:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поне 500 лв. глоба за укриване на новия данък върху храните

Фирмите, които не декларират, че произвеждат храни с вредни съставки, подлежащи на облагане, ще плащат глоба в размера на укрития данък, но не по-малко от 500 лв., предвижда законопроектът за данък "обществено здраве". При второ нарушение санкцията ще скочи на 2000 лв. Значително по-голяма - от 5 до 10 хил. лв., ще е глобата за фирми, които излъжат, че продуктите им са за износ, а всъщност са за българския пазар. Храните за износ не се облагат с данък "обществено здраве", а ако по погрешка такъв се плати, той трябва да им се възстанови. Глобата ще е за тези, които опитат да източат бюджета с възстановен данък.

Според експерти е странно, че няма да се облагат суровини, а само готови храни. Не е ясно и как НАП и РЗИ ще контролират заведенията, баничарниците и закусвалните. По смисъла на закона за данък "обществено здраве" те също трябва да плащат налога, ако използват трансмазнини, при това данъкът е върху готовия продукт, т.е. ресторантът трябва да декларира, че пържи картофи в хидрогенирано масло и да описва всяка порция, върху която трябва да плаща данък.

Фирмите ще декларират пред НАП ежемесечно какъв данък дължат. Те ще водят и регистри за продажбите си, които също ще се предоставят на данъчните при проверки. При внос данъкът ще се начислява от митниците, но фирмите от България и ЕС ще трябва да си го смятат сами.
1
908
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Октомври 2015 19:42
Чудят се как да увеличат още данъците, та да намалят свръх дефицита на бюджета.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД