:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 603
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Горанов прехвърли пенсионната реформа на социалното ведомство

Все още не е ясно кога реално ще влязат в сила поправките за избор на фонд за втора пенсия
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След като беше изолиран от пенсионните промени при приемането им, сега вицепремиерът Ивайло Калфин ще трябва да сближава позициите в управляващата коалиция.
След като инициира и прокара пенсионните промени за възможността за избор къде да се осигуряват хората - в НОИ или и в частните пенсионни фондове, финансовият министър сега прехвърля топката към социалното ведомство. Владислав Горанов обяви, че обсъждането на цялостната визия за пенсионната реформа започва през следващата седмица, а разговорите ще бъдат водени от вицепремиера Ивайло Калфин. Срокът, поставен в края на миналата година, за да има пълен пакет с мерки за всички параметри в осигурителната система, е 31 март. Калфин не бе запознат с готвените пенсионни промени и се обяви против скандалния начин, по който те бяха представени - в неделя за няколко часа, без участието на работодателите, без мотиви и дебат.

Горанов не спомена нищо за нормативните актове, с които ще се регламентират редът и начинът, по който родените след 1959 г. ще могат да избират къде да се осигуряват за втора пенсия. Докато Министерският съвет не приеме текстовете, записаният в Кодекса за социално осигуряване избор на практика не може да се упражни. От Реформаторския блок, които бяха категорично против измененията в осигурителния модел, подготвят промени, но те все още не са известни.

Въпреки че упорито отричаха това при дебатите в НС, управляващите вече признават, че приетите набързо текстове представляват промяна в осигурителния модел. "Общо взето, обичайно в повечето страни от Европа имаме двустълбов модел - солидарна основа и доброволна капиталова такава. Нашият модел е по-интересен, той предвижда и задължителна капиталова компонента. Аз просто предложих хората да могат да избират дали да участват в двустълбов или в тристълбов модел, като всяка една от заинтересованите страни може да доказва предимствата си пред вложителите, така че да е ясно, че те правят максимално добър избор за себе си. Периодът, в който се осигуряват, е доста дълъг и те трябва през цялото време на осигуряване - около 40-45 години, да имат увереността и информацията, че спестяват по най-добрия за тях начин, така че да не бъдат оставени на системата на социалното подпомагане, а да имат гарантирани доходи за своите старини", разясни министърът. И допълни обичайното си вече обяснение, че "при наличието на конкуренция личният интерес ражда общото благо - това е прословутата фраза на Адам Смит за невидимата ръка на пазара" в отговор на въпрос дали няма да пострада пенсионният модел у нас заради конкуренцията между НОИ и частните пенсионни фондове.
1
1828
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Януари 2015 22:28
Този Хминистър е пионерче на капиталистическото строителство - азбукар от ИПИ ...
Аман от съмнения и за "нечистоплътност" - Дедо Боже, много ти стана ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД