:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,219,459
Активни 199
Страници 6,472
За един ден 1,302,066

Юристи - на килограм, дипломи - без покритие

Най-накрая дългогодишните проблеми на обучението по право попаднаха във фокуса на министерството
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Преподавателите от юридическия факултет на СУ, който през 2012 г. чества 120-годишнина, потвърждават необходимостта от промени в обучението по право.
Дойде времето, когато хиляди младежи вече се чудят какво да правят с дипломите си за юридическо образование. Поради две причини - първо, работа няма, второ - дипломата често е без покритие.

Тази ситуация беше прогнозирана отдавна, на нея бяха посветени купища изследвания, кръгли маси, анализи и прогнози. От нея можеше да се излезе, ако беше намален навреме приемът по държавна поръчка и ако беше обърнато внимание на качеството на обучение. Сегашният екип на министерството на правосъдието анонсира начални стъпки за промени и в двете насоки. Ще влязат ли в сила, кога и ще се отиде ли по-далече - до корена на проблема, зависи от това доколко управляващите и самите университети схващат сериозността му.

А дъното вече е ударено. Според изследване на социолози от Софийския университет "Св. Климент Охридски" студентите по правозубрят прекалено много, но без резултат -практически те не са готови за професията. Най-зле е положението, когато трябва да решават въпроси от областите на обществените поръчки, авторско право, защита на потребителите, права на човека, конкуренция, банково и данъчно право. В областта на европейското право положението било катастрофа.

Самите анкетирани са посочили, че получават само знания на теория, без да знаят как да ги приложат на практика. Проблемът бил в липсата на конкретни казуси за решаване по време на следването, в недостатъчните стажове и практически упражнения. Бъдещите юристи искат да учат задължително чужд език и да станат задължителни и по-задълбочени като преподаване куп важни предмети, които сега са избираеми - например права на човека, банково, застрахователно право, обществени поръчки. Проучването показва нуждата от преосмисляне и осъвременяване на учебните планове.

"Преди 20 години учех по тогавашните учебни програми, които за времето си бяха нови и съвременни. Сегашните студенти по право учат по абсолютно същите програми, които обаче вече са доста остарели за времето си", казва зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. По думите му е имало предложение за изпадане на неактуални дисциплини. Кои са те, екипът на министерството не пожела да каже, но се разбра, че е отхвърлена идеята да отпадне История на българската държава и право, чийто титуляр е проф. Димитър Токушев. Сметнало се, че предметът е основополагащ.Отхвърлена е и идеята за въвеждане на две степенив образованието по право - бакалавър и магистър - тя неведнъж беше предлагана от неправителствени организации.

Най-съществената промяна засега се очертава в държавните изпити, за жалост въпросът с приемните изпити въобще не стои във фокуса на министерството, а срещу тях също от години има аргументи против. Все пак се предвижда критериите на изхода на юридическите факултети да се уеднаквят, което е добра първа крачка. За целта изпитите ще се провеждат централизирано - от комисии, които ще се определят от министерството. Причината е, че разликата в оценяването в СУ и останалите юридически факултети е голяма. В частните университети се завършва с видимо по-малко полагани усилия и с по-високи оценки, обясниха от министерството.

Ще се промени и изпитът за придобиване на юридическа правоспособност, който и сега се провежда централно в министерството. "Практическата подготовка е под всякаква критика. Стажът след завършване, както и държавният практически изпит за придобиване на правоспособност, са бутафорни", признава министърът. Идеята е следдипломният 6-месечен стаж да престане да бъде сегашната формалност. Вместо събиране на подписи от съдилища, прокуратури и следствени служби, се предлага всички органи от съдебната власт да обявяват всяка година предвидените места за стажанти и програма за провеждане на стажа. В случай, че кандидатите са повече от обявените места,подборът им ще се извършва чрез конкурсОт министерството смятат, че така стажът ще стане реален и конкретен, затова предвиждат и реална проверка на уменията. Държавният изпит за правоспособност ще се раздели на две части - писмен и устен, като условието за допускане до устен изпит ще бъде оценка "издържал" на писмения. При "неиздържал" стажант-юристът ще има право да се яви повторно на изпит след допълнителен тримесечен стаж.

Няма яснота как ще се повиши практическата насоченост на самото обучение. В мотивите на бъдещите промени в Закона за съдебната власт се споменава, че по време на следването студентите имат уредена практика. Има идеи тя да се провежда по-сериозно, като това не важи за задочните студенти, при които няма никаква възможност за каквото и да е практическо занимание. С което тази форма на обучение става все по-анахронична и смисълът от съществуването й също трябва да бъде обсъден.

Добро е намерението на министерството да намали приема по държавна поръчка, но решението зависи и от министрите на финансите и на образованието. Тази година той е бил 1600 души, като целта е първоначално да се свие с поне 200 места. Това едва ли ще е достатъчно.Трудовият пазар е пренаситен от юристи,показва бегъл преглед на последните конкурси. За едно място в юридическите среди кандидатстват средно 50 души. В съдебната власт, особено в София, може да се влезе само с пълно 6. За юрисконсултско място се борят 20-30 кандидати. На последния изпит за адвокати само в София са се явили 249 души. Наплив е и на редките конкурси за нотариуси и съдебни изпълнители. Заявления за участие в последния конкурс за нотариуси са подали 684 кандидати. Силна е конкуренцията и за местата в изпълнителната власт въпреки ниското първоначално заплащане.

"Юридическото образование досега винаги е оставало встрани от усилията на държавата, защото съдебната реформа е зависела от външен натиск, а той е фокусиран върху други проблеми", обяснява правосъдният министър Христо Иванов. Екипът му е изпратил резултатите от анкетата и предложенията за промени на деканите на деветте юридически факултета в страната и разчита на тяхното разбиране и съдействие.

От факултетите отказаха официално да коментират предложенията, докато не ги видят черно на бяло. Преподаватели от Софийския университет обаче казаха неофициално, че наистина има нужда от промени в образованието, но отбелязаха, че теоретическата подготовка трябва да остане сериозна и задълбочена, защото тя е предпоставката за практическо приложения на знанията. Те приветстват идеята за провеждане на централизиран държавен изпит.

Нововъведенията трябва да станат факт със скорошни изменения в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", а по-нататък и с промени в Закона за съдебната власт. Проектът на наредбата ще се появи до дни за обществено обсъждане, съобщиха от министерството. Сигурното е, че докато не се обърне "фунията" - широка на входа и тясна на изхода на университета, а не обратното, както е сега, няма да има никакъв резултат.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Млади юристи се редят на опашка пред ВСС, за да подадат документи за конкурс за работа. Още преди 10 години за 80 места се състезаваха 2000 души.
10
10945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
20 Октомври 2015 19:38
Добро е намерението на министерството да намали приема по държавна поръчка, но решението зависи и от министрите на финансите и на образованието. Тази година той е бил 1600 души, като целта е първоначално да се свие с поне 200 места. Това едва ли ще е достатъчно.

1600??? Хиляда и шестстотин? Приети само тази година?!

Давайте!
Още ПУЦове, още задочници, още...още - да не остане никой без диплома за право.

Само тогава ще имаме правова държава - държавата на правистите.
20 Октомври 2015 19:41
Общи приказки въз основа на социологическо изследване... Студентите в ЮФ имат навсякъде възможности за натрупване опит в практиката. Много малко съдии ще откажат на студент, който иска да проучва дела, да пише проекти за съдебни актове и да прави доклади. Всъщност повечето студенти нямат интерес, а малкото, които имат интерес, все пак поставят на първо място подготовката за изпитите. За натрупване на практически опит не им остава време. Това, че няма пазар за юристи също ми се струва глупост. В администрациите има много малко юристи, поради което и дейността им е порочна: оттам и огромният брой административни дела. Истината е, че на децата трябва търпеливо да се създават истинска възможност да натрупат практически опит и трайни навици за учене и анализ. Това обаче е колкото образование, толкова и възпитание.
20 Октомври 2015 21:14
зубрят прекалено много, но без резултат -
практически те не са готови за професията.
За какво зубрят - те законите и директивите се сменят като носни кърпички, даже по-често. Па и практиката на съда е противоречива. Като се притури и "пазарното начало", дори изобщо не им трябва право - само трябва да тренират пазарене на съдебни решения/лобиране за "правилните" правни норми. В това отношение "Магнаурската школа" в Симеоново дава най-добрите кадри.
20 Октомври 2015 22:42
Младежта я мързи да си напряга гънките и избягва точните и естествените науки.
Масово се гнете в журфака , юрфака , истфака и филологиите. За политологии, бизнесадминистрации и пиарстване даже не споменавам.
И системата в споменатите фаци се настрои икономически , организационно и интелектуално за работа с матряло такъв какъвто Е.
Резултатът е налице.
Ае честито.
20 Октомври 2015 22:49
Е как университетите да обърнат фунията, като това ще обърне джобовете на преподавателите им с хастара навън? А? Идейки? А?
20 Октомври 2015 22:49
Е как университетите да обърнат фунията, като това ще обърне джобовете на преподавателите им с хастара навън? А? Идейки? А?
20 Октомври 2015 23:26
и средните и висшите училища имат една единствена задача - осигуряване доходите на преподавателите. просто трябва да има общ изпит за допускане до държавен или общински пост. иначе в длъжностните характеристики като пише "магистър", то се приема и магистратура от филиалите в кърджали или смолян.
21 Октомври 2015 00:36
И ако си спомням правилно правистите бяха 3-ти по масовост, някой да вземе да се сети за другите дипломирани безработни?!? При нас вече над 50% от кандидатите са финансисти/икономисти, прависти и други подобни, които са решили, че с едно ходене на училище на школата на Телерик и оная дето се пръкна от нея могат да станат експерти в програмрането. Честно казано буквално ги носим на гръб, пък и други го правят и не знам защо го правим - светлина в тунела много рядко блясва. Тези хора няма шанс през следващите 5 години да заслужат заплатата си, но трябва да крепим и имиджа на страната (да в нашите среди се сещаме и за тия неща по съвсем директни причини.). Не стига, че ИТ образованието е под всякаква критика у нас, но и всякакви се втурват натам след няколко години напразни опити да станат велики с дипломирано невежество. Странно е, че тук-таме някой успява да се преквалифицира реално. Трябват повече години от нужните за университетско образование по информатика, но все пак има и успешни, другите са осакатени за цял живот. Не ми се мисли колко пъти повече хора дори не смеят да тръгнат в такава посока и "лепят плочки" фигуративно казано. Тая лудост "детето да е висиш" ама да не се мъчи с математика и други такива злини ще ни убие - държавата я стимулираше сума години, време е да се опомнят тия нашите толупи, ама надали...
21 Октомври 2015 01:10
Втората такава антинаучна статия в продължение на два дни.
Я вижте статията на една форумна колежка в Гласове на дачков, с извинение, - Натисни тук
21 Октомври 2015 17:32
50 години продължителност на работа (максимум) * 1600 души = 80 000 юристи
Работна сила (НСИ 15-64) = 3 309 000 души
Съотношение 80 000/3 309 000 = 2,4 на 100 души
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД