:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Деветокласниците прекарват по 5.6 часа в писане на домашни

За учениците от бедни семейства подготовката у дома се оказва проблем
Българските деветокласници прекарват повече часове от връстниците си от други държави за подготовка на домашни, но това не повишава общото им представяне в изследването за грамотността PISA. Данните са от последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посветен на ролята на домашните за грамотността на 15-годишните ученици. Деветокласниците у нас прекарват средно по 5.6 часа седмично в писане на упражнения вкъщи. Същото време отделят и връстниците им от Тайланд, докато средното за връстниците им от участващите общо 65 държави и икономики е 5 часа на седмица.

В групата на държавите, в които учениците отделят между 5 и 6 часа на седмица в подготовка на домашните, влизат още Франция и Албания (5.1 часа), Тайван, Колумбия и Гърция (5.3 часа), Перу, Канада и Белгия (5.5), Виетнам и Холандия (5.8 часа) и Макао и Хърватия (5.9 часа). 15-годишните в Хонконг и Австралия пишат домашни по 6 часа седмично. Най-много време отделят подрастващите в Шанхай - по 13.8 часа на седмица, докато учениците във Финландия прекарват само по 3 часа седмично.

Причините, поради които учителите възлагат домашна работа на учениците, са различни - от това да помогнат на учениците с по-слаб успех да научат преподадения материал, през запазването му в дълготрайната памет на учениците, до осигуряването на допълнителни стимули за по-добро представяне на отличниците, отбелязват анализаторите на PISA. Освен на учениците домашната работа създава проблеми и на родителите, които всячески се чудят как да стимулират децата си да я напишат, преди да излязат с приятели или да сърфират в интернет, се посочва в доклада. Повечето домашни помагат на учениците при оценките от тестовете за изследване на грамотността и макар че вероятно има и други фактори, които определят успеха на учениците, домашната работа може да бъде индикатор за оценките от тестовете на PISA за отделните ученици и училища, е един от изводите в доклада.

Домашните обаче може да се превърнат в тежест за учениците в неравностойно положение, тъй като нерядко те нямат собствено място, където на спокойствие да учат. Учениците от семейства с високи доходи прекарват повече време в подготовката на домашните, показват резултатите от изследването. Средно за държавите от ОИСР тази група 15-годишни отделят по 1.6 часа седмично повече за домашна подготовка в сравнение с връстниците си в неравностойно положение. Разликата във времето за домашна работа между учениците от заможни семейства и тези с по-скромни социално-икономически възможности е особено голям - 3.5 часа или дори повече, в България, Италия, Румъния, Шанхай и Тайван. Този извод затвърждава и резултатите от основното изследване, представено през 2012 г., според което социалният статус на семейството има важна роля при образователните резултати на учениците.
7
1928
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
08 Януари 2015 19:07
Тия къде са "проучвали"?
--------------
Сайтът на Генек
09 Януари 2015 01:16
Много манипулативно. Сравняват се часовете за писане на домашни. Не се споменава колко време се отделя за учебни занятия в конкретната страна, както и извънкласни форми на обучение (напр. т.нар. "забавачка". Един пример:
В Хонг Конг учениците ходят на целодневно на училище. Допълнително практически цялата събота им е заета с организирани от школото дейности. Много рядко можеш да видиш дете в ученическа възраст да се шляе по улиците.
В дописката обаче пише: наште ученици 5,6 часа домашни vs ХК ученици 6,0 часа. Гордей се българино.
09 Януари 2015 08:10
В Хонг Конг учениците ходят на целодневно на училище. Допълнително практически цялата събота им е заета с организирани от школото дейности. Много рядко можеш да видиш дете в ученическа възраст да се шляе по улиците.


...и не само в Хонг Конг !
В България подобен начин на усвояване на материала го има дори и във ВУЗ ?!
В умните държави, младежите се натоварват с проекти /много умразна дума !/, но така се научават да мислят и да ПРАВЯТ нещата , а не само да ги наблюдават и коментират.
Резултатът идва малко по-късно и е 100 : 0 в тяхна полза !
09 Януари 2015 08:11
Тези, дето са проучвали, пак са гледали тавана и са си смукали пръстите
09 Януари 2015 08:19
Българските деветокласници прекарват повече часове от връстниците си от други държави за подготовка на домашни, но това не повишава общото им представяне в изследването за грамотността PISA.


Въпреки недостатъците на нашето образование то не може да е по-зле например от норвежкото, в което стават невероятни неща. Лошите резултати от тази PISA вероятно се дължат на недобре направена извадка основно съставена от цигански училища.
09 Януари 2015 09:03
5.6 часа на СЕДМИЦА.И ми е интересно за 10 ; 11 и 12 клас.
09 Януари 2015 09:11
5.6 часа на СЕДМИЦА


За някои даже на месец. Ако се подготвяха по толкова време, в училище щеше да бъде рай, а опашките за кандидати за работа там щяха да се вият до МОН. Като пишат такива глупости, не мислят ли, че някой ще ги чете после?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД