:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Армията все капитулира пред корупцията

Всеки военен министър открива огромни нарушения, но осъдени няма. Има само кадрови промени в една или друга служба
Снимка: Архив "СЕГА"
Проблемната поръчка с униформите за българските рейнджъри се оказа "новина" за поредния военен министър.
Ако това, което говореше всеки военен министър в първите месеци от стъпването си в длъжност, се случваше и на дела, вероятно сега щяхме да имаме една малка и модерна армия, която щеше да е за пример в НАТО. "Открихме много нарушения", "частни фирми са се обогатявали за сметка на отбраната", "инспекторатът проверява нарушенията" са най-честите фрази, които всеки министър изрича в началото на мандата си, сякаш за да остави усещането, че всичко в МО и армията започва с неговото идване.

Новият военен министър Николай Ненчев не направи изключение и заговори като предшествениците си. Преди Коледа той



"разкри" схема в обществените поръчки



на предишни министри за ушиване на дрехи за армията - те са били взимани от частни фирми, които после са възлагали същата поръчка на държавната "Интендантско обслужване" като подизпълнител. Министърът вече няколко пъти заяви, че ще е безкомпромисен с корупцията, затова възложил проверка на Инспектората на МО. С което остави горчиво усещането за дежавю - от години чакаме да разберем има ли престъпление в договора за дрехите, но не можем да дочакаме.

Същите мантри повтаряха и Николай Младенов, и Аню Ангелов, и Ангел Найденов. И те биха тъпана преди това, но до този момент нито веднъж не видяхме резултат от борбата с корупцията. Още в първите си дни бившият военен министър Николай Младенов извади двете BMW-та, боядисани в нежнорозово. Тогава слуховете бяха, че това е станало заради абитуриентския бал на една от дъщерите на предшественика му. Това беше летящ старт на Младенов в медиите като шеф на МО, но пък единственият резултат беше, че двете коли бяха боядисани отново в черно.



След като му беше отнет този розов коз,



няколко месеца по-късно наследникът му Аню Ангелов заговори за драстични нарушения и във военното разузнаване. Тогава той заяви, че Инспекторатът на МО е "констатирал сериозни нарушения в сферата на финансовото и материално-техническото осигуряване и при обществените поръчки", както и при раздаването на бонуси на военните разведки. Единственият резултат беше, че след известна битка с президента Георги Първанов той успя да сложи начело на разузнавачите своя фаворит.

Ангел Найденов също не остана по-назад от министрите преди него. Още в първите си месеци той обяви, че ще сезира прокуратурата за работата на дирекция "Инвестиции в отбраната", през която преминават повечето обществени поръчки на Министерството на отбраната, и ще отстрани ръководството на дирекцията до приключване на проверката. В крайна сметка всичко се сведе до смяната на няколко директори на дирекции и назначаване на "наши" хора на техните места.

Следва логично въпросът дали изказванията на сегашния министър на отбраната не са



прелюдия към предстоящи рокади,



тъй като досега не стана ясно защо е започнала поредната проверка на Инспектората на МО. Засега това обяснение за предстоящи размествания по висшите етажи на МО е малко вероятно, тъй като тази работа беше свършена от служебния военен министър Велизар Шаламанов. С идването си Ненчев декларира приемственост на неговата политика и виждания.

В същото време министърът има странно разбиране за медийна политика и вече няколко месеца не е дал пресконференция, за да каже какво наследство получава и какво ще прави, да представи екипа си с ресорите им и да определи приоритетите си. В повечето случаи неговите коментари са накрак, между другото и почти винаги в тях присъства проверката за страшните злоупотреби. Поведението на министъра се дължи на факта, че въоръжените сили са толкова далеч от политическото му битие, че той се учи, докато чете поредния доклад от военните инспектори. Това е напълно нормално, тъй като той не може и да разчита на екип, който има сериозна подготовка в МО и би застанал с експертизата си зад него. А състоянието на армията е толкова тежко, че повтарянето на клишето с нарушенията е логичен ефект за всеки външен човек на системата. За останалите от години това е всекидневие и те сякаш са притъпили своята чувствителност за нарушения, проблеми и празно говорене.

Оттук идва и последното обяснение, за което военният министър вероятно много трябва да внимава.



Любимата дъвка с нарушенията за всеки нов министър



може да се окаже отклоняване на вниманието му от истинските проблеми във войската и МО. Докато той броеше нарушенията, политическото говорене на колегите му в правителството успя да изгони от армията над 300 добре подготвени офицери. Министерският съвет отказа да му даде пари за покупка на нови бойни самолети и му намали сериозно бюджета, с което той влезе в пряко нарушение на поетите от служебното правителство и президента ангажименти на срещата на НАТО в Уелс. Не на последно място, вероятно следващата година ще станем свидетели и на нови драстични съкращения на военни и администрация в МО, след като парите за отбрана са по-малко.

На фона на всичко това нито веднъж не чухме остър отпор от страна на министър Ненчев на правителствените решения, довели до всичко това. Напротив, министърът безропотно се съгласява с всичко, без да се замисля, че скоро единственото, с което ще го запомнят в армията, са напускания, съкращения и недоимък. А не с проверките на инспектората, след които няма да последва нищо значително. Както е било винаги досега.
снимка: Архив "Сега"
Боядисаните в нежнорозово БМВ-та бяха сред нарушенията, открити от Николай Младенов. Резултатът - колите бяха пребоядисани в черно.
6
3777
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
20 Януари 2015 20:17
Всеки военен министър открива...


Това всъщност са едни големи комици. То не бяха Анювци, Цоневци и сега някакъв льольо, че ум да ти зайде...

20 Януари 2015 21:29
Земеделеца "министър", след като ще вика фирма за кадровите проблеми, да закрие военната полиция и да викне, я карабинери/те май са към италианското МО/, я някоя друга организация и да решава проблема!
21 Януари 2015 09:43
Факта, че в българската армия се краде здраво, на всички нива - от сержанта до генерала - може да е новина само за някой, който не е служил в редовете на БНА
У кеча е гювеча
21 Януари 2015 09:58
Ако чакате военният министър да реши проблемите на БА , сте на грешен път.
Бойко трябва да се пребори със своите "началници" и САЩ де пренасочат 6 милиярдната военна помощ на Турция към България.
Така за две години / по 6 млрд $ на година/ ще станем най-модерно въоръжената и боеготова армия в Европа.
Е, ще опростим дългът на Турция от Ангорския договор, но това вече са несъществени подробности.
21 Януари 2015 13:15
Цитат от един старшина " В армията има само боя, винкел и простотия. Дойде демокрацията, откраднаха боята и винкела остана само простотията". Човекът просто не е стигнал до ниво големи военни поръчки затова мисли така.
21 Януари 2015 15:15
Армията все капитулира пред корупцията
Напълно вярно, ако под чуждицата корупция разбирате двете утвърдени от векове у нас чуждици бакшиш и рушвет.... Така е от памти века по тези места на Ориента.....
Едва ли един военен министър може да промени Ориента.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД