:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 596
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Търсачите на безработни ще се задействат в средата на 2015 г.

Търсачите на безработни младежи, които ще ги убеждават да си потърсят занимание, ще започнат да работят реално чак от средата на годината. В тазгодишния национален план за заетостта социалното министерство планира да назначи 100 души до 29 г., които са без препитание. Те ще бъдат издирвани из паркове, кафенета, кина и молове, но и "читалища и библиотеки", за да бъдат насърчени да се регистрират в бюрата по труда или да започнат сами да търсят работа. Освен това безработните ще бъдат съветвани, ще получат помощ при писането на автобиографиите, ще ги бъдат запознавани "с различни техники за търсене на работа, избор на подходящо обучение". Ако пък младежите са прекъснали образованието си, ще бъдат убеждавани да се върнат в учебните стаи.

Първоначално в 35 общини ще бъдат назначени медиатори. Министерството е отправило покани до 90 общини, но откликнали 55. Избрани са районите с най-много неактивни младежи. Затова в София, Варна и Пловдив ще бъдат назначени по повече от един медиатор. Икономически неактивните българи (лицата извън работната сила) над 15 г. са близо 2.8 млн. души. Най-много са тези хора в Югозападния район (над 753 хил.), а най-малко - в Североизточния (над 347 хил.). От всички неактивни българи над 256 хил. искат да работят. Голямата част от тях обаче (179 хил.) са обезкуражени, тоест не търсят препитание, защото не вярват, че ще си намерят.

За самите медиатори изискванията са да са до 29 г., с висше образование в областта на социалните, педагогическите, хуманитарните, стопанските и правните науки. Подборът на младежите се прави в бюрото по труда измежду регистрираните там, отговарящи на изискванията. А конкретният младеж ще бъде избран от всяка общинска администрация измежду подбраните млади безработни от Агенцията по заетостта. Търсачите ще бъдат обучени за професията сътрудник социални дейности.

Младежите ще получават 450 лв. Целта е да се осигури заетост на 121 младежи в бюрата по труда. Още 100 ромски медиатори и психолози ще бъдат назначени по тази програма. Разходите са близо 1.3 млн. лв.
5
1191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
07 Юни 2015 20:43
Те това е клатене на дърветата вместо вятъра...
Но струва пари...
------------------------
Сайтът на Генек
07 Юни 2015 20:59
но и "читалища и библиотеки"
Смяяяяях
07 Юни 2015 21:36
Целта е да се осигури заетост на 121 младежи в бюрата по труда. Още 100 ромски медиатори и психолози ще бъдат назначени по тази програма.


Не е смешно, комар.

Това ще даде правото на цигани до 29 годишна възраст да тормозят законно българи до същата.
07 Юни 2015 22:24
...ще започнат да работят реално чак от средата на годината.


Че тя, средата на годината е след 20-25 дена! Кво дремят?
08 Юни 2015 14:26
Най-много да си изкарат по някой пердах като почнат да закачат "горките обезкуражени" дето тате носи-мама меси, а те търсят себе си по кафенета и градинки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД