:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 385
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия губи 10 медала от олимпиадата в Пекин`08

Повторният анализ на пробите отпреди 8 години е уличил 14 руски спортисти от всички 31
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Анна Чичерова може да загуби бронзовия си медал в скока на височина от Пекин `08 и титлата си от Лондон `12, както и сребърно и две бронзови отличия, които спечели на световни първенства след игрите в Пекин.
Русия може да загуби 10 медала от олимпийските игри в Пекин`08 и поне една титла от Лондон`12 след повторното тестване на пробите от игрите преди 8 години, проведено от световната антидопингова агенция (WADA). Вчера бяха разкрити общо 14 руски спортисти, чиито проби са се оказали положителни.

Както е известно, миналата седмица МОК обяви, че са анализирани повторно, със съвременни методи, общо 454 проби от Пекин`08, като целта е била спешно да бъдат проверени потенциални участници на игрите в Рио`16. Същата процедура в момента тече и за пробите от Лондон`12, като там приоритетно се изследват 250 проби. По-късно ще бъде направен повторен анализ на абсолютно всички взети проби от последните две летни олимпиади.

МОК съобщи миналата седмица, че положителни от Пекин`08 са се оказали общо 31 проби на спортисти от 12 държави. Тогава президентът на МОК Томас Бах каза, че имена няма да бъдат обявявани, докато не мине и анализът на Б пробите, но съответните национални олимпийски комитети вече са уведомени.

Русия обаче разкри имената на своите състезатели, които са общо 14. Националната телевизия и агенция ТАСС оповестиха списъка. В него 10 са медалисти, а осем - лекоатлети: Юлия Чермошанская (шампионка с щафетата на 4 х 100 м), Анастасия Капачинская и Татяна Фирова (сребърни медалистки в щафетата на 4х400 м), сребърната медалистка на копие Мария Абакумова и бронзовите - Денис Нижнегородов (50 км сп.ходене), Екатерина Волкова (3000 м стипълчейз), Денис Алексеев (щафета 4х400 м) и Анна Чичерова (скок на височина), която пък от Лондон`12 стана шампионка. Другите двама медалисти са щангистките Мария Шайнова (сребро в кат.58 кг) и Надежда Евстюхина (бронз в кат.75 кг). Останалите четирима се оказват атлетите Александър Погорелов (десетобой), Инга Абитова (10 000 м), Иван Юшков (гюле) и гребецът Александър Корнилов.

Малко по-късно треньорът по скок на височина Евгений Загоруйко разкри пред ТАСС каква е била процедурата при Чичерова: "Преди три дни Анна получи съобщение, че пробата й от Пекин`08 е положителна след повторния анализ. Засега нищо не е окончателно потвърдено, чакаме анализа на Б пробата".

Правилата на международната федерация по лека атлетика (IAAF) повеляват, че всеки състезател, чиято допинг проба е положителна със стара дата, губи всички отличия, спечелени оттогава. Което означава, че Чичерова ще бъде лишена и от титлата си в Лондон`12.

Разкритията са нов удар по руската лека атлетика, която получи забрана за международни състезания, включително и на игрите в Рио`16. Санкцията бе наложена заради доклада на независимата комисия на WADA миналата есен, който доказа системна употреба на допинг от руските лекоатлети.

Руското спортно министерство се разграничи от 14-те разкрити олимпийци.

"Министерството е извънредно разочаровано, че руски спортисти са сред тези, които са нарушили антидопинговите правила в Пекин`08. Всички, които са изобличени в измама, ще получат съответните санкции. Вече направихме много стъпки за изкореняване на допинга и разбираме, че корените му са в миналото - се казва в официално съобщение. - От 2008 г., когато министерството бе сформирано, руската антидопингова система бе реформирана, създадена бе национална антидопингова агенция, законодателството в тази посока бе затегнато, извършена е значителна работа за промяна на общественото мнение и бе разработена позиция на нулева толерантност към допинга. И въпреки това продължаваме да подобряваме работата, като гарантираме, че мерките са ефективни, прозрачни и независими."

Русия завърши на трето място в класацията по медали в Пекин`08 с общо 23 златни, 21 сребърни и 29 бронзови, спечелени в общо 16 спорта.

Засега нито един друг национален олимпийски комитет (от останалите 11, според МОК) не е обявил за свой спортист с положителна проба при повторния анализ на WADA. Тези на Великобритания, Австралия, Франция и ЮАР обаче съобщиха, че не са уведомявани от МОК и WADA за техни състезатели.
546
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД