:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдебната филантропия за престъпленията на пътя е бумеранг

Защо съдът намали драстично присъдата на полицая, сгазил дете на тротоар след употреба на алкохол и канабис?
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Когато Темида е снизходителна, то рано или късно това се връща с обратен знак върху цялото общество.
Има области, в които превенцията е задължителна. И една от тях със сигурност е противодействието на престъпленията на пътя, които само за няколко години са причинили смъртта на хора, които могат да направят един средно голям български град. И са ранили още в пъти толкова българи. При това всички те в най-хубавата си възраст - деца, младежи, хора в разцвета на силите си, в най-работоспособното си време. Като оставим настрана какви огромни щети се нанасят, то трагедиите във всеки един от тези случаи са не само кървави, но и незаличими.

Затова е повече от естествено да се прави всичко възможно тези случаи да стават по-малко. И то във всички възможни фази, с всички възможни методи - от техническата годност на автомобилите, през шофьорските способности, през установяването и наказването веднага и на най-малкото нарушение на пътя, на всяка хулиганска проява, та чак до бързи, ефективни и тежки присъди за всеки, който причини смърт на пътя, още повече след употреба на алкохол, на наркотици, след превишена скорост ...

Защото



често главен виновник за пътната касапница се търси все в закона,



все в липсата на едно или друго наказание за едно или друго престъпление. Но може би трябва да се каже, че има много закони и те предвиждат не рядко и тежки наказания. Че смисълът е повече в бързината, справедливостта и тежестта на наказване на тези престъпления.

Когато обаче един съд присъжда 11 години затвор за прегазено на пешеходна зона бебе, а после друг съд я намалява драстично на 7 години, с цяла една трета, то нещата не бият на държавна политика.

Още повече че става дума за случай, при който смъртта е причинена от шофьор полицай на пешеходна зона, след каране с превишена скорост, а според експертизи и с алкохол, и с канабис в кръвта. Затова няма как човек да не се запита поради какви причини една такава присъда се намалява толкова много?

Преди няколко месеца Бургаският окръжен съд осъди граничния полицай Костадин Стоянов на 11 години затвор, след като съдебният състав определи случая като особено тежък. Три месеца бяха достатъчни на съда да приключи съдебното следствие и да се произнесе за катастрофата, която стана на 11 септември м.г. в созополското село Крушевец. Тогава Стоянов навлезе с колата си на тротоара и уби намиращата се в бебешка количка 11-месечна Красимира.

Както и да го погледне човек,



за тромавото българско законодателство



това дело си беше като бяла лястовица. То мина с разпит на свидетели, след това бяха изслушани вещите лица, извършили четирите експертизи по случая, и накрая приключи с кратки пледоарии на страните по делото. Нова автотехническа експертиза прибави към обвинението на подсъдимия още едно утежняващо вината обстоятелство. Експерти установили, че автомобилът по време на катастрофата е бил на пета предавка и се е движил с превишена скорост от 59 километра в час.

В хода на делото прокуратурата поиска 10 години затвор за подсъдимия, което е точно средният размер на предвижданото в Наказателния кодекс. Според държавното обвинение полицаят е действал в условията на престъпна самонадеяност. Адвокатите на подсъдимия пък, че той трябва да бъде оправдан по повдигнатите обвинения и да бъде признат за виновен само за 2 нарушения, извършени по непредпазливост. Освен това според тях неправилното съхранение на кръвните проби на Стоянов ги е направило негодни за анализ и води до основателни съмнения в качествата на резултатите. Самият Костадин Стоянов заяви категорично, че когато се е качвал в колата, е нямал чувството, че е под въздействието на алкохол и че никога не е употребявал канабис.

Така или иначе присъдата от 11 години бе приета някак от обществото и изобщо не бе приета от родителите на децата, които през цялото време настояваха за максималната присъда от 20 години затвор.



Изненадващо обаче Бургаският апелативен съд свали драстично



наказанието - от 11 на 7 години затвор. И тук трябва да се отбележи, че на практика делото се движеше светкавично за българските условия. Няма как обаче да не се концентрира човек върху това кое пък е това, което налага намаляване на присъдата при приетата фактическа обстановка.

Апелативните съдии сега отмениха присъдата в частта, в която подсъдимият е признат за виновен, че е причинил смъртта на детето на "пешеходна пътека", и го оправда да е извършил деянието на пешеходна пътека. Въпросната грешка е тръгнала още от обвинителния акт, след като е било очевидно, че трагедията се е разиграла на тротоара. С решението на втората инстанция бе намалено и наложеното на Стоянов наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 13 на 9 години.

Интересно е да се отбележи, че Бургаският апелативен съд все пак е възприел изводите на първоинстанционния съд, че случаят е особено тежък и подсъдимият следва да отговаря за по-тежко наказуемото престъпление по транспорта от обикновените случаи на тези престъпления. Най-малкото защото въпросното лице е прегазило Красимира в пияно състояние в комбинация с канабис. Съдът приема, че деянието е съзнателно непредпазливо, тъй като конкретните количества алкохол и наркотични вещества



не могат да попаднат в организма му без неговото знание и воля



и по делото липсват данни за принудителното или несъзнателното им приемане.

Според съда обаче нарушаването на правилата на движение от Стоянов не е умишлено, а непредпазливо - самонадеяно. Магистратите приемат, че наложеното наказание е "несправедливо завишено и като такова се явява несъответно на извършеното престъпление и следва да се намали.

"Налице са редица неотчетени или подценени от първоинстанционния съд смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на Стоянов, продължителен трудов стаж във и извън системата на МВР, през който няма допуснато нито едно дисциплинарно нарушение и положителни характеристични данни за семейното му положение", пишат апелативните съдии. Според магистратите от справка на "Национална система - 112" ставало ясно, че минути след произшествието подсъдимият е сигнализирал за него, което се смята, че е бил съпричастен към случилото се. В тази насока били и "дадени показания в хода на съдебното производство от незаинтересован свидетел, който е заявил пред съда, че подсъдимият е искал да окаже помощ за изваждането на детето от детската количка".

Според магистратите наказанието трябвало да се намали и защото



подсъдимият е употребил алкохол малко над границата



на допустимата норма, а именно 0.58 промила при допустима концентрация от 0.5.

Странно е обаче, че, от една страна, съдът приема, че подсъдимият е употребил и канабис, но изобщо не го обсъжда като контра и като отегчаващо вината обстоятелство. Защото, ако е вярна експертизата, то хем да си пил, хем и да си употребил при това високорисково наркотично вещество по терминологията на експертите си е проблем.

"Деецът самонадеяно е мислил, че може да предотврати пътнотранспортното произшествие и вредите от него. Той е имал дългогодишен опит като водач на лек автомобил, познавал е пътя, защото почти ежедневно е пътувал по този маршрут, но очевидно приетото количеството алкохол, комбинирано с наркотик, го е направило негоден да контролира автомобила и траекторията му на движение до удара с бебешката количка", пишат в мотивите си и апелативните магистрати. И на този фон намаляват присъдата, и то с цели 4 години. Интересно е да се отбележи, че в хода на втората инстанция и прокуратурата поиска на практика по-ниско наказание. Държавното обвинение поиска деянието да бъде преквалифицирано и тогава наказанието може да е в рамките на от 3 до 10 години. Въпросното решение подлежи на обжалване и протестиране и пред Върховния касационен съд.

То обаче поставя ребром въпроса дали съдебната филантропия за причинена смърт на пътя, при това от хора на властта, след превишена скорост, след употреба на алкохол, че и на канабис не се връща като бумеранг.

Изобщо последните години са белязани от някак странна съдебна благотворителност при определяне на наказанията за на практика тежки като резултат деяния. Стига се до абсурда, при който закоравял рецидивист, който категорично е показал, че не може да се социализира, получава примерно 3 години за поредно убийство. Или пък данъчен измамник, източил милиони, да минава с условна присъда. Или пък хванат с подкуп лекар, данъчен, митничар, полицай да минават с пробация. Изобщо тази държавна "благотворителност" и фактическа, но необявена наказателна амнистия става все по-опасна. Защото чрез нея например само с глоби се разминаха лекари, след чиито грешки умират пациенти, полицаи,



убиващи заради немарливо бораване с оръжие невинни хора,



учители, заради чието безхаберие умират деца по екскурзии, строителни предприемачи, заради чиято небрежност има загинали по сгради и строежи, охранители и собственици на заведения, пред които умират деца заради неспазени правила. Стига се дори до фактически отказ от правосъдие. Обясненията са, че законодателят, а и съдилищата се водят от някакви икономически и благородни мотиви - да бъдат разредени затворите, които в момента са препълнени, и да бъдат социализирани престъпниците.

Заради всичко това правосъдието изобщо не може да изпълнява една от най-важните си функции - превантивната. И най-вече то започва да изглежда несправедливо, което може да роди обществен гняв. А това е наистина като връщане на бумеранг.
СНИМКА: БГНЕС
Делото за сгазеното бебе няма да има превантивен ефект, защото нарушителите на пътя получават сигнал, че при такава трагедия може да им се размине с по-леко наказание.
4
2547
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
19 Август 2015 04:45
Обясненията са, че законодателят, а и съдилищата се водят от някакви икономически и благородни мотиви

Аз такова обяснение не съм чувал. Моето обяснение е, че това е съдът на Георги Колев.
Там където с тайно наддаване се решават бизнес дела за милиони, съвсем нормално е с малки залози да се решават и криминалните случаи. Рибата се вмирисва откъм главата Още повече, че е "нашо момче" - полицай, от системата. Направо 20 заплати да му дадат, ако все пак попадне в затвора /и да му броят времето там за труд трета категория/.
Истината е, че съдебната реформа е важна най-вече за нас, гражданите, а не за посланиците или чуждите инвеститори /те си калкулират тези неща още като си смятат нормата на печалба/. Това за по-кратък процес, две инстанции са Цацарчеви щуротии, прах в очите както се доказва и от този случай. Неговите хора настояват за по-малки присъди, а вече 9 години отказват да намерят виновник за двете момичета, убити от падналия строеж край Съдебната Палата. А загиналите на строежа на чичко Гергов?? Дори и само едно измитане на тая пасмина пак ще е Реформа.
Но моето предположение е, че промени в съдебната система ще има чак след като първо имаме случаи на линчуване. Когато няколко такива полицаи, прокурорски и бизнес синчета, бъдат убити с камъни от тълпата /как не го убиха сватбарите оня келеш в Ловеч/, ще се размърдат политиците.
ПП някой да знае държава, където има и "частни" обвинители? Не става дума за граждански искове, но винаги съм си мислел, че един адвокат на жертвите в такива елементарни случаи като ПТПта ще се справи по-добре от държавно-подкупното обвинение.
19 Август 2015 06:50
Хайде без да приравняваме убийствата на пътя с умишлените престъпления. И един рецидивист заклал момиче да получи по-малко от водач, който се е заблял и е блъснал пешеходец, защото не е успял да спре. Да оставим това, че в някои от случаите жертвите са виновни. Както децата от Лесидрен, които са си правили разходки по извънградски път, сякаш са в Борисовата градина. Без оглед всякакви правила и, ако не бяха тези диваци, някой софиянец можеше да ги помете, защото ще се разбягат пред колата му. Както детето в Бургас, което се озовало на Околовръстен път, където нямат работа пешеходците. Или малките колоездачи, които родителите най-безотговорно са оставили на пътя самички. А нямат право на тази възраст да ги оставят сами и в къщи, още по-малко на пътя, където някой идиот може да ги сгази. Има държави, където и жертвата бива глобявана, ако прави нарушение, дори да загине. А у нас, щом загине, винаги шофьора е виновен. Имал несъобразена скорост..?! Само че той не може да я съобрази, защото не врачка!
Шофьорите са хора и правят грешки. Като изключим употребата на алкохол, всички други са от незнание, неопитност, невнимание, но не са умишлени. Но те са наказване не само за своите грешки, но и за чуждите. Защо? Наричат ги убийци по медиите, разкарват ги с години по съдилищата и дори им искат ефективни присъди. Близките се опитват да оневинят себе си, приятелите си, роднините, да получат обезщетения, които не им се полагат. И това е една от причините да има толкова загинали деца и пешеходци. Просто на тях никой не им търси отговорност, те винаги са жертвите. Ако и спрямо тях застрахователите и закона приложат същите правила и санкции, както ги прилагат спрямо виновните водачи, ще видите как ще пресичат на ползолените места или поне няма да се бутат пред колите без да мислят. И родителите, ако бъдат осъдени, че децата им са сами на пътя, дали ще ги пускат така, докато си джъткат из фейсбук и си копат градинката?
19 Август 2015 07:57
Бебе блъснато на тротоар /случая в статията/ . Прокурорски син помита двама на спирка.
Пиян олимпиец не може да вземе завой.
та дори и в Лесидрен колата изскача от пътя, къде да се скрият децата.
Общото и в трите случая, първите, е, че човек с влияние ги извършва и отървава кожата.
В четвъртия не е ясно, но щом остана в ареста, сигурно е без връзки и пари.
20 Август 2015 14:07
annetaz
19 Авг 2015 06:50
Мнения: 1,352
От: Bulgaria
Хайде без да приравняваме убийствата на пътя с умишлените престъпления.

Да , бе , особено когато му е второ или трето по ред убийство на пътя !!!
...водач, който се е заблял и е блъснал пешеходец, защото не е успял да спре.

Той за това е водач на МПС , а не овца - за да не блее ! Овците - в кошарата , не зад волана ! Като "блее" - в кошарата за двукраки овци ! За 10 години !!!
... в някои от случаите жертвите са виновни. Както децата от Лесидрен, които са си правили разходки по извънградски път...

Ти добре ли си ? Извън София/града излизала ли си без кола ?На всеки извънградски път от двете му страни има място(банкети) , по което вървят пешеходци срещу движението , за да могат да виждат движещите се МПС и отстъпят встрани , ако наистина някой идиот се е заблеял ! Как мислиш , че се придвижват хората на село без превозни средства - през нивята и ораното или летят ???
... Имал несъобразена скорост..?! Само че той не може да я съобрази, защото не врачка!...

Господи , събери си вересиите !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД