:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,463,024
Активни 122
Страници 3,266
За един ден 1,302,066

МОН обмисля таван за цената на учебниците

В петък ще е първото обществено обсъждане на новите образователни стандарти
Работна група в министерството на образованието обмисля идеята да се въведе пределна цена на учебниците. Целта е да има ориентири за учителите и издателите. Това съобщи зам.-министър Ваня Кастрева на конференция за учебниците, организирана от издателските къщи "Анубис" и "Булвест 2000". Ако предложението се приеме обаче, то би обезсмислило в известна степен заложената либерализация на пазара на учебниците.

Според наскоро приетия нов училищен закон по един предмет вече ще може да има неограничен брой учебници, а не до три, както досега. Просветният министър вече ще е длъжен да одобрява всички проекти на учебници, учебни комплекти и познавателни книжки, които отговарят на съответния държавен образователен стандарт. Държавата обаче ще продължава да плаща само за един учебник, избран от даденото училище. У нас учебниците са безплатни за учениците от 1-ви до 7-и клас, за по-горните класове те се купуват от родителите.

Зам.-министър Кастрева се застрахова, че мярката все още е на етап обсъждане и не е ясно дали ще бъде въведена. Според нея обаче е добре все пак обществото да има някакви ориентири за цената на учебниците. "Става дума за препоръчителна цена, която ние да заложим още при поръчката на учебниците, за да има публичност за себестойността им и за да гарантираме равнопоставеността на издателствата", коментира тя. Така и директорите ще могат да преценят дали могат да се вместят в отпуснатата им от държавата сума, когато избират един или друг учебник. По думите на Кастрева все още не са ясни критериите, по които експертите на МОН ще определят въпросния таван за цената, но това ще става на база на "разумни стойности" - например засичане с пазара от предходни години.

"Формирането на цена е свързано с тиража и крие известни рискове, но МОН ще направи всичко възможно, за да приеме разумно решение", заяви още Кастрева. Въпреки че залагането на таван ще е препоръчително и издателствата ще могат да правят и по-скъпи учебници, експерти твърдят, че школата ще предпочетат по-евтините, за да се вместят в отпуснатия им за целта бюджет.ПРОБЛЕМИ

Едва 24% от учениците успяват да се справят самостоятелно с учебниците си без допълнителна помощ, показва проучване на фондация "Пайдея". Останалите срещат трудности с възприемането им заради академичния стил, несъобразен с тяхната възраст. За пример бяха посочени учебниците по география за 5-и и за 9-и клас, които били подготвени от един и същи колектив. Само 14% от младежите са отговорили, че книгите, по които учат, са им интересни, а 67% от родителите пък били убедени, че лошото им качество е най-големият проблем на училището. Неактуалното разпределение на учебното съдържание, липсата на теми, свързани с практическата употреба на българския език, трудностите при използването на авторски текстове в учебниците, липсата на съответствие между учебното съдържание и изпитните задачи в края на 7-и и 12-и клас и ограниченията върху творческия подход на авторите на учебници пък бяха посочени като главни задачи пред новите образователни стандарти от проф. Ангел Петров, преподавател в СУ и член на авторски колектив за създаване на учебници по български език за 5-12-и клас.

На конференцията за пореден път учители и издатели изразиха опасения относно качественото подготвяне на новите книги за 1-ви и за 5-и клас в толкова скъсени срокове - до август 2016 г. Според новия училищен закон първолаците и петокласниците следва да учат по нови учебни програми и нови учебници от догодина. За качествен учебник обаче са нужни поне 2 г., в противен случай не са изключени грешки, предупредиха издателствата. От МОН обявиха, че на 23 октомври от 15:30 ч. в Дома на киното ще бъде организирана първата публична дискусия за трите нови стандарта, които трябва да са готови до един месец - за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците.

1
1140
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
22 Октомври 2015 08:22
МОН кога възнамерява да качи на сайта си електронни варианти на всички учебници, г-жо Крастева?! Защото липсата им и до момента е откровен лобизъм за интересите на частни издатели и автори от страна на министерство, което представлява интересите на държавата и децата й. Нели?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД