:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Вот

Идват избори - време за роене на българската десница

Упадъкът на ГЕРБ дава шансове, които едва ли ще бъдат използвани
СНИМКА: БГНЕС
Предизвикателствата пред "Да, България" са много и от нея зависи дали действително ще предложи нещо ново вместо старата изтъркана демагогия.
Последните 15-ина години от политическата история на българската десница доказаха недвусмислено, че основното й свойство е да се разроява, а когато се обедини, го прави само за да се разпарчетоса с още по-силен трясък. Този простичък принцип сработи и при Реформаторския блок, чието краткотрайно двегодишно съществуване приключи в края на 2016 г. - сравнително тихичко и прилично, само с по няколко по-остри нападки между враждуващите проправителствен и антиправителствен лагер. А раздялата даде старт на неизбежното предизборно сметкаджийство - кой с кого, дано се доберат отново до заветните парламентарни банки.

Този път обаче



сметките пределно се усложниха



и става далеч по-несигурно, че ще излязат така, както на десните политици им се иска.

Като най-голямо неизвестно в уравнението засега се очертава наскоро учредената партия Движение "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов. Официално формацията не приема да бъде разполагана в традиционния политически спектър. Приема като своя основна цел "демонтирането на корупционния модел на управление на страната" и я представя като национална кауза, надхвърляща тесните рамки на дясното и лявото. Това може да се окаже силно предимство в краткосрочен план. Заначителен дял от избирателите вече не виждат смисъл в делението на леви и десни, защото не забелязват разлика в ценностите и политиките им. Хората вярват, че политиците, независимо от цветовете, в които се боядисват, са организирали държавата така, че да могат да я плячкосват - системно и мащабно. Затова и посланията на Христо Иванов към гражданите, които се свеждат до призива "Хайде всички заедно срещу корупцията и грабежа", могат да съберат разочаровани и уморени избиратели от целия политически спектър. И най-вече от управлявалите досега ГЕРБ и Реформаторския блок, чийто електорален упадък стана видим на президентските избори през 2016 г.

Още при учредяването си "Да, България" показа, че точно сред тези хора ще търси своите гласоподаватели, след като в устава на партията се записа, че няма да приема за членове служители или сътрудници на бившата Държавна сигурност или ексначалници в тоталитарните партии. Както и от



не съвсем ясните приказки за лустрация,



които се чуха от самия Христо Иванов. Само че това може да отблъсне левите избиратели от новия политически проект, мнозина от които гледат по съвсем друг начин на институциите на бившата комунистическа държава. А така се създава рискът призивът за всеобща борба с корупцията да загуби лустрото на национална кауза и да се сведе до инициатива, скована в рамките на дясната партийност. Точно това партията на Иванов искаше да избегне, за да не повтори съдбата на Реформаторския блок, който определяше корупцията като проблем само на определени политически сили като БСП и ДПС, а не на политическата система като цяло.

Да не говорим, че прицелването към десните избиратели ще постави "Да, България" в пряка конкуренция с остатъчния РБ, както и с ДСБ на Радан Кънев и групиращите се около него партии и граждански организации. Т.е. в конкуренция за парче от онзи електорален потенциал, който през последните години не надхвърля 300 хил. избиратели. Малка цел, която не води към парламента.

Алтернативата е следната: солово участие на изборите с по-голяма електорална цел. Или предизборна коалиция заедно с партии, които имат принадена стойност.

Тъмносините вече показаха интерес към политическо сътрудничество с новата партия още преди да бъде учредена. Все пак



Кънев и Иванов имат обща история



през последните две години - и двамата изоставиха кабинета "Борисов 2" заради осакатената конституционна реформа в сферата на правосъдието. Само дето Иванов си подаде оставката като министър и напусна управлението. Докато Кънев и хората му запазиха депутатските си места и дори останаха в РБ, поставяйки се в абсурдното положение на полууправляващи-полуопозиция. Лидерът на ДСБ няма как да заличи и петното от "историческия компромис" с ДПС за промените в основния закон. И всеки, който се коалира с него, трябва да очаква петното да се пренесе и върху него. Самият Кънев обаче отдавна си готви собствен вариант за предсрочните избори, базиран на приетия от партията му "Договор за нова българска република", с който смята да съблазнява формации от дясното и центъра. И съвсем спокойно приема възможността с Иванов да бъдат съперници на вота. Така че уж "естествената коалиция" между двамата, която мнозина предричат заради някои прилики в политическите им послания и програмните им документи, може и изобщо да не се състои.

Сами на себе си очевидно ще разчитат и партиите от остатъчния РБ. Кунева, Лукарски и компания останаха докрай верни на правителството на Бойко Борисов и ще си носят последиците от това. На изборите ще ходят без нови (и стари) партньори и сега дори се наканиха да направят конгрес, на който даже щели да се преформатират в "конфедерация".



В блока обаче цари несигурност



и объркване накъде да се върви. Това се видя още в хода на сагата с връчения им от Плевнелиев мандат за съставяне на правителство, която беше съпроводена с бурни разпри в коалицията трябва ли да се приема отговорността или не. Отделни апаратчици усещат, че след загубата на десния кандидат-президент Трайчо Трайков нещата отиват на зле - като вече бившият шеф на СДС-София Любен Петров, на когото му се прищя нова коалиция с Кънев вместо с Кунева и скоростно беше изритан от поста си за несанкцонираните си изказвания. Така или иначе, след безславно приключилото партньорство с другите партии в РБ, Кънев изглежда окончателно им е обърнал гръб. А на блока му остава да доказва до изборите, че не се слага на ГЕРБ.

Десните партии са показали през последните години, че сами нямат ресурса да се справят с мастодонтите като ГЕРБ и БСП. Упадъкът на партията на Бойко Борисов обаче дава известен шанс на алтернативни политически проекти като партията на Христо Иванов да изпъкнат и да наберат сила. Ефектът може да бъде дори по-силен, ако не се набляга толкова на традиционните послания на десницата, а се апелира към по-широки групи от избирателите. Но може и напълно да се изгуби, ако хората надушат, че не става въпрос за нищо повече от обичайното предизборно прегрупиране. А слабата и раздробена десница трудно ще оцелее, ако остане извън парламента.
42
3484
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
17 Януари 2017 20:04
Хората вярват, че политиците, независимо от цветовете, в които се боядисват, са организирали държавата така, че да могат да я плячкосват - системно и мащабно.

Точно.
Затова Христо Иванов ще направи голям удар на следващите избори.
17 Януари 2017 20:14
Точно.
Затова Христо Иванов ще направи голям удар на следващите избори.


Нали беше в управлението? Какво направи ? А и кой ще гласува за Христо Иванов.

Революции не се случват така в 21-ви век.
Още повече че българският народ е търпелив.
Достатъчно е някой бавно и методично да взема завоите .
С"удари" колата ще се обърне. А ни писна от от обръщане на коли.

17 Януари 2017 20:21
Търтеите роят ли се?
П.П. Дорис,
извинявай, ама съм човек...
-------------------
Сайтът на Генек
17 Януари 2017 20:26
А и кой ще гласува за Христо Иванов.

А... не знам.
Но знам, че който иска да продължават да го ограбват, защото му харесва - ще гласува за Герб и Бсп.
Ще се изненадаш..., колко хора ще се обявят против продължаване на ограбването
17 Януари 2017 20:30
Търтейте роят ли се?


Генек, не очаквах от теб такова множествено число. И кво? ГероЙте на Шипка? СлучаЙте на Еркюл Поаро?
17 Януари 2017 20:32
Хората вярват, че политиците, независимо от цветовете, в които се боядисват, са организирали държавата така, че да могат да я плячкосват - системно и мащабно.


Съдейки по броя на участниците в референдума, имам предвид САМО частта участници, отговорили с ДА и на ТРИТЕ въпроса, освен че са разбрали горната истина, а именно, че политиците са организирали държавата ТАКА, че да могат да я плячкосват, са направили и втората крачка: лично се включват в действия, които да подкопаят, подронят, даже премахнат, въпросната ОРГАНИЗАЦИЯ на държавата по начин, позволяващ ПЛЯЧКОСВАНЕТО й! Между тази втора крачка и третата: събиране на хора от този сой в ПАРТИЯ, която да успореди личните им, индивидуалните им действия, не е далеч! Дали партията на Христо Иванов ще е тази партия зависи само от едно - тя, в смисъл лидерът й Христо ИВАНОВ, и цялото й "политбюро" да излязат ПУБЛИЧНО и да ПРИЗОВАТ 2.5-те милиона, отговорили с ДА на трите референдумни въпроса: ГЛАСУВАЙТЕ за нас, ПРАТЕТЕ 120+ наши кандидати в НС и ние ОБЕЩАВАМЕ, и се подписваме, че първата ни работа в 44-то НС ще бъде НЕ закона за АНТИ-корупцията, а ЗИД на ИК, вкарващ а/ 100% от М2-ЕИР-240, и б/ правещ НЕучастието в избори за парламент и обшински съвети, и в референдуми, ФИНАНСОВО НЕИЗГОДНО за отделния избирател, сиреч правещ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО гласуване ИСТИНСКИ задължително, а не менте, каквото то е сега (даже ЦИК преди 6.11.2016 официално обяви, че участието в референдума било НЕзадължително!); и ЗИД на ЗПП за смъкване на партийната субсидия до 1 лев!

Ако Христо Иванов и кандидат-ПП "ДА, България" излязат с този призив НАИСТИНА ще могат да направят ГОЛЯМ удар на следващите избори, Дъртреалисте!
17 Януари 2017 20:36
Търтейте роят ли се?

Генек е човек граматик...
Ама и от политика отбира.
Щото според буквара, е маниер на ЛЕВИТЕ да си раздават - изработеното от десните.
Сиреч, търтеи са левите..., а не десните...
МАлка, но съществена разлика...
17 Януари 2017 20:40
А! Плесник, ти го каза
Два и половина милиона българи ясно и на висок глас
казаха, че са против продължаване на ограбването им ...
И ще го кажат и на следващите избори.
17 Януари 2017 21:03
И ще го кажат и на следващите избори.

ъхъ, като гласуват за най-различни партии и/или не гласуват.
17 Януари 2017 21:15
ъхъ, като гласуват за най-различни партии

Не, като гласуват за "Да, България"
не заради ХристоИванов
а заради тезата МУ, че
ГЛАВНИЯ ПРОБЛЕМ на България е, че политическите партии я ограбват.
Това хорат ще го подкрепят, за да дадат урок на всяка полтическа партия от тук насетне.
Също, както подкрепиха референдума.
Не заради учиндолския глист, а заради тезата, която те искат да подкрепят, а той успя да я формулира.
17 Януари 2017 21:16
като гласуват за "Да, България"


1,2%
Стигат за 500 000 годишна субсидидия
17 Януари 2017 21:22
1,2%
Стигат за 500 000 годишна субсидидия


Ле, ле . Толкова ли е?
Сега ме е яд че не гласувах на тоя въпрос с да.
17 Януари 2017 21:26
Ще се изненадаш..., колко хора ще се обявят против продължаване на ограбването


Не е изненадващо колко много хора са против ограбването. Изненадващо е че си мислиш че Иванов може да го спре .
Имаше една приказка - Едно е да искаш, второ да можеш и трето да го направиш .
Тоя още не си е избистрил първото , какво иска.
17 Януари 2017 21:27
Тоя още не си е избистрил първото , какво иска.


мястото на Цацата
17 Януари 2017 21:30
ГЛАВНИЯ ПРОБЛЕМ на България е, че политическите партии я ограбват.


И за това направи партия , нали?
17 Януари 2017 21:31
мястото на Цацата


Без един ден трудов стаж?

До къде стигна деградацията , Боже!
17 Януари 2017 21:35
Без един ден трудов стаж?


Както стана и министър
17 Януари 2017 22:10
Добър анализ
17 Януари 2017 22:10
Изненадващо е че си мислиш че Иванов може да го спре .
ти май си малко бавен...
припомням:
не заради ХристоИванов
а заради тезата МУ

А дали тезата му не ти харесва?
17 Януари 2017 22:41
Като видях кои са учредителите на въпросната партия ,взех своето решение. Не гласувам за грантаджийте получаващи пари от чужда фондация.Тези хора нямат нищо общо нито с Бългаария, нито с българският национален интерес. Просто лизачи на чужди задници.
17 Януари 2017 22:45
Не гласувам за грантаджийте

тц,
не харесваш ТЕЗАТА МУ - да се спре краденето.
17 Януари 2017 22:51
ГЛАВНИЯ ПРОБЛЕМ на България е, че политическите партии я ограбват.
И за това направи партия , нали?

Добро попадение, признавам
17 Януари 2017 23:45
Затова Христо Иванов ще направи голям удар на следващите избори.

Абе четох някъде, че при самото обявяване на идеята си да прави партия за реформа на правораздавателната система и борба с корупцията Христо е регистрирал около 14% обществено доверие. Което е страхотно, но не помня къде го прочетох.

И тъй като не следя социологическите изследвания (щото само това ми остава!) след това чух, че след създаването на партията имал само 1% подкрепа.

Някой има ли представа как точно стоят нещата? Дъртреалист???
17 Януари 2017 23:50
ГЛАВНИЯ ПРОБЛЕМ на България е, че политическите партии я ограбват.
И за това направи партия , нали?

Не!!! Направи партия, за да се опита чрез парламента да се сложи най-сетне край на това ограбване.
17 Януари 2017 23:52
партия за реформа на правораздавателната система и борба с корупцията

ПРПСбор-кор.
18 Януари 2017 00:02
Рекидж, аз питам сериозно, ти съ иб@ваш!!!
18 Януари 2017 00:09
ПРПСбор-кор.
18 Януари 2017 00:21
:snigger:
18 Януари 2017 00:34
Нямат такава ТЕЗА " да се спре краденето" и никакви самостоятелни перспективи не се виждат за шашмата на Прокопчо "Да, Бг". Като видят реалните си проценти популярност другия месец, "дабългарийците" ще ревнат в Амбасадата "Хееелп, мушнете ни в някаква коалиция, че да се тропосаме в парламента!" После, ако по чудо влязат, ще рИвът да ги монтират отново в изпълнителната власт, но с императивно условие носещите ги на гърба си да изпълняват тяхната борба срещу корупцията, тоест срещу себе си. Това обаче вече е играно и свирено на парламентарно и изпълнително ниво, провалило се е, станали са отвратителни и пределно нежелани и нежелателни.
Значи ще водят духовен живот, а "Америката за Бг" ще се откаже най-сетне от Прокопчо и досегашните грантоконсуматори соросоиди.
18 Януари 2017 04:22
Кво дясно като всичкия "бизнес" се турил на държавната хранилка и чака еврофондове и обществени поръчки??? И как при туй положение да няма корупция?! Докато държавата раздава милиони, това ще е факт и нищо друго. Пък тез господа що правят партии, вместо бизнес, а? Правят партии, защото са некадърни за друго! Или, защото са марионетки на олигарсите и трябва да им защитават интереса: да ги пазят от правосъдието и да ги уреждат със сделки. Щото Прокопиев, дето е въртял далавери за милиони, сега е гладен, че и го съдят! Ако партията на Иванов не е създадена за патерица, а действително е за конкуренция и тоз ще го последва съдбата на Цветан Василев. Олигарсите трябва да управляват през другите партии, не могат да си правят лични!
18 Януари 2017 09:12
И тъй като не следя социологическите изследвания (щото само това ми остава!) след това чух, че след създаването на партията имал само 1% подкрепа.
Някой има ли представа как точно стоят нещата?

Ако се съди по участниците в създаването на "Да България", те попадат в няколко основни групи, от зелените, някои от привържениците на ДЕОС, вероятно малко и от привържениците на ДСБ и други от РБ. Вероятно и това ще са първите и основни коалиционни партньори. Самостоятелно и съдейки по резултатите от предишни избори за бройката на тези гласоподаватели, 1% изглежда съвсем реалистична подкрепа на избори (не на харесване във Фейсбук). При съвсем естественото съюзяване с основните източници на поддръжници, обединеното може да вдигне и до 1.5-2%. Ако се включи и ДСБ, нещата могат да отидат над заветните 4%, но в този случай проста аритметика няма как да сработи. Само при първа представа как би реагирал типичен привърженик на ДСБ на идеята да е съмишленик и съюзник със зелените и ДЕОС просто преставам да уцелвам клавиатурата.
18 Януари 2017 09:20
Извинявай, Дорис, ама съм човек


Ти извинявай, Генек. Не трябваше да го правя, защото си ми симпатичен. Ама пусто редакторство. Понякога е направо порок.

18 Януари 2017 09:38
Дежурния
18 Януари 2017 09:12

Точно, ясно, подробно и прекрасно! Благодаря.
18 Януари 2017 10:00
Людмил Илиев – също точно, ясно, ВЯРНО и прекрасно!
18 Януари 2017 10:20
"Имаше една приказка - Едно е да искаш, второ да можеш и трето да го направиш."

Хайтов, "Мъжки времена". Незабравимия Григор Вачков.

Не вярвам на Иванов, независимо, че тезата му звучи добре. Или ще го изхвърлят на минутата, ако наистина иска да я приложи реално, или ще си остане в системата и както и другите ще слушка и ще папка.
Докато не бъде осъден някой депутатин, ама със сериозна присъда, или не изяде як бой от ядосан избирател, няма да се оправим.
Депутатинът требе да го е страх, и то яко, от възмездие. Архангел Михаил ли ще му се яви насън, отчето от амвона ли ще го посочи с пръст, името му ли ще се изпише с огнени букви в небето, но трябва ежечасно да му се набива в куфалницата, че ще получи отплата според делата си.
Дъртреалист, харесаха ми разсъжденията ти.
18 Януари 2017 11:34
Тези мноого! Лично аз никога не бих гласувала за някого само заради тезата му, защото:
1) Няма никакви гаранции, че след като го изберат, НАИСТИНА ще тръгне да я реализира
2) Може начините за реализация да са съвсем ялови, или дори толкова вредни, колкото явлението, срещу което се бори, примери много
18 Януари 2017 15:50
Не вярвам на Иванов,

Какво значение има дали вярваш на Иванов или Петров...?
Трябва да си спомним, че на избори се избират първо политики и след това хората, коиото да изпълняват тези политики..
Тази партия
1 - описва генералния ключов проблем на България,
и ти си
а) съгласен или
б) несъгласен.
2 - предлага път за решаването на проблема,
с който ти си
а) съгласен, или
б) несъгласен
3 - предлага и политическа цел за развитието на обществото, ти си
а) +
б) -
4 - предлага екип, който да свърши работата.

Ако сме съгласни с 1, 2, 3
а се съмняваме в 4 - какво правим?
КОЙ ДРУГ обещава да свърши 1 2 3 ?
Нека ние да си кажем, че искаме 1 2 3, а КОЙ ще ги свърши - ще видим.
Ако не са тези ще са други.
Но вече ще е казано, какво се иска да бъде свършено,
има го черно на бяло С ПРОЦЕНТ ПОДКРЕПА.
Както при референдума - народа е казал какво иска.
Който иска да се съобразява с фактическия вот - ще го направи.
А ако не - ще хартиса.
18 Януари 2017 16:09
защото:
1) Няма никакви гаранции

Ми то никога няма пълна гаранция, за нищо.
На никого не вярваш, за нищо.
Обаче, на избори те питат - така ли искаш или онака.
И ти какво казваш?
- Никак не искам, щото не вярвам.
Е, така кога нещо ще се оправи, ако приемем, че оправянето минава през избори?
Никога.
.
Досега нямахме възможност за избор на политика, с която да сме съгласни.
Ама... Иванов...
Еми, дай да го видим докъде ще я докара...
Имаш ли друг избор?
18 Януари 2017 16:20
Еми, дай да го видим докъде ще я докара...Имаш ли друг избор?


Имам - ще гледам докъде ще я докара генерал Радев. Така че имам алтернатива освен Иванов. Не виждам с какво Иванов превъзхожда Радев.
18 Януари 2017 20:19
ще гледам докъде ще я докара генерал Радев

Нали знаеш, че по конституция Президента може да я докара САМО ... до козируване пред военен парад.
Не сме президентска република, все пак!
"Дабългарите" не могат да се справят по-зле от БСП и ГЕРБ. Никой не може по-зле!
18 Януари 2017 23:28
Радев прилича да е свястен човек, но засега се държи политически неграмотно.
Тъй че предстои да видим дали ще може да успее да се ограмоти,
че чак тогаз да чакаме някаква ефективност.
19 Януари 2017 10:29
Сигурно си прав, дъртреалист, не споря, но все си мисля за думите на Ламбо по адрес на генерала, че бил малко катил. Не знам дали са верни; може би означават, че е перде и много-много не слуша разни "доброжелатели", а си кара както той си знае.
Ще видим, ще видим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД