:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реформи

ДКЕВР изглежда обречена да си остане в окови

Няма полза от промяна в законите, докато манталитетът на политиците остава същият
Калоян Стайков
В началото на новата година в България си пожелаваме "за много години", което често е придружено от "нова година - нов късмет". Много скоро обаче повечето хора осъзнават, че самото завършване на още една обиколка на Земята около Слънцето реално не променя нищо. С други думи - "старата песен на нов глас" или business as usual - наречете го както искате, но промяната не идва от само себе си, а са необходими усилия и постоянство.

С идването на новата година, а и на новото правителство се прокрадна и надеждата, че най-накрая някой ще направи нещо за електроенергийния сектор - ако не го оздрави, то поне ще го стабилизира. Новото правителство обаче, както и предходните, побърза да си намери изкупителна жертва - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", вместо да се захване с дълго отлаганите реформи, които могат да донесат глътка въздух за енергетиката.

На първо място трябва да се направи разлика между електроразпределително дружество (ЕРП) и краен снабдител (КС). ЕРП е собственик на мрежата и управлява потока на електроенергия със средно и ниско напрежение. КС е собственик на офиси и техника и доставя електроенергия до крайните потребители. Крайните снабдители са тези, които издават фактурите на клиентите. Тези дружества получават отделен лиценз и това, че на електроснабдителното дружество на една от компаниите може да му бъде отнет лицензът, не означава, че разпределителното дружество на същата компания също би загубило своя лиценз. Но за някои от управляващите, народните представители и чиновниците това са ненужни подробности - по същия начин, по който миналата година ЕРП-тата бяха обвинени, че не плащат на НЕК и застрашават стабилността в сектора, а подробностите бяха удобно игнорирани. Нищо, че те не плащаха, защото



НЕК не им възстановяваше дължимите средства



- т.е. стабилността си е била разклатена и преди това. Нищо, че ставаше въпрос за крайните снабдители, а не за разпределителните дружества.

Друг интересен момент е, че проектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (ЗЕ) беше приет на първо четене в средата на януари. Това беше важно събитие, защото едни от основните промени са насочени към подобряване работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Слабостите в работата на комисията са отдавна известни - още в края на май 2013 г. Световната банка и Европейската комисия ясно ги очертаха. Основните проблеми произтичат от:

- Координация между управляващите и комисията - ценовите решения бяха обявявани предварително от представители на изпълнителната власт;

- Силна зависимост от управляващите - през 2013 г. в ДКЕВР се смениха шестима председатели;

- Непредвидими и необосновани регулаторни решения.

Нека не се фокусираме върху факта, че приемането на законодателни промени, които да адресират тези, а и други проблеми, отне повече от година и половина. По-интересното е, че на фона на тези, а и на други слабости, човек би си помислил, че промените в ЗЕ целят да осигурят независимост на ДКЕВР от правителствено влияние, т.е. да гарантират, че комисията е "независим специализиран държавен орган" (чл. 10, ал. 2 от ЗЕ). Малко след като промените в ЗЕ бяха приети на първо четене, група народни представители, обърнете внимание, поискаха лицензите и на трите дружества поради неспазване на правилата за отчитане на потребената електроенергия. Добре, но е изключително правомощие на ДКЕВР да "издава, изменя, допълва, спира, прекратява и отнема лицензии" (чл. 21, ал. 1, т. 1 от ЗЕ). Излиза, че намаляването на зависимостта на ДКЕВР от изпълнителната власт е за сметка на увеличаването на зависимостта на комисията от народните представители, които явно не разбират значението на фразата "независим специализиран държавен орган".

Изглежда, нито новата година, нито новото правителство носят нов късмет по отношение на регулатора, тъй като



законите се променят, но манталитетът остава същият



Регулаторът продължава да се използва за извличане на политически дивиденти вместо за осигуряване на стабилност, предвидимост и баланс между участниците в електроенергийната система. В световната практика няма закон, който да гарантира добрата работа на един държавен орган. Това става първо с отношението на останалите институции към него, а впоследствие - с професионалната му работа. В България никога няма да има наистина независим и специализиран регулатор, докато всякакви държавни служители и депутати си мислят, че могат да настояват за едно или друго решение. Настояването за отнемане на лицензиите е само крачка зад настояване за ограничаване на ръста на цените или дори за намаляването им, каквото видяхме през 2013 г. Ако държавните служители смятат, че членовете на ДКЕВР не си вършат работата, те могат да бъдат освободени по същия начин, по който беше освободен Ангел Семерджиев в началото на 2013 г., но не и да дават наставления. Очевидно управляващите партии не са си научили урока и ако продължават така, може да очакваме да продължат да се въртят в кръг, докато не се стигне отново до търсене на международни оценки и съвети (както това се случи през 2013 г.), увещаване, че нещата ще се подобрят и още една празна обиколка до изходна позиция.

Друга сфера, в която образованието на държавните служители и политици не е мръднало, е



връзката между собствеността и качеството на дадена услуга



От различни източници се чува, че не е толкова страшно да се отнеме лицензът на дружествата, защото ще се назначи служебно управление. За държавния служител не е страшно, страшно е за потребителите. Ако беше толкова просто, нищо не пречи всички активи в страната да са на един собственик, например държавата, и да се назначават различни управители. За забравилите и за тези, които не искат да си спомнят, именно тази схема на управление доведе до необходимостта от приватизация, защото държавните дружества се управляваха и продължават да се управляват лошо. Ако беше толкова просто, предприятия като БДЖ, ВМЗ-Сопот и куп други нямаше да имат финансови затруднения, а предлаганите от тях стоки и услуги щяха да са предпочитани от потребителите. Но не са.

Така след още един завършен кръг около Слънцето отношението към ДКЕВР, към пазарните участници в електроенергетиката и като цяло към законодателните и управленските процеси отново е в изходна позиция. Не е случайно разделението на властите, още по-малко случайно е създаването на независими регулатори. За съжаление съзнанието на хората се променя бавно и трудно и, изглежда, твърде много политици и чиновници все още не могат да се отърсят от тертипа на държавно управление до края на XX век.
6
2894
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
09 Февруари 2015 20:50
Всяко оправдание с 'манталитета' на някого е признание за пълна безпомощност.
09 Февруари 2015 21:51
Авторът е напълно прав в тезата си.
ДКЕВР няма какво да загуби освен оковите си!
09 Февруари 2015 23:43
- Силна зависимост от управляващите - през 2013 г. в ДКЕВР се смениха шестима председатели;

- Непредвидими и необосновани регулаторни решения.


За тая болка има цяр - др. Дьорд Шорош назначава калинките в Дъкевъръ и ги финансира с грантове. Кръщава ги старши комисари, младши комисари и обикновени помияри и от сутрин до вечер им четем щуротиите и ги гледаме по телевизора. За по-голяма представителност в различните апартаменти са разните Центрове, Институти и обикновени проститути.
10 Февруари 2015 09:21
Не разбрах защо е написана тази статия...
Като потребител очаквам непрекъсващ ток с добро качество и нормални цени! Плащам редовно сметките и не искам да ме занимават, но, за съжаление - и токът прекъсва, и сметките големи...
10 Февруари 2015 12:37
ДКЕВР е незаконен и в противоречие с европейските директиви и закони. Но "наште" се правят на ударени, защото един независим регулаторен орган, избиран пряко от народа, ще обърне хастара на енергийните крадлювци.
10 Февруари 2015 14:45
Не ми харесва! Регулиращият орган трябвало да е независим от политиците, и от потребителите. Никъде авторът не споменава че трябва да е независим и от производителите и доставчиците на едро регулирания сектор! Другото което не ми хареса е че политическото влияние е вредно когато става дума за необосновано задържане или понижаване на цените. От статията излиза че ако политическият натиск е за необосновано повишаване на цените, тогава е много даже полезен. А глупостта за държавната собственост изобщо не ми се коментира- в други държави работи. Освен ако пак не говорим за манталитет- българите крадат повече.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД