:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Процес

Беззъбо обвинение срещу ислямист разгневи правозащитниците

Международният наказателен съд започна първото си дело за унищожаване на културно-историческо наследство в Мали
Ахмад ал Факи ал Махди се яви невъзмутим в съда.
Първият процес за унищожаване на културно-историческо наследство, който започна в Международния наказателен съд (МНС) в Хага, разбуни духовете сред правозащитните организации. Причината е, че обвинението срещу ислямския екстремист Ахмад ал Факи ал Махди за разрушаване на религиозни сгради и ценни ръкописи в историческия град в Мали - Тимбукту, според тях е твърде беззъбо. Ал Махди е оглавявал "морална полиция" в града и според различни доказателства на съвестта му тежат смъртни случаи и насилие. Вместо това той е подсъдим само за изгорени старинни книги и съборени антични постройки по време на окупацията на града от ислямисти през 2012 г. Унищожаването на културни ценности е военно престъпление според Хагската конвенция, но едва сега ще бъде съден човек за това.

Ахмад ал Факи ал Махди, наричан още Абу Тураб, е заловен, докато се опитвал да избяга от Мали на 26 септември т.г. и четири дни по-късно е предаден на Международния наказателен съд. На първото изслушване по делото срещу него прокурорите съобщиха, че е оглавявал "морална полиция", създадена от екстремистите в Тимбукту, и е



водил операциите по унищожаване на мавзолеите и ръкописите



През декември 2012 г. френски въздушни удари прогонват радикалните групи, но при отстъплението си те унищожават библиотеки с хиляди старинни ръкописи, девет гробници и джамия. Целият град Тимбукту е вписан като световно богатство от ЮНЕСКО. Миналата година ЮНЕСКО започна да изгражда наново Тимбукту с помощта на правителството на Мали и други международни организации.

В съда обвиняемият е потвърдил само името и възрастта си, както и че е от племето на туарегите. Допълнил е, че желае да се обръщат към него само на арабски и да се произнася пълното му име. Отказал е да прави каквито и да е други изявления. Ал Факи е на 40 години и е завършил Института за учители в Тимбукту, а от 2011 г. е държавен служител в образователния отдел. Негова преподавателка от института помни своя ученик и казва, че той бил "дребна риба" в сравнение в лидерите, които били начело на окупацията.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсуда заяви, че арестът на Ал Факи е "важна крачка напред в борбата с безнаказаността не само в Мали, но и в цяла Африка, чието население в близките години е предмет на ужасни престъпления". Правозащитните организации обаче смятат, че



това, че Ал Факи е унищожавал артефакти, е най-малкият му проблем



Международната федерация за човешките права каза в изявление, че фокусът върху културните поражения не трябва да измества насилието над хората. Намекът е, че е обвиняемият е убивал и унищожаването на културни ценности е по-маловажно.

В миналото МНС е остро критикуван заради прекалено праволинейните си дела, които оставят много жертви, особено на престъпления въз основа на полова идентичност, без достъп до правосъдие и обезщетение. В последно време съдът взе предвид критиките и се опитва да разглежда по-широк спектър от случаи. Но според правозащитни организации Ал Факи е отговорен за много повече жестокости. На 6 март в Тимбукту са изпратени мисии, които да разследват престъпленията по време на окупацията. Разпитани са много хора, от които 33 са жертвите на ислямската "морална полиция", чийто командващ е бил Ал Факи. На този етап "проявите на неописуема жестокост" на въпросната полиция са под юрисдикцията на съда в столицата на Мали Бамако. Организациите недоумяват как така Ал Факи ще бъде съден само за едно от многото зверства, извършени от него.

В Международния наказателен съд могат да се разглеждат само престъпления, които са извършени в страни, членуващи в МНС или за които от ООН е изпратена разследваща комисия. Главният прокурор на МНС Фату Бенсуда казва, че заради това не могат да бъдат дадени присъди за зверствата, извършени от "Ислямска държава", тъй като Сирия и Ирак не са членове на съда, а главните командващи на групировката са от тези две страни. Мали, за разлика от Сирия и Ирак, членува в МНС, затова делото срещу Ал Факи се смята по-скоро за



крачка назад в съдебната система, отколкото напредък



Следващото изслушване по делото е насрочено за януари 2016 г. Международните организации се надяват до тази дата да бъдат разгледани и доказателства за останалите престъпления на Ахмад ал Факи ал Махди.

Първият случай на унищожаване на културно-историческо наследство беше през март 2001 г., когато талибаните взривиха две статуи на Буда, изсечени в скалите на Хиндукуш в Бамиян няколко месеца преди атентатите в Ню Йорк. Според очевидци джихадистите пробили дупки в двете фигури и сложили в тях динамит. Разработени са проекти за повторното им изграждане, но засега изглежда, че нищо не може да се направи по въпроса.

Откъдето и да минат ислямистите, непрекъснато оставят като свой подпис вандалски актове. Най-скорошният и най-емблематичният случай си остава ударът на "Ислямска държава" в древния сирийски град Палмира. С няколко акции този август беше унищожена цяла културна епоха от световната история. Тъй като това не е било достатъчно за ислямистите, те хванаха и накрая обесиха главния археолог на града. Халед ал Асаад бил измъчван в продължение на месец, защото отказал да заведе ИД до скрити антики от Палмира. Те оставиха тялото му да виси от колона на главния площад на града и пуснаха записа в интернет като предупреждение за онези, които не изпълняват исканията им.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Това са останките от ценните ръкописи.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Главният археолог на Палмира беше убит, а откритията му - унищожени от "Ислямска държава".
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Огромните статуи на Буда в Бамиян днес са само спомен.
7
2228
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
13 Октомври 2015 20:05
Мароко отлага с години обещаноя 90-та година референдум в Западна Сахара.Мавритания мачка туарегите.След като Света забрави за ПОЛИСАРИО в Мали ,Мавритания и Западен Алжир се настаниха ислямистите.За тях има пари Това е западният фронт с/у ИД.Франция просто си играе на империя и си затваря очите че в района има още робски пазари.Абсурдът е че Оланд също като ПОЛИСАРИО е в социнтернационала

http://www.saharalibre.es тези можеха да са алтернативата.


Сирия е просто един от фронтовете на ТСВ.Всъщност ислямизма е в следствие на неоимперализма.В корпоративният му вариант.
Точно в този район е казано (в свободен превод)

"Не е далеч този ден, когато милиони хора ще напуснат Южното полукълбо и ще се прехвърлят в Северното. Те ще дойдат при вас не катоприятели, а като завоеватели.И тяхното оръжие ще бъ7дат децата, лоното на нашите жени - оръжие на победата ни" от трибуната на ООН 1974 година.

Тъжна история за бюргери и буржоа живеещи ден за ден и нечуващи камбаната. А политиците ни са просто лакеи на пир по време на чума.
13 Октомври 2015 20:48
Всъщност ислямизма е в следствие на неоимперализма.В корпоративният му вариант.


Ръгай соц мантрите, че на раята да и е по-леко. Ислямът хич не е напирал през последните 1400 години към Европа. С нищо не е навредил на цивилизацията. Само градеж и съзидание...
13 Октомври 2015 21:17
бъркаш тезата.Исляма се развива(с известно закъснение). В края на 19 векточно в Кайро Великобритания решава да заложи на радикален ислямизъм и слага за главен мюфтия радикал.Да се справи с евреите.(пълен абсурд-но точно в Ситито банкстери проектират антисемитизма си (заради ротшилд) в политика на Империята). По това време и охранката в Русия следва същия курс=- организира погроми в Украината...в същото време тече процес срещу Драйфус.Всички сме гледали филми със Зола като адво0кат,нио се пропуска че и в Алжир Франция толерира сунитски радикали да мачкат местните евреи.Приобави партия Дьонмех в Османската империя.Всъщност предрасъдаците на "просветения" 19 век сплитат Еврейския въпрос и Източния в гордиев възел .Появяват се три течения за решаване на "еврейския" - Теодор Херцел с ционизмът-отговор на аферата
Драйфус, Младотурците в ОИ (които после свалят падишаха с четите на яне Сандански 1908 -и после правят геноцида срещу арменците с помоща на Макензи-германеца командвал на Балканите през ПСВ) БУНД- създатели на Руската социалдемократическа работническа партия(1898-след нашите на Благоев) и кашата става пълна.Англия създава съвременния Близък Изток.Лорънс Арабски успява да лансира протежето си за крал на Йордания,бащата на Ким Филби с негоеото протеже - един незначителен уахабит и 40 разбойника-създават Саудитска Арабия ( рижия Филби е военен министър-приема исляма,заеязва сина си и плоската си жена и ....после имаш кеймбриджка четворка...но то друго разклонения)...Англичаните ги избива на антиислямизъм(щото създаденото от тях "Мюсулманско братство стават антиимпериалисти и пуристи0 и създават групата на Щерн....която е в основата на днешен Израел.....а по ВСВ е финансирана от Хайнрих Химлер да избива англичани в Юдея.... Доста схематично - ма наистина ли си мислиш че Запада разбира Изтока и няма вина в некадърното си политинженерство за цялата каша? Руснаците поне са праволинейни и ясни0 с големия "калибр" по канчока...Иначе Ислямът си е съвсем нормална религия.Тоталитарна колкото всяка друга.
13 Октомври 2015 21:41
между другото-друзите са шиити.....знаеш ли че ЦАХАЛ е създадена от ХАГАНА , групата на Щерн и друзки милиции(май още има друзки батальон в ЦАХАЛ) -?
14 Октомври 2015 04:31
Не се излагай! Преди 1300 години по бреговете на Средиземно море е имало само християни и евреи. В днешно време може и да намериш, ако потърсиш с лупа. Реакцията на арабите през 1948-ма, когато дават парче земя на евреите е известна на всички. Тя била тяхна!!! Това което са взели от Византия им принадлежало! Що да не принадлежи на Великобритания? Така, че по-кротко с мантрите за световния империализъм в действие. Прадедите ти са помагали на Константинопол преди 1300 години да оцелее, защото са разбирали опасността. Нищо съзидателно няма в тази тоталитарна идеология.
14 Октомври 2015 13:04
renegad 13 Октомври 2015 21:17
14 Октомври 2015 13:11
renegad 13 Окт 2015 20:05
Точно в този район е казано (в свободен превод)
"Не е далеч този ден, когато милиони хора ще напуснат Южното полукълбо и ще се прехвърлят в Северното. Те ще дойдат при вас не катоприятели, а като завоеватели.И тяхното оръжие ще бъ7дат децата, лоното на нашите жени - оръжие на победата ни" от трибуната на ООН 1974 година.


--
Преди време и аз цитирах точно това. За прецизност:
«Недалек тот день, когда миллионы людей покинут южное полушарие и переберутся в северное. Они прибудут не как друзья, а как завоеватели. Их оружием будут дети, лоно наших женщин — оружие нашей победы». (Выступление на ассамблее ООН, 1974)

Хуари Бумедьен (23 августа 1932 — 27 декабря 1978) — алжирский государственный, военный и политический деятель, полковник, один из лидеров антиколониальной борьбы алжирского народа.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D1%8C%D0%B5%D0%BD,_%D0%A5%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД