:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 547
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Родители подкрепиха уроците вкъщи, но с условие

Ден след като учителските синдикати се обявиха против идеята за домашно образование, родителски организации я подкрепиха. Възможността за обучение у дома е записана в проектозакона за училищно образование, внесен от Милена Дамянова и депутати от ГЕРБ. Текстовете предвиждат учениците да се обучават в самостоятелна форма по програмите на Министерството на образованието, да се явяват на изпити и да получават свидетелство или диплома за завършена образователна степен. Подобна възможност в момента не съществува и въпреки че броят на домашните ученици е скромен, тези деца нямат нормативно право да легитимират знанията си и да получават държавно призната диплома.

Правото на детето за образование трябва да бъде защитено, но от друга страна, трябва да се позволи валидиране на неговите знания и умения, за да е сигурно, че получава адекватна подготовка, коментира пред "Сега" Цвета Брестничка от Асоциация "Родители". Според нея в закона трябва да се предвиди външна оценка за това, което се прави от родителите. Важно е да има проследяване на резултатите, за да не се допуснат ситуации, в които родителите се крият зад тази форма на обучение, но не осигуряват образованието на децата си, обясни тя. Според нея външната оценка на знанията на децата ще даде спокойствие и на родителите, че ще получат диплома за съответното образование.

Това е един експеримент, за който все още не е ясно какви ще са резултатите. Затова след 2-3 години трябва да има оценка на въздействието на всички тези иновации, които се предвиждат в новия закон, препоръчаха от родителската организация. Този закон не трябва да се приема като свещена крава, но не трябва да се правят и промени заради един или два отделни случая, смята Брестничка.

1358
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД