:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

АБВ разигра неубедителен театър за повратливостта си по дълга

Депутатите представиха като своя победа устното обещание на Горанов да спести 2 млрд. лв. от заема
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Депутатите на АБВ хем обясниха, че почитат лидера си, хем признаха, че са го оставили в неведение по променената си позиция за заема.
С неубедителен театър АБВ се опита да замаже вчера безпринципното си поведение покрай гласуването на външния дълг от 16 млрд. лв. Позицията на първановистите претърпя радикална промяна в последните часове преди вота в сряда и от "против" стана "за" без логично обяснение за причините. Допълнителен драматизъм внесе и изявлението на лидера на партията и бивш президент Георги Първанов, че ще подаде оставка пред Националния съвет заради разминаването в позициите. От думите на Първанов се разбра, че той не е знаел за обрата в позицията на собствената си група.

Председателят на АБВ публично се извини на избирателите за обрата по дълга. Той обясни недоразуменията, настъпили в последния момент, с "липса на комуникация" между него и групата. Според версията на бившия президент ПГ на АБВ е била подведена от финансовия министър Владислав Горанов и от неговото "условно и неангажиращо" обещание, че ще редуцира дълга с 2 млрд лв., и затова е подкрепила споразумението. Първанов нарече решението на своите "сериозна политическа грешка" и призова цялото оперативно ръководство на партията да поиска вот на доверие от Националния съвет. Часове по-късно ръководството последва призива му. Развръзката се очаква на заседанието на съвета идната седмица. Днес пък се събират партийното ръководство и това на ПГ. В същото време Първанов отхвърли спекулациите за разцепление или заплахи в групата и подчерта, че тя е напълно единна. Часове след изявлението на експрезидента местните структури заизпращаха декларации в негова подкрепа.

Депутатите от АБВ подеха опорните точки на Първанов и потвърдиха, че той не е бил уведомен за променената им позиция. Техните обяснения бяха изтъкани от противоречия. От една страна, те продължиха да настояват, че са постъпили правилно и отговорно. От друга - настояха Първанов да си остане на лидерския пост и му засвидетелстваха уважение. Въпреки очевидния конфликт в обясненията депутатите също отрекоха да има разцепление в партията.

"Нямаме намерение да подаваме оставка", заяви Кирил Цочев от името на групата. Нещо повече - депутатите представиха като победа на АБВ редуцирането на дълга с 2 млрд. лв., както им обеща устно Горанов по време на дебатите. "АБВ постигна голям политически успех - спести 2 млрд. на българските данъкоплатци", заяви и Румен Петков пред Клуб Z. Думата на финансовия министър обаче не е скрепена юридически с никакъв документ. Било "джентълменско споразумение" по израза на Цочев. Според шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов гаранцията, че Горанов ще спази обещанието си, се съдържала във факта, че всички бъдещи решения за дълга ще минават през парламента.

"Позволихме си различно от неговото мнение (на Първанов, бел. ред.), защото в НС отношенията изглеждат другояче. Има отговорности, които няма как да не поделим, има партньорства, на които не може да се обърне гръб", патетично обясни Иван Славов от АБВ. По думите му натежало компетентното икономическо мнение на проф. Борислав Борисов, бившия ректор на УНСС и шеф на групата. Славов отрече информацията, че Румен Петков лично е лобирал за подкрепа на заема. "Г-н Петков не е взимал никакво активно участие в нашата подготовка", рапортува Славов, но така и не обясни какво е правил бившият вътрешен министър в ПГ в деня на вота.

Славов бе категоричен, че групата не се опитва да изолира Първанов от взимането на управленски решения."Ние не сме толкова наивни да изолираме президента и наш лидер. Напротив, демонстрираме с всички средства нашето уважение към него, то е ясно", коментира депутатът. На въпрос защо групата тогава не е уведомила "уважавания си лидер" за променената си позиция по заема Славов отвърна: "Недостатъчна координация". На забележката, че живеем в информационен век и това не може да е извинение, депутатът съвсем се оплете: "Приемете, че не всеки път телефоните работят".

------ОБЯСНЕНИЯ

Официално депутатите поддържат версията, че не са информирали Първанов, защото са се предоверили на шефа си Борислав Борисов, като са мислели, че неговото "компетентно икономическо мнение" е съгласувано с това на лидера. Не е изключено вината за "лошата комуникация" да бъде хвърлена върху Борисов и всичко да приключи с оставката му от председателския пост в ПГ.

Така и не се разбра какви са действителните причини групата да се изметне от първоначалните си позиции в последния момент. Според едни Владислав Горанов е обещал да изпълни определени социални мерки, за които настояват от АБВ - по пенсионната реформа, парите за майчинство и пр. От средите на социалистите пък твърдят, че става въпрос за пари и договорки, свързани с местните избори.



6
2164
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
27 Февруари 2015 13:00
С или без Първанов АБВ умря, самоубе се ...
Печеливши са Боце с 16 млрд. и БСП с електорат!

А иначе ... Дето циганина питал на сватбата това дет се обещава на сватбата веднага ли се дава и кат разбрал, че се обещава, но не се дава веднага .... ОБЕЩАЛ НА МЛАДОЖЕНЦИТЕ 2 млрд. В ЗЕЛЕНО....
Та и нашия Горанчо с обещанията!!!!!!!
27 Февруари 2015 13:10
...
27 Февруари 2015 13:12
Днешният ден ми донесе усещането, че и Първанов е част от театрото. Със специфична роля.

Впрочем, ако съм прав, ходът е гросмайсторски по замисъл. Защото неговата цел, обратно на установената практика, е да релаксира напрежението между АБВ и членовете/симпатизантите и, в резултат на вота за заема, вътре в АБВ, заменяйки го с напрежението между Първанов и групата на АБВ в НС. Така Първанов става говорител и отново изразител на гнева и възмущението на членовете и симпатизантите от вопиющата политическа непоследователност на АБВ. Което му запазва ... лидерството. Хитро. И ако мине, заслужава адмирации.
27 Февруари 2015 13:21
Георги Първанов трябва да бъде подкрепян последователно в усилията му да отцепва електорат от БСП.
Затова, моралният облик на Първанов пред симпатизантите на БСП трябва да остане чист.
27 Февруари 2015 13:22
...
27 Февруари 2015 14:35
Аз па си мисля, че Първанов просто се изнизва от "потъващия кораб". Целият спектакъл с ратификацията на въпросния договор беше "показнò" от Доган на Борисов, че няма да му позволи да се изсули от обещанията си, дадени "на кафе", в замяна на свалянето на Кабинета "Орешарски". Затова АБВ-то каза че няма да подкрепи и докато Баце не разбра, че без ДПС няма да стане и не "клекна", Доган го държà "на съединител" с ПФ. След "клякането" пък трябваше да се създаде впечатление, че и без ДПС ратификацията щеше да мине и да се съхрани имиджа на Баце като ДПСобòрец, се наложи единият от двата пудела да бъде жертван като ренегат в очите на електората си. Кукловодът реши, че му е по-малко нужна алтернатива на БСП, отколкото алтернатива на Атака. Те затова АБВ-то си направи "харакири насред площада", а ПФ "запази лице" пред избирателите си.
А колкото до 16-те милиарда - ратафицирайки в аванс сумата за години напред, НС даде карт-бланш на Кабинета да си тегли траншовете тихомълком, без за всеки поотделно да иска одобрение от НС и да дава обяснения - напълно в духа на ГЕРБско-РъБските стандарти за прозрачност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД