:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,897,256
Активни 112
Страници 14,542
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

НЕК трябва да фалира

С всички промени, които се правят в момента, и богатият, и бедният плащат еднакво за тока. Никакъв стимул няма, казва бизнесменът Красимир Дачев
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Красимир Дачев
Красимир Дачев е роден на 22 февруари 1950 г. в Свищов. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". Професионалната му кариера стартира през 1977 г., когато създава група "Технология на металите". В момента е собственик на "Свилоза" АД и на холдинга "Технология на металите "Акад. Ангел Балевски", в който влизат "Алуком" - Плевен, "Осъм" - Ловеч, "Центромет" - Враца, и други предприятия.- Г-н Дачев, в последните дни бизнесът обяви серия от протести заради плановете на КЕВР да увеличи цените на тока за фирмите. Задава се облекчение, но само за най-големите потребители. Какво ще стане, ако все пак се стигне до скок за голяма част от индустрията?

- Цялата система е в крещящо противоречие с пазарната логика. Там, където пазарът е изместен от политиката, веднага започват сътресения и игри. Трябва да помислим за това какво ни доведе дотук. Първо - това е задължението на НЕК да изкупува задължително цялата енергия от зелените и заводските централи, от американските тецове и др. Всъщност така се оказва, че НЕК продава евтино електроенергията, но после купува същата тази енергия скъпо. Това е само единият проблем. На свободния пазар има сериозна нелоялна конкуренция. Електроцентралите, които са собственост на БЕХ, продават на частни фирми тока, а после го купуват от тях също на по-високи цени. В това няма никаква логика, а се облагодетелстват около 20 човека в България.

Истината е, че държавата няма сили и инструменти, с които да промени този модел. Управляващите ни занимават със следствията - цената на тока да се вдигне, за да се покрие дефицитът в НЕК. В един момент обаче се оказва, че НЕК и БЕХ са над държавата и тя не може да им повлияе. Вижте какво се случва с таксата за фирмите "задължение към обществото". Тя се мени постоянно, без да има някаква логика за това. Тя е като една финтифлюшка. Това е все едно да имаш плешива глава, а те да мислят каква корделка да ти сложат - по-голяма или по-малка. А проблемът е, че нямаш коса. Веднъж ВЕИ-тата са виновни, но никой не търси отговорните за тези обидни договори. Друг път виновни са когенерациите и топлофикациите, но никой не ги затваря, защото са ниско ефективни. Никой не решава и проблема с кръстосаното субсидиране, което продължава и в момента. А понякога виновни са американските централи "Марица-изток" 1 и 3. Никой обаче не сяда реално да предоговори техните цени.

- Какво предлагате в такъв случай?

- Ръководството на НЕК трябва да обяви компанията в несъстоятелност и трябва да предложи програма за преструктуриране. Това би бил най-ефективният начин за решаването на проблемите. Синдикът, който ще влезе после в дружеството, има много повече права дори от министър-председателя. Той може да обезсилва договори със задна дата, когато те не са изгодни. Ако БЕХ и НЕК бяха мои, аз щях да действам добросъвестно точно по този начин. С това за по-малко от две години разходите на двете дружества ще намалеят поне с 20 милиарда лева. Това е начинът - да се предоговорят всички тези контракти, които сега са абсолютно неизгодни за България.

- Но предоговоряне може да има само при желание и от двете страни, нали?

- Алтернативата е да фалират. Ако НЕК е в несъстоятелност, с какво ще се обезпечат? Държавата вече ще е основният кредитор.

- Но ще завалят дела...

- Дори и да има дела, това е решението. При фалит на НЕК ще се разпределят 500 милиона лева вместо милиардите и започваме наново. Така всеки ще има интерес да предоговори условията си, вместо да умре на пазара. И аз ако съм собственик на такава централа, ще предпочета да намаля малко печалбите си, но да се задържа.

- Как един такъв сценарий ще се отрази на обикновения битов потребител?

- Няма да се отрази. Вземете например проекта "Белене". Той трябва да се продаде и всяко закъснение носи щети. Допреди половин година "Белене" беше единствената разрешена площадка, сертифицирана в ЕС за нова атомна централа. Продавайки я за 1.5 милиарда евро, НЕК ще може да излезе на чисто и няма да има задължения.

- Но затова е нужен инвеститор, какъвто към момента няма...

- Как да дойде сериозен инвеститор, когато държавата казва: "Искаме да имаме 51%, а инвеститорът, който ще покрие всичко, ще има само 49% от акциите". Е, кой е този сериозен инвеститор, който ще дойде и ще направи това? "Белене" трябва да се продаде от държавата публично и прозрачно. Разрешението за строеж е нейно, лицензиите - също, таксите за пренос - и те. А като започне работа, тогава естествено ще отпаднат тези псевдокогенерации. Централата ще бъде сериозен играч на пазара и ще удари цените в земята. Те моментално ще паднат, ако се определят от пазара. Ако ли не, ще продължаваме да си играем на войници. Енергийният регулатор трябва да се занимава с това колко пари да дава на социално слабите като енергийни помощи, останалото трябва да бъде свободен пазар.

- Когенерациите обаче непрекъснато получаваха отсрочки за модернизацията...

- Те и сега продължават да имат отсрочки. Никой няма сероочистки. А в същото време аз произвеждам енергия от биологичен отпадък, който не замърсява, и пет години търся връзки, за да получа лиценз. А тези, които замърсяват, си работят с пълна пара и дори получават пари за разполагаемост, т.е. плаща им се, когато не работят. Това е някакъв абсурд. Надявам се новото ръководство да започне да работи добре. Вярвам в новото ръководство на КЕВР, защото Иван Иванов е много честен човек.

- Но може да бъде подведен, нали?

- Да, съгласен съм, има натиск от много страни. Надявам се, че търпимостта у хората се изчерпва. Вече и най-малкото нещо изкарва хората на улицата. В момента с всички промени, които се правят, и богатият, и бедният плащат еднакво за тока. Никакъв стимул няма. С промяната в таксата "задължение към обществото" 20-25 фирми ще плащат по-малко, а 250 000 фирми ще започнат да плащат по-скъп ток.Това пак е дъвка, защото тези фирми ще калкулират това в цените на стоките и услугите и всичко отново ще се върне при хората, които ще платят. Те от своя страна ще спрат да купуват и така полека-лека ще изчезнат отделни клонове от индустрията. Аз като представител на фирма, ако получа увеличение на цената на тока от НЕК, няма да я плащам от джоба си, а ще я търся от потребителя. Така ще бъде, докато си играем на политика, а не на икономика. Голяма част от индустриите изчезнаха от пейзажа. Първо започна нелегалният внос от Турция на текстил и платове, изчезна текстилната промишленост. България беше пълна със заводи за консерви например, но след нелегалния внос на плодове и зеленчуци и спиране на местното производство вече и тях ги няма.

- В Румъния например намалиха ДДС за храните. Но това решение ли е?

- В България системата е проста и ефективна - въвеждането на плоския данък решително повдигна събираемостта. Погледнете Гърция - там ДДС-то е по-високо, но има много изключения. Благодарение на тях един гръцки адвокат прави такива гимнастики, че те плащат много по-малко данъци. Затова решението на тяхното министерство да налага допълнителен данък от 26% за внос беше много смешно. На практика почти няма някой, който да плаща 26%, защото някой е в зона с облекчен режим, другият също е намерил някакво подобно решение. Колкото до България - сигурен съм, че всички промени, свързани с данъчната система, само ще влошат събираемостта.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Красимир Дачев
17
4590
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
16 Юни 2015 20:34
и богатият, и бедният плащат еднакво за тока


Проблемът не е еднаквата цена на тока, а че има бедни! Крадци и мошеници! Плащайте нормални заплати, бе! Създавайте производство, бе! Ама нямате акъл и работливост за това. Само едни големи усти!
16 Юни 2015 21:22
Не знам кой точно - ама някой е крайно време да фалира.

Не може за всяка издънка солидарно да плащаме всички1

/1977 г. Евала! /
16 Юни 2015 21:37
Не може за всяка издънка солидарно да плащаме всички


Да не би да искаш да кажеш, че елитът ни трябва да плаща за издънките си?
16 Юни 2015 21:50

Ми да.
Ако остане така - те имат интерес още повече да овъртолят нещата, да си заметат следите...

Щото като не си платят финансово в един момент започват разни Марии-Антоанети и тем подобни.
16 Юни 2015 22:16
Правя скромна прогноза: и капитализЪма у нас ще свърши като социализЪма - с режим на тока...

16 Юни 2015 22:29
17 Юни 2015 00:58
Хубаво е, че посчнаха смислените решения да се дискутират и по медиите
Без обществен доставчик в телекомуникациите, сега даже не знам колко е цената на един градски разговор! И дали в него не са включени печалбите на двете американски цифрови централи в Гълъбово, или на хилядите, субсидирани да ползват уоки-токи, щото батерията му е сменяема.
Дай им финансов сифон /НЕК/ на властта, и с него ще излеят милиарди върху наши фирми.
17 Юни 2015 01:02
Красимир Дачев
17 Юни 2015 01:37
Без обществен доставчик в телекомуникациите, сега даже не знам колко е цената на един градски разговор
Да пренасяш информация не е като да добиваш и пренасяш енергия.

Има маааалка разлика и ще я усетиш по цената на "киловата".

17 Юни 2015 06:19
Мдаа,Хане
Освен,че ще сме без ток,на всичкото отгоре няма да има и газ.И манджа няма.Но има евроатлантически здаравей живот,здаравей живот.ДВЕПМ
17 Юни 2015 06:55
Дачев е един от крадците на прехода. По-далече от такива хора.
17 Юни 2015 07:06
Han
16 Юни 2015 22:16

Правя скромна прогноза: и капитализЪма у нас ще свърши като социализЪма - с режим на тока...Погрешна прогноза. КапитализЪма у нас ще свърши ,защото ток и много други работи ще има много, но за малцина.
17 Юни 2015 12:23
НЕК трябва да фалира
А вие да влезете в затвора.
17 Юни 2015 14:10
С всички промени, които се правят в момента, и богатият, и бедният плащат еднакво за тока. Никакъв стимул няма, казва бизнесменът Красимир Дачев

Я чеки сега, тоя да не иска да каже, че за да има стимул, бедният трябва да плаща повече от богатия?
17 Юни 2015 16:43
НЕК трябва да фалира
Остана и да поиска да се разпродадат далекопроводите на парче и после да отидат за скрап. Тогава ще настане такъв живот..
20 Юни 2015 04:20
Това е схемата на олигархията. Нали първо фалираха държавните фирми и банките? Сега хем печелят/ продават ток, вместо НЕК, хем плащат по-малко от т.нар. граждани за задължения към обществото, хем някои се облажиха покрай Белене и ВЕИ, що пък да не фалират и НЕК, за да си покрият мръсотиите и задълженията?! Всичко, що продадоха и създадоха като частен сектор в енергетиката се е обесило на врата на държавата и смуче като пиявица. Т.е. за сметка на балъците. По-важното е с какво НЕК им пречи? И какво следва като се разпищолят съвсем?
20 Юни 2015 08:54
Дачев е един от крадците на прехода.

Възможно да е такъв, но това, което прочетох в интервюто, ми звучи разумно.
Не всеки, придобил бизнеса си с далавера, е некадърник.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД