:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 497
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Инцидентът на военния полигон край Анево възбуди редица въпроси

Военният министър Николай Ненчев поиска законови промени заради зачестилите взривове
СНИМКА: БГНЕС
Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство, за да разследва причините за инцидента на полигона край Анево.
Въпросите около взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в събота, при който загина американски гражданин, а други трима бяха ранени, остават. Все още няма яснота за причината, довела до инцидента, но по предварителни данни няма умисъл. От думите на военния министър Николай Ненчев се разбира, че не се касае за обучение, а за тест за изпробване на "някакви боеприпаси", но той не е наясно какви. Не се разбира и защо не са спазени правилата за безопасност. Ненчев настоя за законова промяна, след като толкова често се случват инциденти при работа с оръжия и муниции. Министърът призна пред БНР, че не познава фирмата, която е правила изпитания на оръжие на полигона край Анево. Фирмата е "Алгънс" ЕООД и е българска, наела полигона и най-вероятно е организирала изпитанието на боеприпасите, което пък поставя въпроса какво са правили там американски гражданин (убитият), канадец и още един американец, които са в болница заради редица наранявания и лекарите се борят за живота им.

Шефът на МО напомни, че преди три месеца е издал заповед, с която задължил абсолютно всички хора на подчинение на министерството да преминат допълнителен курс за работа с взривни вещества и материали в складовете. "Свършиха си работата хората. Над 280 човека, доколкото си спомням, сме обучили. По време на заседание на Министерския съвет предложих такъв тип обучение, тъй като имаме възможно най-добрите специалисти във военното училище в Шумен, такова обучение да преминат всички онези, включително и частни фирми, които се занимават и работят с взривни материали", посочи Ненчев.

Преди него експертът в МО подп. Борислав Генов обяви пред bTV, че държавата трябва да вземе мерки, въпреки че става въпрос за частна фирма. Той уточни, че при такъв тип дейности най-важно е обучението, но не изключва вероятността боеприпасите да не са били годни. Подполковникът не е сигурен, но смята, че няма механизъм, който да задължи частните фирми да преосвидетелстват боеприпасите. Според него, ако е ставало въпрос за изпитване на оръжието, а не за обучение, не е нормално да се стреля с ръка.

Антитерористът полк. Иван Бояджиев също се фокусира във въпросите без отговор - кой издава лиценз на частните фирми, които се занимават с боеприпаси; къде ще се продава оръжието, ако е ставало въпрос за продажба, и пр. "Знаете къде най-много се използват гранатомети и автомати "Калашников" - за локални войни. И най-накрая трябва да има наказани", бе категоричен той.

-------ИНЦИДЕНТЪТ

Взривът стана около 11.30 ч. в събота при стрелба с гранатомет на полигона в с. Анево. Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство, за да разследва причините за инцидента. Загиналият американец е заредил граната в гранатомета. Но според окръжния прокурор Румен Попов боеприпасите не са били собственост на ВМЗ-Сопот, но са се съхранявали в сопотската оръжейница.

 Николай Ненчев
8
2117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
07 Юни 2015 19:56
Бойко, крайно време е да пратиш аграрника да пасе овце - иначе ти ще му береш гайлето.
07 Юни 2015 22:09
по предварителни данни няма умисъл
Още като се каза "частна американска фирма", стана ясно, че няма мисъл. Въпросът е за търговията - накъде е щяло да се изнасят стари боеприпаси, произведени за армията на СССР. Също знаем, че не се купува взривна мощност, а "маркова" за създаване на автентичност.
07 Юни 2015 22:11


07 Юни 2015 22:14
Божо Трика и земеделеца Ненчев още ли са министри
07 Юни 2015 22:16
При военните и в бизнеса човешките жертви нямат значение...
Или са плюс.
Такъв им е манталитета.
08 Юни 2015 08:26
http://i.imgur.com/elwHBpi.jpg
08 Юни 2015 17:47
Значи голяма суша има в новините, щом раздърпаха тази "новина" до невиждани размери.
И основния катализаторе , че има пострадали американски и канадски граждани.
Щото в САЩ и Канада никога не стават инциденти с оръжия по полигоните. Ама-ма-мам изобщо не се случват там таквизи лоши неща !
08 Юни 2015 18:03
Има някаква магия с нашият "военнопромишлен комплекс"...както му казвахме по времето на КИНТЕКС. Понеже всичките форми на хибридната война имат две страни...ще излезе че и Челопечене, и Петолъчката, и Иганово...са някакви форми на тази война. Едните купуват "маркови компромати"...Другите развалят сделките....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД