:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 129
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вдига се прагът за помощи за отопление

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Кампанията по подаването на декларациите за помощите за следващия отоплителен сезон започва през юли и е до октомври.
Социалното министерство ще увеличи максималния праг за получаване на енергийните помощи през предстоящия зимен сезон. Най-високата пенсия, с която ще може да се получи тази помощ, става 265 лв. и 60 ст., тоест с около 5 лв. повече отсега. Това е традиционна практика - заради индексацията на пенсиите от 1 юли и увеличаване на размера на социалната пенсия министерството променя и коефициента, по който се смята достъпът, за да не изпаднат пенсионерите от помощта. От средата на годината пенсиите ще се увеличат с 1.9% по швейцарското правило. Социалната пенсия за старост се увеличава от 113 лв. на 115 лв. и 15 ст.

За изминалия отоплителен сезон хората с ниски доходи получаваха по 72 лв. и 20 ст. месечно за пет месеца - от ноември до март, или общо 361 лв. за целия сезон.

"Едно от условията за достъп до целева енергийна помощ е доходът, като доходът за достъп е значително по-висок в сравнение с условието за месечно социално подпомагане. Той варира между 108.60 лв. и 202.20 лв., като най-висок доход се допуска за най-рисковите групи - възрастните хора над 75 години, които живеят сами; лицата с трайно намалена работоспособност и самотните родители с деца до 18-годишна възраст. А това са и най-силно засегнатите и уязвими рискови групи", обясниха от социалното министерство пред "Сега". Условието е средномесечният доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на декларацията да бъде в границата на диференцирания минимален доход, за да се включи лицето или семейството в програмата. За отоплителния сезон на 2014/2015 г. броят на получилите целеви помощи беше близо 255 хил. Това е с около 4 хил. повече спрямо предишния отоплителен сезон.



ДОБАВКИ

Размерът на целевата помощ за отоплителен сезон 2014/2015 г. първоначално бе 65.72 лв., но след увеличение на цената на тока се увеличи и базата, на която се определя месечният размер на целевата помощ за отопление от 280 на 385 квтч електроенергия. Така целевата помощ бе увеличена до 72.20 лв. Сега отново се предлага увеличение на тока със средно 2%, което означава, че най-вероятно социалното министерство ще изчака да се приеме окончателно новата цена на тока, за да се измени отново и базата и да се увеличи размерът.
4216
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД