:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,379,919
Активни 121
Страници 23,687
За един ден 1,302,066

Малка изборна шашма може да направи Цачева бързо президент

Антиконституционна "методика" уби смисъла на гласуването "против всички"
Петьо Цеков
Два пъти за една седмица премиерът Борисов ви разправя уверено как Цецка Цачева ще бие на първи тур. Или ще бие, или той ще си хвърли оставка. Може да ви се струва леко смахнато, но Борисов има сериозни доводи да вярва в победата от раз на Цачева. Как ще стане номерът? Ами накратко - ще използват вашия глас, за да вдигнат изборния процент на Цачева. Ще ви откраднат гласа.

2 условия са необходими, за да имаме президент на 6 ноември и тези условия са описани в чл. 93, ал.3 на конституцията. Първото е -на изборите да участват над 50 на стоот имащите право на глас. Това е трудно изпълнимо условие - в последните 15-20 години все по-малко избиратели се навиват да се вдигнат от къщи и да отидат до училището, където са урните. На първия тур на президентските избори през октомври 2011 г. гласуваха 48,52% (3,23 млн.) от всички 6 910 491 имащи право на глас. През 2006 г. активността на първи тур също бе под 50%, тогава гласуваха 2.8 млн. Ако не бяха взети "мерки", на тазгодишните избори със сигурност щяха да се явят под 50%.

Решението на този казус бе просто - въведено бе задължително гласуване. Тъй като задължителното гласуване е противоконституционно или поне е спорно, бе въведена опцията "Гласувам против всички". Т.е., по конституцията гласуването е право, по кодекс е задължение, а на практика - трябва да гласуваш, но може и да гласуваш "против всички". Важно уточнение - бюлетината с "Гласувам против всички" е действителна, т.е. тя има тежестта на истинска бюлетина - като за кандидат. Гласуването с нея вдига избирателната активност и така по-лесно може да се изпълни условие номер 1 за избор на президент. Почти никой не се съмнява, постановката - "ще бъдеш наказан, защото гласуването е задължително", ще изкара на изборите достатъчно хора, за да може активността да мине 50 %. Тя, активността, сега е на границата, камо ли след въвеждането на задължително гласуване. Абсолютно смело може да предположим, че на изборите ще има поне 3.5 млн. действителни гласа. И, да, ще има доста хора, които поне за да си отмъстят, ще гласуват "против всички".

Сега обърнете внимание на второто конституционно условие, за да имаме президент на 6 ноември. Президент става този, който получи над половината от действителните гласове. Кратък и ясен конституционен текст. А действителен глас е този, който подавате за някоя от възможните кандидат-президентски двойки. Нововъведената опция "Гласувам против всички" също е действителен глас и така.... на водещия кандидат ще му трябват, грубо казано, 1.750 млн. гласа, за да стане президент.Да, ама не.... Ще му трябват много по-малкоВ бр. 39 от 26 май т.г. на "Държавен вестник" е публикувана методиката за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент на републиката. В тази методика се казва: "Избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7 (от Изборния кодекс), ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели". Т.е. от действителните 3,5 млн гласа се вадят някакви гласа и тогава се изчислява резултатът. Конституцията говори за всички гласове, методиката не е съгласна - и вади гласове. Кои гласове се вадят? Вадят бюлетините за "Не подкрепям никого" (Следите ли схемата - при първото условие гласовете "против всички" се прибавят, във второто условие - те се вадят)

Да приемем, че 20% от подадените бюлетини на 6 ноември са "против всички". Тогава на президента му трябват 50 на сто не от 3,5 млн, а от 2,8 млн., т.е. трябват му 1,4 млн. гласа на изборите. Колкото повече бюлетини "против всички" подавате, толкова по-малко гласа ще са необходими на Цецка Цачева да стане президент на 1 тур. Още една справка - на първия тур през 2011 двойката Плевнелиев-Попова спечели 1.35 млн. гласа и те не бяха достатъчни, защото представляваха само 40% от всички подадени гласа. Сега почти толкова гласавероятно ще донесат 50 на сто и победа на първи турВсичко това е, разбира се, гербаджийската сметка за изборите - как да направим така, че на Цачева да й е добре. Тази шашма бе скалъпена с помощта на ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок (последните) държаха и приеха графата "Против всички" в този й вид. Нещо повече - от месец май до сега нито една партия, вкл. БСП и всякакви псевдоопозиционери не обясниха и не протестираха срещу шашмата.

Да напомним отново, конституционната разпоредба, с която кодекси, закони, методики, ЦИК, правителство, парламент и всички ние определено трябва да се съобразяваме, изисква избран да е този кандидат, който получи 50 на сто от действителните гласове, т.е. включително "против всички". ГЕРБ, приятелите на ГЕРБ и методиката им казват друго - вие искате да кажете, че не ни харесвате, но всъщност ни помагате. Преди не гласувахте и така помагахте на големите партии. Сега ще гласувате "против всички" и.... пак ще им помогнете.

И последно важно уточнение - бюлетината "против всички", бялата бюлетина е изключително полезен ход, който се използваше и се използва в един куп демократични страни. В. "Сега" винаги е бил "за" гласуването с бяла бюлетина, защото това е израз на свободата да накажеш самозабравилото се политическо статукво. Бял вот имаше на различни видове избори в Испания, Франция, Гърция, Русия и Украйна. Ние го побългарихме - вместо да бъде поне знаково, гласуването "против всички" ще се превърне в гласуване "за" статуквото. Затова по-добре гласувайте за най-слабия кандидат, но не "против всички".
Снимки: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Цецка Цачева /права, до М. Кунева/ може да стане президент на първи тур, благодарение на антиконституционен текст
109
224736
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
109
 Видими 
11 Октомври 2016 19:32
И последно важно уточнение - бюлетината "против всички", бялата бюлетина е изключително полезен ход, който се използваше и се използва в един куп демократични страни.
Не става-ще я попълнят.Трябва да е явно невалидна, не "бяла".Всичко зачеркнато , може и кратко послание по диагонал.Ако сте решили да се разхождате да легитимирате фарса.
11 Октомври 2016 19:46
Тъй като задължителното гласуване е противоконституционно

Нема таквози решение на Конституционния съд.
Ерго, сичко друго са свободни съчинения на Цеков...
11 Октомври 2016 19:55
И тези селски шмекерлъци няма да им помогнат на герп. Да, замислено е подло, даже можем да се досетим кой ги е посъветвал, но този път бая ще трябва да се поизпоти. Казахме го : тези избори ще бъдат най-голямата измама досега.
11 Октомври 2016 19:57
Казахме го : тези избори ще бъдат най-голямата измама досега.

Ами ако спечели авиаторът? Пак ли?
11 Октомври 2016 20:01
Може да е вярно,ама за един друг кандидат....Преди тук да бъде потулена Анкетата, ,Цачева имаше 4,9%,а генерал Радев 41%.Та, на първи тур президент Радев.А мамата и таткото-
Опс, пак е извадена,малко рамо на мамата,ама пак...
11 Октомври 2016 20:03
Казахме го : тези избори ще бъдат най-голямата измама досега.

Тъй ще е и на сички следващи.
Па едно време БСП и ДПС беха машини за избори...
11 Октомври 2016 20:04
Глупости на търкалета С последните си демонстрации на надмощие Герб постигна нещо съществено-несигурността в собствените редици Повтаря светлия опит на БСП Много се преяде елита за сметка на все так гладни мравки на идеята
11 Октомври 2016 20:11
Борисов ви разправя уверено как Цецка Цачева ще бие на първи тур. Или ще бие, или той ще си хвърли оставка

И ти ли, Петьо...
Непонятно защо никъде не могат да се видят пророчествата на Кольо Медианата. Хвърлял е боб, че ЦеЦа имала 23%, а генерал о.р. Радев - 18. А щом той го казва, няма как да му се няма доверие.
11 Октомври 2016 20:12
Затова по-добре гласувайте за най-слабия кандидат, но не "против всички".

Така Митьо Пищова може да стане и президент. Или оня клоун Жорж Ганчев.
11 Октомври 2016 20:24
Значи остава - НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!
Не могат да ви отнемат гражданско право без съд. Заплахите са празни.
Остава едно - всеки решава сам...
Цеков -
----------------------------------------
Сайтът на Генек
11 Октомври 2016 20:40
Бай Ганьо Бански прави избори
11 Октомври 2016 20:42
„Медиана“: Цачева е първа на първи тур, но за втори – не е сигурно

http://epicenter.bg/article/-Mediana--Tsacheva-e-parva-na-parvi-tur--no-za-vtori---ne-e-sigurno/111343/2/48
11 Октомври 2016 20:50
Все още политиците не зачитат, че при условия на сегашна държавна грешка да се прилага сгрешена парична система всеки политик е със съдба на жертва и подсигурен провал.
За политически успех, преди всичко друго е необходимо подобрение на парична система.
11 Октомври 2016 20:55
https://scontent.fsof2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14606537_1003653916412644_5127860663784859262_n.jpg?oh=aa5a621ec25ed6679b3bc946d3159ac9&oe=5863E532
11 Октомври 2016 20:55
Нещо повече - от месец май до сега нито една партия, вкл. БСП и всякакви псевдоопозиционери не обясниха и не протестираха срещу шашмата.

После що толкоз народ гласувал за ГЕРБ (по-омразни са ми дори от ДПС). Ами затова - народът не вижда БСП като алтернатива на партията на един "дълбоко посредствен, дори тъпоумен оцеляващ интригант" (СЕГА: http://www.segabg.com/article.php?id=825656 ).
11 Октомври 2016 20:59
„Медиана“: Цачева е първа на първи тур, но за втори – не е сигурно

Нема начин:
Към момента БСП води с около 3% пред основния си опонент ГЕРБ, като причина за това е не толкова нарастване при левицата, колкото спад при ГЕРБ, посочи Кольо Колев. Той припомни, че през април БСП е водила на ГЕРБ с 21.9% срещу 19.6%. Фактор за спада на ГЕРБ е и навлизането на "България без цензура" на политическата сцена. Според "Медиана" Николай Бареков е привлякъл около 14% от гласоподавателите на ГЕРБ на последните парламентарни избори. Данните показват, че с наближаване на изборите намалява готовността и желанието да се участва в тях, отчете Колев. Причина за това вероятно е липсата на желана вътрешнополитическата алтернатива – критичността към настоящото управление е висока, но връщането на ГЕРБ е неприемливо за преобладаваща част от избирателите, обясни директорът на "Медиана".

И така, секи път...
11 Октомври 2016 21:00

щурчо
11 Окт 2016 20:59


Кво ся? Ти не вЕрваш, че ЦеЦа е водачка?
11 Октомври 2016 21:09
"Mladya hqsh 11 Октомври 2016 20:40
Бай Ганьо Бански прави избори"
С "Бански" не съм съгласен. Не бива да се обиждат градовете и селата с име Баня.
11 Октомври 2016 21:09
Многофакторният анализ включва ли Цв.Цв. /чувалосъбирач/ и МишоК /правилноброяч/ ?
11 Октомври 2016 21:10
прогнозата на червен Кольо от 2.10.2014:
При осемпартиен парламент ГЕРБ ще има 80 депутати, "БСП лява България" - 53, ДПС - 33, "България без цензура" - 18, Патриотичният фронт - 18, Реформаторският блок - 17, "Атака" - 11, АБВ - 10.

11 Октомври 2016 21:12
В първия момент се зачудих що ще това л**** Александър Каракачанов на тези избори, но веднага се сетих...

11 Октомври 2016 21:14
Медианата си е чист шаманизъм.Всъщност-ако хвърлям боб имам по-точни резултати.
11 Октомври 2016 21:55
Несериозно и повърхностно.
11 Октомври 2016 22:15
Ние пишем и бришем, задраскваме квадратчета, а Цецо вече е напечатал протоколите от СИК. На последните избори се видя, че при явни фалшификации и задрасквания няма проблем, та сега ли?
пс. Снимката е уникална - две кокошки обсъждат нещо, Лютфито мисли стратегически анализи в папка, под благия самодоволен погледа на Бащицата - Тиквоний Банкянски Първи (да се свети името Му).
11 Октомври 2016 22:15
aver4e 11 Октомври 2016 21:09
Многофакторният анализ включва ли Цв.Цв. /чувалосъбирач/ и МишоК /правилноброяч/ ?


Май не. Зациклил е на тема "Потенциалната сила на бялата бюлетина" и бъдещето на всенародното движение "Всичките са маскари". В очертаната от автора идилия се вижда как съдбата на демокрацията ни ще се определя от хора отказващи да упражнят дори най-елементарното им право присъщо на демокрацията - да направят избор.

Не разбирам обаче какво на практика означава гласовете с бюлетина "против всички" да попречат на нормалния избор. Възможно е например авторът да предвижда избори за президент до дупка, по веднъж на всяко тримесечие. През което време на Плевнелиев ще му се наложи тежката задача да президентства години наред до провеждането успешни избори. Или пък съответно БоБо да управлява до смърт, в случай че дълга поредица от парламентарни избори са провалени заради голямо количество подадени бюлетини "против всички".
11 Октомври 2016 22:17
Мисля, че някакъв подобен "номер" стана на параламентарните избори. Имаше много "недействителни" бюлетини(около 200 000, ако не се лъжа), които не се смятаха в общия брой на гласувалите. Така някои партийки минаха 4% . Колко му е една бюлетина да я направиш "недействителна'. Драснеш една черта повече и... неправилната бюлетина е недействителна.
11 Октомври 2016 22:19
Символът "Мишо К" си знае работата.
Зала "Армеец" и гласовете "по съвест" на ДПС и ДОСТ - башкъ.
Проблемът не е в ГЕРБ.
Сатанишев разби за дълги години лявото , голяма част от българите дори и не вдяват как примката се затяга около врата им.
Аре, общинари ,чиновници, мутри, коафьорки, бакшиши , "предприемчиви" , цигани за някой лев - разбираме ги. Ама, другите ?
11 Октомври 2016 22:19
11 Октомври 2016 22:23
Бегъл поглед върху настроенията (например анкетата на вестника) показва , че ако изборите са приблизително честни , и без измами , ГЕРП взема едноцифрен процент гласове.
Бегъл поглед ти дава кои четат СЕГА. В "Люлин" всички да гласуват- пак не решават избори.
11 Октомври 2016 22:53
читателите на газетата са едно, онези от тях, направили си труда да отговорят на анкетата - друго. а форумците - съвсееем трето. та, няма смисъл от спекулации. нима някой може да си представи, че трайчо ще набере цели 8% (колкото са в момента)? или пък ЦеЦа - само 5%...
p.s. но резултатите, каквито са сега, ми доставят удоволствие, да си призная.
11 Октомври 2016 23:06
Петьо Цеков
Естествено т.нар. методика и "гениално"измисленото квадратче "гласувам против всички" има за цел осигуряване на изборна победа на този който спечели първия тур. Предполага се, че това ще е "неосъзнатата" партийна секретарка от Плевен, но дали (въпреки и другите добре познати от миналите избори шмекерлъци и откровени фалшификации на чантаджии и изчислени професорчета) Особено, ако хората излязат масово да гласуват още на първия тур и има тотален антигерберски вот.
11 Октомври 2016 23:14
11 Октомври 2016 23:22
Затова по-добре гласувайте за най-слабия кандидат, но не "против всички".

Ако някой много държи да гласува "против всички", най-добре е да гласува "за всички" , т.е да отбележи ВСИЧКИ кандидати! . Това със сигурност ще направи бюлетината недействителна, без да има възможност да бъде фалшифицирана. Разбира се, може и както вече каза Кайзер Созе,2016-10-11 19:32:21:
Всичко зачеркнато , може и кратко послание по диагонал.

11 Октомври 2016 23:24
А хора от общинската и държавната администрация познаваш ли. Жалки конформисти, нагаждачи, подлизурковци и кариеристчета.
12 Октомври 2016 00:11
Не знам кой я пусна тази мантра Явно изпреварващо Но кой каза че Цачева ще спечели? Сегашната ситуация в ГЕРБ е същата каквато беше в БСП преди 10 години Електоралната маса недояжда а елита преяжда Генерала точно това прави разцепва вече разцепеното А Цецка само му помага -ояла се премного
12 Октомври 2016 00:21
Или оня клоун Жорж Ганчев.
В крайна сметка, т.н. държава е превърната в цирково подразделение и не е ли най-нормално точно един клоун да ни бъде президент?
Гарантирано е, че ще бъде поне весело, а не смешно, както при нящото...
12 Октомври 2016 01:15
вила
11 Октомври 2016 20:01
Може да е вярно,ама за един друг кандидат....Преди тук да бъде потулена Анкетата, ,Цачева имаше 4,9%,а генерал Радев 41%.Та, на първи тур президент Радев.А мамата и таткото-
Опс, пак е извадена,малко рамо на мамата,ама пак..


Не вярвах, че някой вярва на резултатите от тези анкети тук. Оказа се, че съм сгрешила. Всеки може да гласува от колкото айпи - та си иска или до колкото има достъп.
12 Октомври 2016 04:48
автора
Ами ако спечели авиаторът? Пак ли?
- Пак
12 Октомври 2016 07:04
Тази Цачева има ли поне една снимка без да прави масонски жестове с ръчички?
12 Октомври 2016 10:23
Нема таквози решение на Конституционния съд.


Чл. 93. (1) Президентът се избира пряко от избирателите за срок от пет години по ред, определен със закон.
(2) За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната.
(3) Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.
…..
Тълкувание на ал.3 по-горе е нужна само за неграмотни, а какво е "действителен глас", разбира се пак за грамотните, е ясно написано в Чл.278 н Изборния кодекс.
12 Октомври 2016 10:40
Грешка, не е за тук :-)
12 Октомври 2016 10:42
читателите на газетата са едно, онези от тях, направили си труда да отговорят на анкетата - друго. а форумците - съвсееем трето.

А и във Форума се наблюдава "естествен" подбор.
12 Октомври 2016 10:45
Цеков тълкува изказването на Борисов за първия тур и оставката както представителите на форумният русофилиат тълкуват неугодните за Русия изказвания на опонентите си - изкривено, манипулативно и в интерес на собствената теза!

Борисов каза че ако Цачева НЕ Е ПЪРВА на първия тур той ще подаде оставка!
Това въобще не значи същото като ако не спечели президентските избори на първи тур, каквото твърди Цеков!
Никак даже!
12 Октомври 2016 11:21
Fafner 12 Октомври 2016 10:23
Чл. 93. (1) Президентът се избира пряко от избирателите за срок от пет години по ред, определен със закон.
(2) За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната.
(3) Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.
…..
Тълкувание на ал.3 по-горе е нужна само за неграмотни, а какво е "действителен глас", разбира се пак за грамотните, е ясно написано в Чл.278 н Изборния кодекс.


Ако се покаже пълния текст на чл. 93 ще се види, че магическата сила на "бюлетината против" ведно с недействителните бюлетини стига в най-впечатляващия случай до отлагане на избора с една седмица.

Чл. 93.
(1) Президентът се избира пряко от избирателите за срок от пет години по ред, определен със закон.
(2) За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната.
(3) Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.
(4) Ако никой от кандидатите не е избран, в седемдневен срок се провежда нов избор, в който участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Избран е кандидатът, получил повече гласове.
(5) Изборът за нов президент се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент.
(6) Споровете относно законността на избора за президент се решават от Конституционния съд в едномесечен срок след изборите.


Залъгването на хората с "бели бюлетини" е беля работа. Избирателят трябва да схване, че отказът от избор е безсмислен. Някой ще бъде избран, а отказвайки се от участието в този избор само увеличавате значението на купените гласове, на зависимите от властта чиновници и на чувалите на Цв.Цв.
12 Октомври 2016 11:35
Цеков, ами това условие на Методиката важи за всички кандидати, теоретично еднакво важи и за Радев, и за г-жа Цачева, и за Митю Пищова и т. н.
А купчинката с бюлетини "Гласувам против всички" я вадим от общата купчинка и не я броим(макар и действителна) поради простата причина, че не изразява конкретен кандидат, а е един вид форма на протест. Именно, щото е против всички кандидати, не можем да я "разпределим" към всички тях, щото пък се обезмисля съществуването и.
Затова по-добре да я извадим и да броим останалите действителни.
12 Октомври 2016 11:42
Петьо Цеков, благодаря за разяснението Хитро, няма какво да се каже!
Затова няма как! Ще трябва да се гласува за ген. Радев срещу "Първичните инстинкти"! Вярвам, че няма да се смята за обида, ако кажа Цецка Стоун или Шарън Цачева. Снимката е доста гнусничка! http://afera.bg/%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be.html Бррр!
12 Октомври 2016 12:24
"Борисов каза че ако Цачева НЕ Е ПЪРВА на първия тур той ще подаде оставка!
Това въобще не значи същото като ако не спечели президентските избори на първи тур, каквото твърди Цеков!
Никак даже!"

Има ли въобще някакво значение кога Борисов ще подаде оставка?
12 Октомври 2016 12:50
Толкоз безлични фаворити за балотаж на президентски избори кат Цецка и Нинов не сме имали.
12 Октомври 2016 12:53
За съжаление, масово се пишат неверни неща. И пак за съжаление, статията поддържа некоректна теза.
Първо, отбелязването на квадратчето "не подкрепям никого" не произвежда действителен глас. Действителен може да е само глас, подаден за конкретен кандидат.
От първото следва, че отбелязването на това квадратче, задраскването на две и повече квадратчета за кандидати, не задраскването на квадратче, писането на цинизми по бюлетината и използването на червен (зелен, розов и т.н.) химикал, са напълно еквивалентни действия. Те повишават избирателната активност, но не дават подкрепа. В този смисъл това ново знаменито квадратче е капан за наивни избиратели. Ако наистина сте против всички, останете си вкъщи.
На 6 и на 13 ноември около 24 часа всички секционни протоколи ще са на сайта на ЦИК. Четете и смятайте на воля.
Прословутите чували с бюлетини нямат отношение към изборния резултат на президентски, парламентарни и европейски избори. Защо е така? Ми помислете сами! Знам, че е трудно, но понякога помага.
И бъдете здрави!
12 Октомври 2016 13:00
Те повишават избирателната активност, но не дават подкрепа.
Ами нали точно това казва Петьо Цеков?
Мишо Константинов, какво означава това изречение?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД