:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 231
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НРАВИ

Най-корумпираните политици в света

Бившият президент на Индонезия Мохамед Сухарто е прехвърлил между 15 млрд. и 35 млрд. долара в личните си сметки от държавната хазна
Снимка: Wikipedia
Мохамед Сухарто
Корупцията обикновено се определя като злоупотреба с публични ресурси, власт и служебно положение с цел постигането на нечестно предимство на определени личности, семейства и приятели. Обикновено политиците злоупотребяват с държавни средства, тъй като властта дава добри възможности за това. Ето и 10-те световни политици, които са си позволили да се облагодетелстват най-много от постовете, които са заемали.

1. Мохамед Сухарто

Мохамед Сухарто е президент на Индонезия в периода между 1967 г. и 1998 г. Управлението му е смятано за най-корумпираното през ХХ век. Той и семейството му контролират частни компании и благотворителни организации. Сухарто се оттегли от властта след мащабни протести на индонезийците.

Организацията "Трансперънси интернешъл" изчислява, че Мохамед Сухарто е присвоил между 15 млрд. и 35 млрд. долара по време на 32-годишното си властване. На 27 януари 2008 г. той почина на 86 години в резултат на проблеми със сърцето. През декември 2010 г. Върховният съд на Индонезия обяви, че в държавната хазна са върнати 307 млн. долара от една от благотворителните организации, създадени от Сухарто.

2. Фердинанд Маркос

Фердинанд Маркос оглавява Филипините от 1965 г. до 1986 г., когато е свален от власт чрез революция. По време на диктатурата, която налага, дългът на страната нараства от 1 млрд. на 25 млрд. долара. Той използва офшорни банкови сметки, за да точи държавни пари. Смята се, че е откраднал от държавната хазна между 5 млрд. и 10 млрд. долара. Едва 4 млрд. долара са върнати, след като той отиде да живее в изгнание на Хаваите, където почина през 1989 г.

3. Мобуту Сесе Секо

Мобуту Сесе Секо е президент на Република Конго от 1965 г. до 1997 г. По време на управлението си, през 1971 г., той смени името на страната от Конго на Заир. Мобуту Сесе Секо е известен с непотизма, пътуванията за пазаруване до Париж и злоупотребите с държавни средства. Смята се, че Секо е присвоил между 4 млрд. и 15 млрд. долара.

Докато той бе начело на Конго, страната е измъчвана от висока инфлация, огромни дългове и девалвация на валутата. През 1991 г. след протести и тежка икономическа криза той бе принуден да сподели властта с опозицонни лидери, но използва армията, за да не настъпи промяна в управлението на Конго. През май 1997 г. Секо бе свален от власт от бунтовническите сили. Той почина в Мароко.

4. Слободан Милошевич

Милошевич е президент на Сърбия от 1989 г. до 1997 г. и държавен глава на бивша Югославия от 1997 г. до 2000 г. През 2001 г. е арестуван за корупция и злоупотреба с власт. Милошевич е предаден на Трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, който се намира в Хага, и е обвинен в престъпления срещу човечеството и незаконното използване на 2.1 млрд. долара от държавните фондове. Милошевич почина преди края на делото.

5. Саддам Хюсейн

Саддам Хюсейн е начело на Ирак от 16 юли 1979 г. до 9 април 2003 г. През 2003 г., няколко часа преди американската армия да влезе в страната, той нарежда на Централната банка на Ирак да прехвърли 1 млрд. долара от бюджета в негова лична сметка. Според разследване, проведено от Сената на САЩ, Саддам Хюсейн е присвоил незаконно 21 млрд. долара от програмата "Петрол срещу храна".

6.Сани Абача

Сани Абача е държавен глава на Нигерия от 1993 г. до 1998 г. Твърди се, че по време на управлението си в Нигерия той и семейството му са откраднали 8 млн. долара от правителствени фондове. Абача почина през 1998 г. във вилата си в Абуджа. Официално причината за смъртта му е сърдечен удар, въпреки че има съмнения, че е бил отровен. През март 2004 г. американското Министерство на правосъдието разкри замразени сметки с 458 млн. долара, за които се смята, че са придобити по незаконен начин.

7.Алберто Фухимори

Алберто Фухимори е 90-тият президент на Перу и е на власт от 1990 г. до 2000 г. Той избяга в Япония, когато новината, че е корумпиран, бе разгласена в обществото. Фухимори бе осъден на 7 г. и 6 м. затвор за злоупотреби и на още 6 г. за корупция и вземане на подкупи. Той е обвинен също в нарушаване на човешките права, убийства и отвличания, за които получи присъда от 25 г. затвор. Япония, където Фухимори се установи, отхвърли молбите на перуанското правителство бившият държавен глава да бъде екстрадиран. Неочаквано обаче Фухимори замина за Чили. На 21 септември 2007 г. по искане на Перу Чилийският върховен съд разреши екстрадирането на Фухимори в Перу.

8. Бъд Дуайър

Бъд Дуайър е член на Републиканската партия в Камарата на представителите от 1965 г. до 1970 г. Той е и сенатор от 1971 г. до 1981 г., а по-късно работи и като ковчежник на щата Пенсилвания до деня, в който се самоубива през 1987 г. Дуайър е признат за виновен в получаването на подкуп от 300 000 долара от частна фирма срещу осигуряването на държавен договор на стойност 4 млн. долара. По време на пресконференция, състояла се 22 януари 1987 г., Дуайър дръпва списъка на пистолета си и се самоубива.

9.Ранди Дюк Кънингам

Ранди Дюк Кънингам е пилот на боен самолет от военноморските сили и е участвал във войната във Виетнам. В периода между 1991 г. и 2005 г. е конгресмен от Републиканската партия в Камарата на представителите. Подава оставка, след като е признат за виновен по обвиненията във взимане на подкуп.

Кънънгам получава рушвет от 2.4 милиона евро. Това е най-големият подкуп, за който е известно, че е получен от конгресмен. Кънингам използва парите, за да си купи имение, апартамент, ролс-ройс и яхта. На 3 март 2006 г. е осъден на 8 г. затвор и му е наредено да върне 1.8 млн. долара. Кънингам е пуснат от затвора през юни 2013 г.

10. Спиро Агню

Спиро Агню е вицепрезидент на САЩ по време на управлението на президента Ричард Никсън. Той заема поста в периода между януари 1969 г. до 1973 г., когато подава оставка. Агню се оттегля, когато срещу него започва разследване за вземане на подкупи. Първоначално Агню отхвърля обвиненията в корупция, но по-късно сключва споразумение с Министерството на правосъдието. Съдията му налага глоба от 10 000 долара и го осъжда на 3 години пробация. През 1983 г. той е принуден да плати на щата Мериленд размера на подкупа, който е получил - 268 482 долара.









Снимка: Wikipedia
Спиро Ангю
Снимка: Wikipedia
Мобуту Сесе Секо
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Алберто Фухимори в съдебната зала
Снимка: Wikipedia
Фердинанд Маркос
4
3247
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
28 Юли 2015 20:48
А сега трябва да публикуват и кражбите на др. Пусин, който неколкократно ще изпревари Сухарто.
28 Юли 2015 23:57
Статията е пример за опит за манипулация, чрез смесване на истина с откровена лъжа. Първите трима действително са корумпирани (дали са най е трудно да се каже), но с преминаването към Милошевич и Садам идва откровената лъжа за оклеветяване на неудобрите, за да завърши с някакви американски кокошкари, при положение, че корупцията в САЩ се измерва в стотици милиарди и един от лидерите й е добре известният вицепрезидент Дик Чейни.
29 Юли 2015 12:33
Последните в класацията с по 200-300 хилки са направо смешни - у нас толкова заработва почти всеки кмет на средно голяма община и то само от един мандат...
01 Август 2015 03:06
Не се споменава номер 8-и и номер 9-и от коя държава (субект на международното право) са.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД