:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Кукери, нестинарки, тричане

Димитри Иванов
Кукери, нестинарки, тричане: весели и шумни обреди за прогонване на злото; те са в народната душа и идват от нашето езическо минало. Но може би греша, идват ни като вътрешен порив: ние децата на село се тричвахме, само че не му казвахме тричане. По Гергьовден окачвахме люлка на клона на един кавак, залюлявахме се и после спорехме кой от по-нависоко и по-навътре във вира на река Чая е цопнал. Още не бях виждал как в едно странджанско село надянаха въжена примка на едно куче, завъртяха го както ние децата въртяхме прашките, за да запокитим камък. Запокитиха кучето да цопне във водата, за да не се удари. То доплува до брега, отръска се и започна да се умилква, искаше да го погалим и похвалим. Ние също искахме да ни похвалят колко хубаво цопваме във водата, но не ни хвалеха, казваха, че сме щури. И нещо като ерзац нестинарство си бяхме измислили. Наклаждахме буен огън и крещейки, прескачахме пламъците. Вместо да ни кажат Homo Ludens, казваха ни, че който си играе с огъня, ще се напикае.



Може би вие не сте си измисляли такива игри. Може би вие сте играли само на компютърни игри. Не е беда: качете се на влакчето Roller Coaster, което прави лупинги и всички крещят от страх. Не съм качвал истинското виенско колело, само на по-малките по нашенските панаири. Някои екстремни thrill-seekers, търсачи на силни усещания, си измислиха свободно падане от високо, преди да отворят парашута, и сигурно е много хубаво, както и кайт-сърфингът.



Нашите черковници се мръщят на нестинарството. Дяволска магия ще е то, само Сатаната може бос по жарава. Предварително се настройвали нестинарките, изпадали в транс от думкането на тъпан, на който е опъната вълча кожа, но каквото не съм виждал, не съм. И на Мадарския конник има куче, родственика на вълка, но защо? Каквото не зная, не зная. Доктор Фауст на Гьоте, учен човек, нали това означава доктор, когато Мефистофел се явил пред него като черно куче, нарисувал на прага на стаята пентаграм, и нали Иисус е с пет букви, Мефистофел не можал да си отиде през прага. Ученото си е учено, ще кажете. Аз казвам, че Фауст бил Homo Ludens - играещият човек.



Църквата забранява такива игри; режимът, който наричаме комунизъм, също беше KillJoy, убиец на народната радост в празник, който не възпитава социалистическия човек в здрав атеистичен мироглед; забрани нестинарството. Към черковниците и комунистите напоследък се присъедини трети вид KillJoys. Демократките кучелюбки, които "правозащатават" животните: полицията да забраняла тричането. Повечето на са VEGs, сигурно се облажват с печено агнешко по Гергьовден. Не им е жал за закланите невинни агънца, но се възмущават от тричането на кучета.



Истински нестинарки не съм виждал, но съм виждал менте. На Златни пясъци. Там взеха да изсичат лонгоза, "Балкантурист" да застроява, лонгозът гъмжеше от всякакви живинки, включително змии. Българските змии са или безопасни, или почти; няма по нашите земи кралски кобри, черни мамби, кротали и пр. Но доставиха от соцлагера таралежи, които да помогнат на българските таралежи да унищожат змиите. После, като не можаха да инвентаризират вносните таралежи, за да ги осчетоводят, министърът каза да ги впишат в графа строителни разходи. Едно от заведенията, мисля, че "Ханската шатра" се казваше, само дето хан нямаше: бутафория и кич, но яденето отлично. Шопската салата с истинско овче сирене и домати не генно модифицирани, докато чевермето се върти в оджака, поднасят ти "вретено" на скара от месо, което не е гъчкано с хормони, червено вино "Манастирско шушукане" на "Винпром", не от манастир. Хайде и нестинарско шоу, сетил се някой юнак. Колко му е. Ще наемем циганки. Угасиха осветлението. Накладоха огън като харманче. Когато жаравата догоря, само тук-там искрици, момичетата излязоха и се постараха да танцуват. Но едни глупендерчета взеха скришом да мятат в пепелта капачки от ... имаше едно питие "Алтай", кафяво като кока-кола и почти толкова противно, колкото е коката без ром. Горките момичета настъпваха капачките, опарваха се и пристъпяха от крак на крак, глупендерчетата се хилеха.



Чувал бях за мечките, които циганите все още водеха на синджир и халка през носа, и викаха по мегданите "Вижте как баба Меца играе хоро!." Мечето го слагали на гореща тенекия, циганинът свирел с гъдулката, мечето се изправяло на задни лапи и пристъпяло от лапа на лапа, щото му пари и като станело мечок, правело същото, щом чуе гъдулката.



Българската простотия, наречена туристическа индустрия или алкохолен туризъм, почива на здравите бетонни основи на социализма. През "демокрацията" окончателно бетонирахме Черноморието. След като посегнахме на лонгоза, ред е на иглолистните гори над Банско и Добринище за ски писти и лифтове. "Всичко хубаво си отива заедно с нас", каза приятелят ми Петьо Тодоров в неговата селска къща на Камен бряг, защото и Яйлата, където не знам какви езически тайнства е имало, са я застроили и омаскарили. Сега Яйлата е мястото на Джулай морнинг. Там дрогирани глупендери и глупендерки литват към смъртта си в пропастта над морето. Не съм съгласен с Петьо, но и с тях не.



О, неразумни юроди и юродки, господа и дами. Поради что се срамите от своя род и език и не се напиете с питиетата на вашите деди? Мислите, че дрогите са по-добри и US президентът е милозлив демократ, щом помилвал една коледна пуйка. Ако пуйките гласуваха, нямаше да има Коледа. Вие като пуйки "Гъл-гъл-гъл тричането е жестокост". И "инициирате" кучелюбие, вместо да научите защо на Мадарския конник има куче, родственик на вълка, защо тричането в "Песи понеделник" е да предпази кучетата от бяс. Прости сте като Бойко Борисов, който подари менте каракачанска овчарка на Путин, и като мюсюлманите, които убиват карикатурист, придал кучешки образ на Мохамед. Не всички мюсюлмани са убийци, но всички, които убиват в името на Мохамед, са мюсюлмани.

Кучезащитничките са KillJoys убийки на радостта от игрите. Сигур не са играли на открито, когато са били момиченца, сигур сал с компютри са играли. В репортаж от странджанското село, където тричат кучета, "повелителките на ефира" се напикаха от възмущение.



DI copyright

Снимка: Импактпресгруп
Копие на Айфеловата кула е сред атракциите в курорта Златни пясъци даже и през зимата. Репликата е в мащаб 1:10 с височина 32 метра. Българската простотия, наречена туристическа индустрия или алкохолен туризъм, почива на здравите бетонни основи на социализма.
99
30874
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
99
 Видими 
24 Февруари 2015 19:39
24 Февруари 2015 19:40
Скалпелно!
24 Февруари 2015 19:46
Българската простотия, наречена туристическа индустрия или алкохолен туризъм, почива на здравите бетонни основи на социализма.


24 Февруари 2015 19:48
Ееееееееееееееех, г-н Иванов,

печално прав сте...

Тъжно, но истина... Преди година по случайност нощувахме с по-добрата и хубава моя половинка на Златните пясъци... Кошмарът започва с уличното движение, хаосът от коли, грозотията...

Тъжни истини изрекохте тази вечер(ден)...

Колкото до последните няколко реда - само те са, май, есенцията на прежде изложеното...
24 Февруари 2015 19:49
Ееееееееееееееех, г-н Иванов,

печално прав сте...

Тъжно, но истина... Преди година по случайност нощувахме с по-добрата и хубава моя половинка на Златните пясъци... Кошмарът започва с уличното движение, хаосът от коли, грозотията...

Тъжни истини изрекохте тази вечер(ден)...

Колкото до последните няколко реда - само те са, май, есенцията на прежде изложеното...
24 Февруари 2015 19:53
И Яйлата застроили. Тцъ, тцъ, тцъ, маскари! Кога успели, вчера бях там.
24 Февруари 2015 19:55
О-тричане пък днес направи Боко - от най-високо, почти без въртене, зафучи генерала Тонев връз джурналистическо псе, пардон - племе!
24 Февруари 2015 20:05
Демократките кучелюбки, които "правозащатават" животните: полицията да забраняла тричането. Повечето на са VEGs, сигурно се облажват с печено агнешко по Гергьовден. Не им е жал за закланите невинни агънца, но се възмущават от тричането на кучета.


А още демократките кучезащитнички, които иначе ползват и кожени ръкавици, кожени обувки, кожени колани и якета или палта, ручат ненаситно къде телешко, свинско или друго месо.
Иначе помиярите не трябвало да се изтребват. Да си ги носят в къщи и да ги гледат, а не да крънкат пари от държавата и от разни спонсори на НПО.
24 Февруари 2015 20:12
Не може за всяко нещо забрани, прокурори, полиции, Пожарникар...
Пътят на убеждаването е по-сигурен.
24 Февруари 2015 20:13
О, неразумни юроди и юродки, господа и дами. Поради что се срамите от своя род и език и не се напиете с питиетата на вашите деди?

Щото не знаят, че сме имали славни царе и патриарси. Като роденият в Ниш преславен български император Константин и майка му Елена, дали християнството на цела Европа. Та поради тази причина нестинарите влизат в огиня с техните икони. Ма това стара тракийска традиция, коги наште деди са почитали на бог Огин...
24 Февруари 2015 20:23
В античността са си "играли" на гладиатори, в по- ново време са изгаряли "вещици" живи на клада. Вече не го правят.
Времената се менят, с тях и човешките нрави.
24 Февруари 2015 20:25
Щото не знаят, че сме имали славни царе и патриарси. Като роденият в Ниш преславен български император Константин и майка му Елена, дали християнството на цела Европа. Та поради тази причина нестинарите влизат в огиня с техните икони. Ма това стара тракийска традиция, коги наште деди са почитали на бог Огин..


Той Константин не беше ли римски император или как?
24 Февруари 2015 20:32
Българските змии са или безопасни, или почти;

Я се поогледайте наоколо, къде пепелянка, къде усойница, kъде политик или национално-отговорен капиталист.

24 Февруари 2015 20:32
Той Константин не беше ли римски император или как?

Ами римски е.
Както и Максимин Трак и още много други наши деди, които са били на престола в Рим и Цариград...
24 Февруари 2015 20:53
много други наши деди,

М-да, богато потекло ще имаш:
Максимин е роден в Тракия или Мизия, на територията на днешна Северна България. Историографите смятат, че е син на гета или гота Микас (Mecca) и аланка,
24 Февруари 2015 20:56
Както и Максимин Трак и още много други наши деди, които са били на престола в Рим и Цариград...


Не си Щурчо ти, Петрински си. Иначе е мехлем за ухото, че съм имал дедовци цезари и базилевси.
24 Февруари 2015 20:57
Прости сте като Бойко Борисов,
"повелителките на ефира" се напикаха от възмущение.

DI copyright

24 Февруари 2015 21:02
Алтай беше руската кока кола. Имаше и едно червено Рубин O:-)
24 Февруари 2015 21:07
Не си Щурчо ти, Петрински си. Иначе е мехлем за ухото, че съм имал дедовци цезари и базилевси

А, молим, молим.
Нема нужда да се обиждаме.
Инак, има една цела Тракийска династия. Основана е от Лъв Първий през 457 годин...
24 Февруари 2015 21:10
Алтай беше руската кока кола.


Тц! Алтай и Етер са едно исъщо и бяха българският Dr. Pepper. Вкусът е 1/1.
24 Февруари 2015 21:12
Иначе е мехлем за ухото, че съм имал дедовци цезари и базилевси.


Да, бе ... Щото някои, няма да ги спомена от скромност, само ще цитирам.

След падането на Константинопол под османците Анхиало се превърнал в последно убежище на редица представители на византийската аристокрация в навечерието и след окончателното разгромяване на Византийската империя: родовете Палеолози, Дука, Кантакузиновци, Хрисоверги, Ватаци и др. Някои от тях, като Михаил Кантакузин, ще играят значителна роля в икономическия и културния просперитет на черноморския град.


24 Февруари 2015 21:15
Основана е от Лъв Първий


Ама Лъв Първий българин ли е? И щом е Първий, има ли Вторий? И ако е българин, защо не е извикал хан Аспарух по-рано?
24 Февруари 2015 21:20
Със сигурност е имало и Вторий, но не се е регнал.
24 Февруари 2015 21:21
И ако е българин, защо не е извикал хан Аспарух по-рано?

Щото не му е било дошло времето. Тогива на Балканите и в цела Европа е шетал Атила - бич Божи...
24 Февруари 2015 21:23
Бедни хора - бедни курорти - бедни удоволствия!
На кой нормален му пука за черноморското крайбрежие, превзето от бедните????
24 Февруари 2015 21:29
Тази история с таралежите е от 'Слънчев бряг', не от 'Златните'. И ханската шатра, и тя не е в ЛОнгоза.
24 Февруари 2015 21:30
Ако Константин, Максимин, Лъв І и т.н. са биле българи, то като какъв се явява Аспарух 3-400 години по-късно?
24 Февруари 2015 21:33
На кой нормален му пука за черноморското крайбрежие, превзето от бедните????


На мен ми е ... Родина. Да, бедните са го превзели. Така разправят. Преди има-няма ... 26 века. От корабите си. Анабазис. Колонии на колониите на колониите. Затова и кръвта е такава, според хаплогрупата, йонийска. Преди дорийците дори. Куриозът е, че такава кръв има по островите из Йонийско море и в ... Албания, също.
24 Февруари 2015 21:39
бич Божи...


Бич Божий - както в Първий и финансий.
24 Февруари 2015 21:40
Ако Константин, Максимин, Лъв І и т.н. са биле българи, то като какъв се явява Аспарух 3-400 години по-късно?

Техен потомък. Такава е логиката и така е записано в Именника...
24 Февруари 2015 21:53
"Всичко хубаво си отива заедно с нас", каза приятелят ми Петьо Тодоров (...) Не съм съгласен с Петьо

Аз съм. Майсторе
24 Февруари 2015 21:55
Техен потомък. Такава е логиката и така е записано в Именника...


Ма, това е супер! Значи ние сме Третия Рим, а не руснаците. Те стават Четвъртия Рим и никога няма да се доредят.
24 Февруари 2015 22:02
Копие на Айфеловата кула е сред атракциите в курорта Златни пясъци даже и през зимата. Репликата е в мащаб 1:10 с височина 32 метра.
***
Копие на Айфеловата кула е сред атракциите в курорта Лас Вегас по всяко време. Не знам мащаба на репликата, нито височината и. Спомням си че един приятел - българин моделираше умалено кпоие във ветрови тунел (преди да я вдигнат в столицата на кича).

Хабер си нямам какво е това "тричане". С годините все повече заобичвам животните. Стигнах дотам да осиновя един котарак мелез на шотландски минкс с някаква руска порода. В шелтъра го бяха кръстили "БОрис", популярно тук куул име за руснак. Беше недохранен кафеникав дребосък с бяла папионка и липсваща опашка някъде на около месец, преследващ едно пинг-понг топче с удивително усърдие. Поведението му контрастираше с това на една пухкава бяла апатична красавица с която споделяха същата клетка и порцията храна в много по-малка степен (това наверно обясняваше неговата недохраненост). Когато ме видя прекъсна заниманието си за да ми се оплаче от мистритмънта с няколко жални мяукания. Довърши ме след като ми показа лапа с разперени нокти и за компенсация ме близна по ръката. После го прекръстиха на Теди (това пък наверно покрай минкса). Аз пък от уважение към двамата му родители го наричам Теодор Борисович. Котарака порасна и разбира поне на три езика. Някои форумни специмени не разбират от една човешка дума. Разбира, и пак си прави каквото иска. Не мога да му се сърдя. Единственото за което не мога да си простя е че пропуснах момента да се противопоставя на скопяването му. Срам, не срам и аз се облажвам понякога. Все по-малко изпитвам симпатия към хората обаче. Например към "професионалните" кучезащитници. Дори по-малко към онези специмени дето сравняват журналистите от Шарли с полско-естонските "карикатуристи" дето се "бъзикали" с концлагеристите от 2-та Световна (справка "Сега" от последния ми фризерен период). Какво да кажа за твореца черни оприличил България с турски кенеф. Вкусове - различни, специмени - дал господ. Пък аз с едното голо мнение.
24 Февруари 2015 22:03
...
24 Февруари 2015 22:12
Копие на Айфеловата кула е сред атракциите в курорта Лас Вегас по всяко време


Еее, Лас вегас! Лас Вегас си има и Свинкст и пирамида и, Венеция, но разликата е, че те не "почиват на здравите бетонни основи на социализма".
24 Февруари 2015 22:12
Българската простотия, наречена туристическа индустрия

То да беше само туристическата индустрия... Понякога си мисля, защо ли е трябвало Русия да ни освобождава от Турция? След 150 години независимост до къде я докарахме? Обезлюдяване на половин България, бетонирано Черноморие, пълна зависимост от Брюксел и Вашингтон и най - бедната страна в Европа.. е сега Молдавия и Украйна ни оспорват това ни "достижение"! Но сме къде, къде по - зле от Турция и Русия!
24 Февруари 2015 22:12
Той Константин не беше ли римски император или как?

***
Бил, ама преди смъртта си приел християнството. Той и Траян бил, макар и не баш римлянин по рождение.
24 Февруари 2015 22:16
Дядо ми е бил геологът, правил проучването за Златните и от него знам за таралежите. Краят на 60-те до средата на седемдесетте Златните, Албена и Слънчев бряг са световни модерни курорти и привличат много знаменитости. Сега не можем да направим нищо на световно ниво. Дори и олигархията ни е провинциална.
24 Февруари 2015 22:42
Ма, това е супер! Значи ние сме Третия Рим, а не руснаците. Те стават Четвъртия Рим и никога няма да се доредят.

Бащата на Аспарух е патриций, а синът му цезар. Сичките до един благородници.
Па дедо Иван чак през 16в. се сетил, че има нещо общо с Рим...
25 Февруари 2015 00:02
Прав е Димитри. Някой обаче да научи нещо ново от тази статия?
25 Февруари 2015 00:03




"Бащата на Аспарух е патриций, а синът му цезар. Сичките до един благородници."


Може и тъй да е Щурчо макар че не вярвам твърде. Що подскачаш , виж крайният резултат . А и Аспарух за къде е без византийска титла .
25 Февруари 2015 01:20
Докато спорите за репликите на Айфеловата кула ще използвам случая, за да документирам легендата за кв. Василико/Стария град на днешното Царево. Казват, че в началото на миналия век местни авангардисти - в свободното си от друго свободно време - решили да полеят мишка с газ и да я запалят, за да "видят какво ще стане"...

Та, тричането и нестинарството са нещо полезно, с което да се занимават свободни хора в свободно време.
Същото /мисля си/ е и с форумите.
25 Февруари 2015 02:41
кифла - не забелязах спор за Айфеловата кула. Пък на авангардистите туй им е работата - Бел Епоке дьо Булгари.
Тим-е, аз хортувам за специмени, не за Човеци. Още не съм решил да си сменям пола, но като реша ти ще си първия дето ще научи. А за моя симпатяга си прав само за храната. Ами малко болнав е, та го глезя. Той пък си има начини да ми благодари.
25 Февруари 2015 06:05
"О, неразумни юроди и юродки, господа и дами. Поради что се срамите от своя род и език и не се напиете с питиетата на вашите деди? Мислите, че дрогите са по-добри и US президентът е милозлив демократ, щом помилвал една коледна пуйка. Ако пуйките гласуваха, нямаше да има Коледа."

***
Е,па ... бачу ви Джиму нито е първият,нито пък ще е последният,дет копирва Паисий-а,ама неговото се е получило нещо не съвсем на място.
Абстрахирайки се от факта,че наш Барак Хюсеин помилва не коледна,а Thanksgiving-ска пуйка,наистина е верно,че немаше да има дни на благодарности и Коледи,ако мисирките имаха право на глас.
Тъй както е верно,че немаше да има никви Коч Байрями и Гергьовден-ове,ако некой се беше сетил да попита ваклите ягънца.Нито па Коледа,ако прасетата беха тръгнали да гласуват.
Аре,за фитките,ягнетата и прасетата иди-доди... они са част от хранителната верига и така или иначе са обречени на саможертва - с или без измислени от нас поводи.
Но наистина е тъпо некой да си мисли,че гаврата с невинни животинки е част от нашата култура и традиция и,че наистина е въпрос на чест и гордост да наденем примка на некое нещастно кученце и го завъртим до откат,след което да се изкефим как горкото животинче се съвзема едвам-едвам и почва да се умилква,искайки разни садисти да го погалят и похвалят.
Как ли биха се чувствали тези идиоти,ако некой беше тръгнал да гони бесовете от тях с такова тричане ?
Как ли,бачу им Джиму ?
Вие срама имате ли,о неразумни юроди ?
25 Февруари 2015 06:20
"Не всички мюсюлмани са убийци, но всички, които убиват в името на Мохамед, са мюсюлмани."



Те,тука си открил студената вода,Димитри !
Дет се кае,капацитетът си е капацитет и ученото си е учено ... и у кенеф да го затвориш - лафка ке ти отвори.
Ако пък беше продължил с откритието,че всички,които убиват в името на Христа са ристиени или,че трепещите в името на Буда са будисти ... щеше да си хептен връхтът.
Way to go,Джиму !





25 Февруари 2015 06:31
Ако пък беше продължил с откритието,че всички,които убиват в името на Христа са ристиени или,че трепещите в името на Буда са будисти ... щеше да си хептен връхтът.
Остана да дадеш примери.
25 Февруари 2015 06:34
Огън прескачахме на заговезни...
25 Февруари 2015 06:37
Остана да дадеш примери.

За примери ке питаш траколога -щурец,Велински...оно е също много чело и много знае - и за кръстоносци,и за разните му тама инквизицийки.
25 Февруари 2015 06:41
В наше време, Хасане, в наше време. Къде убиват с името на Бог на уста?
25 Февруари 2015 06:50
Хасане, обирай си крушите. Никога не си имал истинско куче, кучелюбецо.
Дабедабе, и сто пъти да отидеш на Яйлата, само компютърни игри си играл, та поздрави юнашки Кметъла.
Джимо, благодаря! A joy is a joy.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД