:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кой кара влака в енергетиката

Бизнесът внесе смут с пътна карта за реформи, които включват национализация, фалит и мистериозен "нов инвеститор"
БГНЕС
След като заваляха критики за пътната карта, Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, започна да обяснява, че това не било сериозен документ, а просто механичен сбор от идеи, вкл. и взаимноизключващи се - като в "брейн-сторминг" сесиите.
"Няма начин да стане по-зле", казал оптимистът. "Може, може", поклатил глава песимистът. Тъкмо когато си мислим, че хаосът в енергетиката е достигнал апогея си, се случват нови събития, които допълнително усложняват картината. Този път трябва да отчетем и приноса на четирите национално представени работодателски организации.

Миналата седмица КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП се похвалиха, че са връчили на правителството "Пътна карта за реформи в енергетиката". Публикуваният документ предизвика смут и противоречиви коментари. Най-голямата изненада е появата в него на идеи, познати ни от арсенала на "Атака", БСП и Патриотичния фронт. Например национализация на частни предприятия и укрепване на ролята на държавата. Вече се чуха коментари, че пътната карта за енергетиката е писана от хора извън енергетиката и че за осъщестяването й държавата би трябвало да "помогне" с около 10 млрд. лева!

"Държавата да предложи изкупуване на акциите на AES "Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3" и да ги продаде на нов инвеститор", е една от челните задачи в пътната карта. Обаче искат ли сегашните собственици да продават? И ако допуснем, че са готови да продават, с какви пари и на каква цена държавата ще купува? А да разбираме ли, че някой вече е открил "новия инвеститор"? И че се готви "пакетна сделка" - защото централите са две, а в пътната карта се говори за "нов инвеститор", който при това трябва да получи право да построи нов далекопровод и да може да ползва съществуващия, за да изнася директно ток.



Звучи сякаш вече текат преговори с конкретна компания



и тя поставя конкретни условия. Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрече да има такъв пазарлък. От реакциите й излезе, че държавата нито знае, нито приема офертата да откупува и препродава "американските" тецове. Възможно ли е някой да урежда такива крупни сделки и да поема ангажименти от името на държавата, а тя да не е посветена в това? Според бизнесмена Иво Прокопиев, учредител и бивш шеф на КРИБ, определени среди лансират турска компания, която има интерес към двата теца.

Пътната карта не дава решения, само поставя за пореден път въпроса на въпросите - какво да се прави с всички онези многогодишни договори, с които държавата е гарантирала на специални инвеститори специални високи цени. В този смисъл идеята държавата да откупи двата маришки теца, та да прекрати договорите и да обезвреди ценовия капан, е интересна. "И вълкът сит, и агнето цяло" ли е целта - досегашните инвеститори да излязат с печалба от начинанието, държавата да се отърве от ангажимента за изкупуване на тока на непазарно високи цени и от риска ЕК да погне България за непозволена държавна помощ на частни предприятия, НЕК да бъде спасена от ролята на балъка, който купува скъпо, а продава евтино, и т.н.? Остава само да гадаем



колко би струвала и колко време би отнела



такава сложна операция.

В Графика за реформи, предложен от работодателите, фигурира и друго странно изкупуване - "на банковите кредити на ВЕИ и тяхното преструктуриране чрез Българската банка за развитие (ББР) с цел последващо договаряне на по-ниски цени на изкупуваната от тях електроенергия. Излиза, че държавната банка трябва да блокира огромен ресурс, за да откупи задълженията на соларни, вятърни и други зелени централи. Ами те са стотици и хиляди на брой. Всичките ли ще ги откупи? Ясно ли е за каква сума иде реч? Разполага ли изобщо ББР с такъв ресурс? И какво значи преструктуриране на кредитите на ВЕИ - разсрочване, намаляване на лихви, частично опрощаване? ББР е създадена да финансира малките и средните фирми, а не да работи като "банка болница" или да гаси пожари в енергетиката. Не е за вярване, че авторите на пътната карта са представители на бизнеса, а гледат на ББР с очите на политици от левия фланг.

Има смисъл в предложенията да се анализират "опциите" НЕК да бъде фалирана, а БЕХ - закрит. Не е тайна, че НЕК е тежко болна и единственото, което я спасява от банкрута, е особеният й статут на "обществен доставчик". А това, което я убива, е системната й употреба като сюнгер за поемане на ценови, инвестиционни и др. течове и "разливи" в системата. Заради думата "фалит" профсъюзите "скочиха" като ударени от ток срещу пътната карта. Те скачат, но тук новина няма, има горчива действителност. Още в началото на годината се заговори, че управляващите обмислят различни сценарии за фалит и че единият е НЕК да се раздели на 4 части, огромните дългове на държавната компания да бъдат прехвърлени на едно от новите дружества и то впоследствие да бъде закрито. Сега по повод на пътната карта министър Петкова отсече: "За нас фалитът на НЕК е абсолютно неприемлива мярка". Позицията й обаче е нонсенс. Тя като опитен финансист несъмнено е наясно, че след дългогодишните грешки на държавата



НЕК е обрулена и съсипана компания



И май няма кой да среже въжето на воденичните камъни - борчовете на НЕК вече растат със скорост - 800 млн. лева годишно. НЕК е страна по всички договори с ВЕИ-тата и с американските централи, така че фалитът й е най-лесният и евтин начин да се прекратят скъпите договори, без да се плащат обезщетения.

Има смисъл в идеята за закриване на БЕХ. Холдингът не оправдава съществуването си, а употребата му като инструмент за колосално задлъжняване на държавната енергетика е опасна и вредна. При това инструментът вече се изхаби - рейтингът на БЕХ бе свален, а надеждите, че щом е голям и държавен холдинг, лесно ще получи поредния многоцифрен кредит, не се оправдават. Само че и закриването няма да е лесно - някой трябва да връща взетите заеми.

Учудващо пътната карта настоява за засилване на контрола на Народното събрание върху Комисията за енергийно и водно регулиране. Че нали членовете на КЕВР се избират от депутатите, има цяла парламентарна комисия по енергетика, има и подкомисия, която наблюдава работата на КЕВР? Накъде повече?

В друга точка пък се иска план за достигане на средноевропейското съотношение на цените за бита и за бизнеса, което било 2.5:1. Авторите на пътната карта явно са убедени, че България може и трябва да достигне "златната" среда в ЕС. Всъщност няма логика да се усреднява - всяка страна си има енергийна система със специфичен профил и проблеми и точно затова ценовите съотношения са твърде различни. И най-справедливият начин да се определят цените е да се прекрати държавната намеса и да се оставят пазарът и конкуренцията да решават.

Четирите работодателски организации са големи формации, те застъпват различни членски интереси. В пътната карта сякаш се прокрадват идеи на определени лобита, които много разчитат на "партниране" с държавата. А големите беди в енергетиката се дължат точно на нескопосаните опити на държавата да регулира, надзирава, контролира, управлява и обслужва кастови и лични интереси. Затова всички усилия трябва да са насочени към създаването на работещ енергиен пазар, където честната конкуренция побеждава всякакви лобита и тарикати.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Премиерът Бойко Борисов се ръкува с еврокомисаря Марош Шефчович на конференция за енергийната сигурност в Югоизточна Европа. Точно сигурност липсва на българската енергетика, а понеже държавата я води към все по-голяма безпътица, стигна се дотам бизнесът да пише пътни карти.
9
3068
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
13 Октомври 2015 19:56
Това заглавие кой го измисли? Защо й е на енергетиката влак? По-добре да бяхте написали "Кой дърпа шалтера на енергетиката"
13 Октомври 2015 20:33
"Няма начин да стане по-зле", казал оптимистът. "Може, може", поклатил глава песимистът.

Вицът е точно обратния.

- Не може да стане по-зле ! - казал песимистът.
- Може, може. - отвърнал оптимистът.

Добре е вицовете да се знаят. Поне преди да се цитират.
13 Октомври 2015 20:35
Започва да става много забавно. От няколко дни чета интервюта за изясняване на отношенията на сегашната глава на КРИБ срещу Прокопиев.
13 Октомври 2015 20:42
Влака в енергетиката го кара пиян казак
13 Октомври 2015 20:53
А големите беди в енергетиката се дължат точно на нескопосаните опити на държавата да регулира, надзирава, контролира, управлява и обслужва кастови и лични интереси


Точно и ясно казано.
14 Октомври 2015 00:32
"Няма начин да стане по-зле", казал оптимистът. "Може, може", поклатил глава песимистът.
Да, това не е виц, това си е голата истина.
14 Октомври 2015 01:26
В пътната карта сякаш се прокрадват идеи на определени лобита, които много разчитат на "партниране" с държавата. А големите беди в енергетиката се дължат точно на нескопосаните опити на държавата да регулира, надзирава, контролира, управлява и обслужва кастови и лични интереси. Затова всички усилия трябва да са насочени към създаването на работещ енергиен пазар, където честната конкуренция побеждава всякакви лобита и тарикати.


Много меко го е написала Бончева. Меракът е населението да спонсорира тез юнаци през държавата, че белким те бъдат "конкурентносопособни". Една от предвидените форми е да им плаща (част от) разходите за ток.
14 Октомври 2015 08:33
Затова всички усилия трябва да са насочени към създаването на работещ енергиен пазар, където честната конкуренция побеждава всякакви лобита и тарикати.

Преди около 15-20 години в Калифорния направиха такъв пазар. Резултатите от експеримента им струваха минимум 40-50 милиарда долара.
За идеите активи да се прехвърлят в едно дружество, а дългове в друго което да фалира, няма да е лошо да се чуе консултация от хора вещи в правото, за до колко години затвор е наказанието? И не само у нас, по целия цивилизован свят.
Има място и за психиатри, психолози и сродни професии, да се проучи защо енергетиката е основна област която катализира изговаряне и писане на колосални глупости и дивотии в огромен мащаб
14 Октомври 2015 12:18
Имаме световен прецедент - бизнесът предлага национализация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД