:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цветанов се отърва и от делото за длъжностно присвояване

ВКС го оправда, след като прокуратурата сама призна, че обвинителният акт не е точен
Правата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов са били нарушени от прокуратурата и на това основание самото държавно обвинение е поискало делото срещу него да бъде прекратено, а обвинителният акт - върнат за доработване. Това става ясно от присъдата на Върховния касационен съд (ВКС), с която Цветанов бе окончателно оправдан, че е присвоил 50 хил. лв. от бюджета на МВР, изплащайки на бившия антимафиот Орлин Тодоров обезщетение при пенсиониране и заплати за времето, когато е бил в ареста. Това е третата оправдателна присъда на бившия МВР шеф по това дело. Преди дни апелативният съд го оправда и по другото - за отказ да приложи подслушване, разрешено от съда по искане на прокурор.

На първото заседание по делото за присвояване Цветанов заяви пред съда: "Не разбирам защо съм обвинен. Не разбирам обвинението като правна конструкция, това е несъстоятелно като твърдение. Разбирам в извършването на какво престъпление ме обвиняват, но си задавам въпроса "Защо", каза той. В тези негови думи прокуратурата е намерила основание да иска връщане на собствения си обвинителен акт за корекции и повторното му внасяне в съда. Върховните съдии Цветинка Пашкунова, Даниела Атанасова и Мая Цонева обаче казват, че е "некоректно от страна на прокуратурата позоваването на противоречия в обвинителния акт като основание за връщане на делото за ново разглеждане, при положение че тя е задължена да изготви и внесе в съда обвинителен акт, отговарящ на законовите изисквания".

Според съда Цветанов не е нарушил закона, като е платил на Тодоров заплатите и обезщетенията. Тезата на прокуратурата е, че министърът е извършил престъпление, защото според Закона за МВР на работа не може да постъпи човек, разследван за престъпление, а следователно и не бива да му се изплащат обезщетения и заплати, след като вече е следствен, както е в случая с Тодоров, който прекара известно време в ареста по обвинение, че е изнесъл държавна тайна.

"Подобни разсъждения водят до едно разширително тълкуване, каквото е недопустимо. Образуването на наказателно производство и привличането на служителя в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебното правоотношение на държавния служител в МВР, противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност", отговарят обаче върховните съдии.











3
1039
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
21 Октомври 2015 20:23
Да здравствует наш суд,самы хуманны в мире/Кавказка пленница/
22 Октомври 2015 07:49
Човекът си е получил парите, а Цветанов - своето. Пито - платено!
22 Октомври 2015 08:08
— В Москве есть станция метро, названная именем Багратиона, — прочувствованно начал Папишвили. — Когда я проезжаю мимо, у меня слёзы на глазах появляются. И сейчас, когда я смотрю на скамью подсудимых, у меня слёзы. Но это другие слёзы. Это слёзы стыда. Мне стыдно, что я тоже грузин.

Мимино, сцена в суде


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД