:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 46
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВнР чака до август еврореакция срещу антибългарски данък

Даниел Митов
Чак през август Европейската комисия ще излезе със становище по извънредния гръцки данък върху всички трансакции от гръцки към български фирми. Това се разбира от отговор на външния министър Даниел Митов на писмено питане на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Става въпрос за превантивно облагане с 26% на сделките между гръцки фирми и компании от страни с по-благоприятен данъчен режим като нашата по презумпцията, че могат да са фиктивни. Според някои изчисления с прилагането на мярката стокообменът между двете държави ще намалее с 20%.

Българската позиция е, че така се нарушават основни принципи в договора за функциониране на ЕС - за свободно движение на стоки и капитали, за свобода на установяване, за правна сигурност и недискриминация. София обаче се забави с реакцията - общественото обсъждане по проекторешението приключва на 7 май, а нашата страна подава жалба до ЕК за предполагаемо нарушение на договора за функциониране на ЕС чак на 14 май. Писмото ни е регистрирано на 18 май, с което се задейства тримесечен срок (до август), който трябва да приключи със становище от ЕК. Днес е последният ден, в който Гърция трябва да представи позицията си по казуса. А на 22 юни ще има изслушване на становищата на двете страни в Брюксел.

Неблагоприятна за нас се оказва позицията на друга засегната от данъка страна - Кипър. Никозия не смята отмяната му за реалистична и дори счита, че проекторешението на гръцкото МФ ще даде възможност на бизнеса да продължи да работи. Затова и кипърците не смятат да реагират.
1101
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД