:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,476,987
Активни 123
Страници 3,134
За един ден 1,302,066

Прокуратурата в печатницата на обречените

Държавното обвинение губи делото за бюлетините от Костинброд, но остави съмнението, че това бе разследване по политическа поръчка
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Бившият главен секретар на МС Росен Желязков бе оправдан, но няма да съди държавата.
Денят за размисъл преди парламентарните избори 11 май 2013 г. ще се запомни с истерията около бюлетините от Костинброд. Тази афера ще продължава да се използва и в бъдеще - и от противниците на ГЕРБ с цел да кажат, че изборите са били манипулирани от тази партия, но и от самите ГЕРБ, които ще обясняват, че са им "скроили шапка" и са им взели няколко процента със заблуда.

Денят 15 април вече е забравен. А той е може би дори по-важен от онзи ден за размисъл преди две години. На 15 април съдът реши, че бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който бе единствен обвиняем заради случая с бюлетините, няма вина. Това решение подлежи на обжалване и може да се промени, но така или иначе към момента е факт, и то много показателен - Желязков няма вина, а прокуратурата изгуби делото.

Може да се каже, че на съда не му беше особено трудно. Не поради факта, че трябваше да се занимава с тази история, а защото в обвинителния акт все пак никъде не бе посочено, че е готвена фалшификация на изборите. Напротив, Желязков отиде на съд за далеч по-прозаичното длъжностно престъпление. Фалшификацията на вота свърши с края на изборния ден, макар след това да бе поддържана от риалити пресконференциите на прокуратурата, по време на които се размахваха "арестувани" бюлетини, а медиите бяха призовавани да стават поемни лица при отваряне на доказателствата - с лична карта и всичко останало, както изисква НПК. Всъщност прокуратурата никога не произнесе думата "фалшификация", факт, който не бива да се пренебрегва. Но пък и не беше нужно - партиите, подпомагани от един бивш журналист и настоящ политик, го направиха, а конспиративното мислене на електората свърши останалото. За да се стигне до оправдателна присъда, която засега слага точката на едно безсмислено, но скъпо институционално усилие. 4182. 81 лв. са разноските по това дело и те остават за сметка на държавата. Без да броим ангажирания човешки ресурс, съдебните заседания и т.н.

На делото "Костинброд" не му провървя още от самото начало. Съдът върна обвинителния акт заради нарушения и прокуратурата трябваше да го допълва и доработва. Внесен бе отново, но в него липсваха основни моменти. Като например защо Желязков би извършил престъплението - неупражнен контрол върху подчинените му, занимавали се печатането на бюлетините. Този жизненоважен момент бе прикрит зад сложната формулировка -"с цел да набави облага за "Мултипринт"не е осъществил контрол върху дейността на служителите... като не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък; като не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка и като не е осигурено съхраняване в печатницата на технологичния брак (макулатура) при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите и от това е настъпила облага за "Мултипринт", изразяваща се в спестени организационни и производствени дейности".

Нито стана ясно защо Желязков би направил подобно нещо, нито какво точно са спечелили "Мултипринт". Дали бившият главен секретар не е бил "стимулиран" по друг начин да си затвори очите, дали не е бил натискан. На тези въпроси никой не потърси отговор. Не бе отговорено и на въпроса от кого е получавал съвети собственикът на печатницата и общински съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев, който уж беше признал, че е печатал бюлетини над нужното количество, а след това се бе отрекъл от думите си. Тогава Цацаров заяви, че промяната се е случила "след 3 часа и няколко телефонни разговора". "Ние знаем с кого е говорил Бончев, но тази информация е висока степен на следствена тайна", заяви той. Остана си тайна и до днес.

От сериозния напън на разследващите под съпровода на аплодисменти от БСП и ДПС, които впоследствие формираха правителство, не излезе нищо. Единствената бледа следа от намеците за фалшификация на изборите се появи в обвинителния акт под следната форма: "са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се във възникнали обществени нагласи,довели до недоверие от страна на значителна част от българските гражданикъм изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България". Обаче прокуратурата успя да подкрепи тезата си само с наличието на заловените бюлетини и един сигнал на червената депутатка Мая Манолова, която дори не бе разпитана като свидетел и не стана ясно откъде е имала тази информация. Все пак в залата бяха четени показания на Манолова, в които тя заяви, че получила анонимен сигнал за случая на флашка, която обаче била загубена от секретарка на "Позитано" 20.

Логично, делото бе обречено. Не се появи човек, който да потвърди, че Желязков умишлено не е оказал контрол върху подчинените си. Не се намери и някой да каже, че еди-коя си партия се е опитала да подмени вота на гражданите. Напротив, повечето свидетели, включително и Бончев, твърдяха, че това е обикновен брак, наречен макулатура. Трябва, разбира се, да се отбележи, че повечето от тези свидетели са служители на същата печатница. Но нали ролята на разследващите е именно в това - да намерят доказателства в подкрепа на тезата си.

Показания обаче дадоха двама експерти, които говориха предимно за качествата на самите бюлетини. Още в началото на разследването прокуратурата обяви, че са намерени над 350 хил. бюлетини, а след окончателното броене излезе, че годните за използване по време на вота са 351 075, отделно от това има 62 420 макулатура, т.е. производствен брак, нормален при печатането, и 59 292 бр. нечетливи и неизползваеми. По време на делото обаче експертите, които се представиха като юристи, председател и зам.-председател на общински избирателни комисии, заявиха, че книжата са неизползваеми, защото не са били наредени по 50 бр. в кочан, каквото е изискването по закон."Ако на мен ми ги донесат, няма да ги приема",заяви единият от експертите. Работници в "Мултипринт" пък разказаха, че "арестуваните" бюлетини изобщо не са били толкова подредени по времето на задържането им, както, когато ги показаха първо на снимка, а след това в гаража на спецсъда, където се охраняваха от маскирани полицаи. Напротив, в клетките, където се съхранявали, било "истински батак", по показанията на единия. Другият разказа как часове наред е ровил из купчината, за да извади горе-долу годни бюлетини, които да се ползват като мостри. Разследващите обаче дошли подготвени с кашони, подредили ги и ги изнесли.

"Ние сме работили със занижен процент с цел печалба. Колкото по-малко хартия изхвърлим, толкова по-добре за нас", заяви пред съда пък собственикът на печатницата Бончев. Той обясни, че още в технологичното задание към обществената поръчка е било указано, че бракът ще е 7%. В самия договор е записано, че "Мултипринт" трябва да произведе 8 343 000 бюлетини, т.е. производственият брак е над 580 хил. Нивата на производствения брак били умишлено занижени по негово разпореждане. Бончев обясни, че 2% негодна продукция са отделени за процесите по сгъване и лепене на бюлетините, други 2% са брак на машината, докато се направят нужните настройки, а 3% се губят от опаковките на хартията и рулата, върху които е навита.

Единствената добра новина за делото "Костинброд" към момента е, че Желязков няма да съди държавата. Но има още две инстанции, а прокуратурата вероятно ще обжалва. Ако окончателното решение потвърди сегашното, нищо не пречи на бившия главен секретар да си спечели обезщетение по съдебен път, както направиха много други.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Бюлетините не са били толкова добре подредени, когато разследващите са влезли в печатницата, стана ясно по време на делото.
13
2623
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
28 Април 2015 20:26
Ако някой още не е схванал, прокуратурата даде заден ход след задкулисна сделка между кукловодите.
Един господ знае с какво са се надцаквали...
28 Април 2015 21:01
Ако някой още не е схванал, съдът установи, че ГЕРБ нямат сестра - въпреки твърденията на БСП и ДПС, че тя била .....
28 Април 2015 21:17
Всъщност, посочените сочиха с пръст и викаха "К..., к..., к...!", а оневинените рекоха "Не, бе. Това е ... сестра ни".
28 Април 2015 21:27
Аман от това разследване! Какво, като са напечатани бюлетини - нали не са пуснати в урните!
29 Април 2015 00:03
Аман от това разследване! Какво, като са напечатани бюлетини - нали не са пуснати в урните!

Нарича се активно мероприятие. Информацията е подадена лично от Мая Манолова - кюстендилската Ибарури, по схемата:
Иван си купил нов мерцедес. Разследването обаче показва, че не бил Иван, а Стоян, че не било мерцедес, а москвич и не си го бил купил, а му го откраднали.
Голям майтап - дори обичайните червенушки тук не могат да кажат една дума по същество, а се ограничават с плоски остроумия. Трудно се работи без опорни точки, разбирам ги.
29 Април 2015 05:14
в обвинителния акт все пак никъде не бе посочено, че е готвена фалшификация на изборите.

Ех , цаца , цаца , такива надежди бяха ти възложени.
Не оправда доверието , другарю.
Язък за опиканите от кеф памперси . Всуе .
29 Април 2015 06:16
подпомагани от един бивш журналист и настоящ политик


Нито едното, нито другото!

Един бивш дудук и настоящ капут, като обратното също е вярно.
29 Април 2015 06:24
Какво, като са напечатани бюлетини - нали не са пуснати в урните!


Пуснати са! Бяха пренасяни в бусове, влакове, кораби и самолети с двойни и тройни дъна. Питай Мая Ма!
29 Април 2015 06:58
Имаше случаи на пренасяне в коремните кухини .
Ама не бяха засечени.
29 Април 2015 07:48
Неслучайно великият революционер от междуконтинентален мащаб ( версия Петрински ) Гого Тарабата е започнал в печатницата.
29 Април 2015 09:00
Ей, Мръвка, много лъжеш бе!
От 25 години се прави надпечат като Костинбродския (в отделни палета, надписани за съответния район), но НИКЪДЕ не се транспортира (в бусове с двойни дъна), а си ОСТАВА на склад в съответния МУЛТИПРИНТ/ДЕМАГ!

И чака, Мръвка, чака - дали при жалба за касиране КС ще разпореди повторно (т.нар. ръчно) броене на бюлетините от ЧУВАЛИТЕ на съответните секции от оспорвания район! Ако КС изиска такова броене тогава назначеният от служебния премиер НАШ областен управител (ПРИ него се съхраняват чувалите с оригиналните бюлетини, т.е. тези, пъхани в чувала в секцията в изборния ден) любезно предоставя чувалчето за да се ПОДМЕНЯТ наличните в него бюлетини, които НЯМАТ нищо общо с фиксирания в съответния секционен протокол резултат с НОВИ такива (взети от надпечата в Мултипринта/Демага), оформени така, че при броенето им да СЪОТВЕТСТВУВАТ вече на резултата от секционния протокол!!!!

ЗАТОВА се прави ваджишкия надпечат, и за НИЩО друго!!!!
29 Април 2015 09:53
ПлеСник, то хубаво това, ама като пускаш бюлетината в урната, не слагат ли печат и подпис върху нея от комисията? Или викаш и те са подписани и подпечатани предварително?
29 Април 2015 12:52
ПлеСник, то хубаво това, ама като пускаш бюлетината в урната, не слагат ли печат и подпис върху нея от комисията? Или викаш и те са подписани и подпечатани предварително?

Защо изобщо коментираш внушенията на извънземните? Това са обяснения за онези, които с патериците ходят на Бузлуджа, не за нормално интелигентни хора. Щяло да има ръчно преброяване и тогава от 50:50 изведнъж резултатът шял да стане 100:0. При това ще броят, естествено, само активисти на ГЕРБ, а представители на други партии няма да бъдат допускани. Ще ги помолят да излязат навън и като се върнат, ще намерят един куп бюлетини на масата.
Препоръчвам на Плесника една по-голяма доза халоперидол и другият път, като получава инструкции, да задава въпроси на Дъбов - например - а няма ли колегите по форум да ни помислят за идиоти, като чуят това обяснение?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД