лондон дадоха и на Тони Блеър неговия "пожар на Райхстага". Сега може да се очаква, че всички ресурси на Великобритания се строяват заедно с отбора на Чейни. Състоянието на психиката на Чейни е далеч от реалността. Той разиграва американския вариант на "Хитлер в бункера". Има и сигнали, че отпуските в американската армия за септември са били спрени.==
==================
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
http://strogosekretno.com/index.php?p=iss ue&id=124&aid=3

26 Септември 2005 02:39
АМИН, ДАЙ БОЖЕ! Аллахверим! ~ Дано да е така?
* * *
-Де такъв късмет?! Ще се почувствам истински жив. THE CRAZY MUST DIE
26 Септември 2005 03:28
Well, die carzy Dr., if you must... На теб май нещо наистина ти кука?
26 Септември 2005 08:42
Няма да се плашиш дядка , така омразните ти "граждани на САЩ" имат достатъчно яки нещица , за да смажат мюмюните и без опасност от световен ядрен конфликт.Е не са "уникални" и "без аналог", но засега единственото замърсяване наоколо ще остане това от Чернобил(с мяхкии знак накрая ?)
26 Септември 2005 10:00
Хм! Тази статия ми прилича на предишната! Защо ли?!
26 Септември 2005 11:07
Хората обаче живееели по инерцията на развитото социалистическо общество - казва статията.
Ами докато живеят още така, така и ще ги цакат!!!
И не само тях, ами и всички такива като тях навсякъде в татковината!
26 Септември 2005 11:18
Ееее, редакцията!!! Какви ги свършихте?! Изтрихте повтарящата се статия и прехвърлихте мненията от нея под тази статия! Бравос!
26 Септември 2005 11:54
Ако някой беше хвърлил фас по това време, всичко щеше да се взриви, коментираха с ужас местните жители.

да бе, така се пали суров нефт. а и да го запалиш гори, не гърми. ковто не значи че не трябва да бъдат щедро обезщетени за пораженията от фонтана.

26 Септември 2005 12:04
Ало Морозов, старай се поне да пускаш коментири под съответната тема.
Щом сондата не е работила, вероятно са били предимно леки петролни фракции, а изригването ги е изкарало в аерозолно състояние.
Мисли че това не е запалима смес, ама недей да пробваш.

P.S. А, изглежда грешката е на редакцията. Sorry.

Редактирано от - Oraсle на 26/9/2005 г/ 12:06:07

26 Септември 2005 12:26
В момента тези богатства се експлоатират от частна фирма, която е получила това право от държавата.
В момента ВСИЧКИ възможни и налични още богатства се експлоатират от частни фирми, които са получили това право от държавата. Парите се изнасят, чиновниците си пълнят джебовете, а народът измира.
26 Септември 2005 12:55
Някой геолози смятат , че след последните световни земетресения е възможно в земните недра да е настъпило, преразпределение на нефта в така наречените подземни нефтени езера. То може да предизвиква това покачване на налягането на определени места. Ако тази хипотеза излезе вярна , може да се очаква добив на нефт от кладенци в България. А че хората трябва да бъдат обезпечавани това е безспорно.
P.S. Някой смятат, че това е причината и за силно намелелия Иракски нефт, като земетресенията ги свързват и с бомбандировките през войната. А както знаем от физиката нищо не се губи , то просто или си променя мястото или се видоизменя.
26 Септември 2005 19:52
Гладна кокошка просо сънува...

Patilanec
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД