:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

И ищец, и ответник могат да бъдат осъдени, без да разберат

Истина ли е, че мога да бъда осъден и без да разбера по гражданско дело. Имам спорове и дела от години, но наскоро разбрах, че имало такава възможност?



М.Ч., София



"Съдът намира искането за постановяване на неприсъствено решение по реда на чл. 238 и чл. 239 от ГПК за основателно. Налице са предвидените в закона кумулативни предпоставки за постановяването му. На първо място на ответниците е бил връчен препис от исковата молба, доказателствата към нея и разпореждането на съд. Със съобщението и с разпореждането са им указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа, включително и възможността за постановяване на неприсъствено решение срещу тях. Въпреки указанията ответниците не са депозирали писмен отговор. На второ място, в призовката за съдебното заседание ответниците са предупредени за последиците от неявяване в това съдебно заседание, сред които и постановяване на неприсъствено решение. На проведеното съдебно заседание те не са се явили, не са направили и искане за разглеждане на делото в тяхно отсъствие". Това е част от истинско съдебно решение, постановено от съд в България. С него на практика ответникът по делото ще разбере за решението едва когато се пристъпи към евентуалното му принудително изпълнение. Трябва да се отбележи, че с въпросното съдебно решение е признато право на собственост на едно лице върху голям имот, за който е претендирал и ответникът. Последният дори живее в него. Той ще разбере за постановеното съдебно решение едва когато съдебен изпълнител тръгне да въвежда ищецът.

Всъщност тази възможност - ищец или ответник да не разбере, че има съдебно решение, изобщо не е за подценяване. Затова и е задължително хората да се интересуват и да си следят всички работи, включително и съдебните. Защото има хора, които отсъстват често или пък дори трайно живеят зад граница. Има хора, които трайно живеят на други места, а не на адресите си. Или пък се отнасят немарливо към връчени им призовки или други съдебни книжа.

А не трябва, защото до такова неприсъствено решение може да се стигне и по дела за издръжка, и при имотни претенции, и за непозволено увреждане и за какво ли още не.

Всъщност тази възможност бе вкарана с изцяло новия ГПК, приет преди 6 години. Става дума за вариант, при който дадено лице да не разбере, че спрямо него има съдебно решение - без значение от това дали е ищец, или ответник. Идеята на това нововъведение бе по този начин страните, които се съдят, да се дисциплинират повече - ответниците да не се крият от съд и призовкари, а пък ищците, които са задвижили съдебната процедура, да са наясно, че трябва да се явяват постоянно и навреме. И да се интересуват от делата си.

Според разпоредбата на чл.238 от ГПК до такова неприсъствено решение се стига, ако примерно "ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба и не се яви в първото заседание по делото". При тази ситуация "ищецът може да поиска постановяване на неприсъствено решение срещу ответника". Същото право е дадено и на ответника, ако пък ищецът не се яви на първото заседание и не е взел становище по отговора на исковата молба. Неприсъствено решение може да има само ако едната страна бяга от процеса, а другата е изправна и се явява. Така, ако ищецът не е посочил и не е представил доказателства с исковата си молба, ако ответникът не е подал в срок отговор и накрая ако и двете страни не се явят в първото заседание по делото, делото изобщо не се гледа и направо се прекратява.

Неприсъствено решение може да има само ако предварително на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание. Отделно от това и в зависимост коя страна не се явява то искът или трябва да е "вероятно основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства" (когато неприсъственото решение е срещу ответника), или пък да е "вероятно неоснователен с оглед на направените възражения и подкрепящите ги доказателства" (ако не се явява ищецът).

Все пак ГПК предвижда възможност за защита срещу такива решения. Така в едномесечен срок от връчването на такова решение страната, срещу която то е постановено, може да поиска от горестоящия съд неговата отмяна. За целта обаче страната трябва да докаже, че е била лишена от възможност да участва в делото поради една от няколко изрично изброени причини. Първата сред тях е да има ненадлежно връчване на преписа от исковата молба или призовките за съдебното заседание. Втората е да се докаже невъзможност да се узнае своевременно за връчването на преписа от исковата молба или призовките за съдебното заседание поради особени непредвидени обстоятелства. Друга причина може да е съответният човек да не е имал възможност да се яви лично или чрез довереник, и то пак поради "особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее". Освен това се дава право на осъдения с неприсъствено решение да предяви с иск същото право или да го оспори. Това става в тримесечен срок, и то само ако се намерят нововъзникнали, новооткрити обстоятелства или нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които не са могли да бъдат известни на тази страна при решаването му или с които не е могла да се снабди своевременно.

11
6134
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
24 Февруари 2015 21:27
Не знам дали някъде я има тая велика глупост с призовки, призовкари и щуротии. Би следвало да се обърне процеса така, че всеки гражданин да има интерес да си актуализира адреса, тъй като ако не го е актуализирал, всичките му съобщения от всякакви инстанзции и служби ще се считат за връчени на обявения. Сега всякакви не ги знаеш къде живеят, укриват се от призовкари или шикалкавят...
24 Февруари 2015 21:39
Не би трябвало да е възможно

Т.е. не е редно според мен.

Ама и адвокат ли няма? Едната страна изобщо не знае???
24 Февруари 2015 21:46
Мисълта ми е, че в това няма никакъв смисъл - щом не го разберат и двамата. И то едновременно.
24 Февруари 2015 22:51
Би следвало да се обърне процеса така, че всеки гражданин да има интерес да си актуализира адреса, тъй като ако не го е актуализирал, всичките му съобщения от всякакви инстанзции и служби ще се считат за връчени на обявения. Сега всякакви не ги знаеш къде живеят, укриват се от призовкари или шикалкавят...

Ами обърнат е. Накратко:
Постоянен, настоящ адрес - връчване - няма те - залепване на уведомление - книжата се считат връчени, сроковете текат-заседание-решение-втора инстанция (евентуално)-решение-влизане в сила-изпълнителен лист(при осъждане)-съдия изпълнител-запори, възбрани-изпълнение.
Толкоз. Процесът приключи.
В горния случай, ако си ответник физическо лице, ти се назначава особен представител от съда.
Ако има неправомерни действия при връчването, е предвиден процесуален ред за защита, дори и при влязло в сила решение, но и за това си има срокове.
24 Февруари 2015 23:59
Не знам дали някъде я има тая велика глупост с залепване на призовки от призовкари? Би следвало да се обърне процеса така, че всеки гражданин да знае, че има дело, на което трябва да се яви. Това е особено актуално поради многото българи постоянно живеещи извън България, но постоянния им адрес не е променен, въпреки че на този адрес не е ясно кой живее или дали изобщо живее някой. По различни причини човек може да не живее на този постоянен адрес и вероятно това важи за поне 30-40% от българските граждани, като повечето от тях са извън България.
25 Февруари 2015 06:45
Да се поставим и на мястото на другата страна - как примерно може да защитим правата си, ако ответникът е минал в нелегалност?! Иначе оная глупост, че видите ли ищеца бил неоткриваем, не мога да я коментирам. Обърнал се към съд, а после не знаел бил...
25 Февруари 2015 07:07
Аbaddon89
24 Фев 2015 23:59
Мнения: 927
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

И за това си има ред и начин, за който иска да не е неоткриваем.
Все пак законът и държавата не могат да издирват всеки, ако не се намира на адресите си или на тях няма други лица, които да приемат призовки и съобщения.
Съдът издава разпореждане за уведомяване чрез залепване на съобщение, едва когато многократно ответникът е потърсен на адресите си в продължение на поне един месец и очевидно те не се обитават или пък не отваря (и последното е възможно).
Както вече писах, ответникът не е без защита и в този случай, тъй като съдът му назначава особен представител, а ищецът понася разноските за него.
Доколко може да бъде ефективна тази защита е въпрос, изцяло зависещ от конкретиката на делото (без ответника често колегата не може да си изясни фактологията на делото, а и да представи доказателства, с които ответникът може би разполага), но не е лишен от нея.
От друга страна, сам се е лишил от възможност да се уведоми за евентуален процес срещу него (ако действително отсъства продължително и не е оставил адрес за кореспонденция). Какво повече да иска?
25 Февруари 2015 09:52
И аз бях осъден от банка като гарант по кредит и разбрах от съдебния изпълнител година и половина след това. През цялото време съм живял на постоянния си адрес. Това за мен сложи точка за доверие в българското правосъдие и в банковата система. Никакви кредити и никакви поръчителства. И далеч от съдилища. Да живее демокрадстовото. Смешници и циркаджии. Но пък всеки народ си заслужава управниците.
25 Февруари 2015 10:15
Никакви кредити и никакви поръчителства. И далеч от съдилища. Да живее демокрадстовото. Смешници и циркаджии. Но пък всеки народ си заслужава управниците.

Това с поръчителствата го имаше и при социализЪма. На банките тази варварска практика им харесава и я прилагат и досега.
25 Февруари 2015 12:18
Да се поставим и на мястото на другата страна - как примерно може да защитим правата си, ако ответникът е минал в нелегалност?!

Например умрял, взел чуждо гражданство или само съдът го опущил до ЮАР (как братя Галеви). НИКАК.
25 Февруари 2015 18:29
Постоянен, настоящ адрес - връчване - няма те - залепване на уведомление -


Виждал съм залепено примерно днес уведомление с гордо записана дата 23-II-2015 г. Тоест, гнили ябълки има и при призовкарите. Ама не се изненадвам, след като измамници са съдиите, прокурорите и особено адвокатите, що и някакви нещастни куриери да не са развалени?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД