:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 396
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Турция и САЩ правят "зона, свободна от "Ислямска държава"

Мирният процес с кюрдите е невъзможен, заяви президентът Реджеп Ердоган
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика вчера в Брюксел извънредното заседание на Северноатлантическия съвет на равнище посланици по искане на Турция.
Турция и САЩ се договориха да изградят "зона, свободна от "Ислямска държава" по турската граница със Сирия, предадоха информационните агенциите. Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че двете съюзнически държави са единодушни, че трябва да се осигури подкрепа по въздух за умерените сирийски бунтовници, които се сражават срещу "Ислямска държава". "Не искаме да виждаме "Ислямска държава" по границите на Турция", каза премиерът пред местен тв канал. Той се зарече Анкара да продължи атаките си, докато кюрдските бунтовници не сложат оръжие. Турция не прави разлика между джихадистите и кюрдските бунтовници.

Съвместният турско-американски план срещу "Ислямска държава" получи одобрението вчера на НАТО. Съветът на НАТО на равнище посланици се събра в Брюксел по искане на Турция, за да бъдат обсъдени проблемите на сигурността след самоубийствения атентат в турския град Суруч. При атаката, осъществена на 20 юли, загинаха 32-ма души. Според Турция зад атаката стои забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК).

НАТО няма директно да участва в създаването на буферната зона. Турция не е искала военна помощ от НАТО за борба с терористичната организация "Ислямска държава", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след извънредното заседание. Той добави, че НАТО изразява "голяма солидарност" с Турция, която "има втората по численост и ефективност армия в Алианса". Столтенберг подчерта също, че НАТО ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Турция в борбата с тероризма и преди всичко с "Ислямска държава".

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че е невъзможно да бъде продължен мирният процес с кюрдските бойци. "Не е възможно да продължим мирния процес с тези, които заплашват нашето национално единство и братство", заяви държавният глава, цитиран от в. "Хюриет". Ердоган също така призова партийните лидери на кюрдските партии да бъдат съдебно преследвани, както и парламентът да лиши от имунитет депутатите от прокюрдската Народнодемократична партия.

За конфликта - на стр.12



РЕАКЦИЯ

Лидерът на турската прокюрдска Народнодемократична партия Селахатин Демирташ категорично отрече организацията да е извършвала незаконни дейности. Според него НДП е атакувана заради успеха, който постигна на парламентарните избори през юни. "Не сме извършили никакви непростими престъпления. Нашето единствено прегрешение беше, че спечелихме 13% от гласовете", заяви той в реч пред парламента.

,
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Селахатин Демирташ
1101
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД