:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 498
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

ДПС ще подкрепя реформите само ако се промени формулата на управлението

Изключително контрапродуктивно е за двустранните ни отношения с Турция, ако България се ангажира в историческия спор за арменския геноцид, казва депутатът от ДПС Четин Казак
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Четин Казак
Четин Казак е роден на 29 юли 1972 г. в Търговище. По професия е юрист. Завършил е право в Сорбоната. Владее турски, френски, английски и руски език. Депутат от ДПС - от 39-ото до 43-тото НС включително. Секретар на ПГ на ДПС. Зам.-председател на правната комисия на НС, член на комисията по външна политика.



- Г-н Казак, ще подкрепи ли ДПС предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията, свързани със съдебната реформа?

- Все още не сме се запознали със самия проект, очакваме да го видим, представен в надлежна форма. Както обявихме и при откриването на парламентарната сесия, ДПС винаги е подкрепяло всички усилия за решаването на проблемите в съдебната система, които съществуват отдавна и заради които България заедно с Румъния беше подложена на специфичния механизъм за проверка и сътрудничество от страна на ЕК след приемането й за член на ЕС. Но ние поставяме много важни условия. Първото много важно условие е, че ние не можем да станем безпрекословен поддръжник на идеи и реформи, които ще укрепят правителство, което зависи от подкрепата на една националпопулистка и ксенофобска политическа сила, каквато е Патриотичният фронт. Така че за нас формулата на управлението категорично трябва да се промени, ако искат да разчитат на подкрепата на ДПС за каквото и да е. Защото не може, от една страна, ти да искаш подкрепа, а от друга - да искаш да изчегърташ, да изтриеш, да изличиш ДПС не само от властта, но и от политическия и обществения живот на страната. Това е нашето условие sine qua non.

- Да разбирам ли, че подкрепата ви за всички бъдещи важни реформи на това правителство минава през раздялата на ГЕРБ с ПФ?

- За нас тази формула е изначално неприемлива. Ние още от първия ден на това правителство изразихме нашата категорична позиция, че правителство, подкрепяно от националисти и ксенофоби, не съответства на европейската ориентация на България. Такова правителство не може да проправи пътя на България към още по-тясна и пълноценна интеграция в евроатлантическите структури, а напротив. Тази формула отдалечава страната ни от нейната евроатлантическа принадлежност и същност. На тази база ние не можем да спомагаме за укрепването на такова правителство.

- А дали правителството може да си позволи прегръдка с ДПС?

- Вижте, ДПС не иска да се прегръща с никого. ДПС е партия, доказала през всичките тези години, че следва неотклонно принципите на защита на демократичните устои на страната, на основните права и свободи на човека за превръщането на България в една европейска и евроатлантическа държава. Затова всеки път когато ДПС е участвало в управлението, България е вървяла напред и е ставала по-европейска. И обратното. Когато ДПС не участва в управлението, ставаме свидетели на поява и разпространение на популистки, ксенофобски и националистически партии и идеи.

- Защо атакувате само ПФ? Реформаторският блок е не по-малко агресивен в отношението си към ДПС.

- Реформаторският блок реално е архитектът на това порочно заченато управление, тъй като те поставиха изричното условие при сформирането на кабинета за участието и на ПФ във формулата на четирипартийното управление. Така че РБ също носи немалка вина. Със съжаление наблюдаваме една тенденция за превръщане на остатъците от традиционната десница в популистка политическа сила.

- Но сякаш с тях сте по-склонни да се погодите?

- Ние не държим да се погаждаме с когото и да било. Ние държим България да не се отклонява от своята евроатлантическа ориентация. Да не се допусне отстъпление от завоюваните позиции по отношение на спазването на основните човешки права и свободи, съблюдаването на основните международноправни документи в областта на правата на човека и ако това се случи, ние ще бъдем доволни, независимо дали ще е с участието на РБ или ГЕРБ.

- Струва ми се, че управляващите вече ви дадоха един недвусмислен знак за сближаване, като отхвърлиха предложенията на ПФ за криминализиране на употребата на майчиния език в предизборната агитация. И вие ли така го възприемате - като протегната ръка?

- Лично аз със задоволство констатирах, че тези мракобеснически предложения на ПФ, залегнали в законопроекта за промени на Наказателния кодекс, бяха отхвърлени от всички останали политически сили, както от БСП, така и от РБ и ГЕРБ. Възприемам го като проява на здрав разум, на трезва преценка за чудовищния характер на едно такова предложение. Това е пътят за възстановяване на доверието, за подобряване на нашето възприятие за днешното управление. Защото знаете, че специално премахването на забраната за използване на майчиния език по време на предизборната кампания е една от основните препоръки на ОССЕ и на ПАСЕ.

- Защо ви е толкова важно да агитирате на майчин език по време на кампании, след като твърдите, че не сте етническа партия? Предполага се, че ако говорите на официалния български език, посланията ви ще стигнат до повече хора.

- Използването на майчиния език, първо, е въпрос на съкровено право. Знаете, че по принцип нашите предизборни кампании се водят на официалния български език. Ние не бихме искали да се забранява отделни изречения от нашите предизборни послания да бъдат отправяни и на майчиния език, за да стигнат до съответната аудитория, която би могла да ги възприеме. Това не означава, че ДПС е етническа партия. Напротив, виждате, че ДПС е представена в цялата страна, но знаете също, че една немалка част от нашия традиционен електорат има за майчин език турския. И затова бихме желали в съответствие с нормите на международното и европейското право да не се забранява по време на предизборната кампания да отправяме част от нашите послания и на майчин език.

- Научихте ли вече как е "Гласувайте за ДПС" на цигански?

- Все още не. Но ако бъда изправен пред аудитория, на която циганският език е майчин, бих се радвал да мога да се обърна към тях на майчиния им език.

- По отношение на съдебната реформа изглеждате като хора, които чакат да се изпълнят определен набор техни условия, за да я подкрепят. Какво ви притеснява в предлаганите промени? Съзирате ли някакви скрити цели зад парадните приказки за върховенство на закона и справедливо правосъдие?

- Ние държим тъкмо на това - да не се използва върховенството на закона като параван за прокарване на други, непризнати публично цели. Ако целта на съдебната реформа е да се подменят определени кадри, сегашният състав на ВСС и да се сложат "наши" хора, значи нищо не правим. Чакаме да чуем сериозни аргументи - обективни и обосновани, за това, че предлаганите промени наистина ще доведат до подобряване на правосъдието, до ускоряване на съдебните процеси, до получаване на бързи и ефективни наказания за извършителите на престъпления, до решаване на проблемите с корупцията в съдебната система. А не само промените да служат за отчет пред Брюксел, че ето, видите ли, ние променихме конституцията или този и онзи закон. Ние толкова пъти вече променяхме и законодателството, и конституцията, и то в частта за съдебната система, че явно вече е настъпил моментът, в който освен това ние трябва да докажем, че действително се предприемат стъпки за реално подобрение на правораздаването. А това може да стане само ако се сложи край на опитите на управляващите да яхнат съдебната власт чрез подобни завоалирани методи.

- Доколкото разбирам във вида, в който ви се предлага, реформата не ви удовлетворява?

- Ако се ограничи само до разделянето на ВСС, това не само че няма да реши никой от проблемите в съдебната система, а даже може да ги задълбочи. Изчакваме и реакцията на професионалните гилдии, за да видим какви са техните възприятия за предлаганите промени, защото те ще са най-засегнати. Водещи фигури вече изразиха резерви.

- Защо според вас Турция така упорито отказва да признае геноцида над арменците? Какви са причините за тази съпротива извън съображенията, че ще й бъде сложено клеймото на исторически "злодей"?

- Последното нещо, което бих желал, е да говоря от името на друга държава. По принцип такъв въпрос не би трябвало да ми бъде отправян. Но нашата позиция като политическа сила е, че историята трябва да бъде оставена на историците. С историческите спорове трябва да се занимават академичните среди. Историята не бива да става повод за съвременни политически противопоставяния. От тази гледна точка за нас е изключително контрапродуктивно България специално, която е непосредствен съсед на Турция, да се ангажира в този исторически дебат, който за съжаление се политизира, и от който нищо добро няма да произлезе, особено за нашите двустранни отношения.

- И като заговорихме за чужди държави, има ли промяна в отношението на САЩ към ДПС, откакто следват новата си външнополитическа стратегия за сближаване с умерените мюсюлмански общности в Европа и Близкия изток?

- Да. Но това е пътят. Усилията за разбирателство, за утвърждаване на толерантност, за взаимно опознаване на същността на религиите и културите е единственият път, който ще доведе до постигане на трайно разбирателство във все по-мултикултурните общества на съвременна Европа. Именно робуването на предразсъдъци от миналото създава благоприятна почва за избуяване на радикални течения и идеологии, които нямат нищо общо със същността на тези основни монотеистични религии, каквито са християнството и ислямът.

- Има ли отношение тази промяна към вашето поведение да подкрепяте някои от най-важните вътрешнополитически решения на управляващите?

- Последователната позиция на ДПС за отстояване на евроатлантическата ориентация на страната не може да не се отчита и забелязва от страна както на САЩ, така и на другите страни, членки на ЕС и НАТО. Тази наша позиция няма за цел потупване по рамото от този или онзи отвън, а тя е съкровена, осъзната и принципна.

- И не очаквате да бъде осребрена?

- По никакъв начин.

- Към днешна дата не съжалявате ли, че свалихте правителството на Орешарски?

- Кабинетът "Орешарски" за съжаление нямаше шансове да продължи. Знаете, положението беше станало крайно критично. Затова израз на национално отговорна позиция от наша страна беше, вместо със зъби и нокти да се мъчим да запазим статуквото, да отворим нов хоризонт за развитието на държавата.

- Но положението беше станало критично до голяма степен и заради ДПС?

- Не бих казал. Факторите, които ускориха края на това правителството, са много. Те са и вътрешни, но най-вече външни.
9
4265
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
28 Април 2015 21:18
Казионно тролене в овертайм ...
28 Април 2015 21:25
От ДПС са много нагли - да си гледат там "Възродителния процес" - те са представители на турското малцинство в България и не трябва да имат нищо общо с политиките на Турция... Ако стане проводник на интересите на Турция в България - ДПС трябва да бъде забранено!
28 Април 2015 21:28
формулата на управлението
А тя е?
29 Април 2015 04:17

..."- Вижте, ДПС не иска да се прегръща с никого."....

Айде сега. Съсела сигурно още има вкус на овчо в устата от страстното преплитане на езици с бай Лютфи отпреди няма и една година.
29 Април 2015 06:39
Правя една асоциация с един турски сериал и оставам с впечатлението че ДПС е клан а Доган и Местан са аги.
По традиция те решават каво ще става България..... |
Интересно защо българската държава още търпи средновековни формирования да се мотаят в съвременния свят.
България суверенна държава ли е или вилает на Турция?
29 Април 2015 10:13
Арогантен тюфлек.
А и Сорбоната отдавна не е толкова престижен университет, както по времето на дядовците ни.
Езиците ги владее, колкото да си изкара боя у некоя кръчма. Лични впечатления.
29 Април 2015 12:56
Що ли се сещам за Лафонтен?
29 Април 2015 13:01
Изключително контрапродуктивно е за двустранните ни отношения с Турция, ако България се ангажира в историческия спор за арменския геноцид, казва депутатът от ДПС Четин Казак


Нагло турско мекере.
29 Април 2015 22:09
Ето този трябва да стане лидер на ДПС а не Лютви Местан.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД