:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденции

Какво тук значи някаква си демокрация...

Няма смисъл да очакваме здравословна и демократична политическа среда, при положение че структурите на основните политически сили се основават на единоначалието
Снимка: БГНЕС
Лидерът на ДПС Лютви Местан вече не си спомня, че кандидатите за кметове трябваше да се избират на вътрешен вот.
В момента участието в политиката изисква убедително да се продават няколко лъжи. Първата е, че го правиш, защото те е грижа за хората, а не заради собствения ти интерес. Втората е, че знаеш какво е общественото благо и как да се постигне. Третата е, че си готов да споделяш властта с други, а няма да я пазиш само за себе си, т.е. че си демократ. Лъжите се повтарят достатъчно често не толкова за да ти повярват хората /те отдавна са наясно с манипулациите/, колкото за да можеш да обвиниш някой случайно появил се нов опонент в същата демагогия и така своевременно да елиминираш възможността ситуацията да бъде променена.

Повтарянето на мантрата за вътрешнопартийната демокрация стана особено важно през последните двадесетина години, когато избирателите все по-често започнаха да асоциират политическите сили с техните лидери. СДС с Иван Костов, ДПС с Ахмед Доган, ГЕРБ с Бойко Борисов и безброй други създадоха, общо взето, вярната представа за партийния водач, който с помощта на тясно обкръжение от доверени люде държи здраво юздите на пирамидално изградената структура на своята политическа формация. Разбира се, дрязги, неподчинение и отцепвания имаше непрекъснато. Но подобни случаи по-скоро затвърдиха правилото.

Иначе, ако човек слуша политиците, ще остане с впечатлението, че



партиите са едва ли не образец за демократично самоуправление



Особено сега с наближаващите избори, когато предстои да се изберат претендентите за кметове и да се подредят листите с общински съветници. "Водещият принцип при селекцията на ГЕРБ ще бъде изборът на местната организация - кой е кандидатът, който се ползва с най-голямо доверие", най-сериозно обяви вицепремиерът Томислав Дончев. И това идва от висш сановник на същата тази партия, която заиграва по свирката на лидера в мига, в който Борисов щракне с пръсти. Който не вярва, нека си припомни един удивителен епизод от парламентарната ни история - с една десетминутна визита в Народното събрание Борисов преобърна нагласите за признаване на арменския геноцид, свеждайки събитието до почти безобидното "масово изтребление". Ако по такъв казус мнението може да се извърти драстично, кой ще оспори мнението му при подредбата на една или друга листа?

Интересен случай представлява ДПС, което, откакто Ахмед Доган формално напусна политическата сцена, преминава през многопластова козметична процедура за смяна на имиджа си на лидерска партия. "Грешат тези, които си мислят, че г-н Доган ще дърпа конците на ДПС. Това е тежка заблуда, опит да се принизи ходът му да се оттегли. Ние вече приехме достатъчно демократични процедури, които ни правят партията с най-голяма вътрешнопартийна демокрация", твърдеше настоящият партиен лидер Лютви Местан през 2013 г., когато беше посочен от именития си предшественик за негов наследник. И сега малко преди изборите обяснява на всеки, който има желание да го чуе, как изборът на партийните кандидати ще започне от най-ниското ниво - на селските събрания чрез предварителен вот. Ето и фактите - идеята за вътрешни избори умря безславно, а през юли при определянето на кандидат-кмет на село Караманци местните партийци стигнаха до бой и размахване на пистолети. А реалното отношение на партията по темата за вътрешнопартийната демокрация, извън "високия наратив" на Местан, се видя в началото на сегашния парламент, когато парламентарната група съвсем единодушно и демократично изключи двама от членовете си, защото отказаха да сдадат спечелените си чрез преференциален вот места. А в устава на движението продължава да стои текст, според който почетният му председател Ахмед



Доган "олицетворява и изразява непреходните ценности



и стратегическите цели на партията".

При БСП работата е сериозна - там на вътрешнопартийната демокрация е посветена цяла секция от устава, определяща, че има "свобода на идейно-политически и професионално-творчески структури" и "многовариантност при обсъждане и решаване на проблемите". Разбира се, всичко това е в рамките на "принципа на демократичното единство", чийто смисъл се свежда до това, че всеки има право на мнение, но срещу взетото от партията решение съпротива не може да има. Няма как - старите привички на болшевишкия демократически централизъм умират трудно. Също и митът, че столетницата е единствената политическа сила у нас с плуралистичен вътрешен живот - сякаш безбройните фракции в партията са някакво доказателство за това. А свидетелства, че, ако пожелае, соцлидерът може да си прави каквото си иска, има достатъчно - да си спомним как през 2013 г. тогавашният партиен бос Сергей Станишев промени устава, така че доминираният от него Национален съвет на партията да взима окончателното решение за подредбата на листите с кандидат-депутати, орязвайки правата на по-низшите партийни структури.

А как стоят нещата в Реформаторския блок в това отношение никой не смее и не иска да пита. Прекалено заети да пазят картонената си коалиция,



десните градят някаква пародия на вътрешнокоалиционна демокрация,



в която всеки е някакъв шеф - съпредседател, зам.-председател, секретар и т.н., а всяко решение се взима след безкрайни консултации, преговори, дебати и разговори. И затова броени седмици преди изборите още не са се разбрали за единна регистрация на коалицията за вота.

Приказките за процъфтяващия вътрешен живот на партиите си остават необходима лъжа за политиците. Но ние няма какво да се заблуждаваме - обществото ни не може да има здравословна и демократична политическа среда, при положение че структурите на основните политически сили все така са положени на единоначалието.
6
3121
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
18 Август 2015 20:28
Вождизъм! От години мрънкам против него...
18 Август 2015 21:27
изгарящ на събранията в рамките на устава.
18 Август 2015 22:02
За другите не знам, аз си гледам БСП. И ... илюстрирам.

Михаил Миков в интервю на Калина Андролова в a-specto.

Няма да ви болдвам тези, че да не речете, че ви манипулирам, извеждайки от контекста му мъдрото председателско слово.

Г-н председател, има някои фигури, които са събрали силен негатив сред електората, въпреки това те отново заемат водещи позиции, търси им се място, ако не ги искат за водачи в един град, се слагат за водачи на листи в друг град. Например има ли логично решение за поставянето на Вигенин за водач на листа точно в Благоевград? Там, където е най-малко желан.

Каква беше моята логика?! Вигенин е бил външен министър. Той е запознат доста с темата Македония. Вигенин е член на Президиума на Партията на европейските социалисти, който отговаря и е докладчик за Западните Балкани. И това бяха мотивите, сериозните мотиви той да бъде поставен в този район. Може да изглежда формално, но това са сериозни мотиви. Има и още един мотив. Вигенин е сравнително млад човек и е натрупал доста, не може с лека ръка да се откажеш от това, което той знае и може. Сега след освобождаването му от Изпълнителното бюро Кристиан ще има повече възможности да се посвети на работата си в региона. И в Европа, където ще укрепи позициите на партията.

Но разбирате ли, организацията не го иска.

Вижте, на много места организациите трудно възприемат решенията на националните органи за водачи на листите. Те си имат свои мотиви. Но в крайна сметка част от промяната в партията трябва да бъде засилване на смисъла на националните решения. Това е проблем, който трябва да се лекува. Проблем, който аз получих в наследство, за което ме питахте в началото на интервюто. Защото става дума за една децентрализация, която е достигнала до центробежност. Използваме бранда БСП, за да решаваме едни или други местни, областни или лични проблеми. А в същото време брандът БСП, партията БСП понася негативите от такъв тип решения. Смятам, че партията е национална и когато решенията са взети от нейните национални органи, те трябва да се приемат от всички членове и партийни организации в страната. Обратното поставя въпроса, защо толкова демократично избираме партийните органи на всички равнища, след като в един момент можем да оспорваме или да не изпълняваме решенията им.

Може би местните организации смятат, че ръководството не се съобразява достатъчно с местната конюнктура, не познава ситуацията по места и по тази причина прави грешки.

Ето, вземете местните избори. Макар че правата за местните избори са изцяло в националното ръководство. Местните организации и конференции, тези широко представителни формати, имат пълната свобода да номинират кандидатите за кметове, да подреждат листите си за общински съветници, включително и да постигат политически съюзи в границите, разбира се, на една коалиционна рамка, която няма да промени идентичността на партията, политиката и курса на партията. Забележете в другите партии как става. В ГЕРБ примерно се подават три кандидатури, вади се една кандидатура, няма конференция, няма общински съвет, няма общи събрания на партийните членове, както е при нас в БСП. Но тези демократични механизми имат и своите недостатъци. Особено когато хората, участващи в този процес, вземат решения не на принципна основа, а с някакви лични съображения.

Тоест трябва да се засили централизацията в БСП.

Това даже не е централизация. Това е нормален ред. Ред, в който както всеки партиен член в рамките на кампаниите търси отговорност на висшестоящите, така той трябва да възприеме, че решенията, които се вземат от легитимно избраните органи – конгрес, Национален съвет, Изпълнително бюро са част от неговото членство в социалистическата партия. Наскоро, докато обикалях страната, един партиен секретар ми каза: „Каква коалиционна политика ще провеждам аз с моята партийна организация, не ми е ясна коалиционната политика на партията?”. Отговорът ми беше: „Ти няма да провеждаш никаква коалиционна политика. Националната коалиционна политика се определя от националните органи, а местната – от Общинския съвет”. Равнището основна партийна организация не е място за провеждане на коалиционна политика. Този отговор не знам дали се хареса. Но е искрен и откровен. И така трябва да бъде, за да може партията да функционира като единен организъм на цялата територия.

18 Август 2015 23:15
Де го Пирински да те потупа по рамото....
18 Август 2015 23:39
Няма смисъл да очакваме здравословна и демократична политическа среда, при положение че структурите на основните политически сили се основават на единоначалието

Така е при примитивните общества.
Важи принципа на маймунското стадо.
Вожд, блюдолизци и тарикати около вожда и останалото електорат.
Затова и демокрацията ни е на този принцип.
Технологиите се променят относително бързо, манталитета и традициите само след смърта на носителя им.

19 Август 2015 16:46
А в Поморие палажението кофти!Укопали се руснаци срещу укри!Шлехт!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД