:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата спира парите за организиране на маловажни международни състезания

Ще се финансират само световни и европейски прояви и олимпийски квалификации
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
По новата наредба състезание като Турнира на шампионките по тенис, който се проведе между 2012 и 2014 г. в София, вече не трябва да се финансира с държавно подпомагане, както беше досега.
Спортното министерство вече няма да финансира всякакви международни състезания, а ще отделя средства само за големи и важни прояви. Това личи от публикуваната на сайта на ведомството програма. Тя е изготвена още през октомври 2014 г. от служебния кабинет на Евгения Раданова, но е изменена на 5 януари от настоящия спортен министър Красен Кралев.

Основното в документа е, че той указва изрично какви международни прояви в България ще бъдат подпомагани с държавни пари. Това са световните и европейските първенства. Също така световни и европейски купи и световни лиги, но само по олимпийски спортове. И състезания, които са олимпийски квалификации.

Така от държавната хранилка ще отпадне организацията на форуми от типа на международни тенис, шахматни, лекоатлетически и прочее турнири, мотоциклетната "Нощ на скоковете", за която шефът на мотофедерацията Богдан Николов не спира да тръби, че носи извънреден престиж на страната, колоездачната Обиколка на България, даже и Европейската лига по волейбол, в която женският ни тим участва. Дори и мечтата на Кубрат Пулев да организира в България с държавно подпомагане някой от боксовите си двубои няма да се осъществи. Впрочем тези състезания може да се провеждат, но ако съответната централа си намери пари за организирането им.

Според програмата целите на рестрикциите са: популяризиране на основни спортове сред младите; създаване на условия за реализация на българските състезатели и спечелване от тях на титли и медали; дори и популяризиране на природните и туристическите дадености на България. Основната, макар и незаписана официално цел са съкращаването на разходите и спиране пилеенето на обществени пари за всякакви домакинства, за които нашите федерации се натискат пред международните централи, а след това се оплакват, че нямат пари и държавата трябва да им помогне.

Вече редът е обърнат. Съответната федерация първо представя в министерството своя план за организиране на дадена проява (срокът е до 15 януари, единственото изключение е, ако става дума за състезание за разпределение на олимпийски квоти, чиито дати станат известни по-късно). И ако документите бъдат одобрени, ще бъде сключен договор с ММС. Държавното финансиране ще се отпуска за заплащане на такси към международна федерация за получаване на домакинство, за провеждане на допингов контрол, медицинско обслужване и охрана, за наем на спортни обекти и съоръжения, за закупуване на оборудване и за съдийски хонорари.
866
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД