:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденции

Младите българи от поколението "бумеранг"

Най-лесно е да обвиним манталитета, липсата на добро възпитание, културните влияния или циганите, тъй като феноменът на вегетиращите младежи засяга широко ромския етнос. И ще сгрешим
Икономиката не успява да създава достатъчно работни места, за да могат завършващите образованието си младежи да си намерят работа и са принудени да се трудят не по специалността, за която са учили.
В България живее едно изгубено поколение. Хора, чиито мечти са толкова меркантилни, че в най-добрия случай ги обричат на съдбата на вечно незадоволени консуматори. Те не правят нищо, не учат, не работят, дори не мързелуват. Младежи, чиито живот е напълно изпразнен от съдържание и цели. Вегетиращо поколение, чиято бъдеща реализация варира от продавачка в магазин, мечтаеща за дрехи на Армани, до общ работник, който иска да кара последния модел "Ауди". Повечето от тях живеят при родителите си. Мнозинството искат да емигрират. Някои дори са се пробвали, но опитът им да спечелят пари като общи работници в чужбина е завършил с разочарование.

Това поколение от хора под 30-годишна възраст е бъдещето на съвременна България.

Никой не знае с точност техния брой. По данни на институт "Отворено общество", близо 30% от младежите на възраст между 16 и 29 години нито учат, нито работят. Според изследване на Министерството на младежта и спорта обаче това важи за 67% от хората във възрастовата група 15-29 години. А в ефира на Нова телевизия икономистът Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч" коментира, че "в България заетостта във възрастовата група между 15 и 24 години е около 23%, тоест малко под една четвърт от младежите на тази възраст работят".

Всяка от тези цифри отрежда на страната незавидното



първо място в Европейския съюз по дял на нищонеправещите млади хора



По-голямата част от тези младежи живеят в малките градове и селата. Те са напълно инертни в обществото. Повечето от тях нямат никакъв интерес към политиката и изборите в България. Изключение правят симпатизантите на ДПС, много от които са икономически пасивни, но политически активни.

Според проучване на Европейската комисия повече от половината от младите хора до 29-годишна възраст в България живеят при родителите си. Тези заключения се потвърждават и от проучването, поръчано от Министерството на младежта и спорта.



Икономическите последствия от това явление са многобройни



Тези млади хора по никакъв начин не допринасят за развитието на икономиката и увеличаването на националното богатство. Нещо повече, няма изгледи и в бъдеще техният принос да стане съществен за развитието на България. Те са като търтеи, които теглят цялото общество надолу. Те нямат спестявания и не правят такива. А това означава, че когато остареят, грижата за тях ще легне на социалните системи, т.е. на плещите на работещото малцинство.

Бедните млади безработни не участват не само на пазара на труда. Феноменът на тяхното съществуване води до ограничено търсене на имоти, до свито вътрешно потребление и до по-ниска раждаемост, като изключим ромския етнос. А в търсене на доходи тези младежи лесно стават жертви на организираната престъпност, продавайки труда, телата или гласовете си.



Какви са причините за формиране на това изгубено поколение,



чието съществуване обрича на провал бъдещето на България?

Най-лесно е да обвиним манталитета, липсата на добро възпитание, културните влияния или циганите, тъй като феноменът на вегетиращите младежи засяга широко ромския етнос. И ще сгрешим. Виновна е бедността. Подобен феномен, наречен "поколение бумеранг", беше идентифициран в САЩ по време на Голямата рецесия през 2007-2010 година. Проблемът стана изключително сериозен и в ЕС след финансовата криза. А в България, като най-бедната страна - членка на съюза, младежката безработица има най-негативни измерения.

Истината е, че икономиката не успява да създава достатъчно работни места, за да могат завършващите образованието си младежи да си намерят работа. Това принуждава много млади хора да не се трудят по специалността, за която са учили. В резултат голяма част от висшистите заемат позиции за хора със средно образование, а тези със средно се наемат като общи работници. За по-ниско образованите просто няма работа.

Емиграцията също не е решение, тъй като страните от Европейския съюз изпитват в по-малка или по-голяма степен същите проблеми. За да си намериш дори зле платена работа на Запад, трябва да имаш добри познати или умения, най-малкото от които е владеене на чужд език. А в ЕС за работните места, неизискващи квалификация, се борят не само българи, но и други източноевропейци, както и граждани от бившите европейски колонии.

На пръв поглед инвестицията в по-висока квалификация и образование в България не изглежда голяма. Но за тези млади хора тя е огромна. Те не получават заплати, а доходите на техните семейства в повечето случаи едва стигат за покриване на първичните нужди като храна и отопление. На този фон образованието е лукс.



Как България може да се справи с този проблем?



С реформи и по-бърз икономически растеж. Колкото по-гъвкав е пазарът на труда и колкото повече нови работни места създава икономиката, толкова по-малко ще се отлага постъпването на младите хора на първата им работа.

Лъчезар Богданов отчита, че докато делът на заетостта сред младежите в Европа е средно около 35%, то в някои северни или северозападни страни е около 50%. "Тайната е, че има огромен пазар, който е подходящ и адаптиран за младите хора. В Холандия 50% от младежите работят почасово", казва той. Холандците не са по-трудолюбиви от останалите европейци. Просто държавата е създала пазар на труда, който позволява наемане на повече млади хора, макар и при по-малка социална сигурност. А възможността да учат и да работят едновременно им дава по-добри перспективи за бъдещето, тяхното и на страната като цяло. В най-северните членки на ЕС по-малко от 5% от хората на възраст до 29 години живеят при родителите си.

И за да е ясно, че не става въпрос за някакъв национален феномен, в България между 2003 и 2007 г. делът на младежите, които се страхуват или нямат възможност да напуснат семейното огнище, пада за първи път в новата история на страната под 50%. През тези години българската икономика, преките инвестиции и заетостта бележеха бърз растеж. За периода брутният вътрешен продукт на страната почти се удвои. През 2008 г. заетостта надхвърли 50%, като броят на заетите лица достигна рекордните 3.36 млн. души по данни на НСИ. Безработицата пък падна до 5.6%, като делът на безработните младежи на възраст от 15 до 24 г. намаля до 12.7% спрямо близо 30% в края на 2013 г. Тук трябва да е ясно, че НСИ не отчита като безработни хората, които не участват на пазара на труда. Но от данните е видно, че през 2008 г. при растяща заетост броят на нищоправещите млади хора в България е бил в пъти по-малък.



Субсидираната заетост не е решение на проблема с изгубеното поколение



Според анализ на Института за пазарна икономика създаването на 100 работни места в публичния сектор означава средно 20 безработни и унищожаването на около 70 бъдещи работни позиции в частния сектор. Нищоправещите младежи се нуждаят от перспективи и възможности за развитие, а при спряла икономика няма как да получат нито едното, нито другото. Колкото и тривиално да звучи: единственият път за спасение на изгубеното поколение българи са реформи. Реформи в образованието, пазара на труда и дори в съдебната система, тъй като липсата на ефективно правораздаване в страната е основна пречка за инвестициите в икономиката.
27
5141
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
09 Февруари 2015 19:54
Руснаците имат изследвания върху проблема у тях. ПЕПЕ - потеряное поколение.
Дори заетостта не лекува еднозначно.
09 Февруари 2015 19:58
Добра статистика, погрешни изводи. Познавам такива предостъчно и никакви реформи в пазара на труда няма да помогнат. Това с реформите е алабала. Освен ако реформите не ги направят всичките милионери без да работят. Това са поколенията на малките тарикатчета. Дето ще ти намерят 100 аргумента, че това не може да стане, от другото няма смисъл и т.н. Работа си има, ама те не искат да я работят "за лудо". Гледат предванията за "таланти" и сериалите за мафиоти и градят грандиозни планове - как всеки момент ще се измъкнат навън да забогатяват или как ще напраят удар и т.н. Никои не прави планове как ще трупа знания и практика 10-на години, работейки за малко пари. Нямат интелектуални интереси, нямат интелектуални хобита. Дори не спортуват сериозно ами само за показност или за мадами. И първопричината е тотална липса на самодисциплина в цялото общество. Всички се измъкват между капките от ранна възраст та до късна старост - все нещо се опрощава, премълчава, отписва, наказателна отговорност не се носи. Е, това е крайният резултат. Така че, зарежете ги тез реформи в пазара и т.н.
09 Февруари 2015 20:30
Глупости...в България е отгледано и новото поколение на елита...те не се афишират и не рИвът...няма нужда.
Друг е въпросът, колко стават за управленци от средния и висш ешалон...
"Загубеното поколение" са окновенни ЛУЗЪРИ...
09 Февруари 2015 20:42
cardinal, нямам какво да добавя
09 Февруари 2015 21:20
Американски модел - всеки да се оправя ...
09 Февруари 2015 21:25
Какъв е смисълът от образованието, когато малко образовани намират работа по специлността? Когато висшистите работят работа за среднисти, а среднистите трябва да стават общи работници? Защо да работиш за заплата под биологичния минимум? По-рационално е да се шляеш - може пък да намериш загубено портмоне...
09 Февруари 2015 21:39
Крушата не пада по-далеч от корена си.
Социализмът създаде у мързеливите илюзии, които днес се рушат.
Никога в съвременната си история България не се е славила с по-добро младо поколение.
Но днешното поколение е ГМО-поколение - с подобрени характеристики, но ялово. Ялово откъмто идеи за собствения си потенциал. И пасивно преживяващо младостта си.
09 Февруари 2015 21:50
Неверния Тома
09 Фев 2015 21:25
Какъв е смисълът от образованието, когато малко образовани намират работа по специлността? Когато висшистите работят работа за среднисти, а среднистите трябва да стават общи работници?

Тома, не може да се бълват специалисти по нищонеправене, а после да се пищи, че висшУто е ненужно. Колко политолози и маркетингови директори и юристи може да поеме икономиката никой не ще да сметне, ама специалности и вузове - като гъбки!
09 Февруари 2015 23:06
Социализмът създаде у мързеливите илюзии, които днес се рушат.

Стига с таз политика, бе, ай сиктир - когато няма нито държава, нито народ, който да я създаде - да се обвинява строя е точно като приказката за кривия х@й и Космоса.
Точно сега в това поколение се вижда до какво води пълната анархия и отказ от каквито и да е отговорности.
Кардиналът го е казАл абсолютно точно.
Само остава да се добави, че с таквоз поколение, което ще отглежда и възпитава на всичкото отгоре и следващото поколение - такваз държава.
Тоест - до още поколение-две - ни ще има България, ни българи, само "споменът ще остане, да го еб@ш в нашите сърца", както пееха НЛО... ама в сърцата на емигрантите само...

09 Февруари 2015 23:13
В България живее едно изгубено поколение.



Изразът "изгубено поколение" е по принцип смешен, а пък в български контекст - още повече.

Кое точно поколение в България е "намерено" и защо?
10 Февруари 2015 00:02
Никой не знае с точност техния брой. По данни на институт "Отворено общество",


Бях дотук.
10 Февруари 2015 00:11
Не мога да се съглася с генерализацията за изгубеното, мързеливото и т.н. поколение.
Първо, защото ако това е вярно, тогава хайде направо да закриваме България - да я продаваме на търг примерно, или каквото там се прави с фалиралите предприятия.
Второ, защото това не е вярно. Или вярно донякъде.
От 25 години работя много с хора, както с млади, така и с не съвсем млади. Мога да кажа, че мързеливи и некадърни има и сред младите, и сред старите, горе-долу еднакъв процент. Разликата е в това, че младите хора могат да се променят, ако попаднат в добра среда, докато с по-възрастните е почти безнадеждно. Не говоря наизуст, а от конкретен опит. Включително опит с роми, в момента имаме трима такива служители, и се справят доста добре (не са общи работници, нито чистачи).
Абсолютно съм ЗА почасовата заетост, в нашата практика я прилагаме, но в България това е незаконно. Минималната разрешена трудова заетост на трудов договор е "на половин работен ден", и според тълкуванието на Инспекцията по труда, това означава, че служителят не може да работи например 2 дни в седмицата по 8 часа и 1 ден 4 часа, а трябва да работи 5 дни по 4 часа. Това изключва студентите от легалния пазар на труда, или ги принуждава да не посещават редовно учебни занятия. Би било много полезно, ако господата от ИПИ освен да правят задълбочени анализи, биха благоволили да лобират за узаконяване на почасовия труд - очевидно техният глас би имал повече тежест от моя. А мрънкането и оплаквачеството не помага, макар че ние си го обичаме повече от всичко.
10 Февруари 2015 03:04
Абе зле е ама не чак толкова зле, а проблемът си е културен та дрънка. Винаги говоря за героя на обществото и това, ако не е културен проблем здраве му кажи. Америка дето няма нашите дертове се урежда с поколения "счетоводители", които вместо мечти да изобретят нещо и така да станат евентуално и богати, мечтаят само как да станат богати или просто имат "нормален" стремеж за стандартите на средната класа. Айн Ранд едва ли е предполагала, че Джон Голт на 21 век ще е борсов тарикат, а не предприемач като Вандербилт (нали железници са й били в главата - американска златна история, с която има защо да се гордеят). В тая ситуация ние приехме чрез родителите на тия деца позицията на обидени и неполучили заслужен, нормален (?) живот. Е, какво да порастне от това? Бих казал, че хората с желание да създават и предприемат са си все горе-долу един и същи процент и той се мени доста бавно и със закъснение. Проблемът е, че те са "нещастниците" за блондинките на нашето време и успяват ония, които плюят на мнението на обществото. Работа за умни хора има в доста сектори и забелязвам как и младите и тия като мен се изолираме. Ние вече сме някаква друга България, която ходи по улиците, пазари от магазините, но не разговаря с останалите твърде много. Няма мост между нашите интереси и любопитство и интелектуално ниво и другите. Случи ми се да ходя на преговори с преуспяващи български финансови акули и видях как без да се усетя ги накарахме да треперят сещайки се преди тях за намеренията им, плановете и давайки идеи за неща, за които още се чудеха как да ни обяснят, че са сложни - те "акулите" са от популярния свят, с бели якички и липса на широка обща култура, каквато има един гийк или хуманитарен интелигент от миналото. Да, ние сме техничари и нямаме време за много неща от хуманитарните области, но въпреки това дори младите акули не могат да се класират сред нас, а вярвате или не ми се случи да интервюирам няколко неуспели такива, опитващи се да намерят ново поприще. Познайте какво очакваха за хора имащи нужда от пяоне 3 години да бъдат хранени и обучавани - повече отколкото вземам аз. Та изолацията е основния рефрен - пропастта расте и заради туй, че живеем в отворен свят един ден тия мечтатели за дарено благоденствие ще бъдат по кофите и като някои от сегашните просяци ще обясняват колко са велики, но как не им провървяло или ги прецакал някой, който дължи всичко на тях. Повечето просто ще красят магазините и ще работят по строежи, като пазачи и т.н., но повечето ще бъдат един перманентен психиатричен проблем. При това говоря не за тия от статията, а за образованите хубави умни и красиви. Приехме да се идентифицираме с разглезени пренебрегнати принцове и принцеси и ще си платим за това. Успешната култура кара хората да си строят живота заедно и поотделно и простете ме, ама ако има правителствена пропаганда в Русия тя е точно тази - бяхме велики и можем да го направим пак, а не заслужавам повече, ама не ми дават. Следя кино, литература, медии и форуми и виждам как тежкия самолет прави завоя в тази посока, докато нашия седи на летището и разправя как може да лети ама му са виновни циганите, кризата (както казва автора, например) и еврейските заговори.
10 Февруари 2015 04:23
Не ни трябват анализите на ИПИ. През техните уста говорят олигарсите в Бг. Които получиха всичко от държавата, ограбиха го и го унищожиха. И все са недоволни. Нека въпросните кажат къде ни е икономиката. Къде по-точно искат да работят въпросните млади като няма работни места? И тези над 40 никой не ги иска на работа, особено жените. Идеалния работник в Бг е онзи на 25 години с 2 висши, 3 езика, 10 години стаж, който да работи... продавач, сервитьор или готвач. И да иска заплата от 400 лв. Търсят се уж и ИТ специалисти, но странното е това, че нямаме електронно правителство и въобще всички системи в Бг са пълен ужас. Коефициента на заетост на трудоспособното население е едва 60%, въпреки че 2 милиона българи напуснаха страната без да има война. България загива.
10 Февруари 2015 07:27
Аман от елементарни манипулации.
Кардинал -
---------------------------
Сайтът на Генек
10 Февруари 2015 09:20
Във всяка една такава статистика трябва да има разграничение между цигани и българи. Целите на двете общности са много различни. И раждаемостта им е различна. Оттук следва основно загубата на перспектива за България. Това не значи загуба на перспективата за отделния българин , но със сигурност значи загуба на перспективата за отделния циганин.Няма да има на чий гръб да паразитира.
10 Февруари 2015 09:55
Най-древния намерен надпис в света гласял : "От туй младото поколение нищо не става"......................................
10 Февруари 2015 09:57
от ВСВ насам купища клатимад*рци социолози се занимават с "изгубеното поколение" - що народ се роди и измря по света и все са в тая графа "изгубено поколение" взе да писва вече........, как пък едно поколение не се намери, ами все се губят
10 Февруари 2015 10:08
Сегашните млади са просто по-ефективна версия на собствените си родители.
Целта "Максимум резултат с минимум усилия" се гони директно. Няма спънки от рода на репресивните мерки на соц. държавата срещу лентяйството.
И точно родителите на такива хора са най-виновните за поведението им.

Но това не би било проблем. Животът е суров учител ,ако не бяхме прекалено социална държава.
10 Февруари 2015 10:29
Кардинал, Лунатик !
В България живее едно изгубено поколение. Хора, чиито мечти са толкова меркантилни, че в най-добрия случай ги обричат на съдбата на вечно незадоволени консуматори. Те не правят нищо, не учат, не работят, дори не мързелуват. Младежи, чиито живот е напълно изпразнен от съдържание и цели.

О-о-о, виждал съм такива "мечтатели". Родителите оправдават "детето", че било с крехка психика, а животът бил мръснишки, та не му поднасял на тепсия това, което "заслужавало". А че детето живее при мама и татко, няма квалификация и не работи нищо няма значение, за родителите то е талантливо, но недооценено.
Откъдето и да го погледнеш, вината е на родителите.
10 Февруари 2015 10:41
Патагонец,
Напомни историята на едно момче, завършило НБУ, чиято майка го хвалила - "моят син е гений и не може да работи за по-малко от х хил. лв. месечно"!
10 Февруари 2015 11:04
"А в ефира на Нова телевизия икономистът Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч" коментира, че "в България заетостта във възрастовата група между 15 и 24 години е около 23%, тоест малко под една четвърт от младежите на тази възраст работят"."

Е, че на 15 - 16 години какво да работят? Още имат да учат, да се образоват.
10 Февруари 2015 11:23
Е, че на 15 - 16 години какво да работят? Още имат да учат, да се образоват.


Тове е политкоректно включване в кюпа на една група 15-16 годишни родители, живеещи на помощо и детски и забравили отдавна какво е това училище.
10 Февруари 2015 11:36
Кардинал

Няма как да ги накараш да работят, при положение, че заплатата не покрива възпроизводството на работната сила. Само ще подбият цената на труда
10 Февруари 2015 12:45
Освен ако реформите не ги направят всичките милионери без да работят. Това са поколенията на малките тарикатчета. Дето ще ти намерят 100 аргумента, че това не може да стане, от другото няма смисъл и т.н. Работа си има, ама те не искат да я работят "за лудо". Гледат предванията за "таланти" и сериалите за мафиоти и градят грандиозни планове - как всеки момент ще се измъкнат навън да забогатяват или как ще напраят удар и т.н. Никои не прави планове как ще трупа знания и практика 10-на години, работейки за малко пари. Нямат интелектуални интереси, нямат интелектуални хобита.

е да де, това ясно, въпросът е защо са създали подобна ценностна система, а тя е нещо, което се възприема от средата, семейството, възрастните, обществото...
10 Февруари 2015 12:47

Линее нашто поколенье...
Иван Вазов

Линее нашто поколенье
навред застой, убийствен мраз;
ни топъл луч, ни вдъхновенье
не пада върху нас.


Къде вървим, не мислим твърде,
посока няма в наший път,
спокойно бият тесни гърди,
кога от злоба не кипът.


Стресни се, племе закъсняло!
Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
След теб потомство иде цяло -
какво ще да му завещайш?


Ил твоят път се веч изравни?
Ил нямаш други ти съдби?
Ил нямаш ти задачи славни
и цяло бъдеще с борби?


Недей оставя, мили боже,
без лампа твоя свет олтар,
без химна твоето подножье,
без вяра живата си твар!


Недей оставя без звездица
моряка, в нощний мрак остал,
без утро мъничката птица,
народите - без идеал.


Януари 1883


Та до сега!
10 Февруари 2015 13:27
Пенчо бре 10 Февруари 2015 12:47

Линее нашто поколенье...
Иван Вазов

Линее нашто поколенье
навред застой, убийствен мраз;

......


Януари 1883


Та до сега!

Забележи, че Вазов казва "нашето" поколение, а не "младите българи". Разликата е голяма, защото някои хора си вярват, че младите виновни за всичко, били глупави, мързеливи и тарикати, а то крушата не пада по-далеч от дървото...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД