:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НАЗДРАВЕ!

Как да пием, без да се напием

Актьорите Любен Чаталов и Мая Лесичкова дават рецепти за добро настроение и безпроблемно посрещане на Новата година
Снимка: Александър Михайлов
Снимки: АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ

"Най-важното за един празник е самият празник. Много хора не усещат празниците, защото те самите не са в празнично настроение", подчертава още в началото Любен Чаталов. Според него най-важното нещо е човек да се настрои на такава вълна. Което не става лесно. "Около празниците всички пощуряват, хукват в последния момент да пазаруват, започва едно побъркващо мислене какво да се сготви. Накрая стигат до едно решение - взимат кисело зеле, изпичат няколко пържоли и готово".

За такива случаи той си има своя уникална рецепта, която горещо препоръчва на всички за Нова година. Това е кенгуру с гладиоли. "Отиваш на женския пазар и намираш едно средноголямо кенгуру. Ако няма кенгуру, вземаш една средна пуйка. И понеже гладиолите са много скъпи, вземаш две кисели зелки. Така става убийствената манджа кенгуру с гладиоли по нашенски".

Според Мая Лечискова пък най-важните две неща да се получи празникът, са настроението и компанията. "И да не се прекалява със сладко", допълва Любо. Той смята, че да се прекалява на празник с вино, не е страшно. "Сладкото обаче потиска настроението, много засища. Затова и не го препоръчвам", казва той.

И двамата са категорични в едно - да избереш точното питие за точното ястие си е цяла наука. "Има някаква мода да се охлажда червеното вино. Според мен това не е особено умно. Така няма да усетиш вкуса. Същото е и с коняка. Той трябва да е затоплен", обяснява Любо Чаталов.

И понеже стана дума за най-подходящите температури за различните питиета, то тук е мястото да споменем, че от вината се изстудяват само бялото вино и шампанското. "Червените трябва да са със стайна температура. Белите имат повече окислители вътре, с много странични аромати и затова са по-добри охладени", обясняват двамата.

За шампанското спор няма, че трябва да е студено. "Но не газираното вино, каквото се продава навсякъде, а шампанското, което могат да си позволят малко хора. Традицията обаче повелява поне един човек в България да си извади окото с тапа от шампанско на Нова година. И да посрещне Новата година като циклоп. То българинът май пие само тогава шампанско", казва Любо.

А за това как се поднася ракията, обяснява Мая. Идеалният вариант е да бъде освен изстудена, но и в заскрежени чаши. "Технологията е проста. Чашите се овлажняват предварително и се пъхат в камерата на хладилника или във фризера. Когато добият заскрежен вид, дори няма нужда ракията да се изстудява много", обяснява тя.

Точно обратното е положението при коняка. Той трябва да се поднася в затоплена чаша.

По въпроса за водката Любо е на мнение, че тя не е питие. "Тези, които обичат водка, спадат към категорията младопиещи. Има такава теория и тя е доказана от учени. Северните нации пият от 300 години и се напиват, защото организмът им не е притежава достатъчно ензими, необходими за разграждането на твърдия алкохол. Затова и нямат генетично пристрастие към алкохола. Там всички пият бързо, на екс. Нямат култура на пиенето. Те пият, за да се напият, а не за да си повдигнат настроението. А ние, италианци, испанци, гърци, турци, французи от южната част на страната, живеем на места, където се пие, откакто е създаден Адам", обяснява Любо.



КАРЕ 1 --------------

Какво питие с какво ястие



Не е без значение какво ще мезвате, докато си пиете ракията, виното или коняка. Конякът е за кафе и сладкиши. "Или за довършване", допълва Любо. Ракията според него се дели на три вида - качествена, средна ръка и кофти ракия. Качествената се пие само с чаша вода и никакво мезе, защото тя има богат вкус и не трябва да се разваля с нещо друго. Най-подходящи за ракията средна ръка са салатите. Но не и месо. "Така човек обижда второто ястие, към което трябва да има специален подход".

Ракията, попадаща в най-ниската категория - кофти, се налага да бъде обработена, за да добие някакви вкусови качества. Най-лесно става като се направи греяна. Освен с мед, греяната ракия може да се направи и с карамел. Ето и рецептата на Мая. "На дъното се разтопява захарта, докато стана на карамел, и чак тогава се сипва ракията. А ако захарта е нерафинирана, ракията добива по-различен вкус", обяснява тя.

За основното ястие е най-подходящо виното. Бялото според Любо и Мая не върви през зимата. Единственият компромис са десертните бели вина, които се поднасят с плодове, сирена, риба. Розето е по-специално вино. То може да се пие без никакво мезе, за да му се усети вкусът, или пък с риба и сирена. Червените си искат мръвка. Ето и рецепта за мезе за вино от Любо. "Изважда се костта от задното краче на прасенцето и месото се разтваря настрани. Сварява се в солена вода, но да остане полусварено. Избърсва се със суха кърпа или хартия, да няма вода. Натрива се с черен пипер, кимион и червен пипер. Завива се обратно и се връзва здраво, докато заприлича на круша. Оставя се на прохладно място да постои 2 седмици".

--------------



КАРЕ 2 ------------

Няколко трика срещу махмурлук



"Идеалният начин един мъж да не се напие, е до него да седи жена му, която ще го подритва под масата непрекъснато", казва Мая. А Любо доуточнява: "Някои не само подритват, а и бодат с вилица".

И двамата обаче смятат, че на Нова година по стара традиция малцина българи устояват да не се почерпят солидно.

За да не му е тежко на следващия ден и да не чувства главата си като че ли са орали цяла нощ по нея, той може да прибегне до няколко изпитани трика.

Класиката е с бира и шкембе чорба. Но има и други. При главоболие например помага на гладно една лъжица мед. Друг вариант е сок от червено цвекло със сок от лимон в съотношение 1:1.

"Защо човек пие на сутринта бира? Защото ожаднява от алкохола. А бирата съдържа много витамин В, който задържа водата в организма. И така утолява жаждата", обяснява Любо. Според него пиенето само на вода не помага.

А най-популярният български вариант е със зелев сок или бисмарк. Бисмарк се прави от зелевия сок, нарязан праз и много лют пипер. Целта е човек да се изпоти, като хапва от тази студена супа, и да изхвърли алкохола от организма.

------------------

ТЯ Е:

Име: Мая Лесичкова

Родена: 24 април

Зодия: Телец

Професия: Актриса

Хоби: "Да се занимавам с Любо".

Любим актьор: Любо и Мики Рурк

Любима музика: Тази, която създава настроение. Латиното.

Любим сезон: Лято. "Не обичам зимата".

Люмим цвят: Червено, черно

Любимо цвете: Роза

Любим спорт: Не харесва нито един спорт. Предпочита балета.

Любимо ястие: Сармички в лозов лист

Любимо питие: Ракия, а за сутрин - айран
 
Идеалният вариант е ракията да се поднася в изстудени чаши.

ТОЙ Е:

Име: Любен Чаталов

Роден: 24 февруари 1950 г.

Зодия: Риби

Професия: Актьор

Хоби: Да готви

Любим актьор: Лоурънс Оливие, много руски актьори и всички от поколението на Робърт де Ниро

Любима музика: "Бийтълс"

Любим сезон: Лято

Люмим цвят: Зелен

Любимо цвете: Домат

Любим спорт: "Обичам спортове, които не мога. А аз не мога нито един спорт. Но предпочитам ясните спорто, при които се вижда какво става".

Любимо ястие: Десертите на Мая

Любимо питие: Хубавата гроздова
 
Ракията, числяща се в категорията "кофти", се пие най-добре греяна с карамел.
 
Мезето е също важен елемент, смятат двамата актьори. За ракия те препоръчват салати, а за месо - червено вино.
 
Качествената ракия не се нуждае от мезе.
 
Любен Чаталов
 
Мая Лесичкова
5692
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД