:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кой има изгода от разпалването на антиромска истерия?

Големите печеливши са управляващите, ДПС и циганските барони
Галя Горанова
Многогласен хор от политици и наблюдатели припява тия дни как определени (неназовани) сили имат интерес от раздухването на антициганска истерия в страната. Намеците обаче са достатъчно неясни, за да дадат отговор на въпроса "кой". Проблем несъмнено има. Престъпността сред ромите непрекъснато нараства заедно със социалното разслоение сред малцинството, подобно на цялото ни общество. Взривоопасното напрежение спорадично избива в саморазправа и бунтове, които държавата потушава с подръчни средства. Но дълбоките причини за конфликтите си остават. И така до следващия пожар.

Последно това се случи в столичния квартал "Орландовци", преди това беше в Гърмен, Мечка, Катуница и на други места. При последните случаи обаче се забелязва един смущаващ феномен - пламне ли някъде искрата на антициганското недоволство, като под команда се явяват едни добре организирани щурмовашки групи, въоръжени с боксове, ножове и бухалки, готови да чупят ромски глави. Някой сякаш чака повод, за да налее масло в огъня.

Важно обстоятелство е, че всичко това се случва на фона на предстоящите местни избори. Те се явяват ключов фактор за анализа на ситуацията. Първо - защото за обезлюдяващите български общини ромският проблем става все по-значим и неизбежно става част от предизборната реторика. И второ - защото ромите се явяват най-големият резервоар за купен вот.



Да вземем последния случай в "Орландовци"



Не е за вярване, че заради силна музика фашизирани агитки са готови да претрепят всеки по-мургав човек на улицата. С очите си видяхме как разярени агиткаджии раздават частно правосъдие със сопи и бухалки в ръка пред някак безучастния поглед на полицията. И след всичко това арестуваните са само неколцина! Изобщо отношението на властта към футболните агитки и бръснатите глави през всичките години на прехода е толкова двусмислено и компромисно, че с основание поражда съмнения дали властта не толерира тези групи за саморазправа. И тук възниква въпросът кой има интерес от истеризирането на антиромските настроения?

Подобен род самоуправство се насърчава открито от съмнителни националисти като Боян Расате и политическите му изразители от Патриотичния фронт и други управляващи формации. Трябва ли да припомням агресивната реч на Валери Симеонов за "озверелите човекоподобни" по адрес на циганите или сравняването им със "скотове" от пишман реформатора Петър Москов. Подобен род изказвания само задълбочават проблема, вместо да го решат, но тези хора изглежда не осъзнават какво вършат. Дали от глупост, или от евтин предизборен популизъм - без значение.



От техните уста ксенофобията придобива официален характер



Ситуацията обаче облагодетелства и други политически централи, които работят на принципа "Разделяй и владей". Очевидна полза от разделянето на нацията имат ГЕРБ и ДПС, макар и по различни причини. Първата печели от това, че вместо срещу правителството и несъстоятелното му управление социалното напрежение се излива в друга посока. И вместо народът да псува властта, псува циганите! Пропищялото от кражби население по градове и села не осъзнава това и предпочита да мрази циганите, отколкото властта, която се показва напълно неспособна да го опази от криминалните набези.

Другият голям печеливш от разгарянето на антициганския огън определено е ДПС. Движението за права и свободи от години се вживява в ролята на единствен покровител на ромите, така че ситуацията ще увеличи електората й преди местните избори! Много е лесно в такъв момент да кажеш на наплашените роми "Елате при нас, само ние можем да ви защитим".

От ситуацията ще спечелят и циганските барони, които държат мизерстващите си събратя в гетата във феодална зависимост, злоупотребяват с тях за всякакъв род незаконен трафик - наркотици, проституция, продажба на бебета, и печелят на техния гръб срещу нищожни подаяния. Страхът от антиромски погроми ще укрепи още повече властта на тези тартори и самопровъзгласили се "царе", с които цялата политическа класа от години се заиграва по избори. Сега те ще станат двойно незаобиколим фактор. От една страна, ще ги търсят политиците като арбитри за усмиряване на гетата. От друга - наплашените им "крепостни", които ще търсят закрила от тях. А всичко това им гарантира неприкосновеност и добри печалби на предстоящите избори.

Докато продължава тази двойствена игра на политическите централи с ромската мафия нищо добро не може да произтече за обикновените роми. И никаква интеграция не може да се случи. Защото интеграцията минава през отнемането на феодалната власт на ромските барони и разбиването на криминалните им схеми. А докато се ползват с политическо покровителство, това няма как да стане.

Приобщаването на ромите е възможно само чрез образование, осигуряване на работа и строго съблюдаване на закона. За това обаче са нужни решителност и политическа воля, каквито българските политици не притежават. Пазарлъкът развращава.



Ромската ни интеграция е като европейската - парите потъват, проблемите остават.

 Ромската ни интеграция е като европейската - парите потъват, проблемите остават.


СНИМКА:АРХИВ
Докато политиците се заиграват с циганските барони, интеграция на ромите не може да има. На снимката - бившият външен министър и председател на СДС Надежда Михайлова с цар Киро във "Факултето".
62
7566
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
16 Юни 2015 20:20
Браво, Галя Още много може да се добави и сигурно ще бъде направено, но нещата са назовани. А това е винаги добро начало - нещата с имената им.
16 Юни 2015 20:36
Спешно ни е нужна програма за интегриране на футболните хулигани в българското общество.
16 Юни 2015 20:47
Сега само преди избори... след година..2,3 това ще е ежедневие.
16 Юни 2015 20:49
И как този път не е спомената БСП? Странно.
16 Юни 2015 21:31
Честно ти е, Галка, но не е достатъчно ...
В този Модел на "общуване", циганите ги няма - търсим черна котка в стая без прозорци ...
Барони при циганите няма , има "баро рома" - понятието е от родовия тип общуване и при циганите то се налага "естествено", защото те са ВЪН от обществото, което "гажо" си измисля, разбира се, без тяхно участие ... Да е жив и здрав Бай Гиню ...
По социалния /не по понятието при Калфин/ статус на циганите у нас, можем да съдим за самото Откровение на обществото ни, за модерна Демокрация ...
Общата ни драма в този американски Модел е пълна - от Хамлет до Андрешко биваме и бодро се клатуркаме дори ...
16 Юни 2015 21:35
И как този път не е спомената БСП?


БСП тия дни е заета - посреща и чества Станишев на Позитано. Какво ту значат някакви си роми!
16 Юни 2015 21:37
Кой има изгода от разпалването на антиромска истерия?


Циганите да кажат кой! В едно село за злите "кучета" се питат циганите!
16 Юни 2015 21:41
Госпожа, наистина ли проблемът с циганите е основан на ксенофобия и расова омраза? Това показва или пълната ви незаинтересованост от същността на проблема или умелото му подменянето му с маловажен. И в двата случая статията ви става съвършено нечетивна, защото и липсва истината. Но това не е за чудене, защото истината липсва в цялото медийно пространство.
16 Юни 2015 21:59
За съжаление статията е прездназначена за четене от ромите, а те няма как да я прочетат.

Иначе - силната музика може да направи чудеса!
Това е китайско мъчение.

За милиционерските номера с футболните агитки вече съм коментирала и не ми се повтаря.

Само да напомня, че преди съвсем кратко време, в рамките на месеца, те бяха обвинени за убийството на момчето в Борисовата градина.

Най-вероятно в момента някой се опитва да присъедини в базата данни този контингент с останалия.
16 Юни 2015 22:04
Цигани няма.Има циганизация.Всички думи за "антикултурата" се онасят за пренебрежимо малко малцинство.Етносът отдавна е интегриран.Дори и в измами сДържавен резерв , хидроизолация,"ало" и точене на кредитни карти9всичко което правят и "етнически" българи , а виним "циганите" -те са криво огледало на всяко общество в коео живеят).Менте алкохолът на Цар Киро е мизерен сравнен с Карнобат (дето са от Грозден на желевата буля) Имае огромна маса "некултурни".Що се отнася до печалбата на ДПС -Чиста загуба.В стремежът си да "разширява географията" ДПС се явява в конфликт с "турците".Не феновете на "Перник" и "Левски" ще изколят Махалата в Орландовци - ще го направят "турците" от Кърджалии за да се самоиндентифицират.Ако вие може и да проявите разбиране и да търсите решение на социалният проблем ,за един 'турчин" е въпрос на самоопределение.а там прошка няма.така че точно ДПС е губещо .Отърваха говедата в младата люцерна (за един земеделец метафората би трябвало да е ясна , за селяндурите ,дето циганин не са виждали - няма нужда да пояснявам)
16 Юни 2015 23:26
Фалшива статия.

Bebito, маргаритка2 -

Firmin 2015-06-16 21:35:44 - Дребнаво, заядливо и завистливо. Мизерна работа, с една дума.
16 Юни 2015 23:47
Винаги съм твърдял, че Галя е хубаво момиче и хубаво пише. Налага се да се коригирам, за жалост: Галя е винаги хубаво момиче и невинаги хубаво пише.
17 Юни 2015 00:37
"вместо народът да псува властта, псува циганите!" - "вместо" е неуместно, хората псуват предимно властта, после и циганите.
17 Юни 2015 01:11
Не е за вярване, че заради силна музика фашизирани агитки са готови да претрепят всеки по-мургав човек на улицата. С очите си видяхме как разярени агиткаджии раздават частно правосъдие със сопи и бухалки в ръка пред някак безучастния поглед на полицията.


Напълно достатъчно е това струпване на две лъжи, че човек да удари едно палче
17 Юни 2015 05:27
Идват избори. Винаги тогава излизат етническите конфликти, защото ДПС и националистите си ги мерят и си подготвят електората. Иначе циганите верно крадат. Но цяла махала цигани не може да открадне, колкото един български кмет или шеф на някаква агенция. Обаче насочвайки ни към престъпленията на циганите, ни пречат да видим техните далавери и кражби в огромни размери. Точно сега като ни режат от здравните услуги и ни вдигат тока е много подходящо да бием циганите, вместо управляващите, нали? То че циганите са неграмотни и политиците ги използват е ясно, но се вижда колко и българите не се различават от тях. Същите марионетки са и не показват повече мозък, въпреки претенциите им, че са образовани.
17 Юни 2015 05:39
Приобщаването на ромите е възможно само чрез образование, осигуряване на работа и строго съблюдаване на закона. За това обаче са нужни решителност и политическа воля, каквито българските политици не притежават. Пазарлъкът развращава.


Никой не ще да приобщава циганите/ пардон ромите. Икономика няма, работа няма, за туй е омразата, а не по расови причини. Ние сме повече, силни сме и сме на власт, значи малкото, дето има, трябва да е за нас. Така мислят политици, олигарси, обикновени българи. Ако имаше работа, да не би да ги бихме търпели да лежат, да крадат?! Толкоз тъпи чак не сме! Веднага ще им намерим цаката. Образованието няма смисъл, ако не само няма работни места, но и дори българите наемат с връзки. Кой ще наеме цигани като се търсят само мацки до 25 с по 2 висши и 10 години стаж?! Пък и що да ги образоват циганите? Да резберат, че трябва партиите и управляващите да погнат за това, че са изпаднали зад борда и ги използват за сапун да си мият ръчичките?! Бедните и гладните трябва да се държат необразовани/ прости. Иначе стават опасни
17 Юни 2015 06:04
***
17 Юни 2015 08:52
Firmin 2015-06-16 21:35:44 - Дребнаво, заядливо и завистливо. Мизерна работа, с една дума.


Е, ще прощаваш, че не съм така широко скроен като теб. Тесен социалист, к`во да го пра`иш ...

Тези дни една снимчица от конгреса на ПЕС ме умили до сълзи. Ей тъз http://frognews.bg/images/11111_Dani/mikov_bukure6.jpg

През нея ми изтичат и последните надежди за промяна в БСП.
17 Юни 2015 09:34
Тези дни една снимчица от конгреса на ПЕС ме умили до сълзи. Ей тъз http://frognews.bg/images/11111_Dani/mikov_bukure6.jpg


Без свинаря тази снимка щеше да загуби цялата си прелест!
17 Юни 2015 09:49
***
17 Юни 2015 10:07
"Очевидна полза от разделянето на нацията имат ГЕРБ и ДПС, макар и по различни причини. Първата печели от това, че вместо срещу правителството и несъстоятелното му управление социалното напрежение се излива в друга посока. И вместо народът да псува властта, псува циганите!"

Тези думи изглеждат много логични. ГЕРБ треска го тресе да не се разбере, че се проваля зверски; щото за нищо не го бива. От друга страна ще повлече и ДПС-то и ония стоят като на тръни.
Предишното правителство на ГЕРБ като видя дебелия и се изхлузи от властта, използвайки тлеещото недоволство от високите цени на ел. енергията и раздуха проблема. Сега по същия начин пак използва тлеещите конфликти с малцинствата и ги раздухва. Само че вече никой не ще да се хване на кукичката.
17 Юни 2015 10:21
Когато едно население е тормозено постоянно от кражби по домовете, а по селата и каражби на реколата и добитък, едва ли причините за неговото недоволство се коренят в ксенофобията на футболните агитки и бръснатите глави.
Хайде извадете главите от пясъка и най-накрая властите да започнат да действат твърдо и безкомпромисно срещу всяко нарушение на закона, независимо кой е извършителят.
17 Юни 2015 10:29
Защо ли? Защо набъбва вълна от успокояващи мантри и мехури? Защо е сложен един мътен екран между публиката и ставащо в Орландовци и НАВСЯКЪДЕ другаде?
Защото търпението е на приключване а толерантността вече се клони към нула. А всичко това става поради проваляне на живота в една безкрайна бездна И няма изход Дори и през Терминал 2 Там също е трудно. Може би по-трудно и от тук!
17 Юни 2015 10:30

Патагонец
17 Юни 2015 10:21

Когато едно население е тормозено постоянно от кражби по домовете, а по селата и каражби на реколата и добитък, едва ли причините за неговото недоволство се коренят в ксенофобията на футболните агитки и бръснатите глави.
Хайде извадете главите от пясъка и най-накрая властите да започнат да действат твърдо и безкомпромисно срещу всяко нарушение на закона, независимо кой е извършителят.


Материалът е чиста боза! И хубаво им е там "с главите в пясъка"!
За спонтанността и причините за случилото се писах под другите материали!
Всяко търпение може да бъде надминато! Четвърт век беззаконност и безхаберие не са по силите на никое /,дори на най-голямото/ търпение!
17 Юни 2015 10:51
В Мутристан законът е врата в полето, по думите на шопа... Какво спазване, какви 5 лева. Рибата се вмирисва откъм главата - гениална сентенция на народния ни гений, важаща за всички географски ширини, но у нас особено актуална. С такъв престъпен "елит" (банда криминални изроди), такава демокрадция, интеграция и всякакви други ментета... Възстановяване на трудовите войски, задължително образоване на чаветата, затвор за тия, дето ги оплождат преди 18 г., и т.н. Иначе няма да има оправия.
17 Юни 2015 11:13
На мен пък статията ми хареса

Особено това:
Очевидна полза от разделянето на нацията имат ГЕРБ и ДПС, макар и по различни причини. Първата печели от това, че вместо срещу правителството и несъстоятелното му управление социалното напрежение се излива в друга посока. И вместо народът да псува властта, псува циганите! Пропищялото от кражби население по градове и села не осъзнава това и предпочита да мрази циганите, отколкото властта, която се показва напълно неспособна да го опази от криминалните набези.

Другият голям печеливш от разгарянето на антициганския огън определено е ДПС. Движението за права и свободи от години се вживява в ролята на единствен покровител на ромите, така че ситуацията ще увеличи електората й преди местните избори! Много е лесно в такъв момент да кажеш на наплашените роми "Елате при нас, само ние можем да ви защитим".

17 Юни 2015 11:37
Да извинява Галя, ама заглавието и е тенденциозно провокативно ...
Големият проблем, видите ли, бил "антиромска истерия", а не ЦИГАНСКАТА престъпност.
Коректният въпрос би бил - кой има интерес от нерешаването на ромския въпрос?
Агитки се появявали... ами това са защитните рефлекси на обществото, и тях ли да ги няма?
Именно те са единствения сдържащ фактор, друг няма.
Ограбят някого циганите, пребият някого - и полицията цъффа да ги пази от отмъщението.
Излиза, че превенция за циганските престъпления няма, но за отмъщението - задължително.
Системният тормоз от цигани върху населението в цели области не се санкционира,
но ответната реакция от българи към цигани е превелико нарушение.
Даже статии по вестниците се пишат в тяхна защита.
ТОВА различно третиране разделя хората, а не посочването на проблема.
Медиите напоследък се държат странно, представят циганите като жертвата на този конфликт.
А истинската жертва е целият народ.
Защото този проблем му се внедрява от бездействието на регулиращите механизми на държавата.
Сдържащата сила на закона не се прилага спрямо циганите. Поради което те стават по-смели, а циганските престъпления повече.
А механизма на тази пасивност се включва от "политкоректността".
НЯкой налага политкоректност - самото обсъждане на проблема с циганската престъпност е - ксенофобия, език на омразата, че и расизъм...
И така - предварително се изключва възможността да се реши проблема.
Ето как нарочно се "отглежда" "циганска" престъпност, за да може да има на разположение един тлеещ етнически проблем.
Това е бомба с дистанционно управление.

17 Юни 2015 11:42
Ето как нарочно се "отглежда" "циганска" престъпност, за да може да има на разположение един тлеещ етнически проблем.


Аферим, дъртреалист. 100 на сто си прав.
И за целия постинг,
17 Юни 2015 11:47
Кой има изгода от разпалването на антиромска истерия?

Сладкопойните шушумиги и дърдорокрацията...
17 Юни 2015 12:32
***
17 Юни 2015 12:36
Даа.. Както беше заглавието на онзи филм: "Полицията е с вързани ръце".
Пуста политкоректност. Пуста толерантност към малцинствата.
17 Юни 2015 12:51
Ама вЕрно ли чувствата на едни български граждани към други български граждани могат да бъдат определяни като "ксенофобия"?
17 Юни 2015 12:52
Кой знае защо в статията е пропусната "Атака"...
А иначе - и аз смятам, че "антиромска истерия" е неадекватна оценка. Защо у нас няма "антиеврейска" или "антиарменска" истерия? Понеже, от една страна, българите сме толерантен народ и от друга - има и други етноси у нас, но те се държат адекватно, не нарушават закона и не провокират българите. Опитай се у нас да разпалиш "антимакедонска " истерия например - ще станеш за смях, понеже никой не мрази македонците, дори напротив.
А при циганите крушката си има доста дебела опашка. Вярно, че партиите ги употребяват за лични цели, но е вярно също така, че цяла Европа е настръхнала срещу тях - шведите едва не ни обявиха война да си приберем "берачите на боровинки", французите не искат автобусите им да обслужват линии до циганското гето, в Италия им палят катуните... А честно, казано, не съм чул за френски ГЕРБ, шведско ДПС или немски Патриотичен фронт.
За да няма излишни отрицателни емоции, предлагам на авторката да провери какъв е делът на циганите в битовата престъпност като процент и какъв е той като част от населението. Понеже навремето ми се беше мярнало нещо като 85% престъпност, осъществявана от 10% от населението. Но не мога да го докажа.
Пък и не са виновни българите, че в медиите почти ежедневно се сблъскваме с циганска диващина и примитивизъм - пребили дете на годинка, блудствали с друго на две, убили трето... Съжалявам, но това и животните не го правят. Е, може това да са изолирани случаи, но не аз деля хората на "роми" и "нероми".
На мен лично преди няколко години циганки ми откраднаха анцуга, докато се сушеше пред блока. Хубав анцуг беше, донесъл си го бях от чужбина. Знам,че са били циганки, понеже една съседка ги видяла и викнала, но късно. Естествено, аз съм си виновен, понеже - както каза един колега тук - проявил съм "безстопанственост" - не съм стоял цял ден до прането да го пазя. Вероятно е така, далеч съм от мисълта да стигматизирам някого.
А това, че някой се възползва, понеже държавата преднамерено абдикира от задълженията си - извинете, но не е луд който яде зелника.
Харесвам статиите на тази авторка, но в конкретния случай имаме само плъзгане по повърхността.
17 Юни 2015 12:56
Много ме забавлява реакцията на журналята. Като подивели са като стане такъв екшън, т.е., българите вземат, че се събудят малко... Журналята тутакси идват и разводняват причината с дежурното- "кой има полза от ескалация", "дирижирани ли са протестите" и прочие заучени фрази. Така, проблемът на хората от Орландовци, Гърмен или Игнатиево отива на майната си, а политици, социолози и политолози се упражняват в поредната порция празни приказки, как нещо не работело, как трябвало да се намери начин, как парите изчезвали, как трябвало интеграцията да е реална, образование, отговорности... бля бля бля... Същото като Горанова.

След 3 дни вече никой не говори, че в Орландовци от години търсят ПОМОЩ от държавата и нейните институции и никой не ги бръсне за слива. Че собствениците в "Градините" не могат да си влязат в имотите заради гетото. Че МВР не идва с екипи, въпреки, че хората сигнализират за нередности от сорта на кражби и безобразия на циганските автомобили по улиците на квартала... че гетото вместо да се махне, се разраства с пришълци и нито районната, нито централната столична администрация не прави НИЩО по темата...

Вместо това, Галка каканиже мантрите на прехода и върти празните приказки на бързи обороти, докато шлаката залее тези дето са решили, че аман, с декларации, сигнали и молби НЕ СТАВА, защото държавата липсва.

Журналистите, дано си струва това което правите... в смисъл, в личен план- щото от вас обществото полза няма... не работите за него.
17 Юни 2015 13:03
Апропо, не искам да влизам в дребнав режим, ама репликата на Галка, чена, видиш ли, МВР-то проспива протеста на агитките и ги оставя да вилнеят (каквото и да значи това, на фона на цялото бездействие на МВР докато някои убиват пенсионери по обезлюдените села и буквално ги мъчат като животни, за да им вземат бурканите със зимнина и последната пенсия) е нагла и грозна!

Защото задържаните след първия протест са над 30... за сравнение, при зараждането на конфликта имаме следното- след направената забележка, циганите идват с оръдия за убийство (метални прътове и брадви) бият и се прибират в махалата- толкоз. Арестувани- трима... Та, налЕ, айде поне да не бъдем толкова нагли, журналята, че всичко си има граници. Щото сме на ръба на втора Катуница както е тръгнало. И вие също сте част от проблема, журналята...
17 Юни 2015 13:19
Не е за вярване, че заради силна музика фашизирани агитки са готови да претрепят всеки по-мургав човек на улицата.

Амии, до тук прочетох. Не съм човека, който да дава оценки, но това "плъзгане" по повърхността на проблема ми е /вече/ досадно.
17 Юни 2015 13:35
Забавно е как статията прави верни изводи въз основа на невярна фактология... Но в журналистиката и това става
17 Юни 2015 13:47
През нея ми изтичат и последните надежди за промяна в БСП.

Ами - променяйте я бе, др. Firmin, променяйте, не мърморете.

Щото заклинанието "промяна на БСП", дето го слушам има-няма от деня на обявяването на партията, е по-празно откъм съдържание дори и от легендарните "рИформи".
17 Юни 2015 13:51
Естествено, аз съм си виновен, понеже - както каза един колега тук - проявил съм "безстопанственост" - не съм стоял цял ден до прането да го пазя.


Признавам си без бой - аз го написах. Но не ставаше дума за изпран анцунг (или анцуг?) на простора, а за оставен електрожен на площадката пред блока.
За да не си разваляме отношенията, ще си призная, че съм употребил термина грешно.
17 Юни 2015 13:58
!@#$ 17 Юни 2015 13:19

То това не е плъзгане по повърхността, а направо престъпно подмяна на реалността. И Галка знае много добре, че реакцията и последствията, не са заради силната музика, а заради опита на циганите да убият хора, които са им направили забележка за силната музика... никаква разлика, а Горанова??? Как не ви срам, наистина?!


Наскоро пребиха един 60 годишен мъж, млади ромчета, защото им направил забележка, да не закачат момичетата които са на детската площадка... достатъчно беше отразено в новините. НЕ може да им правиш забележка... за това че се возят без билет, за това, че не трябва да цапат или да крадат... ОНЗИ ден набиха спасител във Варна, за това, че ги извадил от морето, защото се къпят с дрехи- едно, че е нехигиенично, второ, ще се удавят... циганина извикал аверите от махалата в "Аспарухово" за да се разправят със спасителя.... Галка за това може да напише:

"Кой има изгода, да не пуска ромите на плажа?" ... и след това "Не мога да повярвам, че заради една забележка, фашизираните агитки...."

Има едно клипче, от преди няколко минути... цигани крадат метална решетка на 20 м от сградата на ГДБОП
С каруца естествено и впрегнат кон... КВО стана с каруците бе? Нали закони, макони, наредби, правила, глоби... КВО стана, Горанова? До кога ще сте антибългари?
17 Юни 2015 13:58
Няма никаква "антиромска истерия". Просто наблюдаваме проблясъци на съпротива от българска страна в отговор на цигански издевателства. Тормозът над селското население остава обикновено незабелязан от централните власти и централните медии. Там просто хората бягат или измират и селата се обезлюдяват. Но на места където има повече младо българско население понякога се стига до сблъсъци. Товя видяхме в Гърмен и Орландовци. А истерията, вкл. и антиромската, обикновено я разпалват разни медии и журналисти.




17 Юни 2015 14:25
Според мен авторката е частично права, защото проблемът не е от днес, пък изведнъж гръмна. Вероятно някой от управляващите ни готви нещо ужасно зад кадър и ни заглавичкват. Другият вариант е, че българите разбраха, че няма държава да им помогне. А ако ще "страхуват" някого, сега е моментът, докато все още са мнозинство- няма да е задълго.
17 Юни 2015 14:33
tatyana1 - нещо не съм фен на конспиративните теории. Че пък някой подклаждал, че пък изведнъж проблема "гръмнал". Един балон ако го притискаш настоятелно в ъгъла все ще гръмне някога. И без убождане с топлийка. По скоро съм склонен да мисля, че "проблема" накрая стигна до София. Това Катуница, Гърмен, Мечка, Видин и т.н. бяха едни далечни гръмотевици преди истинския, оглушителен тътен. А той предстои.
17 Юни 2015 14:36
Замислих се, абе дали има поне един съфоромец, чието семейство да не е било ощетено по някакъв начин /кражба, грабеж/ от цигани. Любопитен съм.
17 Юни 2015 14:38
ИлияНиколов

В никакъв случай няма да се караме, най-малкото защото харесвам начина ти на мислене и прямотата с която го защитаваш. Затова е форум, да има спорове.
Но анцуга си беше хубав де, а ми го откраднаха. А дадох пример с електрожена, понеже там ставаше дума за българина по принцип, а тук за цигани.
Впрочем, на един познат, лекар на село, циганите му откраднали килима от простора на двора. Впоследствие бил викан да изражда една циганка и го направил на собствения си килим - но вече толкова мръсен, че не пожелал да си го поиска. Той самият ми го разказа.
Обаче спирам, понеже оттатък в моята статия непеошките вече ме изкараха враг на цялото прогресивно човечество, та ... да не усложнявам повече съдбата си, както казваха навремето другарите от НКВД.
17 Юни 2015 14:48
В никакъв случай няма да се караме, най-малкото защото харесвам начина ти на мислене и прямотата с която го защитаваш. Затова е форум, да има спорове.


Тимур,
благодаря, много ми стана кеф като прочетох горното,

Ад също имах проблем с българи обаче, за това че козата им беше влязла в лозето в Сливен, наследство от дядо ми. Добичето си хрупаше тревата без проблеми, а стопанинът и ми обясни, че ако искам никой да не влиза в лозето или трябва да се заселя там или да го оградя. Чудех се как да му набия в тъпата глава, че живея на 300 км от имота и няма как да го стопанисвам или да го оградя. Човекът обаче се придържаше към правилото, че имотът е имот, ако собственикът му си го стопанисва и пази - щом те няма значи е разграден двор и може да си влиза на общо основание. А аз, както виждам и ти, сме научени, че едно нещо, което не е мое, не мога да го пипна дори без разрешението на собственика или стопанина.
17 Юни 2015 14:59
До кога ще сте антибългари?


Циганите българи ли са? А мюсюлманите българи ли са или антибългари? Става ли такова определение за българин: бял, православен, говори чисто български в литературната му форма, работлив, честен, справедлив, умен, с чувство за хумор и дори самоирония. Всички останали са антибългари. Е, добре де, айде да е само бял, православен и говори чисто български...

Най-големият успех на всички програми за интеграция на цигани е, че създаде междуетническа и междуверска граница. Има ли граница ще дойде време и за други неща. Разделението по тоя признак няма начин да не доведе до разпад на територията, защото просто следва разпада на нацията.
17 Юни 2015 15:01
***
17 Юни 2015 15:24
Тимур и неговите командоси
17 Юни 2015 14:38


Впрочем, на един познат, лекар на село, циганите му откраднали килима от простора на двора. Впоследствие бил викан да изражда една циганка и го направил на собствения си килим - но вече толкова мръсен, че не пожелал да си го поиска. Той самият ми го разказа.


Преди няколко години, цигани ни откраднаха от складово помещение електрожен, резервни части от земеделска техника, зърно и.....едно легло от стая за почивка, вътрешна за склада.
Полицията получила сигнал след време за опит за пласиране на откраднатото и ни извикаха на оглед.
Каквото не бяха успяли да продадат братята си го взехме.
Нямахме и намерение да си търсим леглото, последна грижа е било, бяхме го и забравили.
Но си го познахме, макар и вече не като легло!!!
Влизайки в една полуразрушена постройка..... в средата на едно от помещенията заварихме сламеник, на който циганетата спяха. А до стената, нашето "легло" в цигански вариант Пружината беше "технично" прикачена с безкрайни кабели до ел. мрежата и се ползваше за отопление!!! От таблите и следа нямаше!
С това се изчерпваше цялата покъщнина!

Нямам представа какво е изпитал този лекар пред килима си, но аз тази картина още я виждам ясно, цветно и широкоекранно.

17 Юни 2015 15:25
И ся, кат са крадливи кметовете, министрите да остайм тогава и циганите да издевателстват?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД