:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бюджетът на Здравната каса расте, смъртността в България – също

Графика
Министерски съвет прие новия бюджет на Националната здравноосигурителна каса, следващата стъпка е той да бъде приет от парламента. Какво се знае дотук? Бюджетът расте, смъртността също. Това не е нищо ново - откакто НЗОК бе създадена, бюджетът й нараства всяка година с бързи темпове, като Министерството на здравеопазването оправдава това с няколко аргумента - покачването на средната възраст на населението, повишената заболеваемост, по-високи цени на лекарствените продукти и постоянният дефицит на средства в здравната система.

Всичко щеше да бъде хубаво, ако покачването на бюджета на ведомството беше довело до понижение на смъртността. На практика обаче от 2013 г. до 2015 г. смъртността е нараснала с 5.53%, а в абсолютни числа - покачване от 104 хил. до 110 хил. Сметките на управляващите не излизат, явно проблемите идват от другаде.



Лекуваме вече болни, вместо да инвестираме в превенция



Две от най-големите пера в бюджета през годините са плащанията за болнична медицинска помощ и за лекарствени продукти. През 2017 г. са предвидени приблизително 1.5 млрд. лева за болнична помощ, 800 млн. лева за лекарствени продукти, а за извънболнична помощ - кумулативно са заделени едва 489 млн. Проблемът идва от там, че лечението на заболяване, което вече е стигнало до ниво болница, е в пъти по-скъпо, поради това че изисква интервенции, продължително лечение на място, висока ангажираност на медицинския персонал и продължителен прием на лекарства.



НЗОК е в дефицит всяка година



Това обаче не води до фалит, както би следвало да бъде в един частен фонд, напротив - НЗОК постоянно бива подпомагана с финансови инжекции. Може да се каже, че касата бива източвана от държавни и частни болници чрез клиничните пътеки и търговците на лекарства (с помощта на различни пациентски организации).



Проблемът е в системата, а не във финансите



НЗОК е обществен орган и представлява разплащателна институция. Кой има интерес да пази чуждите пари? Отговорът е никой. Едно от нещата, които са проблемни при сегашната система, са методите на разплащане и контролът, който липсва. НЗОК няма конкуренция, това позволява тя да бъде монополна структура, която няма интерес да подобрява своята услуга, тъй като потребителите нямат друг избор, освен да изберат нея или да плащат за здравни услуги директно от джоба си, което също се случва. През 2009 г. здравната вноска беше повишена с 2% и от 6% стана 8%. Парите от тези 2% щяха да осигурят резерв на касата, който по-късно да бъде използван за частично преминаване към смесен държавно-частен модел на здравно осигуряване. Това естествено не се случи, а през 2011 г. този резерв бе буквално откраднат от тогавашния финансов министър, който използва парите за разплащания по други пера от националния бюджет.



Кашляте? Навярно имате бронхопневмония!



Това поне сочат статистическите данни, но какво се случва всъщност - за да не изпадне в дефицит НЗОК, през 2015 г. законотворците решиха да поставят лимити на общия бюджет на болниците и този за заболявания. Така в малките и големите населени места, за да не фалират, болничните заведения успешно достигнаха тези лимити чрез фалшиво изписване на направления. И тъй като контрол няма - плащанията се извършиха.



Какво е решението?



Проблемът при всеки монопол е този, че може да наложи собствените си правила върху потребителите независимо от общата рамка. При наличието на конкуренция на НЗОК всеки един участник на пазара на здравни осигуровки ще трябва непрекъснато да подобрява качеството на своите услуги или да понижи цената, за да остане на пазара. Тук важи казаното от Милтън Фридман - "Никой не харчи чуждите пари толкова рационално, колкото харчи своите."
6
3965
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
08 Ноември 2016 04:58
Проблемът е в системата! Тя не лекува болните,а, който хване! Като през това време болните са лишавани непрекъснато от изследвания, прегледи при специалист, за да им бъдат установени диагнозите навреме и да бъдат лекувани правилно. След случаите в Онкологията на Пловдив, ясно трябва да се разбере, че е по-добре да се инвестира в изследвания и прегледи при специалисти, отколкото да се правят операции, които са ненужни и застрашават живота на хората. Може да се окаже, че по документи всичко е нагласено някак и престъпление няма. Но парите, които са взети по пътеките, лекарствата и пенсиите на тези хора, нарочени за болни ще ни излязат през носа! Защото са ги оперирали за всеки случай и после виждат дали имат рак или не, дали е важно или не. Същото се случва с поставянето на стентове. Наред! Тъ като почти всеки има някакво запушване на съдовете с напредване на възрастта, то всеки, който получи някаква моментна криза или друг проблем и системата улови за жертва, бива изпращан на коронарография и поставяне на стент. Отново за всеки случай! Като че това е да му дадат аспиринче! Но не е така! Не само хиляди левове за процедурата, но и лекарства по НЗОК до края на живота. И повечето от тези хора вече не са в състояние да работят. А риска жените да получат инфаркт след поставянето на стент е много по-голям, отколкото, ако нямат стент. Т.е. не спасяваме тези, чийто живот е застрашен, а застрашаваме живота на онези, които нямат подобен проблем. И така е логично, че парите растат, а хората умират. След което правим още икономии от важни дейности и още повече разхищения. И задълбочаваме проблема.
08 Ноември 2016 05:14
Проблемът при всеки монопол е този, че може да наложи собствените си правила върху потребителите независимо от общата рамка. При наличието на конкуренция на НЗОК всеки един участник на пазара на здравни осигуровки ще трябва непрекъснато да подобрява качеството на своите услуги или да понижи цената, за да остане на пазара. Тук важи казаното от Милтън Фридман - "Никой не харчи чуждите пари толкова рационално, колкото харчи своите."

Пак привърженици на усвояването на чуждите пари! Като никой в тази държава няма акъл да прави бизнес и да печели, чака държавата да му подари такъв. Видяхме какво стана с пенсионните фондове. Вместо по-високи пенсии, хората ще получат по-малки. Никой няма да тръгне да прави частна здравна каса заради пациентите. Ще го направи, за да си напълни джоба! От което средствата за лечение ще намалеят. Колкото повече правим печалби от здраве, толкова по-малко услуги получава болния и толкова повече злоупотреби има. Защото това не е лотария! Макар че е там печалбата е на същия принцип: един печели, а хиляди губят, печелят и организаторите. Защо някои лекари настояват за още каси при едва 3 милиона население? Защото вярват, че частника е по-умен и честен от държавата или обратното? Те много добре знаят, че това не е вярно, защото работят в частните клиники и са наясно по какъв начин се правят печалби. Но да не слагаме всички в кюпа! Може би са отделни персони, които си правят сметките, че те точно ще направят здравните каси или с връзки и подкупи ще се уредят да получават от тях повече пари?
08 Ноември 2016 10:18
Представете си една България в която населението застарява , но смъртността му намалява. Нещо като дървено желязо си представете.
08 Ноември 2016 11:56
М-да. Криза за кадри в анализаторския бранш.
08 Ноември 2016 12:04
Нормално, в една Испания годишно за лекарства един болен плаща по-малко, отколкото тук на месец. Лекарите вдигат рамене, личните разполагат само със слушалки, като за разлика от доктор Куин лечителката не ходят по домовете, направления няма, нищо не се приема за болест и не се лекува превантивно, преди да стане тежко и необратимо.
Сбъркана система и няма кой да я оправи, щото вече визионери няма, има само блеснали погледи в транс.
08 Ноември 2016 13:44
Всичко щеше да бъде хубаво, ако покачването на бюджета на ведомството беше довело до понижение на смъртността.


Доста тъп коментар от страна на автора. Смъртността е функция на много фактори, при нашето застаряващо население няма как да не се увеличава. Много по-добър измерител на качеството на здравните услуги е продължителността на живота, но за това в текста ни дума.

Дано и лекарите ни не са толкова задръстени, колкото икономическите ни журналисти, че тогава вече лошо..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД