:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,239,323
Активни 307
Страници 22,550
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Теория на перманентната депресия

Емил Хърсев
След поредния цикъл от тежки, но безсмислени закани на политиците, безпомощно хленчене на икономистите, ново притягане (но не дотам) на коланите, навръх 24 май южните ни съседи получиха спасителен транш от 10.3 млрд евро. И нещо по-важно: полуобещание на основните им кредитори, че гръцкият държавен дълг ще се "преструктурира". Т.е. ще се опрости частично. Досега европейците не даваха дума да се рече за опрощаване на дълга на елините, макар да беше ясно още миналия август, при старта на сегашната (трета) спасителна програма, че договореният финансов пакет не решава дълговия проблем и Гърция никога няма да успее да плати натрупания дълг. Затова Международният валутен фонд още тогава искаше дългът да се съкрати наполовина. След година очевидното се потвърди - въпреки всички меркиГърция продължава да затъвав дълговото блато и вече дължи 321 млрд. евро, (над) 180% от годишния си продукт. Напук на всички "стабилизационни" мерки (вдигане на данъците, орязване на разходите) дългът ще продължава да расте и когато дойде ред да се бъкли следващият транш от програмата за 86 млрд. евро, ще се окаже, че гръцкият дълг надхвърля 200% от годишния БВП на страната, че никаква стабилизация няма, а строгите мерки (т.нар. "остеритет") само влошават положението. Тази нова гръцка трагедия, сравнима с класическите творби на Есхил, Софокъл и Еврипид, разбуни стари спорове и събуди страха от перманентната депресия, опасението, че не само Елада, но и цяла Европа, а може би и целият свят са в капана на постоянна и непреодолима икономическа безпътица, че депресията, която продължава девета година, може да не е временна трудност, а новото нормално състояние на световното стопанство, и да трае десетилетия. За перманентна депресия ("трайна стагнация", secular stagnation) отдавна говорят прочути икономисти като проф. Лари Самърс, бившия секретар на трезора на САЩ, лорд Търнър, нобелиста Пол Кругман. В безнадеждната ситуация като от времето на Хърбърт Хувър пак спорят интервенционисти и ликвидатори.

Според привържениците на намесата държавата трябва да бори депресията с всички достъпни средства, най-вече с парична политика. Целта е да се поддържа потреблението и най-вече да се избегне кредитен колапс. И като следват съвета на Милтън Фридман (че Великата депресия щяла да бъде избегната, ако Федералният резерв беше изсипвал реки от долари, за да поддържа банките да плуват въпреки баласта несъбираеми заеми), днес централните банки заливат пазара с евтини пари. Но без видим успех. Дълговете растат, но кредитирането - не. С получените евтини пари банките купуват държавни и подобни (уж) "безрискови" ценни книжа, но намаляват кредитите за бизнеса. А реалната икономика стои практически на място, т.е. на дъното. Тук се намесват

теоретиците на ликвидацията,според които никога няма да преодолеем депресията, ако не ликвидираме ненужните производства, невъзвращаемите дългове, неефективните банки и лавината ценни книжа, надутите ренти, непосилните бюджетни разходи, фалшивите доходи. Те с удоволствие припомнят предупреждението на Фридрих фон Хайек, че "изкуствено намалените лихви и създаването на излишен кредит кара инвеститорите да вярват, че икономическите условия са по-добри, отколкото са всъщност, и подсилват възникващите спекулативни тенденции с голямо повишение на цените на имотите и на финансовите активи и започва процес, който води до колапс на цените и производството". Според ликвидаторите само ако оставим да фалира, който ще фалира, икономиката сама ще се оправи. Според първия финансист на САЩ от времето на Великата депресия Ендрю Мелон фалитът "ще прочисти гнилото в системата, високите разходи за живот и луксозният живот ще изчезнат, хората ще работят по-здраво, ще живеят по-морален живот, цените ще се напаснат, предприемчивите хора ще заместят по-некомпетентните хора." Прочувствено, но е струвало огромна разруха, глад и мизерия за милиони. Всъщност интервенцията няма алтернатива, но има алтернативи на интервенцията. Сиреч има различни начини и различно успешна намеса, като в медицината. Има терапия, която помага, и такава, която влошава. Още бащите на икономиката (спомнете си физиократите) са се обръщали към природните науки, за да лекуват болестите, които мъчат стопанството. Не само икономиката, хората също страдат от трайни депресивни разстройства, заболяването се нарича "дистимия". Симптомите са същите: нарушен апетит, умора, липса на енергия, ниско самочувствие, лоша концентрация, страх от решения, безнадеждност, песимизъм, суицидност. Това е тежко заболяване. Човек, страдащ от дистимия, няма "да се оправи от само себе си". Иикономиката има нужда от терапияпротив дистимия, някой отвън трябва да я изтръгне от депресията. Как? Да накара обществото да работи, да му покаже смисъл и цел, да му внуши увереност. Въпреки риска от свръхзадлъжнялост (вече се говори за "елинизация"), паричните облекчения трябва да продължат. Рискът от елинизация е по-малък от риска от японизация ("изгубеното десетилетие" на 90-те), опасността от инфлация, дори при хиперинфлация, е по-малка от дефлацията, предизвикваща колапс. Както самоубийството е по-опасно от възможното самонараняване. Проблемът е как паричните облекчения и фискалните разходи да накарат икономиката да работи. Това е възможно само ако банките могат да печелят от евтините пари и нулевите лихви, като финансират реалната икономика - проекти, които създават доходи и работни места за повече хора. А рефинансирането на финансови вложения трябва да се ограничи и спре. От всички мерки сега печелят корпорациите и банките гиганти, малките и прохождащите фирми все по-трудно вземат кредит и държавни поръчки - а точно те трябва да ги получат. Това е задачата, която всяка държава трябва да реши. Европа засега се проваля.
18
5844
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
29 Май 2016 19:38
опасността от инфлация, дори при хиперинфлация, е по-малка от дефлацията,

Очаквано - мечтата на длъжника, инфлацията. Единствената алтернатива на икономиите
29 Май 2016 20:17
Единственият полезен ход за Гърците е изход от ЕС и НАТО и вливане в необятните икономически и геостратегически простори на Евразия.
Вечна дружба с Персия ( Иран ), Казахстан и Кацапстан - прагматичен подход към Туркистан и майната му на Кипър.
Европейските педерунгели явно вече прежалиха каквото са наляли в Елада и лесно биха опънали бодливата тел по границата от Адриатика до Резово.
Който шалвар е успял да се добере до огнището на европейската цивилизация си остава там. На издръжка на състрадателните високодуховни православни вудуисти от Третио Рим.
29 Май 2016 23:32
От всички мерки сега печелят корпорациите и банките гиганти,


Точно това е и целта, г-н Хърсев, това искат, това правят, макар да твърдят друго. Кога ще видите истината, или и вие вярвате че Те имали добри намерения, а нещо надолу се е объркало? , Може би когато вече ще е късно!

30 Май 2016 00:00
От всички мерки сега печелят корпорациите и банките гиганти,

това ако хърсев го е писал, значи е писал репортаж с примка на шия
30 Май 2016 03:08
Според ликвидаторите само ако оставим да фалира, който ще фалира, икономиката сама ще се оправи.


Това е единственият изход. Иначе се получава това, което аз наричам "циганизация", а именно - когато в едно училище циганетата станат повече от 25% те започват да налагат техния начин на живот. Тоест според мен, когато в едно общество болните фирми и хора станат над 25% те започват да налагат техния си болен начин на възприемане на живота и тяхното си болно икономическо и човешко поведение, което в края на краищата ще бъде пагубно и за здравите хора и икономически агенти, тоест за цялото човечество.
30 Май 2016 04:51
Икономиката на безкрайния растеж не само не е възможна, но е и глупава. Няма как да се създават все повече работни места, когато машините все повече изместват хората. А най-тъпото е, че и при това положение има хора, които работят по 12-14 часа или на две-три места и се вдига възрастта за пенсиониране. Карат дори възрастните и инвалидите да работят?! Що за безумие?????? Нещата са много прости: Трябва да се оптимизират работните места, работното време и да работят онези, които могат да са ефективни. Да се оптимизират и доходите/ разпределението на печалбата. Да се върне икономиката в Европа и бизнеса да започне на си плаща данъците. Ако това не се направи, и хората, и държавите ще затъват в дългове и депресията ще засегне и бизнеса. Защото той си реже клона, на който седи. Не е негова работа да управлява процесите. Той няма нито капацитет, нито подобно задължение. Гледа само през носа си. Капитализма е система която периодично превръща ефектите в дефекти. И идва кризата. Ако кризата не се реши с промяна на правилата, следва катастрофата. Защото паразита е унищожава приемника. Всички "реформи", които се правят към момента, карат кораба към рифа, където ще стане на парчета. Хората стават все по-бедни, държавите имат все повече дългове. Може би има поне две решения, може би и да са пет. Но онези, които са отговорни или печелят от кризата, не позволяват дори да се предложат и обсъждат. Те искат да си запазят и увеличат печалбата, а държавите и хората да поемат загубите. Само че тези последните не могат да го направят. Няма как.
30 Май 2016 05:14
kaily
30 Май 2016 00:00
От всички мерки сега печелят корпорациите и банките гиганти,

това ако хърсев го е писал, значи е писал репортаж с примка на шия


Печелят банките, ма друг път. Уникредит затъна. За това е стрес тестовете: бизнеса точи и фалира банките. Пак. Това, дето се върти, не са евтини пари, това е една колосална измама. Пак сме там, където бяхме през 2008/ 2009-та, ако не и по-зле.
30 Май 2016 06:19
Печелят банките, ма друг път. Уникредит затъна.

Не трябваше ли август да излязат резултатите от стрес тестовете за БГ банките?
Или говориш за големия Уникредит?
30 Май 2016 07:32
anatez добре започна но после ти загубих мисьлта. не разбрах кой точно има капацитета да управлява? Сьгласен сьм че бизнеса няма капацитет но кой предлагаш? Политиците в лицето на "Калинки". Или диктатурата на пролитарията
30 Май 2016 09:40
Печелят банките, ма друг път. Уникредит затъна


Кой е казал, че печелят ВСИЧКИ банки?
30 Май 2016 10:00

annetaz

Уникредит затъна. За това е стрес тестовете: бизнеса точи и фалира банките. Пак. Това, дето се върти, не са евтини пари, това е една колосална измама. Пак сме там, където бяхме през 2008/ 2009-та, ако не и по-зле.


какви са източниците ти, моля?
30 Май 2016 10:56
Печелят банките, ма друг път. Уникредит затъна.

По-скоро истински големите финансисти стоящи зад банките винаги печелят, а не самите банки. Моделът- универсална банка, според мен е опасен главно за вложителите, по-дребните акционери, също така за предприятията, индустрията и пр. в пакета им от активи, а когато е прекалено голяма, за да фалира... и за данъкоплатците... но не и за самообявилите се за нови богове на икономиката...
Иначе за останалото в статията- ми реинкарнация на кейнсианството заедно с разумен протекционизъм е рецептата, ама те не- Хайек кво бил казал, Фридман кво бил писал...
30 Май 2016 12:08
***
30 Май 2016 12:59
Иначе за останалото в статията- ми реинкарнация на кейнсианството заедно с разумен протекционизъм е рецептата, ама те не- Хайек кво бил казал, Фридман кво бил писал...

Отдавна - близо 20тина години това противопоставяне е погребано. Новите социално-икономически теории охотно заемат и синтезират както от Кейнс, така и от Австрийската школа.
30 Май 2016 15:01
Емил Хърсев, д-р ик., един от съучастниците в юдейския план РАН-ЪТ, ни занимава с ГЪРЦИЯ.
30 Май 2016 17:04
Да не забравяме че и православието е в корена си юдейски план .
30 Май 2016 17:57
Да не забравяме че и православието е в корена си юдейски план .


Since the early 20th century, raw scores on IQ tests have increased in most parts of the world.[52][53][54] When a new version of an IQ test is normed, the standard scoring is set so performance at the population median results in a score of IQ 100. The phenomenon of rising raw score performance means if test-takers are scored by a constant standard scoring rule, IQ test scores have been rising at an average rate of around three IQ points per decade. This phenomenon was named the Flynn effect in the book The Bell Curve after James R. Flynn, the author who did the most to bring this phenomenon to the attention of psychologists.[55][56]

Викам ти и риднините ти да сте причината ...
31 Май 2016 18:04
Това е възможно само ако банките могат да печелят от евтините пари и нулевите лихви, като финансират реалната икономика - проекти, които създават доходи и работни места за повече хора.
Какво общо имат банките с реалната икономика!? Нима банките разполагат с банка от технически итехнологични решения за да могат да се създадат проекти!?
И какво означава "финансират реалната икономика"? Сякаш банкерите са самарянци, а не гонят максималната печалба.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД