:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Я да пообърнем реверса, моля

Преди няколко дни Комитетът за национална сигурност на унгарския парламент обсъди мобилизацията на етнически унгарци, граждани на Украйна, в украинската армия. Той реши да вземе мерки, ако открие непропорционално на числеността на унгарците - а те са към 200 000 души - призоваване. В комитета прозвучаха речи на водещи политици, които, от една страна, поискаха Унгария да приеме своите съплеменници, а от друга - да спре газовия реверс към Украйна, при условие че се установят несправедливи мащаби на етническата мобилизация там.

Полша от своя страна също върна няколкостотин етнически поляци в родината им поради опасността да бъдат мобилизирани на прословутия източен фронт... Ще ми се да доловя



такава загриженост и в нашата държава,



но тя ми изглежда по-улисана с щабове и командни центрове вместо с хуманни въпроси с едноплеменниците си - в тази пълна с безсмислие обстановка.

Аз не знам колко точно етнически българи живеят в Украйна. Чета тук-там, че са между 200 000 и половин милион. Това, че в настоящия момент се оказват на територията на днешна Украйна, е случаен исторически пирует, част от причудливата енигматика на племенните и имперските вихри през изтеклите векове. Като цяло през тези векове е станало, общо взето, следното - една голяма многоетническа, раздирана от противоречия и административен флегматизъм империя не е могла да осигури на всички свои работливи поданици гаранции за честта, имуществото, па и оцеляването им. И те масово се изселват - къде доброволно, къде понякога подбучквани - в друга империя. Също голяма, също многоетническа, също мудна административно и социално... Но! Все пак православна, все пак близка по език, все пак без въоръжени орди от грабители, обикалящи вилаетите в търсене на плячка като ята марокански скакалци. Това е станало.

При това се е случвало на няколко пъти през миналите 300 години. Едва ли обаче първите преселници са предполагали, че водените от тях семейства и родове ще се окажат толкова лашкани през следващите десетилетия - през граници и закони, през даване и отнемане на различни права, през оземляване и колективизация, през масов глад и през много, много войни. Дори Бесарабия се оказва няколко пъти на територията на различни държави, включително днес. И че вместо да се стигне до мир и добруване в далечното бъдеще, ще се стигне до най-парадоксалното от всичко. А то е, че през 2015 г. - време, в което някъде гражданските вълнения се движат по вододела да има ли гейбракове и колко права да се дадат на животните, другаде тепърва първични национализми почват да дирят образа си във врящото гърне на племенни протуберанси, забърквано от чужди и местни шамани по известна рецепта - щипка-две ура-патриотизъм, няколко дебели глави олигархичен феодализъм и час по час умело идеологическо впръскване на направляващи субсидии като подправка.

Не ми е чудно, че нашите многострадални съплеменници се озоваха в тази каша. "Като вземем предвид, че Одеска област трябва да даде 4500 мобилизирани за украинската армия - само от Болградски район трябва да бъдат мобилизирани над хиляда човека, - това излиза, че повечето с повиквателни трябва да бъдат българи и гагаузи от Одеска област в армията", изпъшка бесарабският българин Иван Иванов по една наша телевизия.

Те са граждани все пак на чужда държава - Украйна, рече министър-председателят Бойко Борисов. Добре, така да е. Българи са, ама не са граждани. Или са граждани на друга държава, макар че са се оказали в нея доста случайно. По каква логика обаче трябва да воюват срещу друга част на същата държава? Не откривам по каква. Може би донецки башибозуци са им задигнали овцете? Или лугански кърджалии са им изнасилили жените? Тоест законова логика мога да намеря, но човешка не откривам. А може би е друго, може би трябва да приемем, че е права пропагандистката концепция: воюват не украинци срещу украинци, а свободолюбиви украинци срещу лоши руснаци, които искат да ги заробят. Но и в този случай не откривам логика. Все пак руският цар е дал земя на българите преселници, а не някой хетман, нали? Няколко руски императорски указа - през 1751, през 1763 и през 1801 г., гарантират особени привилегии и права на преселниците. А руският император Александър I през март 1819 г. предоставя на нашите съплеменници права на колонисти, с което им осигурява по-висок статут от крепостническия, така масов по онова време, твърдят историческите книжки.

Но може би има трети вариант? Може би нашите съплеменници трябва да се бият, защото великите сили САЩ и Русия



си мерят достойнствата в мерак за световно господство?



Може би трябва да се включат като страна в лакърдията, изтъкана не от черен, а направо от погребален хумор, че САЩ и Русия ще воюват в Украйна до последния украинец. Недейте, холан, оставете я тая логика, моля ви се. Щото ще ги накарате да се сетят кой цар - руският или американският, форсира Дунава при Свищов, за да воюва за българско име.

Пиша това за нашето Министерство на външните работи, за нашия президент, парламент, правителство. Приберете всеки, който иска и се чувства българин, тук. Особено ако някой си е наумил да го праща на война, която не му е ни по мярката, ни по душата.
46
7185
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
09 Февруари 2015 19:56
А дано , а дано - ама - надали при тези измекярски дупедавци, които в момента ни решават съдбините!
09 Февруари 2015 20:29
Приберете всеки, който иска и се чувства българин, тук. Особено ако някой си е наумил да го праща на война, която не му е ни по мярката, ни по душата

Да де, байов, ама тука - дали като дойдат няма да бъдат ужасени от това "тука"?! А че друг изход няма е от ясно по-ясно.
09 Февруари 2015 21:21

------------------------------
Сайтът на Генек

09 Февруари 2015 21:24
Добро, Бою!
09 Февруари 2015 21:41
Наивитет, присъщ на добър човек по душа.
На никого от българските власти не му пука за българите в Украйна. Те не се интересуват от българите в България, та камо ли от тези в чужбина. Днес "Фокус" пише, че новият мангал (и на цвет) във външното е поканил реципрочната му киевска курва в БГ, и щел да го помоли да третират българите за мобилизация пропорционално.
09 Февруари 2015 23:52
На никого от българските власти не му пука за българите в Украйна. Те не се интересуват от българите в България, та камо ли от тези в чужбина.


Но пък са трепетно развълнувани за разноцветните "бежанци" които вкарват с хиляди от Турция ежедневно. Лично агент Буда ги покани да влизат през ГКПП, ако не могат да минат през разградената граница.
09 Февруари 2015 23:53
Ох, добре го е написал Бойко, но като си спомня кой ни е министър-председател, чий служител е външният ни министър, че с малки изключения, сегашните ни управници са трета-четвърта пресявка на качествения човешки материал, не виждам да се случи нищо добро на братята ни българи в Украйна.
09 Февруари 2015 23:54
Но пък са трепетно развълнувани за разноцветните "бежанци" които вкарват с хиляди от Турция ежедневно.

Вероятно покрай един "бежанец" може да се открадне повече от бюджета, отколкото от един българин.
10 Февруари 2015 02:11
Айде пак ще ги лашкаме българите.

А не е ли по-справедливо българските управници да заявят, че ако в набедената за демократична Украйна не спрат с войната против населението си България излиза от НАТО, излиза от ЕС, подава за членство в Евразийски Съюз и спешно въоръжаване с руска техника!

В края на краищата и от НАТО и от ЕС освен за ЛГТБ права и кретенизми, освен за войни и снакции, и освен да ни засмукват каймака на младежда друго читаво да сме видели?

А, да!

Осигуриха правна защита за големокалибрените мутри, дето продадоха държавата!
10 Февруари 2015 06:33
Абе ние ще да е добре да си приберем българите от ония земи. Ама ще можем ли да мобилизираме лудогорците един ден ако Турция реши да си ги прибере. ???
10 Февруари 2015 07:25
Волдемор,
идеята ти е добра. Но - предлагахме им ги... Не ги щат! Ама хич... И за какво смяташ да ги мобилизираш? Милитаристчето то...
---------------------------
Сайтът на Генек
10 Февруари 2015 09:13
Спомням си одисеята на сестрите ни в Либия.
Докато посланиците на другите замесени държави ги изтегляха спешно, от наша страна казаха: ами ако са виновни?
И ги оставиха на произвола на съдбата.
С години...
10 Февруари 2015 09:19
един бивш председател на българското НС - до бесарабските българи в Украйна:

"В миг на върховно изпитание трябва да имаш достойнството да я защитиш Украйна), а не да цивриш за българско гражданство, за да избягаш от своя дълг. Хленченето на бесарабските българи е част от руския сценарий за дестабилизиране на Украйна, опит да настроят украинските малцинства срещу собствената им държава. Това е позорно руско поведение. Затова бесарабските българи трябва да изпълнят своя дълг към Украйна".
10 Февруари 2015 09:36
"В миг на върховно изпитание трябва да имаш достойнството да я защитиш Украйна), а не да цивриш за българско гражданство, за да избягаш от своя дълг. Хленченето на бесарабските българи е част от руския сценарий за дестабилизиране на Украйна, опит да настроят украинските малцинства срещу собствената им държава. Това е позорно руско поведение. Затова бесарабските българи трябва да изпълнят своя дълг към Украйна".


Все едно Африка да си прибере негрите, за да не воюват във Виетнам или СССР да не използва таджици и узбеки през втората световна война.
Не говорим за емигранти, а за хора, родени в Украйна, които обаче са решили, че заради етнически произход не са длъжни да я защитават. Интересно, биха ли дошли да воюват за България?
Работил съм там, познавам тези хора. Бъдете сигурни, няма да дойдат да ни защитят.
10 Февруари 2015 09:43
"Абе какви българи сте вие? Вие сте СЪВЕТСКИ ГРАЖДАНИ!" (Т.Ж. пред събрание на българското малцинство)
10 Февруари 2015 10:00
Разсъждения /ръсажения/, характерни за деветнадесети век. Което не означава, че са лоши. Само безсмислени.
10 Февруари 2015 11:47
Хубава статия.
10 Февруари 2015 12:19
Бойко Ламбовски
10 Февруари 2015 12:25

Вчера външния ни министър с леко треперещ глас се опитваше по БНР да каже колко е загрижен за българите там и как нашето посолтво ще им помогне(ако се наложи) и как ако искат да дойдаттук, след като си извадят визи...Беше толкова "трогателно" да го слуша човек.
10 Февруари 2015 12:41
Абе дали наистина да не направим една мобилизация. От израелски тип, и мъже, и жени, от 18 до 50 години. Айде, няма да ги пращаме в Украйна да се бият с "братушките", ама може и в Ирак, крещу ИДИЛ. Та да вземе Майка Тюркие да си прибере чадата, да не се лее кръвта им от единоверци. Те и индобългарите може да натоварят катуните и да поемат обратно към прародината си Индия или където там искат. А ние - ще повоюваме, повоюваме, колко да воюваме. Ще понамалеем с около милион, ама може и да получим шанса да си оправим страната. И за пенсии ще има тогаз, и училищата и болниците другояче ще почнат да изглеждат.
10 Февруари 2015 12:49
Не говорим за емигранти, а за хора, родени в Украйна, които обаче са решили, че заради етнически произход не са длъжни да я защитават.
И това, както всичко друго от страна на истинските агресори и техните апологети - едностранчиво като подход и примитивно като оценка.
Това са хора - всеки със своето мислене, възгледи и ценности. Те не виждат събитията така, както вие ги виждате, седейки си в къщи зад компютрите и получавяйки ( някои от вас ) добри пари за работата си на информационния фронт. Още миналата година, когато прогнозирахме тук гражданската война, имахме достатъчно поводи да акцентираме на обстоятелството, че езикът на омразата към Русия и руснаците е чужд и поради това неприемлив като мотив за поведение за по-голяма част от населението на Украйна. Не само за етническите българи. Затова не върви мобилизацията, а мобилизираните се крият, комендирите им бягат и ги изоставят на бойното поле. Това, с което пропагандата се опитва да им пълни главите, те не го приемат и не желаят да умират за кухи лозунги и фалшиви мотиви. Това е техният житейски избор и той е факт. Това е осъзнатият избор не само на етническите българи там, а и на другите народности, живеещи там. Те не тръгнаха доброволци. Доброволци, при това, съвсем малко, тръгнаха от главно Западна Украйна. В Западна Украйна, поддадена от гонини на антируската омраза, също не върви мобилизацията. При тази известна реалност да обвиняваш точно своите сънародници в страхливост, а да не уважиш техния осъзнат житейски избор, е недостойно и гнусно.
10 Февруари 2015 13:11
Това е техният житейски избор и той е факт. Това е осъзнатият избор не само на етническите българи там, а и на другите народности, живеещи там. Те не тръгнаха доброволци. Доброволци, при това, съвсем малко, тръгнаха от главно Западна Украйна. В Западна Украйна, поддадена от гонини на антируската омраза, също не върви мобилизацията. При тази известна реалност да обвиняваш точно своите сънародници в страхливост, а да не уважиш техния осъзнат житейски избор, е недостойно и гнусно.

Недостойно и гнусно е да търсиш поводи как да не защитиш страната си. Нека наречем украинският българин Иван.

Иван се ражда в Украйна. Не е жител на завоювана от нея територия, а се е родил там, понеже преди доста години тя е дала убежище на гонените от някого негови предци.
Иван ходи на ясла, на детска градина, получава образование, лекуват го. Всичко това безплатно, понеже е гражданин на Украйна.
Иван редовно гласува и по този начин влияе на управлението на страната. Негово право е, понеже е гражданин на Украйна.
Иван ползва безплатно цялата инфраструктура - пътища, паркове и т.н. Има право.
Но когато страната му е нападната, изведнъж Иван "си спомня", че той всъщност не е етнически украинец. Тоест, местните да умират, а той изведнъж преосмисля ценностите си на база на това кой надделява на фронта. Иван просто не иска да мре, понеже се смята за прекалено тарикат за това - да мрат глупаците.
И отива да се скрие под полата на Майка България.

Това било осъзнат житейски избор? У нас му викаме пъзлоьовщина.
10 Февруари 2015 13:26
Но когато страната му е нападната
Ти считаш, че страната му е нападната. Той не счита така. Той счита, че негови съграждани от същата тази негова Украйна, също като него родени там, израснали и плащали данъци, не желаят да бъдат командвани и управлявани от криминални типове, които стрелят и избиват цивилни невъоръжени граждани просто ей така ( Мариупол ) и колят и изгарят живи невъоръжени хора, които мислят различно. Поради това те с оръжие в ръка отстояват правото си да живеят по родните си места в хармония с чувствата си, настроенията си и желанията си. А те изключват антируската омраза. Защото са един народ с една съдба, с една религия и с една ценностна система. Това го казвахме още февруари - март и прогнозирахме гражданската война. Това е гражданска война. И нашите сънародници мислят така както мислят тези от Източна Украйна. Това е реалността. С тази реалност е съобразен и последният приет закон в САЩ, даваш десетки милиони за пропаганда и промиване на мозъци в Украйна, Молдова и Грузия. Омразата е примитивно и първична чувство. На тях могат да разчитат само примитиви и безскрупулните световни гамени. Които искат всичко за себе си, ама някой друг да ходи да умира вместо тях. Е, който иска да ходи. И да умира. Щом това е неговият избор.
10 Февруари 2015 13:32
Но когато страната му е нападната

Точно тук е тънкият момент, страната му не е нападната а две групи вътре в нея се бият помежду си. Кой как подкрепя тези две групи е отделна тема. Как се е казвала държавата приютила прадедите преди векове също е отделна тема.
Между другото практически същият проблем с българите има и в Молдова, в Приднестровието, но политкоректно не се обсъжда.
10 Февруари 2015 13:36
Тоест, местните да умират
Местните също не са литнали да се бият. Най-разпространеният лаф сред мъжете там бил "По-добре трима да ме съдят, отколкото четирима да ме носят". Това, че тук се крият масовите протести срещу мобилизацията, не означава, че всичко върви както им с е иска на световните гамени. Пратили са техни хора ( "Не в лицето ми!" в Мариупол ) да ги ръчкат, ама нещо не им върви агитацията. КАкво, нация от страхливци ли са? Просто така ви отърва да ги обиждате. Не ви изнася да видите явната липса на мотивация и да видите на какво се дължи тя.
10 Февруари 2015 13:42
letec55, !

Недостойно и гнусно е да търсиш поводи как да не защитиш страната си.

Недостойно и гнусно е в страна, намираща се на хиляди километри от твоята, през един океан и един континет, да изсипеш 5 милиарда долара, за да подготвиш майдан, да го окървавиш с помощта на местни фашизоиди, да назначиш (повтарям - да назначиш!) хунта, да предизвикаш гражданска война и всичко това в свой собствен интерес.
10 Февруари 2015 14:45
Не пишете ,какво искат управниците. Пишете какво вие мислите по въпроса. Днес пишем, утре говорим, идва ден, в който може и да се случи. Но е добре това да стане по наше искане, да бъдем чути от власт имащите. Когато е известно какво мислим ние, те ще могат по-свободно да боравят с темата, а току виж и някой внесъл в парламента този въпрос. Ако днес гори плевнята у съседа, утре и нашата ще се подпали... Да бъдем по-смели и единни в исканията си![size=2][/size=2]
10 Февруари 2015 15:06
Недостойно и гнусно е управляващите в една страна да разпалват гражданска война, вместо да умиротворят нещата. И в България да е, НЯМА да ги подкрепя. Недостойно и гнусно е армията на една страна да се праща надалече (примерно в Афганистан) за да защитава чужди ИКОНОМИЧЕСКИ интереси
10 Февруари 2015 15:11
ba_ra_ba
10 Февруари 2015 12:41
Хахахахаха......... ,супер,браво бараба !
10 Февруари 2015 16:36
Е, постовете по-горе само доказват, че интелигенцията никога не е имала и няма да има държавническо мислене. Иначе е много храбра пред компютъра, но когато почнат да стрелят, нея хич я няма. Както казваше един политик, ако искаш да разсипеш една държава, дай трибуна на интелигенцията й. Тя ще оплюе и политиците си (всички), и армията, и полиция, и всичко друго, за което се сети. По този начин тя преживява нравствен катарзис (а реално - намира си оправдание, че не е виновна за нищо и не носи отговорност). Така е навсякъде по света.
Това в Украйна не е гражданска война. Това е война на едни зелени човечета срещу властта. И ако тези човечета не бяха зелени, а примерно, на ивици и звезди - много от мненията тук щяха да са различни.
За разлика от упражняващите се тук в писане аз имам приятели и от двете страни на барикадата. Ако някой не знае, тази област (югоизточна Украйна) е предимно еврейска. Само че евреите не бягат в Израел.
...Съвсем отделен въпрос е, че Украйна отдавна трябваше да бъде разделена на две. Само че начинът на Путин е грозен и недостоен за 20-ти век. Можеше да стане със споразумение, размяна на население и т.н. Сега си направиха нова Чечня.
Как да не се сетиш за общия ни любимец Волен Сидеров и цивилизационният му избор да се скатае от казармата?
10 Февруари 2015 17:17
Тимурчо,
Ми ти, барабар с командосите си, си направо готов за полка "Азов", бе! Бравос, кога тръгвате - да дойда на вокзала да ви изпратя, с китка здравец да ви закича! И с ритник в дирника!

(Пояснение: "Азов" било полк, а не батальон - така в днешния ТРУД, в пространно интервю, го е определил оня, тънкоустият хубавец Димитър Бечев, шеф на някакво си ЕС-овско представителство за външни политики в София! Полкът, по времето, когато аз служих в БНА, имаше три батальона, плюс няколко роти с различни ВОС-профили!)

Ако не ти ходи в Украйна ще те пратим в Шабла да даваш караул да пазиш НАТО-вската танкова бригада, дето Ненчев ни я спрята тези дни - щото "няколко десетки танка", за които Ненчев приказва, означават ЦЯЛА танкова бригада, като Карловската или Горнобанската! (

(Пояснение: по времената, в които аз служих и в двете гореспоменати бригади, всяка от тях имаше три транкови батальона, всеки батальон по три танкови роти, всяка с по 10 танкав в нея...)

10 Февруари 2015 17:40
Голям търтей този Иван от измислицата на Тимур и бандата му, бе. Той цял живот само ползвал блага без да работи, без да плаща данъци за да може държавата да направи въпросните пътища и паркове и т.н. Готованец, мръсен! Да го хващат за яката и директно в зоната на АТО - на предната линия и вързан на кол пред блиндажа. Ама ха!

Ама какво да правим с останалите, които не са като този Иван? Които са работили, плащали са съвестно данъци, правели са тези пътища и паркове със собствените си ръце и чието доверие е било излъгано от днешните управници. И които не искат да мрат заради бесния национализъм на тези управляваящи, а искат да продължат да работят и да строят. С тах какво,а?
10 Февруари 2015 17:45
***
10 Февруари 2015 18:10
"Иван се ражда в Украйна. Не е жител на завоювана от нея територия, а се е родил там, понеже преди доста години тя е дала убежище на гонените от някого негови предци." Аркадий Гайдар

Ако пък се е родил в Лвов (Лемберг) може и да е австриец.
10 Февруари 2015 18:45
Все се надявах да чуя нещо така...аргументче, обаче - ядец! Типичното комунистическо "ако не мислиш като нас, значи си враг на цялото прогресивно човечество". Впрочем, ако не плюеш САЩ и не хвалиш Русия - също. Хайде, разбирам, носталгия - обаче Сталин умря преди шейсет години. Не е ли време някои да си извадят главите от фризерите?
По-горе някой го каза на майтап, но си е жива истина - ако утре някой ни нападне, едните ще отпрашат за Турция, другите (примерно) за прародината Индия, а будалите да се бият.
Между другото, не съм учуден. Опитите да се скрие собственото малодушие зад "преоценки на житейските стойности" не са от вчера - затова на един Левски имаме сто хиляди "преоценяващи". И всеки от тях може да ти обясни по хиляда начина защо не иска да се бори срещу нещо.
Всеки може да не харесва държавата, в която живее или да се надява изведнъж светът да се превърне в рай, където няма конфликти и войни. Само че не съм чувал за старо хипи - в един момент (повечето) хора поумняват.
Понеже колегата си спомни за казармата, да споделя и аз нещо. Служих в Строителни войски - истинска кърджалийска паплач. Бивши затворници, цигани, турци - какво ли не. Та - закараха ни на обучение в друг град, където бяхме само новобранци. Мина месец и ни върнаха в родния град, при старите войници. И докато ни возеха с автобусите, ние скроихме прост план - ние сме тридесет човека, старите войници са тридесет - излизаме първата вечер и - каквото стане. Но може и да им вземем страха.
Легнахме си първата вечер, в полунощ дойдоха старите "да ни действат", ние скочихме и като се преброихме - пет човека. Останали лежаха по леглата си и "преосмисляха" позицията си.
Изядохме си боя - пет срещу тридесет - но това беше. От следващаат вечер никой повече не ни закачи - нас петимата - а останалите, които не станаха, бяха подлудени в течение на месеци.
Дано разберете какво се опитвам да ви кажа.
10 Февруари 2015 18:49
По-горе някой го каза на майтап, но си е жива истина - ако утре някой ни нападне, едните ще отпрашат за Турция, другите (примерно) за прародината Индия, а будалите да се бият.

Не е точно така. Зависи кой ще ни нападне! Някои ще останат тук и ще се бият на негова страна
10 Февруари 2015 19:13
Само че евреите не бягат в Израел.


Молим, молим за внимание във вестника. Вчера имаше статия - бягат и от Франция!

А още в разгара на младия майнадаун имаше израелски части спасители в Киев и с тях си тръгнаха коджа хорица.
10 Февруари 2015 19:19
Само че не съм чувал за старо хипи


Виждала съм ги в Индия. Среброкоси. Във Варанаси на Ганг. На лодка. Метнах им кибрит, че нямаха, и разменихме няколко приказки. От десетилетия са там, не са се прибирали, ходят по всички религиозни празници на стоп, а с какви пари се хранят и къде се подслоняват, не казаха. Нашата лодка тръгна, че закъснявахме за някакъв ритуал.

Помахахме си... Ех.
10 Февруари 2015 20:35

Тимур и неговите командоси
10 Фев 2015 18:45

Браво, Тимуре! За доблестта и мъжеството.
Ама като такъв човек, би трябвало да си наясно, че днес искаш от наш Иван да става също такъв насилник като твоите стари войници. Който отива в чуждото спално т.е. Донбас и започва да бие и убива. Защо? Кой от Донбас и кога отиде в Западна Украйна да вдига от леглата невинните граждани и да ги бие и убива?
И защо не се възхищаваш на донбасци, които също като теб и останалите 4-ма смелчаци-новобранци, скочиха от леглата и започнаха бой с насилниците, нахлули в тяхното спално (област).
Също така би трябвало да поздравиш и всички онези руснаци, които не останаха по леглата си в Русия, ами и те скочиха да помагат на братята си в Донбас. Защото и ти би се зарадвал на времето, ако някой от съседното спално ти се бе притекъл не помощ. Не е ли така?
11 Февруари 2015 18:59
Хареса ми полемиката между Тимур и летец. Опитват се да проникнат в дълбочината на проблема.Сериозни аргументи. Не мога да взема страна по своему и двамата са прави въпреки че Тимур вероятно по млад малко се пали.Истината според мен е че и на едните и на другите тази война им е натрапена.Навремето който е искал да има зло куче в двора е плащал на някого да отиде и да му нацепи ушите.Брутално .Със брадвата.Кръвозагубата на кучето не е голяма и не умира от това обаче болката е продължителна и това го озлобява.Там в Украйна цепенето на уши започна още от майдана.Някой плати на някого да изпозастреля малко хора.Незначителни загуби на фона на това което имаше да става после обаче останалите се озлобиха.Започнаха да лаят неправилно захапаха другите които според тях бяха виновни и те на свой ред също се озлобиха.Тези които не бяха хапани предпочетаха да изчезнат и в резултат на това има над милион забегнали.Тези които бяха засегнати по някакъв начин започнаха да воюват.И в резултат на воюването броят на засегнатите се увеличи твърде много. И всички желаят мъст.Останаха и такива които не бяха засегнати и не желаят по ред причини да воюват но те няма къде да се скрият вече.И двете страни устройват хайки по пътищата и ловят тези които съ тръгнали да се спасяват някъде.Обличат ги в своите си униформи дават им по един автомат често и без патрони щото им нямат доверие и ги тикат в окопа. А в окопа вече става сложно. Няма накъде да избягаш щото от зад дебнат заградителните отряди и ако тръгнеш да бягаш те застрелват. Ония от пред също не се церемонят много ако те видят с автомата и също те застрелват.И така...няма край.Между другата процедурата по цепенето на ушите на кучето се е повтаряла няколко пъти и ако въпреки това то не озлобее...камъка на шията и в реката.Взема се ново куче.
12 Февруари 2015 13:12
ba_ra_ba10 Февруари 2015 12:41

Абе дали наистина да не направим една мобилизация. От израелски тип, и мъже, и жени, от 18 до 50 години. Айде, няма да ги пращаме в Украйна да се бият с "братушките",



Добра идея ба_ра_ба,няма да ги пращаме никъде,а само интензивни нощни занятия,гарантирам че за 10 г. генофондът ни значително ще се подобри!
13 Февруари 2015 13:07
И защо не се възхищаваш на донбасци, които също като теб и останалите 4-ма смелчаци-новобранци, скочиха от леглата и започнаха бой с насилниците, нахлули в тяхното спално (област).
Също така би трябвало да поздравиш и всички онези руснаци, които не останаха по леглата си в Русия, ами и те скочиха да помагат на братята си в Донбас. Защото и ти би се зарадвал на времето, ако някой от съседното спално ти се бе притекъл не помощ. Не е ли така?

Не е така. Работих по тези места и мога съвсем отговорно да заявя - РУСКОГОВОРЯЩИТЕ И УКРАИНСКОГОВОРЯЩИТЕ жители на Украйна НЕ СЕ МРАЗЕХА ПРЕДИ КОНФЛИКТА. Нещо повече - много етнически украинци отиваха да живеят в Русия и след пет години получаваха руско гражданство. Населението на Западна Украйна не го беше еня какво става в Източна и обратното.
Украйна стана жертва на чужди политически игри и интереси. Можеше страната да бъде променена по мирен път, но някои това не ги устройваше, искаха да си мерят ... ината. И сега вече руснаци и украинци наистина се мразят.
Но това е в емоционален план. Повтарям - за страната е по-добре да се раздели на части, както стана с Югославия. Но аз съм против изключително опасния прецедент някой да променя граници насилствено. В случая това е Русия, в Югославия бяха САЩ. И двете намеси смятам за варварщина.
А ако практиката се запази, след време и ние можем да загубим Кърджали и Силистра, а по-късно и цялото Черноморие, когато руснаците там станат повече от българите.
Изрично декларирам, че аз лично никога не бих се притекъл доброволно на "братята" си в Украйна. Да им пратя помощ - да. Да приемем тук техни жени и деца (но не и мъжете, скрити под полите им) - да. Да се бия за хора, които говорят "язе съм петимен за едно уиски" - не. Впрочем, аз не бих отишъл и да освобождавам сестрите ни в Либия, понеже нито аз съм ги пратил, нито съм ги карал да варят нелегално алкохол.
Според мен, човек се бие за страната си, а не за някакви набедени "външни" сънародници, както ги наричат комшиите. Разбира се, може да има и други гледни точки, но аз съм против намесата със сила в работите на суверенна държава.
13 Февруари 2015 13:10
...въпреки че Тимур вероятно по млад...

Благодаря, но все пак...54 години... Може пък да карам втора младост?
14 Февруари 2015 11:34
Я, бе форумци-многознайковци, кажете нещо така...аргументче срещу Тимур и неговите трудоваци! Не напразно са служили в Строителни войски. Знаете, кои ги призоваваха там - стро ителите на нова България!
23 Февруари 2015 18:40
За статията!
12 Март 2015 10:33
Лемберг и около него и лорд Кързон не ги е давал на Украйна (съветска), защото той е бетер Одеса. Това се две империи, две религии, две традиции и много войни.
Гоголь е хохол, а е станал кацап. Но и той в разказите си за вечерите в хуторчето край Диканка казва, че еди кой си "бие като руснак". Кого бие руснакът - естествето, неруснаците, но понякога и своите бие (особено ако е казак).
Беше мода преди 30-50 г. да се говори като украинец и белорус. Болхари, Тодор Жиукоу - помните ли как симпатично говореше младият чернобров красавец, който искаше да го наричат просто "наш дорогой Ильич"?
Бесарабия, Крим, Одеса, че и Запорожсталь и Днепрогес, и всичките военни заводи като ХВЗ (уж "вело завод) нямат нищо общо с Верховина, Буковина, Хуцулщината, Галиция и Лемберг. Те са руско-немски завоевания, отнемани от татари и други инородци, както и от Дунавската империя с времето, колонизирани и превърнати в една неразделна част от Русия, каквато и да е тя.
Нашите хора са тръгнали пре ди столетия от тук за там не по покана на някой самостийник и са отишли не в Майданек (какво съвпадение между собственото и нарицателното име, майданек е всъщност малък майдан), а в изпразнени от мюсюлмани (може и прабългари да са били, но агарянци) области. Още тогава са ги упреквали, че са се продали. Част от тях обаче са направили от Туна и Видин вилаетите и Рума, а после и от самата Задунайска губерния съвременна държава. А някои от нашите в Украйна са били и есесовци, други пък са били напразно гонени по Азия чак. Но това са съдбите на хората по цял свят. Всички се возят на разни титаници, някои се блъскат в нещо и потъват, други минават между Сцила и Харибда, други закърпват пробойните.
А дано ние скърпим положението, ама надали ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД