:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учени: Изкуственият интелект не е за военни цели

Над 1000 експерти в роботиката предупреждават за опасността от употребата на изкуствен интелект за военни цели и "автономните оръжия", съобщи "Гардиън". Те подписаха отворено писмо, представено на Международната конференция за изкуствен интелект. Под писмото са имената на проф. Стивън Хокинг, шефа на Tesla Motors Елън Мъск, съоснователя на Apple Стив Возняк, главния изпълнителен директор на проекта на Google DeepMind Демис Хасабис и други. Автономните оръжия често се описват като третата революция във военната наука след изобретяването на барута и ядрените оръжия. Според авторите на писмото изкуственият интелект може да направи бойните действия по-безопасни, но автономните оръжия, които действат на своя воля, ще снижат прага на безопасност и ще доведат до по-голяма загуба на човешки живот.

Ако една държава започне да разработва системи, които ще могат самостоятелно да избират целите си, без пряк човешки контрол, ще започне нова надпревара за въоръжаване, подобна на тази с атомните оръжия, предупреждават учените. Те отбелязват, че за разлика от ядрените оръжия изкуственият интелект не изисква специфични и трудно достъпни материали и производството му ще бъде много трудно контролирано от световната общност.

Междувременно Русия обвини вчера 74-годишен учен и преподавател от Централния научноизследователски институт по машиностроене Владимир Лапигин в държава измяна, съобщи източник на агенция "Интерфакс". "Лапигин е обвинен в предаване на секретна информация зад граница", посочи източникът. Лапигин е ръководител на Центъра за изследване на аеродинамиката към института, който е главният институт на "Роскосмос". В момента той е под домашен арест.



3
1075
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
28 Юли 2015 22:51
Те отбелязват, че за разлика от ядрените оръжия изкуственият интелект не изисква специфични и трудно достъпни материали и производството му ще бъде много трудно контролирано от световната общност.


Отдавна се опитвам да го обясня на техноментално изостаналите граждани.
28 Юли 2015 23:01
Някой пък ги пита!
29 Юли 2015 13:55
Производство на изкуствен интелект. Как звучи само! Все едно са създали нещо, което да премине теста на Тюринг.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД