:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мнимите инвалиди са виновни, лекарите - не

Държавата взема мерки срещу хората, които получават пенсии без право, но не и срещу тези, които им помагат с документи
СНИМКА: АРХИВ СЕГА
Съдът налага наказания за мнимите инвалиди, но за хората, които са им помогнали да се снабдят с фалшиви документи, не казва и дума.
Възможно ли е един гражданин от Първомай 10 години да получава инвалидна пенсия, без да има право на това? Да, в тази страна това е много вероятно, не само в Първомай, разбира се. Възможно ли е обаче един гражданин абсолютно сам да си издаде уверение от лекарска комисия, че болен, с него да отиде в социалния отдел, да го представи, да извърши всички нужни процедури, включително тези, за които се изисква чиновник, и след това 10 години да получава пари? Да свърши всичко това сам? Едва ли. Подобно нещо може да се случи само според решение на Районния съд във Велико Търново. С такова решение на три години затвор бе осъден Никола Панайотов от Павликени - за това, че 10 години е получавал инвалидна пенсия, без да му се полага. По време на делото мъжът призна изцяло вината си, тъй че наказанието му автоматично бе намалено с 1/3. Дотук всичко е ясно и изглежда логично. Човекът се е възползвал от фалшив документ, благодарение на който е взимал пари цели десет години - общо 17 085.81 лв.



Кой обаче е издал въпросният фалшив документ,



с който е реализирана цялата тази схема?

От този въпрос не се интересуват нито прокуратурата, нито съдът. Или поне така излиза от съдебното решение. Разследването срещу Панайотов започва по анонимен сигнал до местния клон на "Социално осигуряване". Прокуратурата установява, че през 2003 г. мъжът научил, "че срещу заплащане може да се снабди с експертно решение на ТЕЛК град Ловеч, на което да е придаден вид, че е издадено от ТЕЛК Ловеч и в което да е вписано, че е с трайно намалена работоспособност и въз основа на него да му бъде отпусната от държавния бюджет инвалидна пенсия". Панайотов отишъл в лекарския кабинет за преглед, носейки със себе си трудова книжка, военна книжка и изчисления на получаваната от него заплата и никаква медицинска документация. Там бил приет от д-р Д.П.Д. Лекарят го попитал дали има някакви оплаквания. Пациентът отвърнал, че има болки в гърба и шум в дясното ухо. "Д-р Д. му заявил, че заболяванията не намаляват работоспособността му, но въпреки това приел документите му. Подсъдимият ясно съзнавал, че не страда от заболяване, което да го прави неработоспособен, но за да получава пожизнена ежемесечна пенсия трябвало да се снабди с експертно решение, което да удостоверява наличието на съответно заболяване", пише в съдебното решение. Въпреки че шумът в дясното ухо и болките в гърба не водят до трайна нетрудоспособност, очевидно договорка е била постигната, защото на излизане Панайотов споделил, че е дал 50 лв. за почерпка, като му обяснили, че пак ще трябва да дава. След това си получил документа, в който пишело, че е глух и с двете уши, поради което може да получава пенсия. И така 10 години.

Накрая започва дело, привикват участниците един по един. Оказа се, че д-р Д.П.Д. е покойник от 2007 г. Както и Мария Георгиева, автор на придружителното писмо, с което решението на ТЕЛК е изпратено за изпълнение на социалните служби. Върху решението, в графа "председател и членове", обаче има общо четири подписа - подозира се, че може би са на починалия Д.П.Д. и на Б.В.Н., И.Ц.И и Б.С.П. На нито един от тримата останали живи не са повдигнати обвинения, извикани са само за свидетели. Причината - "от назначените в хода на досъдебното производство съдебно-графически експертизи е установено, че експертното решение е изготвено върху оригинална печатна бланка. Подписите в графа "председател и членове" не са положени от св. Б. В. Н., Д.П.Д.(починал), св.И.Ц.И. и св.Б.С.П., като не е установен авторът им", пише в съдебното решение. Как прокуратурата разбра, че трябва да извика точно тези тримата за свидетели, при условие че това не са техните подписи, не става ясно. Дали не са се подписали с целите си имена или пък подсъдимият ги е посочил с точните им инициали (10 години по-късно), също не се знае. Ясно е обаче, че в Ловеч не се пази експертно решение с номер като този върху неговото, т.е. този документ съществува само в един екземпляр. Какви повече доказателства са нужни на един съдия или прокурор, още повече че самият обвиняем си признава напълно вината? Очевидно никакви. Присъдата е издадена и потвърдена от горния съд без забележки. А не е ли ясно, че има схема за издаване на фалшиви документи, в която работят и лекари, и кой знае кой още? Това няма никакво значение.

Обаче това дело не е единственото, което се занимава с тази тема. Очевидно фалшивите инвалидни пенсии



се разпространяват като зараза, при това евтина,



защото не е особено скъпо да се сдобиеш с подобно решение от ТЕЛК. Съвсем наскоро Разградският окръжен съд издаде присъди по аналогични случаи. А на лекари и чиновници, замесени в схемата? Не, разбира се. Присъдата срещу мнимите инвалиди е единствената справедливост, която държавата може да осигури в такива случаи. Например в Разград бе осъден М.С.К., женен, пенсионер, с начално образование и неосъждан досега за това, че е вземал инвалидна пенсия на база фалшиво решение на ТЕЛК от юли 2007 г. до април тази година. Общо 17 976.19 лв. Той получи две години и половина, след като призна изцяло вината си като Панайотов, наказанието му бе намалено с 1/3. Осъдена бе и Р.И.Д., отново пенсионер, пак с основно образование и до момента с чисто съдебно минало за това, че е получила без право 11 825.34 лв. Тя получи 1 година условно.

Във всички тези случаи държавата си влезе в ролята и заведе граждански искове срещу хората. Спечели ги до един и те бяха осъдени да върнат присвоените пари. Друг въпрос е дали това ще се случи. Едновременно обаче същата държава не си мърда пръста, за да разплете схемата, от която тези хора са част. А че такава схема има, е повече от ясно, тя дори не е особено сложна, но очевидно на никого не му се занимава. Преди три години спецпрокуратурата, която работи изключително срещу организирани престъпни групи, започна разследване на такава схема в Шумен. Заради него бяха спрени инвалидните пенсии на над 200 души. Колко от тях наистина имат заболяване и колко лъжат, не е ясно, но е сигурно, че вече трета година тези хора не получават пари. Разследването още не е завършило. Междувременно държавата вижда решението на проблема с инвалидните пенсии, чиито брой главоломно расте през последните години, в това да се работи в посока хората със заболявания да бъдат по-добре интегрирани на пазара на труда. Такава е идеята на социалния министър Ивайло Калфин, стана ясно от негово изявление пред Нова телевизия. Дори това да се случи, проблемът с фалшивите решения на ТЕЛК няма да се реши. Лекарите, които ги издават, и хората, които ги ползват, изобщо не се интересуват дали инвалидите са добре интегрирани на пазара на труда. Подобни документи се изготвят с идеята, че повече няма да излизаш на този пазар.
СНИМКА: АРХИВ СЕГА
През последните години броят на инвалидните пенсии главоломно расте. Не е сигурно каква част от тях са отпуснати на мними инвалиди, но е ясно, че този проблем е повсеместен.
7
2700
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
29 Юли 2015 00:01
КОИ са съдиите, които са издали тази присъда?!!! Защо СЕГА крие имената им?! Всеки гражданин, когато разбере за престъпление, е длъжен да уведоми властите, а съдиите, когато са разбрали за подкупа и злоупотребата със служебното положение, уведомили ли са прокуратурата?!!! ИЛИ прикриват престъпниците, което пък ги прави и тях престъпници - съучастници!
29 Юли 2015 02:20
Че то няма ТЕЛК в България, който да не е в схемата с фалшивите инвалиди. 2/3 от всички инвалиди в Бг са фалшиви. Такива са ги направили лекарите, участващи в схемата , и никой друг. Най - лесно се "става" инвалид, ако си избереш диагноза от психичните заболявания. Такава е политиката на ДПС от повече от 10 год. В резултат на което цели села са пенсионери по болест. Много е лесно да се провери, никой не го прави, само си приказват.
А Калфин ако иска наистина да свърши някаква работа в тази посока, да командирова на произволен принцип екипи на ТЕЛК в други градове /да ги размени за 3 месеца/ и веднага ще намали броя на инвалидите наполовина в тези градове. Съвместно с Москов разбира се.
29 Юли 2015 07:10
А възможно ли е заради мошеници тежкоинвалидизирани хора без близки и доходи да бъдат разкарвани от Бургас до Варна на ТЕЛК, за да се установи нещо, което е ясно от цялата история на заболяването им - че имат тежки увреждания в резултат от жестоки хеморагични инсулти?!
А възможно ли е - понеже тези хора все пак успяват някак си да се движат и да говорят донякъде внятно, да получават 150 лв. пенсия (познатите ми имат сериозен над 20-годишен трудов стаж и по две висши образования) и да бъдат заставяни да работят, при положение че работа им се предлага за чистачки примерно, а те се движат с патерици и имат увредено зрение.
Кое дава на държавата право да се гаври с наистина болни хора заради мошеници?!
П.П. Навремето имах състудентка с отрязан след катастрофа крак, която всеки семестър трябваше да представя медицинско, че не може да играе физкултура и да ходи на бригада.
Повръща ми се от българските държави.
29 Юли 2015 07:47
Кое дава на държавата право да се гаври с наистина болни хора заради мошеници?!

Снощи обсъждах по друг повод и в друга тема този "принцип" на законодателстване във всички сфери.
В тази се вижда най-ясно колко е уродлив.
29 Юли 2015 09:25
Вместо да подтонят тези, които издават фалшиви ТЕЛК-ове, ще гонят хората, които имат нужда от подпомагане и това е единствената им възможност за някакви, макар и мизерни доходи.Кота не могат да се оправят с фуражките и техните пенсии, най-лесно е да се разправиш с инвалидите. Скапана държава.
29 Юли 2015 12:06
malinas, напълно съм съгласен, че трябва "да се подгонят тези, които издават фалшивите ТЕЛК-ове", но не мога да приема, че тези, които години наред ползват неправомерно пари на данъкоплатците, защото "...имат нужда от подпомагане...." трябва да останат ненаказани. Първо това не е единствената възможност за един човек в трудоспособна възраст и без тежки заболявания да има някакви доходи. Но другата възможност е доста по-непривлекателна - трябва да работи. Второ на повечето тук е известно, че една много голяма част от мнимите инвалиди са цигани или българи с основно или подобно образование. Напълно естествено е, че с такава "квалификация" не можеш да намериш атрактивно работно място с голяма заплата и да се надяваш и на по-голяма пенсия. Но кой ги е спирал да учат, когато са били деца? Или цял живот ще паразитираш на гърба на останалите и накрая инвалидна пенсия, щото видите ли му трябвали пари?
И последно - хайде спрете вече с тези фуражки да оправдавате всички дивотии, които стават в България. Едно, че то почти не останаха "фуражки" и друго, че привилегиите на магистратите например, които не си изпълняват задълженията, са доста по-големи от тези на "фуражките".
29 Юли 2015 20:27
При условие, че лекари си "направиха" децата болни, за да влязат в гимназии на местата, определени за деца със заболявания, как да очакваме лекарите в ТЕЛК, които са на една заплата, да не са корумпирани?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД