:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Няма мобилизация заради Украйна

Връчваме стандартни повиквателни заповеди още от август, защото изпълняваме решение на предишния парламент, казва полк. Стоян Стаматов
снимка: СЕГА
Полк. Стоян Стаматов
Една информация, разпространена от "Атака", разбуни духовете в държавата. Лидерът на партията Волен Сидеров обяви от парламентарната трибуна, че в страната тече военна мобилизация. Сидеров заяви, че служители на армията в много градове са получили повиквателни, с които са предупредени да се явят в случай на нужда. За какво става дума - за трупане на политически актив, за спекулация заради посещението на шефа на НАТО или за рутинна дейност? Полк. Стоян Стаматов е началник на Централното военно окръжие, което отговаря за окомплектоване на въоръжените сили с личен състав и техника за мирно и военно време. Преминал е различни обучения в най-престижните военни училища в Русия, Канада, САЩ и Германия.



- Полковник Стаматов, каква е истината за връчването на повиквателни заповеди на запасняци напоследък? Има ли основание за притеснение, или това е рутинна дейност?

- Става въпрос за изпълнение на решение на парламента още от октомври 2013 г. С него бяха определени военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и тяхната численост. В решението има поверително приложение, в което са разписани за колко военновременни формирования става дума, за какви щатове и т.н. Те се формират единствено във военно време.

- Т.е. миналата седмица военният министър беше извикан да се обяснява в парламента за решение, което е взето от самите депутати.

- Първоначалното решение е на Народното събрание. На това основание министърът на отбраната създаде организация за подготовка на тези нови щатове от видовете въоръжени сили и от част от структурите, които са на негово пряко подчинение. Тези щатове бяха утвърдени през юли 2014 г.

- Всичко това се случва по време на правителството на Пламен Орешарски.

- Да, но няма значение по време на кое правителство, тъй като става дума за решение на Народното събрание. След като бяха одобрени новите щатове, от Министерството на отбраната изпратиха до Централното военно окръжие мобилизационни задачи - за кои формирования какво трябва да осигурим, за да изпълним това решение на Народното събрание. От самите подразделения пък получихме вече конкретни заявки. Например, ако от МО получим, че за команда Х трябва да се осигурят ресурси от запаса, то формированието вече ни изпраща колко от тях са офицери, сержанти и войници - по специалности, по длъжности и т.н.

- Кога започнахте да връчвате повиквателните заповеди?

- Още от август 2014 г. На някои места трябваше да връчим заповеди само защото наименованието или цифрите на формированието вече са променени. Ако преди години сме връчили заповед, че трябва някой да се яви в поделение № 45 ХХХ, а сега е № 68 ххх, то се налага да му се връчи отново заповед. Това е същността на това голямо връчване на повиквателни. В заповедите пише кой в кое военно формирование трябва да се яви в случай на война, какъв е срокът, как да се и яви и т.н.

- Само да уточним отново - става дума само за формирования, които се активират в случай на война.

- Да, само в случай че провеждаме мобилизация, в случай на военно положение или война. В Закона за обраната е записано, че война или военно положение се обявяват с решение на Народното събрание или с указ на президента по установения конституционен ред.

- И това няма нищо общо със ситуацията в Украйна или някъде другаде. Рутинна дейност е.

- Не, няма нищо общо. Това сме го правили и преди да има такава ситуация в близост до нас. В нашия правилник за устройството и дейността това е първата задача на Централното военно окръжие - комплектуване на въоръжените сили с личен състав и техника за мирно и военно време. И това правим сега, нищо по-различно.

- Тези повиквателни заповеди се изпращат само на хора, които са отслужили, така ли?

- По закона за резерва запасни могат да бъдат български граждани с военна или друга специална подготовка. Военна подготовка имат тези, които са били в армията и са отбили наборна служба, и тези, които са преминали начална военна подготовка. Под специална подготовка имам предвид окомплектоване на МВР, ДАНС, военна прокуратура, военните съдилища, Националната разузнавателна служба и НСО.

- Има ли ограничение на възрастта за викане в запас?

- Има препоръчителна възраст. По закон запасните се водят на военен отчет до 63 години. Но аз не мога да си представя един войник на 50 години. И затова в нашите документи препоръчителната възраст за възлагане на мобилизационно назначение е 45 години.

- Има ли желаещи да преминат начална военна подготовка сред студентите и учениците?

- Има желаещи. Миналата година само с нашите възможности за рекламна кампания за един месец се записаха над 350 младежи. От тях 70 бяха девойки.

- И след като преминат такава подготовка, те могат да бъдат зачислени в запаса.

- След като успешно завършат курса, положат военна клетва и им бъде присвоено първо военно звание, ние вече имаме основание да ги впишем на военен отчет при нас.

- Хората бъркат викане в резерва и това в запаса. Може ли да уточните каква е разликата?

- Съгласно закона за резерва той се състои от две категории - резервисти, които са част от доброволния резерв, и запасни. Резервистите сключват тристранен договор за служба - между МО, резервиста и неговия работодател, ако има такъв. Те са доброволци и сами са пожелали да служат. Резервистите се използват за комплектуване на въоръжените сили по техните щатове за мирно време. Те могат да бъдат викани на активна служба и да бъдат на разположение в готовност за активна служба. Запасните не подлежат на някаква подготовка.

- Т.е. тези, които са получили заповеди, няма да бъдат викани запас, каквито спекулации имаше.

- Да, не могат да бъдат извикани за подготовка или други дейности, дори да са получили повиквателна заповед.

- Последно кога са викани хора в запас?

- Мисля, че последното е 2002 г. Но те са били основно за МВР и за ВМА.
12
4159
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
09 Февруари 2015 20:11
шшшшштттт..тихоооооо..Началникът мисли Бааааси началника, който не знае през коя година ПОСЛЕДНО в армията се е провеждала мобилизация.. Не става въпрос КОЛКО мобилизации са проведени през миналата година, в кой поделения, колко човека са мобилизирани, каква техника, а кога за последно е провеждана?????
09 Февруари 2015 20:14
Има мобилизация!

Мобилизирани са всички платени робовладелски писари да плющат мнение след мнение във всевъзможни СМИ, вкл. форуми!

Казах!
09 Февруари 2015 20:40
Това не е валидно за тая медия.
09 Февруари 2015 21:08
Благодаря, Полковник - до четвъртък, Синко ...
09 Февруари 2015 22:21
комар,
чети внимателно. човекът ти говори за това, дали са викани хора за подготовка. т.е. с учебна цел. мобилизации са само в главата ти. мисля, армията ни е провеждала за последно мобилизация къде втората световна.
мисля с това интервю трябваше да се започне, а не разни да нагнетяват обстановката с безхаберие покрай волните съчетания на сидеров.
09 Февруари 2015 23:55
Преминал е различни обучения в най-престижните военни училища в Русия, Канада, САЩ и Германия.


А има вид на декориран чук от Н-ския гарнизон. Язък за кинтите!
10 Февруари 2015 06:08
Правилни въпроси за удобни отговори.
10 Февруари 2015 06:37
Викнете Лудия запас и се опитайте да му вчукате барем два грама акъл в канчока.
10 Февруари 2015 07:29
Много приказки, много прах... А зад пушилката от думи - подготовката...
Трябва да си съвсем идиот, та да приемеш на доверие подобни евтнини манипулации...
--------------------
Сайтът на Генек
10 Февруари 2015 09:01
През 1941 БКП разпространява позиви като този от снимката, със следния текст:

П О З И В Ъ
към н.в. Царъ Борисъ III

Ваше Величество, моля присъединете незабавно наштоизстрадало (другарите и тогава са си били неграмотни - бел. моя) отечество към тристранний пактъ. Само така ще се постигнат националните идеали за целокупностъ.

Василъ Коларовъ
Георгий Михайловичъ
Вълко Червенковъ
Стою Неделчевъ (Чочоолу)

I-вий мартъ 1941

http://postimg.org/image/hdlzbcubl/

След това същите боклуци се обявяват за първи и единствени антифашисти! Правете си изводите сами!
10 Февруари 2015 10:31
Единствено става ясно, че хората под 30 няма начин да воюват, защото не са минали военна подготовка.

Затова Х.У.И. мат'ряла само във форумите воюва с цялото зло по света. Да работи нещо не може .

Има един 300 - 400 добровлци от 2014, но това е малко, а трябва да се победи Кашчей Безмъртни.

Затова хибро-интелигентият командир в нещото наречено БА ще разчита на тези от 30 до 45 години.

Ама тях ги нема
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Харе Кришна, Харе Рама!
10 Февруари 2015 12:35
Този лъже као дърт сиганин.
- Става въпрос за изпълнение на решение на парламента още от октомври 2013 г. С него бяха определени военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и тяхната численост.
Решението на Парламента от 1913г., а тези чак сега са се сетили. Ито точно, като се реши да се прави център на НАТО. Коя година сме бе аанколу.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД