:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 474
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът оправда забавянето на реформите с местните избори

Според Бойко Борисов в края на 2015 г. усвояването на еврофондовете ще мине 92-93%
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов оценява ръста на икономиката с 2% "бяла лястовичка". Според него инвеститорите започнали да се връщат у нас, заводи се откривали в Бургас, Провадия, Девня, безработицата падала.
Реформите в ключови сектори се бавят заради наближаващите наесен местни избори. Това призна премиерът Бойко Борисов през уикенда. "Ако местните избори бяха догодина, а президентските по-догодина, реформите щяха да се осъществят по-бързо", обясни той пред "Фокус".

По думите му кметският вот идва "малко лошо" точно този октомври. Ако изборите били през 2016 г., щяло да е по-добре, защото "малко или много всички от партиите си искат своята идентичност, включително и ГЕРБ". Така трудно се набирали мнозинства за по-кардинални решения. Борисов дава пример с реформата в службите - "25 г. военно разузнаване - без закон, Национална служба за охрана - без закон. Какво ли не!". Той обаче се надява "с повече разговори" да убеди партньорите в коалицията да подкрепят идеите на ГЕРБ за конституционна реформа. Премиерът разговарял с лидера на ДСБ Радан Кънев ежедневно, с другите шефове на Реформаторския блок - Божидар Лукарски, Меглена Кунева - ежечасно, с председателя на АБВ Георги Първанов - всеки месец, редовно се срещал и с патриотите.

По отношение на пенсионната реформа Борисов обяснява, че ако не се приеме сега от НС, това ще значи, че "българите си завираме главата в пясъка като щрауса и след няколко години няма да има пенсии или целият бюджет ще отива само за пенсии и нищо друго няма да се случва в страната". По същия начин стояли нещата със здравните закони и съдебната реформа.

Проблемите с КТБ и спрените еврофондове са били сред най-важните фактори, подтикнали го да направи правителство, което Бойко Борисов оценява като правилно. Въпреки кризата в банковата сфера държавата е изплатила 3.7 млрд. лв. на над 100 хил. вложители, като в момента е привлечена втората "най-репутационна" фирма да разследва фалита на КТБ, отчита премиерът. Хората обаче можели да бъдат спокойни едва след като съдът реши от коя дата е фактически фалитът на банката. По отношение на еврофондовете Борисов благодари на ЕК, че отново бързо ни е пуснала всички програми и кабинетът е разплатил близо 6-7 милиарда по селски райони, зърнопроизводители, животновъди, тютюнопроизводители, инфраструктура, общини и др. По негови данни до края на годината ще усвоим поне 92-93% от евросредствата.

Борисов оценява ръста на икономиката с 2% като "бяла лястовичка". Според него инвеститорите започнали да се връщат у нас, заводи се откривали в Бургас, Провадия, Девня, безработицата падала. Увеличените приходи в хазната от над 2.125 млрд. лв. дошли от борбата с корупцията и контрабандата.

---------НАШИ И ВАШИ

"Въобще не ги делим", отговаря Борисов на въпрос ще помага ли на кметове и от други партии. "Ето, на Враца дадохме сега пари да си направят каквото кметът искал. На Кърджали, на Момчилград дадохме пари, за няколко села, където нямат вода, не тоалетни, не канализация, вода на чешмите нямат. Дадохме им и 8.1 милиона. Изобщо не сме ги делили на "наши" и "ваши". Мисля, че няма кмет, който да е дошъл и да сме го върнали, да не сме му свършили работа", уверява премиерът.
2
1412
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
08 Юни 2015 11:36
"Ако местните избори бяха догодина, а президентските по-догодина, реформите щяха да се осъществят по-бързо"

Ако изборите били през 2016 г., щяло да е по-добре, защото "малко или много всички от партиите си искат своята идентичност


Ако баба ми беше мъжка.....
08 Юни 2015 15:54
По най-последни данни в края на годината Той ще е усвоил 103.7%... Нема лабаво!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД