:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Парадокс

След като България покори Холивуд, е време да погледне и в интернет

Последната публикация в Bulgariatravel.org, официалния сайт на Министерството на туризма, е от февруари
Поантата на клипа е Сталоун
Нашата туристическа реклама се е вгледала в нишите, вероятно защото сме обхванали всички останали по-големи групи. Като например на пиещата британска младеж - в софт и хард вариант, който включва балконинг. Идват германци, румънци, руснаци, сърби и македонци. И колкото за цвят - малко японци и малко китайци в смисъл на туристи. И открихме ниша, за която активно не бяхме работили - хората, които посещават някоя страна, защото там е сниман еди-кой си филм.

Ясно бе, че клипът, изработен и подарен на Министерството на туризма от "Ню Бояна филм", ще вдигне вълна от коментари. В неделя министърката Николина Ангелкова го показа. За видеото няма как да се говори като за класическа туристическа реклама, защото реално не е такава. В него участват петима известни холивудски актьори - Антонио Бандерас, Селма Хайек, Джейсън Стейтъм, Ейдриън Броуди и Силвестър Сталоун. Споделят позитивните си впечатления от работата с тукашните кинаджии и между другото признават, че българите са топли хора, с които е лесно да се сприятелиш, и че в страната ни има разнообразна и красива природа и хубава храна, които не се виждат на видеото. Поантата е изказването на Сталоун:



"България е мястото!", а зад гърба му руини



от снимките на "Непобедимите".

Продуктът прилича на покана към различни компании да идват да снимат в киноцентъра "Ню Бояна филмс". Видеото наистина ще се прожектира по време на фестивали и на филмови борси. Министър Ангелкова допълни, че рекламата съществува и в кратък 30-секунден вариант, в който асоциацията с киното не е чак толкова голяма. Вероятно от този вариант ще отсъстват лицата на холивудските актьори и няма как да е иначе. Няма как да си го платим - първо, и второ - дори и да можем, качеството на клипа щеше да е съвсем друго. Самите звезди не биха позволили да се въртят лицата им във филмче, изработено по трудово обучение.

Министър Ангелкова, "Ню Бояна филм" и обикновените фенове се радват на клипа, а на 30-секундната версия ще бъде сложено туристическото лого на България и тя ще бъде въртяна в чуждестранни телевизии и по туристически изложения. Ангелкова наблегна специално на факта, че България не е плащала хонорари на знаменитостите и че клипът ни е излязъл напълно безплатно. Тя е наясно, че той рекламира страната като кинодестинация, но каза още, че такъв туризъм вече съществува и че той набира все по-голяма популярност в световен мащаб.

Клипът разцепи мненията. Не може да се каже кои надделяват. Едната страна казва, че на харизан кон зъбите не се гледат, а букетът звезди компенсирал недостатъците на клипа - т.е. не може звезди като Сталоун, Стейтъм, Броуди да те хвалят и това да се отчита като грешка и като лоша реклама. Срещу него пък застанаха основно PR-и и хора от туристическата индустрия. Те заявиха, че посланията във видеото са сбъркани, както и много от използваните пейзажи. Директорът на института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов например коментира, че този клип не трябва да се излъчва в Русия, защото там Сталоун се свързва с Рамбо, който е символ на агресивната американска външна политика. Не трябва да се показва и във Франция, защото там не харесвали американско кино. Рекламата нямала да върне и българските туристи, които все повече предпочитали Гърция. Драганов заключи, че в крайна сметка най-доволна от всичко ще остане фирмата за филмопроизводство, защото за нея се отваря възможност да популяризира логото си по целия свят с пари от туристическото министерство, от европейски програми и с отчисленията на туристическите компании, възлизащи на около 56 милиона евро.



Звучи парадоксално, но България е единствената държава в региона,



която не поддържа официална туристическа страница във "Фейсбук". Излишно е да се говори за значението на социалната мрежа във всеки аспект от живота и бизнеса в днешни дни. Точно преди около година бе съобщено, че в нея активните профили са достигнали 1.35 милиарда. В момента те със сигурност са повече. Въпреки това последният постинг на страницата на Министерството на туризма - Bulgariatravel.org, е от края на февруари и е по повод Тодоровден. Публикуваната информация е само на български език и до нея има няколко снимки от кушии. И въобще всичко в Bulgariatravel.org изглежда насочено по-скоро към вътрешния, но не и към външния пазар. Доколкото изобщо може да се каже, че е насочено към някого. Освен това снимките на кушиите са с такова качество, че не биха се вдигнали и от съседното село да видят какво се случва. Съдейки по опита на подчинените пиарки на земеделския министър Мирослав Найденов, изглежда, чиновниците за по-малко от 200 000 лв. на ФБ профил не се навиват да работят.

Министър Ангелкова може да погледне как Гърция и Турция почти ежедневно публикуват по нещо в своите официални туристически профили - DiscoverGreece.com и Turkey.Home. През лятото снимките и рекламните текстове валят буквално през няколко часа. Кадрите с пейзажи от острови, от археологически обекти, от села и градове са толкова красиви, че на човек наистина му се приисква веднага да стане от компютъра и да тръгне нататък. Ако не чак същия, България спокойно може да постигне също не лош ефект чрез една истинска страница във "Фейсбук". При това, без да вика Сталоун и Бандерас, а само с помощта на един добър фотограф и на един добре пишещ екскурзовод.



Туристическите ни чиновници като че ли единствени все още не забелязват и друг очевиден факт



- профилът на пътуващия човек в световен мащаб се променя, което задължително налага и промени в стратегията за неговото привличане. За никого не е тайна, че голямата част от туристите, както най-платежоспособните, така и най-бедните, вече предпочитат да организират пътуванията си сами, без групи и екскурзии. При това те избират местата за почивка, след като видят какво е показано и написано за тях в специализираните форуми в интернет. В този смисъл освен на "Фейсбук" все по-важна става и ролята на сайтове за индивидуални резервации от рода на booking.com, hotels.com, venere.com, както и на медии за споделяне на идеи за пътешествия - lonelyplanet.com, tripadvisor.com. Вероятно затова в тях непрекъснато се натъкваме на атрактивни реклами на конкурентни дестинации - не само на традиционни като Гърция, Турция, Италия, но и на по-нови - Албания, Черна гора. Начините, по които тези държави правят своята промоция, стават все по-разнообразни. На почитателите на футбола например не може да не им е направило впечатление, че от години върху екипите на "Атлетико" (Мадрид) лежи туристическото лого на Азербайджан. Пробивът на Пловдив като предпочитана дестинация за индивидуални пътувания в lonelyplanet.com за 2015 г. бе едно много добро начало. То обаче ще си остане само такова, ако чиновниците в туризма и представителите на бизнеса продължат да се изненадват неприятно един друг с идеите си и продължат да се карат и да не могат да постигнат общо виждане за българската туристическа индустрия.
3
2729
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Октомври 2015 20:31
явно бояна филм се продава...та и реклама-обява.
14 Октомври 2015 01:15
Уеб сайт с пътеводител в Истанбул за местата, където са снимани различни техни сериали.
http://www.sabah.com.tr/yasam/2015/10/08/bu-sokak-karadayiya-cikar-mi
Ние Турция никога не можем да я стигнем, но и не се опитваме Там се изсипват хора от цял свят /без преувеличение/ - точно за такъв туризъм - срещи с актьори и посещение на места свързани с филмови продукции.
14 Октомври 2015 11:58
Много точен коментар. Добре е само да се добави, че скромният ни туристически портал досега е глътнал над 5 млн. лв.
Някой от тур операторите беше казал, че този на Хърватска им струвал около 40 хил евро с вкл. поддръжка за една година.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД