:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Безнадеждно

Електронните услуги в София почти винаги включват разходка до гише

Затова не е чудно, че само 22-ма граждани и три фирми са изпробвали онлайн системата, за която са платени над 2 млн. лв.
СНИМКИ: СЕГА
При представянето на електронните услуги кметът Йорданка Фандъкова се похвали, че общината не е дала нито един лев за проекта.
Електронна услуга с две ходения до гише - това е най-новото предложение на Столичната община. Това е резултатът от двугодишно разработване на електронна система за услуги за бизнеса и граждани и може би с повече от десетилетие закъснение. Въпросната "оферта" за софиянци важи за 43 услуги, които са част от проект по еврофондовете за 50 услуги, на стойност близо 20 млн. лв. От тази сума столицата получи 2.5 млн. лв. без ДДС. От старта на услугите през октомври едва 22-ма граждани са се възползвали от тях чрез сайта https://usl.sofia.bg/ePortal/pages/home.xhtml, а при фирмите интересът е дори още по-нисък - само три са решили да изпробват как работи онлайн системата.

Една от активните услуги е издаване на удостоверение за постоянен адрес. За да се ползва, услугата трябва да се предплати - по банков път или на гише. Документът за плащането задължително се прикачва към искането. "Това е основна слабост на системата, защото, ако решиш, че спешно ти трябва документ късно вечерта, няма как да си го извадиш, защото не си платил съответната такса към общината. Затова трябва да се направи и онлайн плащане", категоричен е зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.



Електронните услуги са опасни за личните ви данни



Според експертите и от общината, и от транспортното министерство (които са изпълнители на проекта и са избрали за пилотно внедряване София) защитата на личните данни на хората е била основната пречка системата да заработи по-рано. Половин година е отнело само споразумението с ГРАО, която поддържа личните данни на всички граждани. "Основното притеснение е, че данните попадат в едно ново измерение и не е ясно как ще бъдат използвани. Затова призовавам хората да използват услугите, но крайната стъпка към получаване на документа да я направят на гише", коментира пред "Сега" директорът на дирекция "Информационно обслужване" към общината Тодор Тодоров. Пак с аргумент за защита на личните данни всички услуги са достъпни само с електронен подпис.

Основен момент е и валидността на получения по електронен път документ. Според българското законодателство документи с електронен подпис са също толкова валидни, колкото и с обикновен подпис и печат. Ако обаче сме си извадили документ изцяло по електронен път, все пак има риск някъде да ни върнат - особено ако трябва да го представим пред някоя държавна служба, която държи на традиционните подпис и печат. Засега положението е такова, като някои от проблемите са свързани и с промяна в законодателството, казват експерти. Това не е съвсем така - промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс вече направиха възможно подаване на документи онлайн и без електронен подпис.



Фалстарт



"Най-трудна е административната реформа, защото не може да се изпълнява само от общината, а зависи от много други институции", констатира кметът Йорданка Фандъкова при представянето на услугите. Само изминалите два месеца от началото на тази година дадоха куп примери за това. Електронните болнични тръгнаха с такива проблеми, че джипита съветваха пациентите да си пускат отпуск, че е по-лесно. Сътресения имаше и с електронните продукти на НАП, което е традиция за началото на всяка година. Назад във времето единственият неизбледнял спомен за прословутото електронно правителство са стотиците милиони, дадени за несъществуващи електронни услуги. Колко е изхарчено за това дори Сметната палата не успя да пресметне преди две години. Според доклад на ООН за състоянието на е-управлението в световен мащаб България, вместо да се изкачва с годините, се е сринала от 44-то място през 2010 г. до 60-то през 2012 г.

На фона на това представяне вече не буди изненада гафът с разпратените над 800 хил. сгрешени бележки за местните данъци и такси в София. В честитките e сгрешена общата сума за плащане до края на април с 5% отстъпка. В отделните графи сумите са посочени с отстъпката. Първата работа на кметската администрация беше да прехвърли вината на печатницата, която печата данъчните бележки. Бързата реакция щеше да приключи случая, ако не бяха прелюбопитните обяснения за технологията на грешката. От думите на зам.-кмета Дончо Барбалов се разбра, че в данъчните отдели на "Московска" времето е спряло някъде преди "Ексел" да бъде изобретен.

"Ние подаваме данните на печатницата във файл на диск и след това наш служител обяснява коя информация къде да се сложи в колонките", обясни Барбалов. Този "ръчен процес" на въвеждане на данни в XXI век звучи абсурдно, а ролята на печатницата става съвсем необяснима - сътворени по този начин, данъчните бележки спокойно могат да се пуснат на общинските принтери, те и без това изглеждат като излезли точно от тях. Според общината обаче това е огромен брой документи и те не могат да се отпечатат със собствени сили. "Не може изведнъж да махнем хартиените бележки, защото има групи от хора, които са свикнали с тях, но вече се работи по техническо решение как максимално лесно хората да декларират, че искат само по имейл да получават информация, а второто е как да пускаме масови съобщения, когато излязат дължимите данъци", обясни Барбалов.

На другия полюс е една от малкото истински електронни услуги, касаещи местната администрация в столицата - плащането на местните данъци и такси в ePay. Там например предаването на данните на диск е заменено с достъп до системата в реално време и няма как хората, избрали тази система, да се окажат с грешно изчислени налози. Не им се налага и да ходят до общината за потвърждения, бележки, подписи. Засега обаче това изглежда по-скоро аномалия, отколкото признак за светло електронно бъдеще.
3
2263
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
25 Февруари 2015 10:29
На другия полюс е една от малкото истински електронни услуги, касаещи местната администрация в столицата - плащането на местните данъци и такси в ePay.


Абсолютно вярно. От години плащам така и си спестявам ходене до общината. Пък и с микросметката таксата е по-малка.
25 Февруари 2015 10:37
Верно ли че годишните данъчни декларации, дето уж били с намален обем защото купчина приложения са отпаднали, всъщност приложенията изобщо не са отпаднали, а трябва да ги пишат счетоводителите или да си ги пишеш сам?
25 Февруари 2015 11:44
абе тая "боза" електронното..." го бълнуват от 15 години, парите се харчат и все сме на полу - полу - полюция.
като приказката:
- Моят е полу-автомат - с ръка го вдигам, сам пада.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД